İçeriğe atla

Romanya arkeolojisi

Romanya arkeolojisinin, 19. yüzyılda başladığı varsayılır. Aynı zamanda bu konudaki çalışmalar, görece kısıtlı olarak varlık gösterir.

Romanya, tarih boyunca farklı medeniyetlerin etkisi altında kalmış bir ülkedir. Bu nedenle, antik Roma çağından Orta Çağ'a kadar uzanan birçok arkeolojik esere ev sahipliği yapmaktadır. Antik Roma kalıntıları, Gotik yapılar ve Orta Çağ'dan kalma eserler, Romanya'nın kültürel ve tarihi mirasının en önemli parçalarından biridir. Günümüzde turistler tarafından yoğun ilgi gören bu eserler, Romanya'nın turizm potansiyelini de artırmaktadır. Romanya hükûmeti de bu eserleri korumaya ve turizme açık tutarak ülkenin kültürel mirasına sahip çıkmaktadır.[1]

[1]

Arkeologlar

  • Alexandru Odobescu (1834—1895)
  • Grigore Tocilescu (1850–1909)
  • Vasile Pârvan (1882–1927)
  • Constantin Daicoviciu (1898–1973)

Yaşayanlar

  • Gheorghe I. Cantacuzino (d. 1938)
  • Adrian Andrei Rusu (d. 1951) – Orta Çağ arkeologu,[2] Cluj-Napoca'daki Arkeoloji ve Sanat Tarihi Enstitüsü'nde araştırmacı

Enstitüler

  • Cluj-Napoca'daki Arkeoloji ve Sanat Tarihi Enstitüsü
  • Bükreş'teki Vasile Pârvan Arkeoloji Enstitüsü

Müzeler

  • Piatra Neamț Arkeoloji Müzesi
  • Iron Gates Bölge Müzesi
  • Daçya ve Roma Medeniyeti Müzesi
  • Romanya Ulusal Tarihi Müzesi
  • Transilvanya Ulusal Tarihi Müzesi

Kaynakça

  1. ^ Romanya'daki Arkeolojik Eserler: Roma Döneminden Ortaçağa Kadar (Kaynak-1) 17 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Cetatile medievale, ieri si azi (ölü link)". City News. 1 Ekim 2008. 25 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arkeoloji</span> Geçmişin, insanlık tarihinin maddi kültür yoluyla incelenmesi

Arkeoloji, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılmış kültürleri, sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji, antropoloji, nümizmatik, filoloji, gibi birçok bilim dalından yararlanarak araştıran ve inceleyen bilim dalıdır. Türkçeye yanlış bir şekilde "kazıbilim" olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler.

<span class="mw-page-title-main">Adana Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, günümüzde Adana'nın Seyhan ilçesinin Döşeme Mahallesi'ndeki eski Millî Mensucat Fabrikası'nda bulunan müze kompleksinde hizmet vermekte olan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Çağ</span> en eski kayıtlardan klasik dönemlerin sonuna kadar insanlık tarihi

Antik Çağ, antik tarih ya da İlk Çağ, insanlık tarihinin başlangıcından erken dönem Orta Çağ'a kadar uzanan zaman dilimindeki belirgin kültürel ve siyasi olayları konu alır. Her ne kadar bitiş tarihi olan erken Orta Çağ büyük oranda göreceli olsa da, çoğu Batılı akademisyenler Batı Roma İmparatorluğu'nun 476'daki çöküşünü antik Avrupa tarihinin sonu olarak tanımlarlar. Antik tarih için kullanılan bir başka terim de antikitedir (antiquity). Yine de bu terim (antikite) daha çok Antik Yunan ve Antik Roma uygarlıklarını özel olarak tanımlamakta kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müze</span> kazılarda bulunan yapıtların, eski devirlerden kalan antikaların, sanata ve bilime ilişkin nesnelerin, sanat ve bilim yapıtlarının, budunbilimsel vb. nesnelerin bir arada ya da ayrı ayrı sergilendiği, saklandığı, korunduğu yapı

Müze, somut ve somut olmayan kültürel mirası araştıran, ilgili nesneleri toplayan, muhafaza edip sergileyen kurumlar ve sergileme mekanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uşak Arkeoloji Müzesi</span>

Uşak Arkeoloji Müzesi, Uşak ilinde bulunan arkeolojik bir müzedir. 1967 yılında başlatılan müzenin inşaatı 1969 yılında bitirilmiştir. 23 Mayıs 1970 tarihinde teşhir tanzimi tamamlanan müze, Uşak Müze Müdürlüğü olarak hizmete açılmıştır. 2012 yılında tren istasyonu mevkiinde 14 bin 500 metrekare kapalı alana üzerine yeni bir müze binası inşasına başlamış ve dört yılın ardından 2016 yılında tamamlanmıştır. Yaklaşık 48 yıl boyunca aynı binada hizmet veren Arkeoloji Müzesi, yaklaşık 16 milyon liraya mal olan 3 katlı modern yeni müze binasının 2018 yılında teşhir ve tanzim çalışmalarının bitmesiyle tren istasyonu mevkiine taşınarak modern müzeler arasında yerini almıştır. Envanterinde yer alan 43.000 bin eser ve sikkeden 2.500'ü müze içerisinde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Burdur Müzesi</span>

Burdur Müzesi, Burdur şehir merkezinde 57 binden fazla arkeoolojik ve etnoğrafik eserin sergilendiği müzedir. 1969 yılında ziyarete açılmıştır. Bulguroğlu (Pirkulzade) Mederesesi'nin kütüphane binasında ve bu tarihi bina ile aynı mimari görünümü taşıyan yeni ek binalarda hizmet vermektedir. 2008 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi olmaya aday olmuştur ve 2008 yılında “Gezilip Görülmeye Değer Müze” ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arkeoloji müzesi</span>

Arkeoloji müzesi, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılan tarihî yapıtların sergilendiği müze türü. Arkeoloji müzelerinde sergilenen eşya çoğunluklar kap, çömlek, testi gibi pişmiş toprak malzemeler, tunç ve çeşitli madenlerden elde edilen eşyadan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hatay Arkeoloji Müzesi</span> Hatayda bulunan Dünyanın en büyük mozaik müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi, Antakya'da konumlanmış önemli bir kültürel kuruluştur. Antik döneme ait eşsiz eserlerin sergilendiği bu müze, 28 Aralık 2014 tarihinde kayda değer bir başarıya imza atmıştır: Dünya'nın en geniş mozaik sergileme alanına sahip olması. Bünyesinde barındırdığı zengin arkeolojik koleksiyon ile bu müze, antik çağın izlerini günümüze taşırken, ziyaretçilere benzersiz bir tarihî deneyim sunmaktadır. 28 Aralık 2014 itibarıyla Dünya'nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzedir. 2023 yılında meydana gelen Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinde kısmen zarar gören müze, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından alınan önlemler doğrultusunda ekstra güvenlik personeli ve kameralarla gözetim altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Konya Arkeoloji Müzesi</span> Konya Arkeoloji Müzesi

Konya Arkeoloji Müzesi, 1901'de Konya'da kurulmuş arkeoloji müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arkeoloji Müzesi (Madrid)</span>

Ulusal Arkeoloji Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de Plaza de Colón meydanında bulunan kamuya açık arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova Ulusal Tarih Müzesi</span>

Moldova Ulusal Tarih Müzesi Kişinev'in tarihi merkezinde Moldova Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı'na bağlı tarih müzesidir.

Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü, 1978 yılında Tokyo’nun Mitaka şehrinde Japon Prensi Takahito Mikasa tarafından kurulan Japon Ortadoğu Kültür Merkezi'ne bağlı bir enstitü olarak 1998 yılında Kırşehir’in Kaman ilçesinde Çağırkan köyünde kurulmuştur. Enstitü, Ortadoğu’da önemli arkeolojik çalışmalar yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan özel bir arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arkeoloji Müzesi (Tiran)</span>

Ulusal Arkeoloji Müzesi, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan bir arkeoloji müzesidir. Müze, 1 Kasım 1948 tarihinde kurulmuş olup ülkede II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ilk müzedir. Tiran Üniversitesi yakınlarındaki Rahibe Teresa Meydanı'nın doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi</span> müze

İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi, İstanbul Üniversitesi Vezneciler Kampüsünde, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü bünyesinde bulunan müzedir. 1 Temmuz 2019 tarihinde açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırklareli Müzesi</span> Kırklareli ilindeki bir müze

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aydın Arkeoloji Müzesi</span>

Aydın Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin Aydın ilinin Efeler ilçesinde yer alan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir.