İçeriğe atla

Roma Cumhuriyeti (18. yüzyıl)

Roma Cumhuriyeti
Repubblica Romana
Roma Cumhuriyeti
1798-1799
Roma Cumhuriyeti bayrağı
Fransa bayrağındaki mavi çizgi yerine siyahlı Roma Cumhuriyeti bayrağı
Papalık 1798'de Roma Cumhuriyeti adını aldı.
Papalık 1798'de Roma Cumhuriyeti adını aldı.
BaşkentRoma
Yaygın dil(ler)İtalyanca
HükûmetDirektuvar Cumhuriyeti
Direktuvar 
• 1798–99
Roma Direktuvarı
Yasama organıYasayıcı Konsey
Tarihçe 
• Kuruluşu
1798
• Dağılışı
1799
Para birimiRoma skudosu, Roma kuruşu
Öncüller
Ardıllar
Papalık
Papalık

Roma Cumhuriyeti (İtalyancaRepubblica Romana), Napoléon'un generallerinden Louis-Alexandre Berthier'nin, 10 Şubat 1798'de Roma kentini işgal etmesinin ardından 15 Şubat'ta ilan edilmiştir.[1]

Roma Cumhuriyeti Papalık'tan fethedilmiş bölgeden oluşan, Fransız Direktuvarı'nın yönetimi altındaki bağlı cumhuriyetlerden biriydi. Papa VI. Pius Fransa'ya sürgüne gönderildi ve 1799'da orada öldü. Kısa zamanda diğer eski Papalık'tan kalma devrimci yönetimler olan Tiberina Cumhuriyeti ve Ankona Cumhuriyeti'nin denetimi de ele geçirildi. Eylül 1799'da Papalık yeniden kurulacağından, Roma Cumhuriyeti kısa ömürlüydü.

Roma Cumhuriyeti bayrağı; Napoléon tarafından bağışlanmış Fransız üçrenginden alınmış ve kara-ak-al renklerden oluşan dikey bir üçrenkti. Antik Roma Cumhuriyeti'nde olduğu gibi bir küme konsül tarafından yönetiliyordu. Fransız güçleri Papalık'ı, bir bakıma da 1797'de Fransız General Mathurin-Léonard Duphot'nun ölümünün öcünü almak için işgal etmişlerdi.

Kaynakça

  1. ^ "Roman Republic | historical territory, Italy [1798–1799]". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

El-Ariş Sözleşmesi, Fransa ve Osmanlı Devleti arasında 24 Ocak 1800 tarihinde imzalanmış ateşkes antlaşması. Fransa'nın Mısır Seferi çerçevesinde imzalanmış, Büyük Britanya'nın karşı çıkması nedeniyle uygulamaya konamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi</span>

Mısır Seferi, 1798-1801 yılları arasında Fransa'nın Mısır ve doğu ticaret yolları üzerinde üstünlük elde etme amacıyla sürdürdüğü askeri sefer; 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı ve İkinci Koalisyon Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">III. Napolyon</span> Fransa Cumhurbaşkanı (1848-1852) ve 3. Fransa İmparatoru (1852-1870)

III. Napoléon, 1848-1852 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanlığı yapmış, sonrasında tertiplediği darbeyle cumhuriyeti yıkarak imparatorluğunu ilan etmiştir. Son Fransa imparatoru olarak 1870'e kadar hüküm sürmüştür. 1870 yılında II. Dünya Savaşı'ndaki Alman işgaline kadar sürecek Üçüncü Fransa Cumhuriyeti'ni kuracak olan hareketle devrilmiştir. Fransa'nın doğrudan halkoyuyla seçilen ilk devlet başkanı, aynı zamanda son hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ancona</span> Ancona iline bağlı komün (Marche, İtalya)

Ancona veya Ankona, İtalya'nin merkezi Marche bölgesinin ve ayni adli Ancona ili merkezi olan Adriyatik Denizi kıyısında 100.861 nüfuslu bir liman kentidir. Ancona, Adriyatik Denizi'nin en büyük ticaret limanıdır ve gemi yapım tersaneleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Napoli Krallığı</span> 1282-1816 yılları arasında İtalyanın güneyinde hüküm sürmüş eski bir devlet

Napoli Krallığı, İtalyan yarımadasının güneyinde, Napoli'de kurulmuş bir devletin modern ismidir. Zamanında, biraz yanıltıcı olarak Sicilya Krallığı adı ile anılmaktaydı; çünkü Napoli Krallığı Sicilya adasında 1282'de çıkan Sicilya Vesperleri adlı bir isyan sonucunda Napoli Krallığı'nin Sicilya Krallığı'ndan ayrılması ile ortaya çıkmıştı. Napoli Krallığı'nın ortada bulunduğu dönemde bu Krallık ya İspanyol veya Fransız asıllı bir kral tarafından idare edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı</span> 1861-1946 yılları arasında Güney Avrupada hüküm sürmüş bir krallık

İtalya Krallığı, 1861 yılında İtalya’nın birleşmesinden 1946 yılında İtalyan Cumhuriyeti’nin ilanına kadar devam etmiş bir krallıktır. İtalya Krallığı, Roma İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra kurulmuş, bütün İtalya yarımadasını kapsayan ilk devlettir. Aradaki 12 yüzyıl boyunca İtalya yarımadasında çok sayıda devletçik kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Velletri</span> İtalyanın Lazio bölgesinde, Roma Capitale iline bağlı ilçe (komün)

Velletri, İtalya'nın Lazio bölgesinde Roma iline bağlı, Alban Tepelerinde bulunan 53.298 nüfuslu bir yerleşim yeri ve komün.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrim Savaşları</span> Fransa Cumhuriyeti ve diğer Avrupalı devletler arasındaki 1792den 1802ye kadar süren savaş

Fransız Devrim Savaşları 1792'den 1802'ye kadar süren Fransız Devrimi'nin sonucu olarak ortaya çıkan bir dizi kapsamlı askeri çatışmadır. Çatışmalar Fransa'yı İngiltere, Avusturya, Prusya, Rusya ve diğer birçok ülkeyle karşı karşıya getirdi. Savaşlar iki döneme ayrılır: Birinci Koalisyon Savaşı (1792-1797) ve İkinci Koalisyon Savaşı (1798-1802). Başlangıçta Avrupa ile sınırlı olan mücadele giderek küresel boyut kazandı. Fransa, on yıllık sürekli savaş ve saldırgan diplomasiden sonra, Avrupa'nın çoğuna karşı savaş için tamamen seferber edilmiş olan geniş Fransız nüfusu çok büyük ve güçlü ordusu sayesinde İtalya Yarımadası'ndaki, Aşağı Ülkeler'deki ve Renanya'daki toprakları fethetti. Fransızların bu çatışmalardaki başarısı, askeri işgali ve devrimci ilkelerin Avrupa'nın büyük bir bölümüne yayılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Koalisyon Savaşı</span>

İkinci Koalisyon Savaşı, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın başını çektiği ve Osmanlı İmparatorluğu, Portekiz, Napoli ve çeşitli Alman monarşilerinin de dahil olduğu birçok Avrupa monarşisinin devrimci Fransa'yı hedef alan ikinci savaşıdır. Savaşta İspanya Fransa'yı destekledi.

<span class="mw-page-title-main">XV. Gregorius</span>

Papa XV. Gregorius, asıl adı Alessandro Ludovisi – ö. 8 Temmuz 1623 Roma, Papalık Devletleri, ). 9 Şubat 1621 - 8 Temmuz 1623 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">Piemont Cumhuriyeti</span>

Piemont Cumhuriyeti, Birinci Fransa Cumhuriyeti'ne bağlı devrim ordularının Piemont topraklarında kurduğu, 1798 ile 1799 arasında var olmuş kısa ömürlü Kardeş Cumhuriyetler'inden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">VI. Pius</span> 250. Katolik Kilisesi papası (1717-1799; pd. 1775-1799)

VI. Pius, doğum adıyla Count Giovanni Angelo Braschi, 15 Şubat 1775'ten 1799'da ölümüne kadar papa olarak hüküm sürdü.

<span class="mw-page-title-main">IV. Honorius</span>

Papa IV. Honorius 2 Nisan 1285'ten ölümüne kadar papalık yapmıştır. Papalığı boyunca büyük ölçüde kendisinden önceki papa IV. Martinus'un izlediği Fransız yanlısı politikayı sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Sextius Alexandre François de Miollis</span> Fransız general (1759 – 1828)

Sextius Alexandre François de Miollis, Amerikan Bağımsızlık Savaşı, Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşlarında görev yapan bir Fransız generaldi.

1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı, Fransız Devrim Savaşları'nda evre.

El-Ariş Kuşatması, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Ordusu (Fransa)</span>

İtalya Ordusu, Grande Armée'nin İtalya sınırında konuşlanmış ve İtalya'daki operasyonlar için kullanılan bir sahra ordusuydu. 16. yüzyıldan beri bir şekilde var olmasına rağmen, en iyi Fransız Devrim Savaşları ve Napolyon Savaşları sırasındaki rolüyle bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Parthenope Cumhuriyeti</span>

Parthenope Cumhuriyeti ya da Napoli Cumhuriyeti, Napoli Krallığı içinde yer alan ve Birinci Fransız Cumhuriyeti tarafından desteklenen kısa ömürlü, yarı özerk bir cumhuriyetti. Cumhuriyet, Fransız Devrim Savaşları sırasında, Kral IV. Ferdinand'ın Fransız birliklerinin şehre girmesinden önce kaçması sonucunda ortaya çıktı. Kral IV. Ferdinand, bir İngiliz gemisiyle kaçtı. Fransız komutan General Championnet komutasındaki Fransız birlikleri tarafından ilan edilev Cumhuriyet, 21 Ocak'tan Ferdinand'ın monarşik otoriteyi yeniden kurmak ve cumhuriyetçi faaliyetleri zorla bastırmak için Napoli'ye girdiği 13 Haziran 1799'a kadar varlığını sürdü.

Korfu Kuşatması, 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı'nda evre.