
Sokollu veya Sokullu Mehmed Paşa, I. Süleyman döneminde Osmanlı donanmasının Kaptan-ı Deryalığı ve yine I. Süleyman, II. Selim ve III. Murad dönemlerinde 14 yıl Osmanlı Devleti'nin sadrazamlığını yapmış Osmanlı devlet adamıdır. I. Süleyman'ın son sadrazamı olmuştur. Hem Osmanlı İmparatorluğu'nun zirvede bulunduğu dönemi simgelemesi itibarıyla hem de icraatları, projeleri ve kişiliği sayesinde en önemli Osmanlı sadrazamlarından biri kabul edilir. II. Selim'in damadı ve Esmehan Sultan'ın eşidir.

Süveyş Kanalı, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve Mısır'ın Osmanlı idaresinde olduğu dönemde açılan kanal.

Süveyş Krizi, Süveyş Savaşı ya da İkinci Arap-İsrail Savaşı, 1956 yılında, bir tarafta Mısır; diğer tarafta İngiltere, Fransa ve İsrail; üçüncü tarafta Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler’in olduğu diplomatik ve askeri karşılaşmalarla gerçekleşmiş krizdir.
Seydi Ali Reis; 1498-1562 tarihlerinde yaşayıp Mısır Kapudanlığı da yapmış olan Türk amirali. Coğrafya, matematik, astronomi bilgini.

İkinci Gazze Muharebesi I. Dünya Savaşı sırasında Filistin'in güneyinde gerçekleşmiş bir muharebedir. Büyük Britanya güçlerinin Gazze-Beerşeba hattındaki Osmanlı savunmasını kırmaya yönelik ikinci girişimidir.

Üçüncü Gazze Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında Filistin'in güneyinde gerçekleşmiş bir muharebedir. General Edmund Allenby'nin kumandanlığında Büyük Britanya güçleri 2. Gazze Muharebesi sonrası kaynak ve insan gücü olarak her geçen gün daha da güçlenirken Osmanlı Ordusu'nun insan gücü tükenmekte olduğundan geniş bir hatta az kuvvetle savunmak durumunda kalınmış, gerçekleşen muharebelerde İtilaf Birlikleri Gazze-Beerşeba savunma hattını kırmıştır. Muharebenin kaderini belirleyen Avustralya atlı birliklerinin ilk gün Beerşeba'yı ele geçirmiş olmalarıdır.

Sinâ Yarımadası, Mısır'da bir yarımada.

İkinci Kanal Harekâtı, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'nın Sina ve Filistin Cephesi sırasında, Süveyş Kanalı'na düzenlediği ikinci harekâttır. Harekâtın amacı İngilizleri Mısır'da tutarak, Batı Cephesi'ne kuvvet göndermelerini engellemek ve mümkün olursa Mısır'ı kurtarmaktı. Eğer kanal geçilebilirse, Mısırlı yurtseverlerin Osmanlı ordusunun yanında, İngilizlere karşı ayaklanacağı umuluyordu. Harekât, 4. Ordu komutanı ve Bahriye Nazırı Cemal Paşa'nın komutasında gerçekleştirilecekti.

Kanal veya Ark, insan eliyle yapılmış, sulama ya da ulaşım amacı ile kullanılan su yoludur. Akma hızı fazla olmayan ırmaklar geçmişten günümüze hep ulaşım için kullanılagelmiştir. Bu ırmakların birbirlerine yakınlaştığı yerlerde kanallar açılmak suretiyle ulaşım daha da kolay hâle getirilmiştir.

Birinci Kanal Harekâtı veya Birinci Süveyş Savaşı, Osmanlı'nın 1. Dünya Savaşı sırasında Süveyş Kanalı'na düzenlediği ilk harekâttır.

Süveyş Körfezi Sina Yarımadası'nın batısında kalan körfezdir. Güneyde Gubal Boğazı'ndan başlayıp kuzeydoğuya doğru kıvrılarak Mısır'ın Süveyş kentinde Süveyş Kanalı'nın girişinde son bulur. Güneyden kuzeye 280 kilometre uzunluğundadır. Sina Yarımadası Kızıl Deniz´i ikiye ayırır. Yarımadanın doğusunda Akabe Körfezi bulunur.

Süveyş Mısır'ın kuzeydoğusunda, Süveyş Körfezi'nin kuzeyinde, Süveyş Kanalı'nın güney ucunda bir liman şehridir.

İsmailiye, Kuzey Mısır'da Süveyş Kanalı kıyısında bir kenttir. Ayrıca Mısır'ın İsmailiye ilinin idari merkezidir. Port Said ile Süveyş kentleri arasında, Süveyş Kanalı'nın yaklaşık olarak orta noktalarında yer almaktadır. Nüfusu yaklaşık olarak 330,000 kadardır.
Bu madde, Osmanlı Devleti'nin Levant, Anadolu, Orta Doğu ve Kafkasya'da yaptığı savaşları; ve Osmanlı'ya karşı çıkmış isyanları kapsar.

Telelrefah Muharebesi, 9 Ocak 1917 tarihinde, I. Dünya Savaşı sırasında gerçekleşmiş bir muharebedir. Muharebe, Büyük Britanya'nın Anzak Kuvvetleri ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşmiş olup, Sina ve Filistin Cephesi'nin bir parçasıdır. Bölgedeki Osmanlı garnizonu, bulunduğu pozisyonun güçlü olmasına karşın Anzak saldırısına direnemedi ve büyük ölçüde imha oldu. Böylece Romani Muharebesi'yle başlayan gerileme, bu muharebede de sürdü.
Katya Muharebesi, 23 Nisan 1916 tarihinde gerçekleşmiş, bir 1. Dünya Savaşı muharebesidir. Sina ve Filistin Cephesi'nin ve 2. Kanal Harekâtı'nın bir parçasıdır. Osmanlı ve müttefiklerinin 2. Kanal Harekâtı'nda kazandığı tek muharebedir. Bu muharebeden sonra, Romani Muharebesi'ne kadar, Osmanlılar bölgede geçici bir üstünlük sağladı. Romani Muharebesi'ne kadar, İngilizler bölgedeki birliklerine takviye yaptı.

Magdabe Muharebesi, 23 Aralık 1916 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Büyük Britanya arasında gerçekleşmiş bir muharebedir. 1. Dünya Savaşı içerisindeki Sina ve Filistin Cephesi'nin bir parçasıdır. Romani Muharebesi'nde başlayan geri çekilme devam etmekteydi. 21 Aralık günü, İngiliz Hava Kuvvetleri El Ariş'in güney doğusunda iyi gizlenmiş bir Osmanlı garnizonu keşfetti. Britanya kuvvetleri 2 günlük yürüyüşten sonra buraya saldırdı. Aynı gün garnizonu ele geçirdi.

Hürmüz Deniz Muharebesi 9 Ağustos 1554 tarihinde Hürmüz Boğazı'nda Seydi Ali Reis komutasındaki Türk Donanması ve Fernando de Noronha komutasındaki Portekiz Donanması arasında gerçekleşmiştir.
Osmanlı döneminde Mısır tarihi, Mısır tarihinin 16. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altında veya müttefikliğindeki iki ana dönemini kapsamaktadır.
Bu sayfada 1916 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylar yer alır.