İçeriğe atla

Romanya'da ulusal komünizm

Romanya Sosyalist Cumhuriyeti Amblemi

Romanya'da ulusal komünizm, 1960'ların başı ile 1989 arasında Romanya Sosyalist Cumhuriyeti'nde desteklenen bir milliyetçilik biçimine atıfta bulunan bir terimdir; terimin kendisi Komünist rejim tarafından kullanılmadı. Kökenleri Gheorghe Gheorghiu-Dej'in Sovyetler Birliği'nden siyasi kurtuluşuna dayanan bu hareket, 1971'de ulusal bir kültür devrimi olan Temmuz Tezleri manifestosuyla başlayan Nikolay Çavuşesku tarafından büyük ölçüde geliştirildi.[1] Ulusal mitolojinin bir kısmı, Nikolay Çavuşesku'nun kişilik kültü ve Romanya tarih yazımında Daçyanizm olarak bilinen Romanya tarihinin idealleştirilmesiydi.

Bu milliyetçi ideoloji, hem Marksist-Leninist ilkelerin hem de milliyetçilik doktrinlerinin bir karışımı üzerine inşa edildi. Ulusal komünizm ideolojisinin arkasındaki itici güç, Rumenlerin Doğu Avrupa'da izole edilmiş bir "Latin adasında" birlik ve bağımsızlığa ulaşmak için iki bin yıl boyunca sonsuz ve oybirliğiyle dış güçlerle savaştığı inancıdır.

Enternasyonalist dönem

İkinci Dünya Savaşı'ndan önce, tarihsel ideoloji Rumen milliyetçiliğine dayanıyordu ve Romanya toplumundaki ana anlaşmazlık, yerli gelenekleri destekleyen insanlarla Batılı değerlere dayalı bir toplum isteyenler arasındaydı. Marksistler, Rumen kültüründe yalnızca küçük bir rol oynadılar ve tarih yazarı Lucian Boia'ya göre, Rumen Solu, Avrupa'nın başka yerlerinde olduğu gibi bir post-kapitalist işçi devletini desteklemekten ziyade, tipik olarak kırsal geleneksel kapitalizm öncesi iknaya sahipti. Bu bağlamda, Romanya'da Komünistlerin iktidara gelmesinden sonra Romanya toplumunda yaşanan ideolojik değişim daha radikal bir görünüm sergilemiştir.

Birkaç yıl içinde Romanya tarihi yeniden yazıldı: savaş öncesi tarih milliyetçi bir bakış açısıyla yazılırken, yeni tarih enternasyonalist bir ruhla yazıldı. Örneğin Mihail Roller'in "Romanya Tarihi" adlı eserinde 1859'daki Eflak ile Boğdan'ın birleşimi, birlikten çıkar sağlayan burjuva ve boyarların iradesi olarak görülmekte, karar halkın iradesi dikkate alınmadan alındığını belirtmektedir. Besarabya'nın Romanya ile birliği Rusya'da "Rusya'daki Sosyalist Devrim'e karşı emperyalist bir müdahale" olarak görülüyordu ve Transilvanya'nın Romanya ile birliği bir işgal olarak görülüyordu.

Romanya'nın Batı ile ilişkilerinde büyük bir değişiklik oldu. Savaştan önce, ulusal mitoloji Rumenleri "Slav denizinde bir Latin adası" olarak görüyordu. Roller'in tarihi, Orta Çağ'da Rumen ve Slavların birlikte yaşamasını vurguladı ve Slavlar ile Rumen arasındaki bağlantıları tartıştı.

Sovyetler Birliği'nden Bağımsızlık

1950'lerin sonlarından itibaren Rumen milliyetçiliği, Romanya tarihinde Slav, Rus ve Sovyet öneminin azalmasına paralel olarak, yavaş yavaş resmi ideolojinin bir parçası haline geldi. Bu süreç, enternasyonalizmi terk ettiği Nisan 1964'teki "bağımsızlık beyannamesi" ile doruğa ulaştı.

Kültürel figürlerin rehabilitasyonu

Komünist rejim, tüm Rumen mirasını ulusal ideolojisine entegre etti. Örneğin, "anti-faşist" olduğu için Demir Muhafızlar tarafından öldürülen sağcı tarihçi Nicolae Iorga sisteme ve tarihsel anlatıma eklemlendi. Komünizme doğrudan karşı çıkanlar dışında eserleri yeniden yayınlandı. Eugen Lovinescu'nun Modern Romanya Uygarlığı Tarihi adlı eseri, kısaltılmış olarak yeniden yayınlandı ve giriş bölümünde Lovinescu'nun çalışmasının anti-Marksist bir polemik olmadığı ve tarihsel materyalizmle ortak noktaları olduğu söylendi.

Faşist Şef Ion Antonescu bile sisteme dahil edilenler arasındaydı. Faşist olması nedeniyle tam olarak sisteme dahil olmasa da Ion Antonescu'nun milliyetçilik ve anti-Sovyetizm kimliği olması hasebiyle eskisinden çok daha nazik bir muamele gördü. Bu aynı zamanda Çavuşesku'nun kişilik kültüne hizmet etmek için Romanya tarihi anlatısına "büyük liderler" yerleştirme stratejisinin bir parçasıydı, Antonescu bir hain yerine "yanlış anlaşılan bir vatansever" olarak görülüyordu. Bu süreç, Marin Preda'nın Delirul adlı romanıyla başladı ve Aurică Simion'un Preliminarii politico-diplomatice ale insurecției române romane ve Ilie Ceaușescu'nun Istoria militară a poporului român ile devam etti.

Çavuşesku'nun kültürel devrimi

1980'de "Burebista yönetimi altında merkezi ve bağımsız ilk Daçya devletinin kuruluşunun 2050 yılı" etiketli Rumen pulu

1960'lardan başlayarak, Romanya hükûmeti daha fazla özgürlüklere izin vermeye ve vatandaşlarına daha iyi davranmaya başladı, buna siyasi mahkûmlar için bir af ve edebiyatta uygun olan nüanslar gibi daha fazla ifade özgürlüğü de dahil. Tüm bunlar, liberalleşmeyi ve açıklığı sona erdiren, totaliterliği vurgulayan ve Romanya'yı dünyanın geri kalanından izole eden bir akımı başlattı. Bu akım 1971 Temmuz Tezleri'ydi ve bu, totaliterliğin doruk noktasıydı.

Milliyetçilik her yerde ve en önemli siyasi argüman haline geldi. Rumenler, tarihleri boyunca Lider etrafında birleşmiş olarak tasvir edildi.

Tarihsel araştırma, antik çağa, özellikle Daçyalılar (Roma öncesi) döneme odaklanmaya başladı. Sendikacılar, işçi mücadelesi ve işçi sınıfı kahramanları üzerine monografiler yazmakta uzmanlaşmış "Parti Tarihi Enstitüsü", antik tarihi siyasallaştırarak Daçyalıları incelemeye başladı. 1980'de Rumen hükûmeti, Burebista yönetimindeki üniter ve merkezi devletin kuruluşunun 2050. yıl dönümünü, özellikle epik film Burebista ile kutladı.

Kaynakça

  1. ^ Petrescu, Cristina. "Rethinking National Identity after National-Communism? The case of Romania". www.eurhistxx.de. 5 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marksizm</span> Alman filozof Marxın düşüncelerine dayanan devrimci sosyalist akım

Marksizm, özgün bir siyasal felsefe akımı, tarihin diyalektik materyalist bir yorumuna dayanan ekonomik ve toplumsal bir dünya görüşü, kapitalizmin Marksist açıdan çözümlenmesi, bir toplumsal değişim teorisi, Karl Marx'ın ve Friedrich Engels'in çalışmalarından çıkarılan, insanın özgürleşmesiyle ilgili bir düşünce sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çavuşesku</span> Romanya diktatörü (1965–1989)

Nikolay Çavuşesku, 1965-1989 tarihleri arasında Romanya Komünist Partisi (PCR) Genel Sekreteri, 1967 yılından itibaren Devlet Konsülü Başkanı ve 1974-1989 yılları arasında Romanya Cumhurbaşkanı olan Rumen politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Faşizm</span> Aşırı sağcı, otoriter, aşırı milliyetçiliği savunan ideoloji

Faşizm, ilk olarak İtalya'da Benito Mussolini tarafından oluşturulan, otoriter devlet üzerine kurulu radikal bir aşırı milliyetçi politik ideolojidir. İlkeleri ve öğretileri, La dottrina del fascismo adı altında Giovanni Gentile tarafından yazılmıştır. Benito Mussolini'nin kurucusu olduğu Ulusal Faşist Parti'nin İtalya'da iktidara gelmesinin ardından, faşizm birçok milliyetçi ideolojiye örnek olmuştur. Hitler'in nasyonal sosyalizmi ve Franco'nun falanjizmi, faşizmden çok etkilenmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Proleter enternasyonalizm</span>

Proleter enternasyonalizm, işçi sınıfına ait bütün dünyadaki insanların millete bakmaksızın dünya devrimini gerçekleştirmek için birlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Marksist sosyal sınıf teorisidir. Komünist Manifesto'nun son dizesi "Dünyanın bütün işçileri, birleşin!", proleter enternasyonalizmin sloganıdır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Devrimi</span> Aralık 1989da Çavuşeskunun iktidardan indirilmesi için halk ve Rumen ordusu tarafından gerçekleştirilen devrim

Romanya Devrimi, Aralık 1989'da Romanya devlet başkanı Nikolay Çavuşesku'nun iktidardan indirilmesi için halk ve Rumen ordusu tarafından gerçekleştirilen devrimdir. Romanya, Doğu Blokundaki sosyalist rejimlerin yıkıldığı sırada iktidarın kanlı bir yöntemle değiştiği tek ülke oldu.

<span class="mw-page-title-main">Demir Muhafızlar</span>

Demir Muhafızlar, 1927'den II. Dünya Savaşı'nın erken dönemlerine kadar Romanya'daki aşırı milliyetçi, kökten dinci, aşırı sağcı, anti-semitist, faşist bir harekete ve de siyasi partiye verilen isimdir.

Üçüncü görüş, II. Dünya Savaşı sırasında Batı Avrupa'da gelişmiş milliyetçi bir politik pozisyondur. Bir ırk veya millet içerisinde yer alan insanlar arasındaki sosyal adalet gibi konulara önem vermektedir. Üçüncü görüş genellikle aşırı milliyetçiliğe ve ırkçılığa varan örneklere sahiptir.

Romanya tarihi bugünkü Romanya Devleti topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ion Antonescu</span>

Ion Antonescu, Rumen asker ve siyasetçi. II. Dünya Savaşı sırasında Romanya Krallığı'nın mareşal, başbakan ve "Millî Şef"i olarak Nazi Almanyası yanlısı bir diktatörlük kurmuştur.

Sosyal bilimlerde, siyasi ideoloji, belirli bir toplumsal hareketin, kurumun, sınıfın veya büyük bir grubun etik ideallerini, prensiplerini, doktrinlerini, mitlerini veya sembollerini açıklayan ve toplumun nasıl çalışması gerektiğini ve belirli bir toplumsal düzen için bazı siyasi ve kültürel bir plan sunan bir dizi fikirler bütünüdür. Siyasi ideoloji, gücün nasıl dağıtılması gerektiği ve hangi amaçlar için kullanılması gerektiği konularıyla ilgilenir. Bazı siyasi partiler belirli bir ideolojiyi sıkı bir şekilde takip ederken diğerleri genel olarak ilgili ideolojiler grubundan ilham alabilir, ancak belirli bir ideolojiyi açıkça benimsemezler. Bir ideolojinin popülaritesi, bazen çıkarları doğrultusunda hareket eden ahlaki girişimcilerin etkisiyle de ilgilidir. Siyasi ideolojilerin iki boyutu vardır: (1) hedefler: toplumun nasıl organize edilmesi gerektiği; ve (2) yöntemler: bu hedefe ulaşmanın en uygun yolu.

<span class="mw-page-title-main">Rumen Direniş Hareketi</span>

Rumen Direniş Hareketi, Romanya'nın Mihver Devletler'e katılmasıyla başlamıştır. Amaç ülkeyi savaşa sokan Ion Antonescu hükûmetini devirerek ülkeyi savaştan çıkarmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ion Gheorghe Maurer</span>

Ion Gheorghe Iosif Maurer, Rumen komünist politikacı ve avukat. Romanya'nın eski Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ion Diaconescu</span> Rumen siyasetçi

Ion Diaconescu Rumen antikomünist politikacı. Romanya Sosyalist Cumhuriyeti döneminde, 1947-1964 yılları arasında siyasi suçlu olarak 17 yıl hapis yattı. Sonrasında Hristiyan Demokrat Ulusal Köylü Partisi'nin başına geçti.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Sosyalist Cumhuriyeti</span> 1965-1989 arasında Romanyada hüküm sürmüş devlet

Romanya Sosyalist Cumhuriyeti 1947-1989 yılları arasında, Romanya'daki Marksist-Leninist tek parti rejimini tanımlar. Bu devlet, 1947'den 1965 yılına kadar Romanya Halk Cumhuriyeti olarak adlandırılmıştır. Ülke, anayasasında da belirtildiği üzere, Romanya Komünist Partisi yönetimi altında, Varşova Paktı üyesi, bir Doğu Bloku ülkesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Gheorghe Gheorghiu-Dej</span> Rumen siyasetçi

Gheorghe Gheorghiu-Dej, 1947-1965 yılları Romanya Komünist Partisi Genel Sekreteri olarak görev yapan Rumen komünist politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Mihai</span> Romanya Kralı (1927-1930, 1940-1947)

I. Mihai, II. Dünya Savaşı sırasında Romanya kralı. 20 Temmuz 1927'den 8 Haziran 1930'a ve daha sonra 6 Eylül 1940'tan 30 Aralık 1947'de görevden alınma kararına kadar hüküm sürmüştür.

Ulusal Bolşevizm veya Nasyonal Bolşevizm, destekçilerine Nazbol adı verilen, faşizm ve Bolşevizmin unsurlarını birleştiren politik bir hareket ve ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Besarabya sorunu</span>

Besarabya sorunu, Rus İmparatorluğu tarafından 1812'deki Bükreş Antlaşması ile Romanya'nın Moldavya prensliğinden ilhak edilen, 1917'de bağımsız olan hemen ardından Sovyetlere saldıran Romanya ile birleşen, 1940'ta Sovyetler Birliği tarafından işgal ve ilhak edilen ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla iki yeni devletin kontrolüne giren Besarabya'nın mülkiyeti konusunda başlayan tartışmaya verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Daçyanizm</span>

Daçyanizm, büyük ölçüde sorgulanabilir verilere ve öznel yorumlara dayanan, idealize edilmiş bir geçmişi bir bütün olarak ülkeye atfetme eğilimini tanımlayan bir Rumen terimdir. Özellikle Nikolay Çavuşesku rejimi sırasında yaygın olmakla birlikte, Romanya bilimindeki kökeni bir asırdan daha eskiye dayanmaktadır.

Romanya'nın İkinci Dünya Savaşı'na katılımı, Romanya Krallığı'nın, Polonya hükûmetinin, hazinesinin ve kuvvetlerinin İngiliz mandası altında Mısır'a tahliyesine izin verdiği, ancak toprakları Nazi Almanyası'nın o zamanki müttefikleri olan SSCB'ye devrettiği bir yıldan fazla bir tarafsızlık döneminden sonra, Ion Antonescu'nun iktidara gelmesiyle Romanya'nın Ekim 1940'ta Mihver Devletleri ile resmen ittifak kurması ve SSCB'ye bırakılan bölgeleri geri alma bahanesiyle Haziran 1941'de SSCB'ye karşı savaşa girmesiyle gerçekleşmiştir. Bu dönemde Rumen ordusu Ukrayna bozkırlarından Kuzey Kafkasya'a kadar Alman kuvvetlerine destek vermiştir. 23 Ağustos 1944'te, Sovyet ordusu Mart ayından beri Moldova'nın kuzeyinde, Focșani Kapısında tutulurken, Kral I. Mihai, Müttefiklerle ateşkes imzalamayı reddeden Mareşal Antonescu'yu görevden almaya karar verir. Ion Antonescu'nun tutuklanmasının ardından Romanya, Müttefiklerin yanında yer aldı. Romanya için İkinci Dünya Savaşı'na katılımı, Besarabya, Kuzey Bukovina ve güney Doburca'nın kesin olarak kaybedildiği, ancak kuzey Transilvanya'nın kurtarıldığı Paris Barış Antlaşması'nın (1947) mağlup bir devlet olarak imzalanmasıyla sona erdi.