İçeriğe atla

Roman marşı

Gelem, Gelem
Türkçe: Yürüdüm, Yürüdüm

Roman halkı
Ulusal Marşı

Diğer ismiOpre Roma
TürkçeYaşasın Romanlar
GüfteŽarko Jovanović, 1949
BesteŽarko Jovanović, 1949
Kabul tarihi1971

"Gelem, Gelem", Žarko Jovanović'in bestelediği ve genellikle Roman halkının marşı olarak kullanılan bir şarkıdır. Şarkının adı, birçok ülkede yerel Romanlar tarafından kendi yerel yazımlarına ve Roman dilinin konuşulan lehçesine uyacak şekilde değiştirilmiştir. Şarkının değiştirilen diğer adları şöyledir:

  • "Gyelem, Gyelem" (Macarca yazımı)
  • "Jelem, Jelem"
  • "Dzelem, Dzelem"
  • "Dželem, Dželem" (alternatif Hırvatça ve Latin Sırpça ve Boşnakça yazımı)
  • "Đelem, Đelem" (Hırvatça ve Latin Sırpça ve Boşnakça yazımı)
  • "Djelem, Djelem" (Almanca ve Fransızca yazımı)
  • "Ђелем, Ђелем" (Kiril Sırpçası ve Boşnakça yazımı)
  • "Ѓелем, Ѓелем" (Slav Makedoncası yazımı)
  • "Џелем, Џелем" (alternatif Kiril Sırpçası ve Boşnakça yazımı)
  • "Джелем, джелем" (Rusça, Ukraynaca ve Bulgarca yazımı)
  • "Opré Roma"
  • "Romale Shavale"
  • "Kara Çocuk Raksı" (Türkçe) [1]

Tarih

İkinci Dünya Savaşı sırasında Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde yaşanan Roman Holokostu'nu (Porajmos) bizzat yaşayan Žarko Jovanović daha sonra 1949'da "Gelem, Gelem" şarkı sözlerini besteleyip geleneksel bir melodi tarzına uyarladı. Şarkı ilk olarak 1971'de düzenlenen birinci Dünya Roman Kongresi delegeleri tarafından kabul edildi.[2]

Sözleri

E tsarentsa, bahtale Rromentsa

Kaynakça

  1. ^ "bandista – unutmadık inandık". tayfa bandista. 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Romani Nationalism, Flag and Anthem". www.grthmlondon.org.uk (İngilizce). Gypsy Roman Traveller History Month London. 27 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2012. 
  3. ^ Porajmos

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turgut Uyar</span> Türk şair

Ahmet Turgut Uyar, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boşnakça</span>

Boşnakça, Boşnaklar tarafından kullanılan Sırp-Hırvatçanın standartlaştırılmış bir çeşidi. Boşnakça, resmiyette Bosna Hersek'in ana dili kabul edilen üç dilden birisidir, diğer iki dil ise Hırvatça ve Sırpçadır. Ayrıca Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Kosova'da da azınlıkça bilinen bir dildir.

<span class="mw-page-title-main">Kiril alfabesi</span> Slav dillerinin kullanımında rol oynayan bir alfabe

Kiril alfabesi, Avrasya'da çeşitli dillerin yazımı için kullanılan alfabedir. Çeşitli Slav, Kafkas, Moğol, Ural, ve İranî dillerinin resmî alfabesidir. En eski Slav kitaplarının yazıldığı iki alfabeden biri olan Kiril yazısı, Aziz Kiril ve kardeşi Metodius tarafından 9. yüzyılın ilk çeyreğinde oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Sırp-Hırvatça</span>

Sırp-Hırvatça, Sırbistan, Hırvatistan, Bosna Hersek ve Karadağ'da konuşulan bir bir Güney Slav dilidir. Sırp-Hırvatça karşılıklı anlaşabilir dört standart çeşite sahip bir çok merkezli dildir.

Konvertibıl mark ya da değiştirilebilir mark, Bosna-Hersek'in para birimidir. Kısaltması KM'dir. 1 avro = 1,95583 KM olarak sabitlenmiştir. Ülkede euro da satıcılar tarafından kabul edilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Esma Recepova</span>

Esma Recepova Teodosievska, Dünyaca ünlü Makedon şarkıcı-şarkı yazarıdır. Eşi Stevo Teodosievski ile 30 ülkede 8000'den fazla konser vermiştir. Sanat hayatı boyunca 108 single, 20 albüm ve 6 filme imza atmıştır. Sanatçı kişiliğinin yanında dünyanın pek çok ülkesinde ırkçılığa karşı yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. 48'ini evlat edindiği 52 çocuğu vardır. Ayrıca pek çok çocuğun daha bakımını üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Milan Jovanović</span> Sırp futbolcu

Milan "Lane" Jovanović, Sırp futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Şakir Bayhan</span> leksikograf

Şakir Bayhan, Türk orman yüksek mühendisi ve leksikograftır.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Jovanović Zmaj</span>

Jovan Jovanović Zmaj (Sırpça Kiril: Јован Јовановић Змај, Telaffuz: Sırp-Hırvatça telaffuz: [jɔ̌v̞an jɔv̞ǎːnɔv̞it͡ɕ zmâj]; en çok tanınan Sırp şairlerden birisidir. Ondan önceki yazar Jovan Stejić gibi, o da meslek olarak fizikçi idi.

FK Hajduk Kula, Sırbistan'nın en üst düzey futbol ligi olan Superliga'da yer alan bir futbol kulübüydü.

<span class="mw-page-title-main">Zvornik</span> Bosna-Hersekte şehir

İzvornik, Bosna-Hersek'in kuzeydoğusunda, ülkenin iki siyasi bölgesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin sınırları içerisinde kalan şehir ve idari bölge. Drina nehri kıyısında yer almakta olup, nehrin hemen karşı kıyısında ise Sırbistan'ın Maçva İlçesi'ne bağlı Mali Zvornik şehri konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Saray (Belgrad)</span>

Stari dvor anlamı Eski Saray olan Obrenović Hanedanı'nın ikamet ettiği saray. Bina günümüzde Belgrad Şehir Meclisine ev sahipliği yapar. Saray Kralja Milana ve Dragoslava Jovanovića caddelerinin kesişiminde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sanja Ilić</span> Sırp şarkıcı ve şarkı yazarı

Aleksandar "Sanja" Ilić Sırp şarkıcı ve şarkı-yazarı. 1998 yılında Balkanika müzik grubunu kurmuştur. Müzik grubu ile birlikte 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı "Nova deca" adlı şarkıyla temsil etmiştir. 1971 ve 1975 yıllarında aktif olan San Yugoslav müzik grubunun da kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek başbakanları listesi</span>

Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Bosna-Hersek hükûmetinin başkanıdır.

ISO 3166-2:BA, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 3166 standardının bir parçası olan Bosna-Hersek'teki ana bölümlerin isimlerini kodlamaya yarayan bir koddur. Güncel olarak 2 entide ve 1 özel durumdaki ilçe için ISO 3166-2 kodları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusçanın romanizasyonu</span>

Rusça'nın romanizasyonu, rus ses sisteminin Latin alfabesine çevrilmesidir. Bir Latin alfabesiyle yazılmış metinde Rusça adları ve kelimeleri dahil etmek için birincil kullanımının yanı sıra, bilgisayar kullanıcılarının Rusça girmesi için de gereklidir. Kiril alfabesini girmek için ayarlanmış bir klavyesi veya kelime işlemcisi olmayan veya yerel bir Rusça klavye düzenini (JCUKEN) kullanarak hızlı bir şekilde yazamayan metinler. İkinci durumda, İngilizce QWERTY klavyeler gibi klavye düzenlerine uygun bir harf çevirisi sistemi kullanarak yazarlar ve ardından metni Kiril alfabesine dönüştürmek için otomatik bir araç kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Sırpçanın romanizasyonu</span>

Sırpçanın romanizasyonu veya Sırpçanın latinleştirilmesi, Sırpçanın Latin harfleri kullanılarak temsil edilmesidir. Sırpça, Kiril alfabesinin bir varyasyonu olan Sırp Kiril ve Latin alfabesinin bir varyasyonu olan Gaj Latin alfabesi (latinica) olmak üzere iki alfabe kullanır. Sırpça, birden fazla alfabe kullanan dillerden biridir.