İçeriğe atla

Romanya Demokrat Türk Birliği

Romanya Demokrat Türk Birliği
Uniunea Democrată Turcă din România
KısaltmaRDTB
Genel başkanOsman Fedbi
Kuruluş tarihi29 Aralık 1989
İdeolojiTürk azınlık hakları
Temsilciler Meclisi
1 / 329
Senato
0 / 176
Avrupa Parlamentosu
0 / 32
Romanya

Romanya Demokrat Türk Birliği (RumenceUniunea Democrată Turcă din România, UDTR) Romanya'daki Türk toplumunu temsil eden bir siyasi partidir.

Tarih

Parti 1990'da Romanya Türk Müslüman Demokratik Birliği (daha sonra Romanya Tatarlarının alt örgütü haline geldi) tarafından bölünmüş olarak kuruldu ve başlangıçta Romanya Etnik Türk Azınlık Birliği (Uniunea Minoritară Etnică Turcă din România, UMETR) olarak belirlendi. 1992 genel seçimlerinde parti sadece 2,572 oy aldı (% 0,02), ancak etnik azınlık gruplarını temsil eden siyasi partilerin seçim barajından muaf olmasına izin veren seçim yasası uyarınca Temsilciler Meclisi'nde bir sandalye kazandı. Aralık 1993'te bugünkü adı kabul edildi ve o zamandan bu yana her seçimde bir sandalye kazandı.

Seçim sonuçları

Seçim Temsilciler Meclisi Senato
Oy % Sandalye Oy % Sandalye
19922,5720.02
1 / 395
Katılmadı
19964,3260.04
1 / 343
20006,6750.05
1 / 345
20047,7150.08
1 / 332
20089,4810.13
1 / 334
20127,3240.10
1 / 412
20165,5360.08
1 / 329

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moldova</span> Doğu Avrupada bir ülke

Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Başkenti Kişinev'dir ve 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır. İçinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısını bir şerit hâlinde kapsayan bölgede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de facto bir cumhuriyet olan Transdinyester bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hak ve Özgürlükler Hareketi</span> Bulgaristanda bir siyasi parti

Hak ve Özgürlükler Hareketi, üyelerinin çoğunluğunu Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Türkleri</span> etnik grup

Romanya Türkleri terimi Romanya'daki etnik Türk azınlığını ifade eder. 2002 yılında yapılan nüfus sayımını yansıtan bir araştırma merkezine göre, Türklerin sayısı, toplam nüfusun %0.14'ünü oluşturacak şekilde 32.098'dir.

Kapalı Listeli Çoğunluk Sistemi veya Liste usulü çoğunluk seçim sistemi, seçmenlerin tek bir aday yerine partilerce belirlenen tek bir listeye oy verilen bir seçim sistemdir. Seçim çevresinde en çok oyu alan parti o seçim çevresindeki tüm sandalyeleri kazanmaktadır. Tek İsimli Tek Turlu Sisteme benzer şekilde, bir partinin seçimleri kazanması için oyların yarıdan fazlasını almasına gerek yoktur. En çok oyu alan parti oy oranı kaç olursa olsun o seçim çevresindeki tüm sandalyeleri kazanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Schleswig Seçmen Birliği</span>

Güney Schleswig Seçmen Birliği, Almanya'nın kuzeyinde Danimarkalı azınlık tarafından kurulan siyasi parti.

Nispi temsil veya oransal temsil sistemi, siyasi partilerin veya adayların aldığı oyun parlamentoda orantılı olarak yansıtıldığı seçim sistemidir. Bu sistemde partiler oyları oranınca milletvekili çıkarırlar.

Seçim barajı veya seçim eşiği, bir adayın veya siyasi partinin, temsil veya yasama organında ek koltuklara sahip olabilmesi için gereken tüm oy sayısının minimum payını ifade eder. Bu sınırlama, farklı şekillerde işleyebilir, örneğin parti listesi orantılı temsil sistemlerinde seçim barajı, bir partinin yasama organında koltuk alabilmesi için belirli bir minimum oy yüzdesi, ulusal olarak veya belirli bir seçim bölgesinde alması gerektiğini belirtir. Tek tercihli oylama sistemlerinde seçim barajına kota denir ve sadece birinci tercih oyları kullanılarak veya daha düşük tercihlere dayalı olarak diğer adaylardan aktarılan oyların bir kombinasyonuyla. Karma üye orantılı nispi temsil sistemlerinde seçim barajı, yasama organında üstünlük koltuklarına kimlerin uygun olduğunu belirler.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'daki azınlıklar</span>

Eski bir Doğu Bloku ülkesi olan ve Çavuşesku'nun idam edilmesiyle Romanya Devrimi ile 1989'da demokrasiye geçen Romanya azınlıklarına tanıdığı hak ve kolaylıklar açısından dünyanın en şeffaf ülkeleri arasında yer almaktadır. 2002 nüfus sayımına göre 21,680,974 kişilik ülke nüfusunun %89.5'ini (19,409,400) Rumenler oluşturmaktadır. Geriye kalan %10.5 oranlık nüfusun en büyük oranını %6.6 (1,431,837) Macarlar oluşturmaktadır. Ardından %2.46 (535,140) oranı ile Çingeneler gelmektedir. Bu iki büyük azınlığı sırasıyla: Ukraynalılar, Almanlar, Türkler, Tatarlar, Ermeniler, Rus ve Rusynler, Rumlar, Bulgarlar, Sırplar, Slovaklar, Hırvatlar, Yahudiler, Arnavutlar, Makedonlar, Çekler, İtalyanlar ve göçmen kökenli Çinliler oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Stolojan</span> Rumen siyasetçi, eski Romanya başbakanı

Theodor Dumitru Stolojan, Eylül 1991'den Kasım 1992'ye kadar Romanya Başbakanı olan bir Rumen politikacı. Eğitim ekonomisti ve Demokratik Liberal Parti lideridir. Halen Romanya'dan Avrupa Parlamentosu üyesidir ve Demokratik Liberal Parti'yi (EPP-ED) temsil ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği</span>

Romanya Türk-Müslüman Tatar Demokratik Birliği 29 Aralık 1989 tarihinde Romanya'da kurulan bir siyasi partidir. Mayıs 1990 Romanya genel seçimlerinde %0,06 oy almıştır. Parti Romanya Parlamentosu'nda bir sandalye kazandı. Parti 1990'dan beri tüm seçimlere itiraz etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'da din</span>

Romanya'da din; büyük ölçüde Hristiyanlıktır ancak Romanya laik bir devlettir ve resmî dini yoktur.

Romanya Kayıt Endüstrisi Birliği, Uluslararası Fonogram Endüstrisi Federasyonu'nun Romanya ayağı.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Millî Meclisi</span> Şûra Meclisinin alt kanadı

Pakistan Millî Meclisi, Pakistan Şûra Meclisi'nin alt meclisidir.

Demokratik Bütünleşme Birliği Kuzey Makedonya'daki en büyük Arnavut siyasi partisi ve ülkenin üçüncü büyük siyasi partisidir. Ülkede Ulusal Kurtuluş Ordusu (NLA) ile Makedon Güvenlik Kuvvetleri arasında 2001 yılında gerçekleşen ihtilaftan hemen sonra parti kuruldu. NLA lideri Ali Ahmeti parti başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Merkezî Seçim Komisyonu (Azerbaycan)</span>

Merkezi Seçim Komisyonu, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde Azerbaycan Millî Meclisi'nde temsil olunan siyasi partilerin çıkardıkları üyelerden oluşan, Azerbaycan’daki genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda da seçimlerin yargısal denetimini sağlayan karma egemen üst yargı merciidir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'yı Kurtar Birliği</span>

Romanya'yı Kurtar Birliği Romanya'da liberal, ilerici bir siyasi partidir. Parti, Bükreş Birliğini Kurtar (USB) partisinin 2016 yerel seçimlerindeki başarısının ardından kuruldu. 2016 yılında resmi olarak siyasi bir parti olarak tescil edildikten sonra, yerel USB ve Codlea Birliği partileriyle birleşti ve böylece ilk üye tabanının çoğunu bu iki partiden aldı. Şu anda 2016 yasama seçimlerinden sonra Romanya Parlamentosu'ndaki en büyük üçüncü siyasi parti konumunda ve yolsuzlukla mücadele platformunda çalışıyor.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Meclisi (Romanya)</span>

Temsilciler Meclisi Romanya'nın iki meclisli parlamentosunun alt meclisidir. Dört yıllık görev süreleri için parti listesi orantılı temsil sistemi kullanılarak doğrudan halk oylamasıyla seçilen milletvekillerinin 330 sandalyesi var. Ek olarak, her ulusal azınlığın örgütü, mecliste bir koltuk hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Senato (Romanya)</span>

Senato Romanya'nın iki meclisli Parlamentosunun üst meclisidir. Üyeler dört yıllık görev süreleri için 43 seçim bölgesinde parti listesi orantılı temsilini kullanarak doğrudan halk oylamasıyla seçildiği 136 sandalyeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tek İsimli Tek Turlu Çoğunluk Sistemi</span>

Tek İsimli Tek Turlu Çoğunluk Sistemi veya Oy çokluğu sistemi, seçim sisteminde kullanılan bir oylama biçimidir. Seçmenler oylarını bir aday için kullanırlar ve en çok oyu alan aday kazanır. FPTP, çoğul oylama yöntemidir ve esas olarak tek üyeli seçim bölgelerini kullanan sistemlerde kullanılır. FPTP, dünya ülkelerinin yaklaşık üçte birinde, çoğunlukla İngilizce konuşulan ülkelerde, meclis seçimleri için koltuk belirlemenin birincil biçimi olarak kullanılmaktadır. Bu ifade, bitiş çizgisinde bir direğin olduğu İngiliz at yarışından bir metafordur.