İçeriğe atla

Romanya Silahlı Kuvvetleri

Romanya Silahlı Kuvvetleri
Forţele Armate Române
Kuruluş1860
Şimdiki hal11 Nisan 2000
Birimler
KarargâhBükreş
Komuta
BaşkomutanCumhurbaşkanı Klaus Iohannis
Ulusal Savunma BakanıGabriel-Beniamin Leş
Genelkurmay BaşkanıGeneral Nicolae Ionel Ciucă
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı18
Askere alınması mümkün
olan vatandaş sayısı
5.601.234 erkek, yaş 15-49 (2010 tah.[2]),
5.428.939 kadın, yaş 15-49 (2010 tah.[2])
Askere alınmaya uygun
olan vatandaş sayısı
4.550.409 erkek, yaş 15-49 (2010 tah.[2]),
4.507.880 kadın, yaş 15-49 (2010 tah.[2])
Her sene askerlik yaşına
genel vatandaş sayısı
117.798 erkek (2010 tah.[2]),
111.607 kadın (2010 tah.[2])
Etkin personel sayısı84.480 (49)
Rezerve personel sayısı84.145
Dış personel sayısı2.187 (toplam)[1]
 Afganistan - 1.821
Maliye
Harcamalar1,78 milyar €[3]
GSYİH paydası%1,33[3]
Sanayi
Yerli yardımlarROMARM
Romtehnica
Industria Aeronautică Română
Dış yardımlarMevcut:
 ABD
 Birleşik Krallık
 Almanya
 İspanya
 Fransa
 İtalya
 İsrail
 Avusturya
  İsviçre
 Rusya
 Çin
Eski:
 Sovyetler Birliği
 Çekoslovakya
 Kuzey Kore
Yıllık ihracat177.000.000 € (2014)[4]

Romanya Silahlı Kuvvetleri (RumenceForţele Armate Române, Armata Română), Romanya'yı dışarıdan gelebilecek askerî tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, hava ve deniz kuvvetlerinden oluşmaktadır. 75 bin askerî personel ve 15 bin sivil personel olmak üzere toplam 90 bin kişiden oluşmaktadır. 2010 yılı itibarıyla kara kuvvetleri 43 bin, hava kuvvetleri 9 bin 700, deniz kuvvetleri 7 bin 150 ve müşterek kuvvetler 13 bin 500 oluşmaktadır. 2011-2014 yılları arasında silahlı kuvvetlerin mevcudu kademeli olarak 65 bine düşürülecektir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Romanian General Staff Data 30 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kasım 2011
  2. ^ CIA World Factbook, Military of Romania 15 Mayıs 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ a b (Rumence) [1] 20 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ Romanian armament exports doubled 18 Ocak 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Gandul, 13 January 2015.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Üsteğmen, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve teğmenle yüzbaşı arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-1'dir.

Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri en üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Eurocopter AS532 Cougar</span> çift motorlu, orta ağırlıkta, çok amaçlı askerî helikopter modeli

Eurocopter AS532 Cougar, Eurocopter tarafından geliştirilen çift motorlu, orta ağırlıkta, çok amaçlı bir helikopterdir. AS532, Aérospatiale SA 330 Puma'nın askerîleştirilmiş hâlinin geliştirilmesi ve yükseltilmesidir. Sivil muadili Eurocopter AS332 Super Puma'dır. AS532, Eurocopter EC725 olarak daha da geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Silahlı Kuvvetleri</span> Suriyenin silahlı birliklerinin genel adı

Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriye'yi karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan ordu. Suriye ordusu, Suriye Kara Kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri, Suriye Deniz Kuvvetleri, Suriye Hava Savunma Kuvvetleri ve ayrıca paramiliter Ulusal Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Silahlı Kuvvetleri</span> Mısırın askerî gücü

Mısır Silahlı Kuvvetleri, Mısır'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Mısır Kara Kuvvetleri, Mısır Hava Kuvvetleri, Mısır Deniz Kuvvetleri ve Mısır Hava Savunma Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hava kuvvetleri</span> Bir ordunun, hava savaşından ve hava savunmasından sorumlu silahlı hizmet dalı

Hava kuvvetleri ya da bazı ülkelerde anıldığı ismiyle hava ordusu, en geniş anlamda, ana olarak hava savaşı yürütmek üzere kurulmuş ve ülkenin havadan savunulmasını sağlamak için uçak, helikopter gibi hava araçlardan ve bunlarla ilgili yer hizmetlerinden, kuruluşlarından oluşturulan teşkilattır. Daha spesifik olarak, hava kuvvetleri bir ordunun; kara kuvvetleri, donanması ve diğer askeri kuvvetlerinden farklı olarak hava savaşından sorumlu silahlı hizmet dalıdır. Tipik olarak, hava kuvvetleri, ülkenin hava sahasının kontrolünü sağlamak, kontrol stratejik ve taktik bombardıman görevleri yürütmek ve kara ve deniz kuvvetlerine destek sağlamaktan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">İspanya Silahlı Kuvvetleri</span> İspanya Krallığının askerî gücü

İspanya Silahlı Kuvvetleri, İspanya Krallığı'nı dışarıdan gelebilecek askerî tehlikelere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovak Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Slovakya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Silahlı kuvvetlerin toplam 14,000 personeli bulunmaktadır. Slovakya Mart 2004'te NATO'ya üye oldu. 2006 yılından itibaren tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovenya Savunma Kuvvetleri, Slovenya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Deniz, Hava ve Hava Savunma kuvvetlerinden oluşmaktadır. 2003 yılında zorunlu askerliğin kaldırılmasından beri Silahlı kuvvetler tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan subay, astsubay, uzman/sözleşmeli/yükümlü erbaş ve sözleşmeli/yükümlü er rütbeleri ve rütbe işaretleridir. Askeri rütbeler deniz, hava ve kara kuvvetlerinde isim olarak değişiklik gösterir. Örneğin; deniz kuvvetlerinde oramiral, kara kuvvetlerinde orgeneraldir.

<span class="mw-page-title-main">Katar Silahlı Kuvvetleri</span>

Katar Silahlı Kuvvetleri, Katar'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Katar Kara Kuvvetleri, Katar Hava Kuvvetleri ve Katar Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen Silahlı Kuvvetleri</span>

Yemen Silahlı Kuvvetleri, Yemen'i karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Yemen Kara Kuvvetleri, Yemen Hava Kuvvetleri, Yemen Deniz Kuvvetleri ve Yemen Cumhuriyet Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

Çin Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Çin Cumhuriyeti'nin (Tayvan) silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Kara, Deniz, Hava ve Askerî Polis kuvvetlerinden oluşmaktadır. Adı başlangıçta Ulusal Devrimci Ordu olup 1947 yılında hazırlanan Çin Cumhuriyeti Anayasası ile günümüzdeki adını almıştır ve 2002 yılından itibaren silahlı kuvvetler Ulusal Savunma Bakanlığı'nın tam sivil kontrolü altında olup Yasama Yuanı tarafından denetlenmektedir.

Romanya Jandarması, Romanya Devletinin özellikle yüksek riskli görevler tevdi edilen jandarma kuvvetidir. Romanya'daki iki kolluk kuvvetinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Silahlı Kuvvetleri</span> Kanadanın birleşmiş silahlı kuvvetleri

Kanada Silahlı Kuvvetleri, Kanada'nın birleşmiş silahlı kuvvetleridir ki Ulusal Savunma Kanunu'nda şöyle geçer: "Kanada Kuvvetleri, Kanada tarafından yükseltilen Kraliçe Hazretleri'nin silahlı kuvvetleridir ve Kanada Silahlı Kuvvetleri isimli bir hizmetten oluşur."

<span class="mw-page-title-main">Askerî branş</span> egemen bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin alt bölünmesi

Askerî branş, bir silahlı kuvvetlerin alt bölümüdür. Genel olarak kara, hava ve deniz kuvvetlerinden oluşmaktadır. Bununla birlikte bazı ülkelerde ek olarak özel branşlarda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Sosyalist Cumhuriyeti Ordusu</span>

Romanya Sosyalist Cumhuriyeti Ordusu,, 1989 yılına kadar Romanya Sosyalist Cumhuriyeti'nin ordusuydu. 1989'daki Romanya Devrimi'nin ardından Romanya Silahlı Kuvvetleri olarak yeniden adlandırıldı ve lağvedildi. Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetlerinden oluşuyordu.