İçeriğe atla

Romeo ve Juliet (Prokofyev)

Galina Ulanova ve Yuri Zhdanov, Romeo ve Juliet Balesinin bir sahnesinde

Romeo and Juliet (RusçaРомео и Джульетта) Op. 64, konusunu William Shakespeare’in Romeo ve Juliet oyunundan alan, Sergey Prokofyev'in 1935 yılında bestelediği bale müziğidir.

Romantik ve ateşli bir müzik olan bu eser hem bale, hem de klasik müzik repertuvarlarına girmiştir.[1] Balenin ilk koreografisini Leonid Lavrosky yapmış, sonra başka koregoraflar tarafından defalarca yeni koreografi yapılmıştır. Dimitri Parlic (1948), Margarita Froman (1949), John Kranko (1958), Frederick Ashton (1955), Kenneth McMillan (1965), Eric Bruhn (1966-1967), Sean Lavory (1991) bu bale için koreografi yapan sanatçılardandır.[1] Rudolf Nureyev ise 1977’de Londra Festival Balesi, 1980’da La Scala Opera ve Balesi, 1984’te Paris Opera ve Balesi için olmak üzere bu esere üç defa koreografi yapmıştır.[1]

Romeo ve Juliet bale müziği 1917 Devrimi’nden sonra ülkesinden ayrılan bestecinin Rusya'ya geri döndüğü dönemde Bolşoy Balesi'nin siparişi üzerine bestelendi. Prokofyev'in bu dönemde ortaya koyduğu diğer eserlerden farklı olarak politik içerikli değildir. Besteci, eseri mutlu sonla bitirmek istemiş ve bunun için Juliet’in mezardan çıktığı, Romeo ile birbirlerine kavuşup mutlu şekilde dans ettikleri bir son tasarlamış olsa da otoritelerin eleştirileri sonucu vazgeçmiştir.[1]

Beste tamamlandıktan sonra sanatçı eseri Rusya’da bale tiyatrolarına kabul ettirmekte zorlandı. Bolşoy Balesi, siparişini verdiği eseri karışık bulup reddetti. Eser, 1938 yılında Leningrad Koreografi Okulu tarafından Çekoslovakya'da sahneye kondu. Bu arada Prokofyev eserden on piyano parçası ve 3 orkestra süiti çıkarmış ve bu eserler konser salonlarında seslendirilip çok beğenilmiştir.[1]

Balenin Rusya’da ilk kez seslendirilmesi 1940 yılında Leningrad'da Kirov Tiyatrosu'nda oldu. Rusya'nın önemli koreograflarından Leonid Lavrosky balenin ilk koreografisini yaptı. Lavrosky’nin koreogafisi 13 bölümden oluşmaktaydı. Başrolde Galina Ulanova dans etti ve bu rol, onun hayatı için bir dönüm noktası oldu. Bale, Bolşoy Tiyatrosu'nda ilk defa 22 Aralık 1946'da sahnelendi.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Okan, Sungu. "Bale Sahnelerinde Bir Shakespeare Başyapıtı :Romeo ve Juliet". www.obarsiv.com. Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi Voyvoda Caddesi Toplantıları 2005-2006. 23 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Fındıkkıran (bale)</span> bale

Fındıkkıran, Rus besteci Çaykovski'nin 1891 yılında bestelediği son balesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bale</span> bir dans türü

Bale, İtalyan Rönesansı döneminde, mim sanatçılarının tiyatro ve gösterilerdeki dansları ile temelleri İtalya’da atıldıktan sonra, Fransa ve Rusya da gelişen, belli figürlere, adım atışlara dayalı bir dans ve müzikli gösteri türüdür. Dünya çapında yayılarak yaygın bir dans türü haline gelmiş ve birçok başka dansı etkilemiştir.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

<i>Romeo ve Juliet</i> William Shakespeareın trajedisi

Romeo ve Juliet, İngiliz oyun yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur. İngiliz edebiyatının klasiklerinden biri olan eser, yazarın en iyi bilinen oyunlarından birisidir. 1591-1596 arasında yazıldığı düşünülür. Dünya edebiyatlarında klasik bir konu olan iki düşman ailenin birbirini seven gençlerinin aşk macerasını işler. Eser, ilk kez 1594 yılında sahnelenmiş; defalarca operaya, baleye ve sinemaya uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Nureyev</span> Sovyet doğumlu balet dansçısı ve kareografyacı

Rudolf Hamit oğlu Nuriyev, SSCB'li balet.

<span class="mw-page-title-main">Klasik bale</span>

Klasik bale, kökeni 17. yüzyıl Fransız saray balesine dayanan, kuralları belirgin, estetiğe dayalı bir dans formudur.

<span class="mw-page-title-main">Tayfun Sav</span> Türk oyuncu ve balet

Murat Tayfun Savlıoğlu, Türk oyuncu ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Ninette de Valois</span>

Dame Ninette de Valois,, İrlanda doğumlu İngiliz dansçı, koreograf.

Mehmet Balkan Türk balet, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">George Balanchine</span> Amerikalı dansçı ve koreograf (1904 – 1983)

Georges Balanchine, Gürcü asıllı Amerikalı koreograftır.

Uğur Seyrek Türk balet, bale koreografı, ressam, heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Don Kişot (bale)</span>

Don Kişot balesi, Cervantes'in Don Kişot adlı romanından uyarlanmış bir bale eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Balesi</span> Priştinede bale topluluğu

Kosova Balesi, Priştine'de modern ve klasik danslar sergileyen bale topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Bolşoy Balesi</span>

Bolşoy Balesi, Moskova'daki Bolşoy Tiyatrosu'nda yerleşik dünyaca ünlü bale topluluğu.

<span class="mw-page-title-main">Mariinski Tiyatrosu</span> Rusya, Sankt-Peterburgda tarihi bir opera ve bale tiyatrosu

Mariinski Tiyatrosu, Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde tarihi opera ve bale tiyatrosu.

<span class="mw-page-title-main">Dušanka Sifnios</span>

Dušanka Sifnios, , Duška Sifnios olarak da bilinen uluslararası alanda en başarılı Sırp balerinlerinden biri olarak kabul edilen bir balerin ve koreograftı. Kariyerinin zirvesi 1960'larda, Maurice Béjart ile yaptığı çalışmalarla, dünyanın en popüler balerinlerinden biriyken elde edildi.

Hülya Aksular, Türk balerin, koreograf.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

<span class="mw-page-title-main">Marina Kondratyeva</span>

Marina Viktorovna Kondratyeva, Sovyet-Rus balerin, eğitimci ve koreograf.