İçeriğe atla

Romanya'da İslam

Köstence'deki Kral Camii (2017)
Tulça'daki Aziziye Camii (2012)

Romanya'da İslamiyet, Romanya toplam nüfusunun % 0,3 ünün inandığı bir dindir. Romanya'da İslam toplumunun oluşması, bölgenin bir kısmının Osmanlı Devletinin idaresine girmesinden sonra başladı.[1] Günümüzde Romanya'daki Müslümanların çoğunluğu Tatar ve Türk etnik kimliğine mensuptur.

Romanya'da 2011 yılında yapılan nüfus sayımına göre toplam nüfusun % 0,3 üne denk gelen 64.337 Müslüman yaşamaktadır. Romanya Müslümanlarının büyük çoğunluğu sünni-Hanefi mezhebine bağlıdır. Romen Müslümanlarının % 97 si Kuzey Dobruca'yı oluşturan iki ilde yaşamaktadır. Ülkedeki Müslümanların % 85 i Köstence ilinde %12 si Tulca ilinde[2] geri kalan kısmı ise Bükreş, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu ve Drobeta-Turnu Severin gibi şehir merkezlerinde yaşamaktadır . Köstence iline bağlı Dobromir Belediyesi Romanya'da Müslümanların çoğunlukta olduğu tek belediyedir.

Romanya'daki 78 caminin 60 tanesinde tüm vakitlerde, 8 tanesi ise sadece Ramazan ve Kurban Bayramlarında ibadete açık durumdadır. cemaatinin çok az olması sebebiyle 10 cami ibadete kapalı durumdadır.[3]

Köstence'de bulunan Romanya Müslümanları Müftülüğü Romanya'daki Müslümanların resmi dini kuruluşudur. 1977 yılında Köstence'ye bağlı Mecidiye şehrinde doğan ve 2000 yılında 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun olan[4] Murat Yusuf, 2005 yılından beri Müftülük görevinde bulunmaktadır. Romanya Müftüsü, 16 imam, üç Tatar azınlık temsilcisi, üç Türk azınlık temsilcisi, "Kemal Atatürk Ulusal Koleji" Müdürü, bir Türk milletvekili ve bir Tatar milletvekilinden oluşan 25 üyeli İslam Şurası tarafından 5 yıllığına seçilmektedir. Mecidiye Kemal Atatürk Ulusal Koleji, Romanya'daki Müslümanlara eğitim hizmeti veren en önemli kurumdur.[5] Köstence'deki Müslüman mezarlığında yer kalmaması sebebiyle ortaya çıkan Müslüman mezarlığı sorunu, Romanya Müslümanları Müftülüğünün kullanımına tahsis edilen yaklaşık 2000 mezar kapasiteli 35 bin metrekare yüzölçümlü arsanın ile çözüme kavuşturulmuştur.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  3. ^ http://constanta.cg.mfa.gov.tr/Mission/ShowInfoNote/375481#:~:text=K%C3%B6stence%20Liman%C4%B1%20Avrupa'n%C4%B1n%204,dini%20bayramlarda%20ibadete%20a%C3%A7%C4%B1k%20durumdad%C4%B1r 9 Mayıs 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dobruca</span>

Dobruca, Karadeniz ile Tuna Nehri arasında kalan, Romanya'nın Köstence ve Tulça illeri ile Bulgaristan'ın Dobriç ve Silistre illerini kapsayan yoğun Türkmen nüfusun yaşadığı tarihî bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiye, Köstence</span> Romanyada kent

Mecidiye, Romanya'nın Dobruca bölgesi, Köstence ilinde bulunan, 43.800 kişilik nüfuslu (2003) olan bir şehir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Türkleri</span> etnik grup

Romanya Türkleri terimi Romanya'daki etnik Türk azınlığını ifade eder. 2002 yılında yapılan nüfus sayımını yansıtan bir araştırma merkezine göre, Türklerin sayısı, toplam nüfusun %0.14'ünü oluşturacak şekilde 32.098'dir.

<span class="mw-page-title-main">Köstence (il)</span> Romanyada Dobruca bölgesinde bir il

Köstence, Romanya'da Dobruca bölgesinde bir il.

Laos'da İslam, bir azınlık dinidir. Çoğunluğunu Budistlerin oluşturduğu Laos'ta Müslümanlar çok küçük bir azınlıktır ve nüfusun %0.01'ini oluştururlar. İki caminin mevcut olduğu Vientiane, ülkede en fazla Müslüman oranına sahip yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kral Camii</span> Romanyanın Köstence şehrinde yer alan tarihi bir dini yapı

Kral Camii veya I. Karl Camii, Romanya'nın Köstence şehrinde yer alan tarihi bir dinî yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Ulu Cami</span>

Moskova Ulu Cami ya da Moskova Merkez Cami, Yapımı 1894-1904 rekonstrüksiyonu da 2011-2015'te yapılan Moskova'nın en büyük cami.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Tarihi Camii</span>

Moskova Tarihi Camii, Yapımı 1816-1823 rekonstrüksiyonu da 1991-1993'te yapılan Moskova'nın en eski camisi.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'da din</span>

Romanya'da din; büyük ölçüde Hristiyanlıktır ancak Romanya laik bir devlettir ve resmî dini yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da İslam</span>

Estonya, Avrupa'da en az Müslüman nüfusa sahip ülkelerden birisidir. Bazı kaynaklarda bu sayı daha farklı verilmekteyse de, 2024 yılı nüfus sayımına göre Estonya'da kendisini Müslüman olarak tanımlayan 10,000 kişi yaşamaktadır. Bunların çok azı ibadetlerini ifa etmektedir. Ülkede bir cami bulunmamakla birlikte, Tallinn şehrindeki Turath İslam Kültür Merkezi'nin bir bölümü Müslümanların ibadeti için ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin'de İslam</span>

Çin'de İslam, Çin toplumuyla sürekli etkileşimle vardır. Halihazırda Müslümanlar Çin'de büyük bir azınlık grubu oluşturmaktadır. Çin'deki Müslümanların çoğunu Huiler oluşturur, ancak Müslümanların en yoğun olduğu bölge, büyük bir Uygur nüfusuna sahip Sincan Uygur Özerk Bölgesi'dir. Ningksia, Gansu ve Çinghay bölgelerinde daha az yoğunlukta olsa da yine büyük Müslüman nüfusları vardır. Çeşitli kaynakların ileri sürdüğü tahminlerce Çin nüfusunun %1,5-4'ü arası İslam dinine mensuptur. Çin'in resmi olarak tanıdığı 56 halk arasında çoğunlukla Müslümanlardan oluşan 10 tane azınlık grubu var: Hui, Uygur, Kazak, Donşian, Kırgız, Özbek, Salar, Tacik, Bonan ve Tatar.

<span class="mw-page-title-main">Cuma Han Camii</span>

Cuma Han Camii, Han Camii veya Giray Han Camii, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Gözleve şehrinde bulunan tarihi cami. Mimar Sinan tarafından tasarlanan cami, 1552-1564 yılları arasında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya'daki Kırım Tatarları</span>

Romanya'daki Kırım Tatarları, Romanya'da yaşayan Kırım Tatarı azınlığıdır. Yapılan nüfus sayımına göre 2011 yılında ülkede 20.282 Tatar yaşamaktadır ve bunların büyük çoğunluğu Kırım Tatarı'dır.

Septar Mehmet Yakub veya Romence Septar Mehmet Iacub, Kırım Tatarı bir avukat, düşünür, Tatar ve Türklerin Dobruca'daki ruhani lideri, Romanya'daki Müslüman topluluğun Müftüsü. Birlikte yaşama ve barışın bir destekçisi idi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da İslam</span>

Rusya'da İslam, ülkenin en yaygın ikinci dinidir. Rusya, Avrupa'daki en fazla Müslüman nüfusa sahip, Hristiyan çoğunluklu ülkedir; 2024 yılında yapılan ülke çapındaki bir ankete göre, Rusya'daki Müslümanlar toplam nüfusun 14 milyonu veya %10'unu oluşturuyor.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde İslam</span>

Sovyetler Birliği'nde İslam, Sovyetler Birliği'nde İslam inanışına ait konuları betimler.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ehl-i kitap</span> Yahudiler ve Hristiyanlar için kulanılan İslami terim

Ehl-i Kitâp, Müslümanların Musevileri ve Hristiyanları değerlendirme şekli. İslâm, başka inançların varlığını kabul etmekle beraber onların hepsini ayrı kategori içine dahil etmemiştir. Onlardan putperest olanlara çok şiddetli karşı çıkarken Ehl-i Kitâp kabul ettiği Museviler ve Hristiyanları menşe itibarıyla daha farklı değerlendirmiştir. Bunlardan dolayı Müslüman erkeklerin Ehl-i Kitâp hanımlarla evlenmelerine izin verilmiştir. Müslümanlara Musevilerin kestiği hayvanların etleri aynı sebepten helâl kılınmıştır.