İçeriğe atla

Ronald Breslow

Ronald Breslow
DoğumRonald Charles Drake Breslow
14 Mart 1931(1931-03-14)
Rahway, New Jersey, ABD.
Ölüm25 Ekim 2017 (86 yaşında)
New York, New York, ABD.
EğitimHarvard Üniversitesi
MeslekKimyager, profesör, eğitimci ve akademisyen
ÖdüllerACS Kimya Ödülü (1966)
Kimyasal Bilimler alanında NAS Ödülü(1989)
Ulusal Bilim Madalyası(1991)
Priestley Madalyası (1999)
Othmer Altın Madalyası(2006)
Perkin Madalyası (2010)
Amerikan Kimya Enstitüsü Altın Madalyası (2014)

Ronald Charles Drake Breslow (d. 14 Mart 1931 -ö. 25 Ekim 2017), Amerikalı kimyager, profesör, eğitimci ve akademisyendir. Columbia Üniversitesi'nde kimya profesörü olarak görev yapmaktaydı. 1956'dan bu yana Columbia Üniversitesi'nde dersler vermekte aynı zamanda üniversitenin kimya bölümünün eski başkanı olarak görev yapmıştır. İlginç özelliklere sahip yeni moleküllerin dizaynı, sentezi ve bu özelliklerin çalışması ile ilgilendi.

Amerika Birleşik Devletleri Bilimler Akademisi, Amerikalı Sanat ve Bilim Akademisi, Avrupa Bilimler Akademisi ve Amerikalı Felsefe Topluluğu gibi kuruluşların üyesiydi.

Amerikalı kimyager ve profesör Ronald Breslow, 25 Ekim 2017'de 86 yaşında New York'ta pankreas kanserinden öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Ronald Breslow dies at 86". 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robert Grubbs</span>

Robert H. Grubbs Amerikalı kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf von Baeyer</span> Alman kimyager

Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer,, Alman kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Lloyd Miller</span> Amerikalı bilim insanı (1930-2007)

Stanley Lloyd Miller özellikle organik bileşiklerin oldukça basit fiziksel süreçlerle inorganik maddelerden geliştirilebileceğini gösteren Miller-Urey Deneyi ile tanınan Amerikalı kimyager ve biyolog.

<span class="mw-page-title-main">Rudolph Marcus</span>

Rudolph "Rudy" Arthur Marcus Kanada doğumlu ABD vatandaşı kimyager. 1992 yılında elektron transferi teorisi için Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Elektron transfer reaksiyonlarının oranlarının açıklandığı Marcus teorisi, onun adına istinaden bu şekilde adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barry Sharpless</span> Amerikalı kimyager

Karl Barry Sharpless Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Derek Barton</span> İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi

Derek Harold Richard Barton İngiliz organik kimyager ve 1969 Nobel Kimya Ödülü sahibi. Ödülü, "konformasyon kavramının gelişmesine katkıları için" kazanmıştır. Çalışmalarının konusunu oluşturan kompleks moleküllerin üç-boyutlu geometrik yapısı şimdi organik kimyanın temel bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Joachim Frank</span> Alman-Amerikan biyofizikçi

Joachim Frank, Alman asıllı Amerikalı biyofizikçi. Kriyo-elektron mikroskobunun öncüsü kabul edilen Frank 2017'de Jacques Dubochet ve Richard Henderson'la birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Columbia Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan Joachim Frank ribozomun yapısı ve işlevi konulu çalışmalarıyla da tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fraser Stoddart</span> araştırmacı

Sir James Fraser Stoddart, İskoç-Amerikalı kimyager. Northwestern Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapan ve supramoleküler kimya konulu çalışmalarıyla tanınan Stoddart 2016'da Bernard L. Feringa ve Jean-Pierre Sauvage'la birlikte Nobel Kimya Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

Robert George Bergman, Amerikalı kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Ching Wan Tang</span> Hong Konglu-Amerikalı kimyager

Ching Wan Tang, Hong Kong'lu Amerikalı fiziksel kimyager. OLED'i icat ettiği için 2018'de Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girdi ve 2011'de Kimya Wolf Ödülü'nü kazandı. Tang, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde IAS Bank of East Asia Profesörüdür ve daha önce Rochester Üniversitesi'nde Doris Johns Cherry Profesörü olarak görev yapmıştır.

Gilbert Stork, organik kimya ile ilgilenen bir bilim insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Jortner</span>

Joshua Jortner, İsrailli fiziksel kimyager. Tel Aviv, İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi Sackler Kesin Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü'nde Emeritus Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Raphael David Levine</span> araştırmacı

Raphael David Levine, İsrailli kimyager. Kudüs İbrani Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles Kimya ve Biyokimya Bölümü ve UCLA David Geffen Tıp Fakültesi Crump Moleküler Görüntüleme Enstitüsü'nde profesördür.

Stuart Alan Rice, Amerikalı teorik kimyager ve fiziksel kimyagerdir. Chicago Üniversitesi'nde Profesördür.

Samuel J. Danishefsky, hem Columbia Üniversitesi'nde hem de New York'taki Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nde profesör olarak çalışan Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">K. C. Nicolaou</span> Amerikalı kimyager

Kyriacos Costa Nicolaou doğal ürünler toplam sentezi alanındaki araştırmalarıyla tanınan bir Kıbrıslı-Amerikalı kimyagerdir. Halen Rice Üniversitesi Harry C. and Olga K. Wiess Kürsüsü kimya profesörüdür; daha önce Scripps Araştırma Enstitüsü / UC San Diego ve Pennsylvania Üniversitesi'nde akademik görevler üstlenmiştir.

Nyholm Eğitim Ödülü, koordinasyon kimyası konusundaki araştırmaların yanı sıra fen eğitimini geliştirmek için tutkuyla çalışmalar yürüten Avustralya doğumlu kimyager Sir Ronald Sydney Nyholm'un hayatını ve çalışmalarını anmak amacıyla düzenlenmiş bir kimya ödülüdür. Nyholm, 1968'den 1970'e kadar Kraliyet Kimya Derneği'nin Başkanı olarak görev yapmıştı.

<span class="mw-page-title-main">David MacMillan</span> Britanyalı kimyager

David William Cross MacMillan İskoç organik kimyager ve bilim insanı. Asimetrik organokataliz alanını kavramsallaştırmasına dair çalışmaları ile tanınmaktadır. MacMillan, Alman kimyager Benjamin List ile birlikte 2021 Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Nobel Komitesi yaptığı açıklamada "asimetrik organokataliz" olarak bilinen, molekülleri oluşturmak için geliştirdikleri yeni yönteme dair çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

Leonora Bilger, Amerikalı kimyagerdir. Hawaii Üniversitesi'nde tanınmış bir kimyager ve yöneticiydi. Meslektaşları onun özellikle azot bileşiklerinin anlaşılmasına yaptığı katkıları takdir etmektedir. Bilger Salonu, hem Leonora'nın hem de kimya profesörü olan eşi Earl Bilger'in onuruna adlandırılmıştır.