İçeriğe atla

Romanov ailesinin öldürülmesi

Romanov ailesinin öldürülmesi
Tarih16–17 Temmuz 1918
Mekânİpatyev Evi
KonumYekaterinburg, Rusya SFSC
TürSavaş suçu, toplu katliam, suikast, infaz
NedenBeyaz ordunun şehri ele geçirmek üzere olması, çarın canlı olarak ele geçirilme korkusu
Can kaybı11
ŞüpheliUral Bölge Sovyeti'nin talimatları üzerine Yakov Yurovski önderliğindeki Bolşevik devrimciler

1918'de, Çarlık Rusya'sındaki imparatorluk ailesi olan Romanov Hanedanı'nın 16 Temmuz'u 17 Temmuz'a bağlayan gece Yekaterinburg şehrinde infaz edilmesi olayıdır. O gece II. Nikolay, eşi Aleksandra Fyodorovna, beş çocuğu (Olga, Tatyana, Mariya, Anastasiya, Aleksey), saray doktoru Eugene Botkin, nedime Anna Demidova, uşak Alexei Trupp ve baş aşçı İvan Haritonov ile birlikte toplam 11 kişi Çekist Yakov Yurovski komutasındaki Bolşevik devrimciler tarafından vurularak ve süngülenerek infaz edildi.[1][2] Daha sonra cesetler Koptyaki ormanına götürüldü, orada soyuldu, kimliklerini tespit edilmemesi için el bombalarıyla parçalandı ve gömüldü.[2]

İnfazın gerçekleştiği evin bodrumundaki duvar.

1917'deki Şubat Devrimi'nin ardından Romanovlar ve hizmetkârları Aleksander Sarayı'nda hapsedilmiş, Ekim Devrimi'nin ardından Sibirya'nın Tobolsk kentine taşınmışlardı. Daha sonra Temmuz 1918'de idam edilmeden önce Ural Dağları yakınlarındaki Yekaterinburg'da bir eve taşındılar. Bolşevikler başlangıçta sadece Nikolay'ın ölümünü duyurdular;[3][4] sonraki sekiz yıl boyunca, Sovyet liderliği ailenin akıbetiyle ilgili sistematik bir yanlış bilgilendirme ağını sürdürdü,[5] Eylül 1919'da anti bolşevik solcu devrimciler tarafından öldürüldüklerini iddia etmekten[6] Nisan 1922'de öldüklerini açıkça reddetmeye kadar. Sovyetler, 1919'da Beyaz bir göçmen tarafından yapılan soruşturmanın Fransa'da yayınlanmasının ardından 1926'da cinayetleri nihayet kabul etti, ancak cesetlerin yok edildiğini ve Lenin Kabinesinin sorumlu olmadığını söyledi.[7] Sovyetlerin cinayetleri örtbas etmesi, hayatta kalanlara dair söylentileri körükledi.[8] Çeşitli Romanov sahtekârları Romanov ailesinin üyeleri olduklarını iddia ederek medyanın dikkatini çekti.[1]Lev Troçki'nin anılarında, Rus İç Savaşı sırasında cepheden döndükten sonra Sverdlov'la şu diyalogu yazmıştı:[9]

İnfaz edilenler, soldan sağa: Romanov ailesi, Eugene Botkin, Ivan Kharitonov, Anna Demidova ve Alexei Trupp

"Moskova'ya bir sonraki ziyaretim Yekaterinburg'un [geçici olarak] [anti-komünist güçlerin eline geçmesinden] sonra gerçekleşti. Sverdlov ile konuşurken laf arasında sordum:

"Ah evet, peki Çar nerede?"

"Bitti," diye cevap verdi. "Vuruldu."

"Peki ailesi nerede?"

"Ailesi de onunla birlikte."

"Hepsi mi?" diye sordum, belli ki bir parça şaşkınlıkla.

"Hepsi," diye yanıtladı Sverdlov. "Ne olmuş yani?" Tepkimi görmek için bekliyordu. Cevap vermedim.

"Peki kararı kim verdi?" diye sordum.

"Biz burada karar verdik. İlyiç, Beyazlara etrafında toplanabilecekleri canlı bir bayrak bırakmamamız gerektiğine inanıyordu, özellikle de mevcut zor koşullar altında."

Başka soru sormadım ve konunun kapandığını düşündüm."

Kaynakça

  1. ^ Massie, Robert K. (2012). The Romanovs: The Final Chapter. Random House. ss. 3-24. ISBN 978-0307873866. 
  2. ^ a b Rappaport, p. 198.
  3. ^ "From the archive, 22 July 1918: Ex-tsar Nicholas II executed", The Guardian, 22 Temmuz 2015, 17 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 29 Eylül 2016 
  4. ^ Joshua Hammer (November 2010), Resurrecting the Czar, Smithsonian, 10 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 29 Eylül 2016 
  5. ^ Rappaport, p. 218.
  6. ^ Photographic scans of Sokolov's investigation, published in 1924, 18 Aralık 2015, 20 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 9 Mart 2017 
  7. ^ Massie, p. 19.
  8. ^ Erin Blakemore (18 Ekim 2018), Why the Romanov Family's Fate Was a Secret Until the Fall of the Soviet Union, History, 17 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 20 Ekim 2018 
  9. ^ Лев Троцкий, "Дневники и письма", Эрмитаж, 1986, pp. 100–101

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin</span> Rus politikacı ve Sovyetler Birliğinin kurucusu (1870–1924)

Vladimir İlyiç Ulyanov, bilinen adıyla Lenin, Rus sosyalist devrimci ve politikacı. Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu. Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin öncüsü olan Rusya Komünist Partisi (Bolşevik)'nin ilk lideri. Lenin aynı zamanda Marksist teorik ve felsefi yazıların yazarı olarak bilimsel sosyalizmin Marx ve Engels sonrası geliştiricilerindendir. Lenin'in en büyük amacı, kapitalizmin uzlaşmaz sınıf çelişkilerinden proleter bir dünya devrimi oluşturup toplumsal sınıf karşıtlıklarının olmadığı insan toplumunun tarihsel oluşumuna öncülük etmekti.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">II. Nikolay</span> son Rus İmparatorluğu hükümdarı (1868-1918; çar 1894-1917)

II. Nikolay ya da Nikolay Aleksandroviç Romanov, Romanov hanedanına mensup tüm Rusya imparatoru, Polonya çarı ve Finlandiya büyük prensi, Albay (1892); buna ek olarak, İngiliz Filo Amirali ve İngiliz Ordusu Saha Mareşali idi. Saltanatı sırasında Rus İmparatorluğu, dünyanın önde gelen büyük güçlerinden biriydi ancak ekonomik ve askeri çöküşe geçti. Sovyet tarihçiler tarafından verdiği kararlar sebebiyle askeri yenilgilere ve milyonlarca insanın ölümüne yol açan zayıf ve beceriksiz bir lider olduğu ifade edildi. Batılı tarihçiler ise genel anlamda II. Nikolay'ı Sovyet sistemiyle eşdeğer gördü. Aleksey Tolstoy "Çar'ın rejimi hakkında birçok kötü şey vardı, ama otokrasiyi miras aldı, eylemleri şimdi perspektifte ve Sovyetler tarafından işlenen korkunç suçlarla karşılaştırıldığında görülüyor." ifadelerini kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Yakov Sverdlov</span>

Yakov Mihailoviç Sverdlov, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi merkezi komite üyesi, 1917'den 1919'a dek Tüm Rusya Merkezi Yönetim Komitesi başkanlığı yapmış Rus siyasetçidir. Sverdlov, ölümünden üç yıl sonra, 1922'ye kadar kurulmamış olmasına rağmen, bazen Sovyetler Birliği'nin ilk devlet başkanı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şubat Devrimi</span>

Şubat Devrimi, I. Dünya Savaşı sırasında 1917'de ortaya çıkan devrimci harekettir. Devrim, 1917'de Rusya'da gerçekleşen iki devrimden ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Fanya Kaplan</span>

Fanni veya Fanya Yefimovna Kaplan, Bolşevik lideri Vladimir Lenin'e suikast girişiminde bulunan bir Rus sosyalist devrimci suikastçı. Çeka tarafından 1918 yılında tutuklandı ve idam edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Terör</span>

Kızıl Terör, Ekim Devrimi ile Beyaz Terör'ün başlamasıyla beraber SSCB istihbarat ve güvenlik teşkilatı Çeka tarafından başlatılan toplu tutuklama, yargısız infaz gibi eylemlerin tümü. Devrimci terör uygulamalarının bir türü olarak kabul edilir. Tüm Rus İç Savaşı dönemi (1918-1922) boyunca iç savaş koşulları ülkede hakim olsa da Kızıl Terör dönemi 2 Eylül 1918 tarihinde Yakov Sverdlov tarafından yapılan resmî açıklamayla başlamış, Ekim 1918’de sona ermiştir. Kızıl Terör deyimi ise Fransız Devrimi sırasında Robespierre iktidarının sona erdiği 28 Temmuz 1794 tarihinden önceki altı haftalık terör döneminden gelir.

Tüm Rusya Kurucu Meclisi, Rusya’da 1917 Ekim Devriminden sonra toplanan ve demokratik seçimlerle seçilmiş olan yasama organı. 5-6 Ocak 1918 günlerinde sadece 13 saat toplanabilmiştir. Sovyet iktidarını tanımayı reddettiği için Bolşevikler tarafından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anastasiya Nikolayevna Romanova</span>

Anastasiya Nikolayevna Romanova, Rus İmparatorluğu'nun son hâkimi Çar II. Nikolay'ın ve onun eşi Aleksandra Fyodorovna'nın en küçük kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tatyana Nikolayevna Romanova</span>

Grandüşes Tatyana Nikolayevna Romanova imparatorluk Rusyası'nın son hâkimi Çar II. Nikolay'ın ve onun eşi Aleksandra Fyodorovna'nın ikinci kızıdır. Sankt-Peterburg, Peterhof'ta doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Nikolayevna Romanova</span>

Mariya Nikolayevna Romanova imparatorluk Rusyası'nın son hâkimi Çar II. Nikolay'ın ve onun eşi Aleksandra Fyodorovna'nın üçüncü kızıdır. 1917 Rus Devrimi'nin ardından öldürülünce, Rus Ortodoks Kilisesi onu bir Tutku taşıyan (страстотéрпец) olarak azize ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Nikolayeviç Romanov</span>

Aleksey Nikolayeviç Romanov, Rus İmparatorluğu'nun Çesareviç'i ve taht varisi. imparatorluk Rusyası'nın son hâkimi Çar II. Nikolay'ın ve onun eşi Aleksandra Fyodorovna'nın en küçük çocukları ve tek oğullarıdır.

Beyaz Terör, Rusya'da 1917-1922 yılları arasında gerçekleşen Rus İç Savaşı sırasında Çarlık yanlısı Beyaz Orduların Kızıllara ve kendilerine destek vermeyen sivil halka yönelik şiddet ve katliam hareketlerine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Lenin'in vurulması</span> Tarihi Olay

Lenin'in vurulması veya Lenin suikastı, 30 Ağustos 1918 günü Bolşevik lider Vladimir Lenin'e yapılan suikast girişimi. Olay günü Lenin, Moskova'da bulunan "Orak-Çekiç" adındaki bir silah fabrikasında Ekim Devrimi hakkında konuşma yapmaktaydı. Konuşmasının ardından fabrikadan ayrılıp arabasına binerken Fanya Kaplan tarafından üç kez ateş edilerek vuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Sol SR Ayaklanması</span>

Sol SR ayaklanması, Ekim Devrimi ile Rus İmparatorluğunda iktidarı alan Bolşeviklere karşı 1918 yılı Temmuz ayında Sol SRlar tarafından başlatılan silahlı ayaklanmadır. 6 Temmuz 1918 günü başlatılan ayaklanmanın amacı Brest Litovsk Antlaşması ile barış yapılan Almanya İmparatorluğu ile savaşın yeniden başlatılmasıydı. Ayaklanma Rus İç Savaşı sırasında Bolşeviklere karşı sol ayaklanmaların en önemlilerindendir. Ayaklanma bastırılmış ve ülkede Sol SR faaliyetleri yasaklanmıştır ancak yıkıcı faaliyetlerin şiddetine rağmen yaptırımlar görece hafifletilmiş şekilde uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özel Transkafkasya Komitesi</span>

Özel Transkafkasya Komitesi 9 Mart 1917'de, İmparatorluk Valisi Nikolay Nikolayeviç Romanov'un yerine geçen Devlet Duması V. A. Kharlamov başkanlığında, sivil idari bölgelerin en üst organı olan Güney Kafkasya'da Geçici Rusya Hükümeti tarafından Kafkasya cephesinde savaş sırasında işgal edilen bölgelerde sivil idarelerin kurulması için özel talimatla kuruldu. Terek ve Kuban oblastları için komiserler atandı, komisyonun yanı sıra komite, Geçici Hükûmete bağlı Petrograd'daki Kafkas İşleri Valisi aracılığıyla merkezi hükûmet kurumlarıyla ilişkilerini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Pyatakov</span>

Georgiy Pyatakov, Rus Devrimi sırasında faaliyet gösteren Bolşevik devrimci lider, komünist politikacı. Büyük Temizlik döneminde anti-sovyet eylemleri olduğu iddiasıyla idam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Helen (Sırbistan prensesi)</span>

Sırbistan Prensesi Helen - ö.16 Ekim 1962), Sırbistan Kralı I. Petar ve eşi Karadağ Prensesi Zorka'nın kızı olan bir Sırp prensesidir. Sırbistan Veliaht Prensi George ve Yugoslavya Kralı I. Alexander'ın ablasıydı. Helen aynı zamanda Rusya Büyük Dükü Nikolay Nikolayeviç Romanov'un karısı Karadağ Prensesi Anastasia'nın ve Grigori Rasputin'i Tsarina Alexandra'ya tanıştıran kadınlardan olan Rusya Büyük Dükü Peter Nikolaevich'in karısı Karadağ Prensesi Milica'nın yeğeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Yakov Yurovski</span>

Yakov Mihayloviç Yurovski, Rus Eski Bolşevik, komünist devrimci ve Sovyet Çeka idi. Yurovsky, 17 Temmuz 1918 gecesi Romanov ailesine düzenlenen suikast sırasında İpatyev Evi'ndeki muhafız komutanıydı. Rusya İmparatoru II. Nicholas'ın, ailesinin ve dört hizmetçisinin baş celladı olarak biliniyor. Yurovsky silahların dağıtımından, ailenin kiler odasına gitmesini emretmekten, infazın aileye duyurulmasından ve on bir cesedin elden çıkarılmasından sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">İpatyev Evi</span>

İpatyev Evi Yekaterinburg'daki bir tüccarın eviydi. Rusya'nın eski İmparatoru II. Nikolay'ın, ailesi ve ev halkının öldürüldüğü yerdi. Temmuz 1918'de Bolşevik Devrimi'nin ardından evin adı, Romanovların tahta çıktığı Kostroma'daki Ipatiev Manastırı'nın adıyla aynıdır. Rus Devrimlerinin 60. yıldönümü nedeniyle, 1977'de Politbüro'nun yerel Sovyet hükümetine verdiği emirle, Romanov ailesinin öldürülmesinden neredeyse 59 yıl sonra ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından 14 yıl önce yıkıldı.