İçeriğe atla

Roop Kanwar

Roop Kanwar
Doğum1969
Racastan, Hindistan
Ölüm4 Eylül 1987
Derola, Hindistan
Ölüm sebebiSati
MilliyetHint
EvlilikMaal Singh Shekhawat

Roop Kanwar (1969-1987), 4 Eylül 1987’de Hindistan’ın Racastan eyaletine bağlı Derola köyünde 18 yaşındayken, sati töreninde yakılarak öldürülen Hint bir kadındır.[1]

Kocası Maal Singh Shekhawat, yaşadığı sağlık sorunları yüzünden 24 yaşındayken ölmüştür. Sadece altı ay evli kalan çiftin çocukları da yoktu. Roop Kanwar yakıldıktan sonra kutsallaştırılmış ve “sati anne” olarak adlandırılmıştır. Yaşamış olduğu Derola köyüne de kendisi adına bir tapınak inşa ettirilerek, köy kutsal alan sayılmıştır.

Olay

Olay, polis ve medya tarafından araştırılmış fakat araştırmalar sonucunda yakılmayı kendisinin isteyip istemediği konusunda çelişkili bilgiler ortaya çıkmıştır. Derola sakinlerinden bazıları, Roop Kanwar’ın kendi isteğiyle bunu yaptığını, bir mucize eseri yüreğinden çıkan ateşle odunların alev aldığını ve sati anneye dönüştüğünü söylerken, bazıları ise gelinin bunun için gönüllü olmadığını, kurtulmasına imkan verilmeyerek, zorla yakıldığını söylemişlerdir.[1] Polis araştırması sonunda odunları ateşe veren kişinin Roop Kanwar’ın ölen kocasının, 15 yaşındaki erkek kardeşi olduğu tespit edildi. Roop Kanwar’ın ailesinin sorgulaması sonucunda ise ailenin, kızlarının yakılmasını ve damatlarının ölümünü gazetelerden öğrendikleri anlaşıldı.

Tepkiler ve akıbeti

Olay ortaya çıkıp yayıldıktan sonra Hindistan’da ve uluslararası kamuoyunda tepkilere yol açtı. İlk resmi kınama olaydan 11 gün sonra eyalet başkanı tarafından yapıldı.

Hindistan parlamentosu ana muhalefet partilerinden Janata Partisi ise Roop Kanwar’ı “kocası için hayatını feda eden, iffetli, sadık Hint kadını” olarak nitelendirmiş ve olayı meşru saymıştır. Tepkilerin artması üzerine Hindistan’da ceza hukuku değiştirilerek, sati uygulamasına zorlamak, yardım etmek, övmek de suç olarak sayıldı. Tepkiler sonucunda Hindistan hükûmeti “Satiyi Önleme Komisyonu” kurdu ve ilk defa bir "Satiyi Önleme Kanunu" çıkartıldı.[2] İlk soruşturmada cinayetle suçlanan 45 kişi beraat etmişti fakat tepkilerin büyümesi üzerine ikinci bir soruşturma daha başlatıldı.

İkinci soruşturma sonucunda, aralarında politikacıların da bulunduğu birçok kişi satiyi övme sebebiyle tutuklandı. 31 Ocak 2014’te ise Hindistan temyiz mahkemesi 11 mahkûmiyet kararını bozdu.[3] Olayın ardından ülke genelinde bazı protestolar ve toplanmalar da gerçekleştirilmiştir. Roop Kanwar’ın yakılmasından 13 gün sonra toplanan 300.000 kişi bu olayı kutsal sayarak anma merasiminde bulundular. Olayı protesto etmek için yakın eyaletlerden birinde düzenlenen gösteriye 350 kişi katılmıştır. Bu protestodan sonra satiyi övmek, desteklemek ve savunmak için yapılan gösteriye ise 70.000 kişi katıldı.

Günümüzde Roop Kanwar’ın kutsal sayılan evine ve köyüne tur gezileri düzenlenip, ziyaret edilmeye devam edilmektedir.[4][5][6][7]

Kaynakça

  1. ^ a b "The New York Times, 1987". 20 Eylül 1987. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2008. 
  2. ^ "The Commission of Sati (Prevention) Act, 1987". 21 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2006. 
  3. ^ "Frontline, 2004". 10 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2007. 
  4. ^ Uygun, Oktay (Ağustos 2019). Devlet Teorisi. İstanbul: On İki Levha Yayıncılık. ss. 511, 514, 515, 516. ISBN 978-6057820-48-8. 
  5. ^ Seymen Çakar, Ayşen. "Kadının İnsan Haklarından Bir Sapma Örneği: Hindistan'da Sati Geleneği". 21 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 
  6. ^ Şahin, Hilal. "Hindistan'da Dul Olmak "Sati Uğruna Diri Diri Yakılan Kadınlar"". 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 
  7. ^ Şahin, H.Hilal (2017). "Hindistan'da Dul Olmak "Sati Uğruna Diri Diri Yakılan Kadınlar" Being Windowed In İndia "Women Who Burned Alive for Sati"". Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt 9. ss. 61,62,63,64,65,66,67,68,69,70,71,72,. 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Niue</span> Büyük Okyanusta, Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsüne sahip ülke

Niue, Polinezya ada öbeği içerisinde, Büyük Okyanus'un güneyinde yer alan, kendi kendine yöneten, bağımsız bir ülke olan ancak Yeni Zelanda ile ilişkili devlet statüsünde olan Okyanusya ada ülkesi. Niue'nin başkenti Alofi'dir.

<span class="mw-page-title-main">JİTEM</span> Türk askeri istihbarat birimi

JİTEM ya da Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan görüş alınmadan Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulan ve terörle mücadele kapsamında faaliyet yürüten bir oluşumdur.

Bursa Nutku, Bursa'da Türkçe ezan okunmasına karşı bir protesto gerçekleşmesi üzerine şehre giden Mustafa Kemal Atatürk'ün, kendisi ve heyeti için 6 Şubat 1933 akşamı verilen yemek sırasında yaptığı iddia edilen konuşmadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanlı Pazar (1969)</span> İstanbulda sosyalistlerin Amerikan 6. Filosunu protestosu sırasında yaşanan olaylar (1969)

Kanlı Pazar, 16 Şubat 1969 tarihinde İstanbul Taksim Meydanı'nda ABD'nin 6. Filo'sunu protesto etmek için 76 gençlik örgütünün toplandığı sırada meydana gelen olaylardır. Tarihçi Feroz Ahmad ise olayı "organize bir faşist şiddet örneği" olarak nitelemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ekim 2007 Dağlıca saldırısı</span>

21 Ekim 2007 Dağlıca saldırısı, 21 Ekim 2007 tarihinde saat 00.20'de PKK'nın Hakkâri ilinin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyünde konuşlu Türk Silahlı Kuvvetleri Komando Taburuna karşı ağır silahlarla düzenlediği saldırıdır.

Kudüs Mitingi veya 6 Eylül Konya Olayları, İsrail Parlamentosunun Kudüs'ü başkent ilan etmesi nedeniyle Konya'da 6 Eylül 1980 günü gerçekleşen protesto ve şiddet olaylarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Protesto</span> itiraz biçimi

Protesto, göreceli olarak bir olaya ve duruma karşı aksi yönde tepki göstermektir. Genellikle bu tepki gösterme biçimi, muhalif görüşü sözle ifade etme yanında o görüşü toplumsallaştırma ve bir grupla birlikte ifade etme karakteri de taşıyabilir. Bundaki amaç kamuoyu nezdinde sesini daha çok duyurabilmek ve yönetime karşı daha etkili bir duruş sergileyebilmektir. Bu, doğrudan ifade ve etkilemenin ve aktivizmin bir yoludur.

Güçlükonak Katliamı, 15 Ocak 1996 tarihinde Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde 11 köylünün bir minibüs içerisinde kurşunlanıp, yakılmasıyla sonuçlanmış katliam.

Ortabağ katliamı, 22 Ocak 1987 tarihinde, Hakkari'in Uludere ilçesine bağlı Ortabağ köyüne ARGK militanlarının saldırısı sonucu 4'ü çocuk 2'si kadın 8 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı sivilin yaşamını yitirdiği ve 15 sivilin yaralandığı bir katliamdır. Saldırıyı PKK'nın silahlı kanadı ARGK üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uludere Olayı</span> Kürt sivillere karşı yapılan hava saldırısı

Uludere Olayı, Roboski Katliamı, Uludere Katliamı veya Uludere Operasyonu, 28 Aralık 2011 gecesi, Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde Türk Hava Kuvvetlerinin F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı bombardıman sonucunda 34 sivil kişinin ölmesi olayı. Olayda ölenlerin 28'i Encü ailesine mensuptu, Servet Encü yaralı olarak kurtuldu. Türk resmî makamları, ölenlerin Irak'tan Türkiye'ye mazot ve sigara getiren Kürt vatandaşların oluşturduğu bir kaçakçı kafilesi olduğunu açıkladı.

Molla Fahreddîn-i Acemî,, ilk Osmanlı şeyhülislamlarından müderris ve muhaddis.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

Kabataş Yalanı, 2013 Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında Zehra Develioğlu'nun saldırıya uğradığını iddia etmesi, birçok gazeteci ve siyasetçiden destek bulmasıyla birlikte tepkilere sebep olmuş ancak daha sonra gerçek olmadığı ortaya çıkmış bir olaydır.

Ensar Vakfı tecavüz skandalı, Karaman'da Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'ne (KAİMDER) ait evlerde kalan çocukların cinsel istismara ve tecavüze maruz kalması olayı. 2012-2015 yılları arasında, 9-10 yaşlarında çok sayıda çocuğa tecavüz ettiği polis raporuyla belgelenen 54 yaşındaki Muharrem Büyüktürk adlı öğretmen 4 Mart 2016 tarihinde tutuklandı. Kabul edilen iddianameyle beraber Muharrem Büyüktürk'ün "çocuğa nitelikli cinsel istismar, hürriyeti tahdit, kasten yaralama ve müstehcen görüntüleri izletme" suçlarından hâkim karşısına çıkarılmasına karar verildi. Olayın ortaya çıkması üzerine 29 Mart 2016'da Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmen Muharrem Büyüktürk'ün meslekten ihraç edildiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Sati (ritüel)</span>

Sati ritüeli, dul kalan kadınların kocasıyla birlikte yakıldığı bir Hint geleneğidir.

Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanması, 26 Mart 1994'te Şırnak ilindeki Kuşkonar ve Koçağılı köylerine yapılan TSK tarafından yanlışlıkla bombalama sonucu 38 Kürt sivilin öldüğü ve köylerin yok edildiği olay.

<span class="mw-page-title-main">Rajiv Gandi suikasti</span> 1991 yılında Rajiv Gandiye yapılan suikast

Rajiv Ratna Gandi suikasti X, Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi’ye karşı 21 Mayıs 1991 tarihinde Tamil Kaplanları mensubu Nalini Shiran tarafından yapılan ve Gandi’nin ölümüyle sonuçlanan suikast girişimi.