İçeriğe atla

Roma Duvarı (Sofya)

Koordinatlar: 42°41′2.03″K 23°19′48.46″D / 42.6838972°K 23.3301278°D / 42.6838972; 23.3301278
Sofya Lozenets'teki Roma Duvarı

Roma Duvarı (BulgarcaРимска стена, Rimska stena)[1] Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki erken bir Osmanlı mimari anıtının yaygın ancak yanlış bilinen adıdır. 16. veya 17. yüzyıldan kalma bir İslami dini yapının parçası, günümüzde Lozenets mahallesindeki küçük bir pazar yerinin ortasında yer almaktadır.

Tarihi ve mimarisi

Roma Duvarı, düz sıra tuğla ve taşlardan oluşan dikdörtgen bir yapıdır. Büyük kesme taşları tuğla setleriyle çevreleyen karakteristik bir Osmanlı inşa yöntemi ile inşa edilmiştir. Duvar, doğu-batı doğrultulu uzanmaktadır ve aralarında mihrap nişi bulunan iki pencerelidir. Çentikli bir tuğla korniş duvarın üstünü süslemektedir.[2]

Roma Duvarı, Bulgaristan'ın Osmanlı yönetimi döneminde, 16. veya 17. yüzyılda inşa edilmiştir. İslami bir dini işlevi yerine getirdiği kabul edilmesine rağmen duvarın kesin inşa amacı belirsizdir. Ya seçkin bir Osmanlı Türkü'nün türbesinin korunmuş bir parçası ya da bir namazgâhın,[2] imamların hacca gidenler için namaz kıldırdığı bir açık hava dinî yapısının parçalarından birisini oluşturmuş olabilir.[1]

19. yüzyılın sonlarında, Bulgaristan Prensliği'nin 1878'de yeniden kurulmasının ardından, Eski Duvar terk edilmiş Türk mezarlığında tek başına kalmış bir yapı olarak kaldı. 1957'de duvar yeniden inşa edildi ve bir kültür anıtı olarak kaydedildi.[1]

Bugün duvar, Lozenets semtinde, Hristo Smirnenski Bulvarı yakınlarındaki Stara Stena Caddesi üzerinde yer almaktadır.[3] Duvarın etrafında küçük bir pazar yeri bulunmaktadır ve aynı adı taşımaktadır. Her cumartesi alanda "Roma Duvarı" olarak da adlandırılan haftalık çiftçi pazarı kurulmaktadır.[4][5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c "Римската стена". Стара София (Bulgarca). 1 Mart 2009. 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2016. 
  2. ^ a b "Римска ли е римската стена в София?". Trio.bg (Bulgarca). Диномика ЕООД. 22 Ocak 2015. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2016. 
  3. ^ CultureShock! Bulgaria: A Survival Guide to Customs and Etiquette. Marshall Cavendish International Asia Pte Ltd. 2010. s. 113. ISBN 9789814484367. 
  4. ^ Хайдутов (April 2014). "Фермерски пазар "Римската стена"" (Bulgarca). Меню. 16 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2016. 
  5. ^ "Sofia's open air markets". in your pocket. 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Silistre</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda şehir

Silistre, Bulgaristan'ın kuzeydoğu kesiminde, Romanya sınırında, Tuna kıyısındaki şehir. Aynı adlı Silistre ilinin idari merkezi olan Silistre, tarihî Güney Dobruca bölgesindeki en önemli şehirlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sofya</span> Bulgaristanın başkenti

Sofya, Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri. Nüfusu yaklaşık 1,3 milyon kişidir. Balkan Yarımadasının merkezinde, Bulgaristan'ın batısındaki Sofya Havzasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Razgrad</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda kent

Razgrad, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Bulgaristan Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Deliorman bölgesindeki bir şehirdir. Razgrad ilinin idari merkezidir. Tuna Nehri'nin 80 kilometre güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Varna</span> Kuzeybatı Bulgaristanda şehir

Varna Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında olan Varna aynı zamanda ülkenin üçüncü en büyük şehridir. Varna ilinin idâri merkezi olup Bulgaristan'ın en büyük limanı burada bulunmaktadır. 1391'den 1878'e kadar Osmanlı idaresinde idi.

<span class="mw-page-title-main">Filibe</span> Güney Bulgaristanda şehir; ülkenin ikinci büyük kenti

Filibe, 2019 nüfus sayımına göre 347.851 nüfusuyla Bulgaristan'ın ikinci büyük şehridir. Filibe ilinin idari merkezidir. Ülkenin önemli ekonomi, ulaşım, kültür ve eğitim merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Niş, Sırbistan</span>

Niş, Sırbistan'ın güneyinde yer alan bir şehirdir. Sırbistan'ın Belgrad ve Novi Sad'dan sonraki üçüncü büyük şehridir. Nişava İlçesi sınırları içindedir ve bu ilçenin merkezidir. Şehrin nüfusu 190 bin civarındadır (2011). Konum olarak ülkenin Bulgaristan sınırına yakın bir kesiminde yer alan Niş, Balkanlar'ın tarihî ve büyük şehirlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Petrovaradin</span>

Petrovaradin veya Petervaradin, Sırbistan'da Tuna Nehri kıyısında Novi Sad şehrinin karşısında yer alan kasabadır. Tarihî bir yer olarak aynı isimde bir de kalesi vardır. Novi Sad ile beraber genişletilmiş Novi Sad Şehri belediye yapısını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Türkiye ilişkileri</span>

Bulgaristan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Bulgaristan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar İsyanları</span> Bulgarların, 1876 yıllı içerisinde Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı ayaklanma olayı

Bulgar İsyanları, Nisan-Mayıs 1876 tarihleri arasında Osmanlı Devletinin Bulgar vatandaşlarının Osmanlı Devleti'ne isyan ederek bağımsızlığını kazanmaları olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (İznik)</span> Türkiyenin Bursa şehrinde yer alan bir cami

İznik Ayasofya Camii veya İznik Ayasofya Orhan Camii veya eskiden Azize Sofya Kilisesi, İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş olan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eski Zağra</span> Merkez Bulgaristanda şehir

Eski Zağra, Bulgaristan'ın Eski Zağra ilinin idarî merkezi olan bir şehir. Bölgenin ekonomik merkezi olmasının yanında Bulgaristan'ın altıncı büyük şehridir. Osmanlı döneminde nüfusun büyük çoğunluğu Türk olan şehirde günümüzde 15.000'e yakın Türk yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sofya Havalimanı</span>

Sofya Havalimanı Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da yer alan uluslararası havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boyana Kilisesi</span>

Boyana Kilisesi, Sofya'nın 8 km. güneyinde, Vitoşa Dağı eteklerinde bir Orta Çağ Bulgar Ortodoks Kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayasofya (Sofya)</span> Bulgaristanın Sofya şehrinde bir kilise

Ayasofya veya Azize Sofya Kilisesi, Bulgaristan başkenti Sofya'da bulunan tarihî dinî yapılardan biridir. Sofya'nın ismi şehirde bulunan bu kiliseden gelir. Kilise olarak kurulup sonradan camiye dönüştürülen bu yapı, şehrin en eski yapılarından biridir. Dördüncü asırdan beri bu yerde bir kilise bulunmaktadır fakat şimdiki yapı 6. asırda inşa edilmiştir. Ayasofya kutsal bilgelik anlamını taşır. Kilisenin içine 12. yüzyılda ikonlar çizilmiştir. Binanın planı haç şeklindedir ve Roma İmparatorluğu'nun devri mimarisinin en iyi örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kazanlık Trak Mezarı</span>

Kazanlık Trak Mezarı, orta Bulgaristan'dai Kazanlık kasabası yakınlarında yer alan, tuğla-kubbeli bir "arı kovanı" (tholos) mezarıdır.

Osmanlı döneminde Bulgaristan tarihi, Osmanlı İmparatorluğu'nun, 14. yüzyılın sonlarında İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan daha küçük krallıkların fethinden başlayıp, 1878'de Bulgaristan'ın bağımsızlığına kadar yaklaşık 500 yıllık bir zamanı kapsamaktadır. 93 Harbi'nin sonuçları ile beraber, işlevsel olarak bağımsızlığını kazanan yarı bağımsız bir Bulgaristan Prensliği kurulmuştur. 1885'te Doğu Rumeli'yi içerisine alan özerk Bulgaristan Prensliği, 1908 senesinde bağımsızlığını ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Vazov</span> Bulgar şair ve siyasetçi (1850-1921)

İvan Minçov Vazov, genellikle "Bulgar edebiyatı'nın patriği" olarak adlandırılan bir Bulgar şair, yazar ve oyun yazarıdır. Vazov'un çalışmaları iki tarihi dönemin yansımasıdır - Rönesans ve Osmanlı sonrası Bulgaristan. İvan Vazov, 7 Eylül 1897'den 30 Ocak 1899'a kadar Bulgaristan Bilimler Akademisi akademisyeni ve Halk Eğitim Bakanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Sırmacıyev Evi</span>

Sırmacıyev Evi, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bulunan bir tarihî evdir. Ev, Çar Osvoboditel Bulvarı ve Krakra Caddesi'nin köşesinde, Sofya Üniversitesi Rektörlüğü ile Kartal Köprüsü arasında yer almaktadır. Avusturyalı mimar Friedrich Grünanger tarafından tasarlandı ve 1903 yılında avukat ve diplomat Haralampi Sırmacıyev için inşa edildi. Ev, 1916'da Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve günümüzde Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği binası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rezve</span> Bulgaristanın Burgaz ili, Kestiriç ilçesine bağlı yerleşim yeri

Rezve, Bulgarca: Резово Rezovo, Güneydoğu Bulgaristan'ın Burgaz ilindeki Tsarevo Belediyesi'nde yer alan, Yıldız Dağları'nın sahil kesiminde konumlanmış bir köy ve sahil beldesidir. Köy, Strandja Tabiat Parkı'nda bulunmaktadır. Karadeniz'e akan Mutludere'nin ağzında yatan Rezve, Bulgaristan'ın Karadeniz sahilinin en güney noktasında ve Avrupa Birliği anakarasının en güneydoğusunda konumlanmıştır. Sinemorets'in 11 kilometre güneyinde yer alan köy, Ahtopol'a 17, Lozenets'e 36 kilometre mesafededir. Mutludere, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki doğal sınırdır. Nehrin diğer ucunda Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki Beğendik köyü yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Belogradçik Kalesi</span> Bulgaristanda bir kale

Belogradçik Kalesi veya Kaleto olarak da bilinen, Balkan Dağları'nın kuzey yamaçlarında, Bulgaristan'ın kuzey batısında yer alan Belogradçik kasabasının yakınında yer alan eski bir kaledir ve Belgradcık Kayalıkları ile birlikte bölgeye başlıca turistik cazibe merkezlerindendir. Bulgaristan'ın en iyi korunmuş kalelerinden biridir ve ulusal öneme sahip bir kültür anıtıdır.