İçeriğe atla

Roma (mitoloji)

( Walters Sanat Müzesi )

Roma mitolojisinde Roma, Roma şehrinin kişileştirilmiş halidir.[1] Roma, Roma şehrinin karmaşık bir şekilde kişiselleştirilmesinden oluşmaktadır. Ayrıca toplumdaki ideal kadını simgelemektedir. Roma'nın siyasi fikirleri ve dini düşünceleri Romalılar tarafından farklı şekillerde ifade edildi: Madeni paralar, heykeller ve mimari tasarımlarda figürleri kullanıldı Tasvirleri o dönemde diğer tanrıçalardan etkilenmiş olsa da Roma, Roma'nın bir sembolü olarak göze çarpıyordu. Bu tanrıçalardan bazıları şunlardır:

  • Tyches
  • Minerva

Roma sanatında ve madeni paralarda, genellikle bir askeri miğferle ve çoğu zaman başka askeri teçhizatla tasvir edildi, ancak Yunanca konuşulan Doğu Roma'da Helen şehir devletlerinin sadık koruyucusu statüsünü ifade eden bir duvar tacı takıyordu.[2] Sık sık madeni paraların üzerinde görünürdü. Sonradan bir kalkan ve mızrakla oturan tasviri Britannia'yı etkiledi. Roma'da birçok farklı eşya üzerinde tasvir edildi. Bunlar şunları içerir:

  • Gümüş kupa
  • Madeni paralar
  • Heykeller
  • Kemerler
    Piazza del Campidoglio'daki Roma

İkonografi

Tanrıça Roma, antik Roma'da farklı imgeler ve heykellerle temsil edildi. MS birinci yüzyılın sonlarında gümüş bir kupada temsil edildi. İtalya'nın Boscoreale kasabasındaki heykelinde miğferli görünmekte ve bir ayağı miğferinin üzerinde durmaktadır. Ayrıca mızrak da taşımaktadır.[3] Bu Roma tasvirleri, Roma'nın 'resmi' bir görüntüsünü sundukları için doğru olmalıydı.

Roma Titus Kemeri'nde bir arabada imparatora eşlik ediyor.
Vittoriano'daki Roma Heykeli

Kaynakça

  1. ^ Mellor, 956.
  2. ^ Mellor, R., "The Goddess Roma" in Haase, W., Temporini, H., (eds), Aufstieg und Niedergang der romischen Welt, de Gruyter, 1991, pp 60-63.
  3. ^ Bond (1 Ocak 2001). "The City in Roman Satire with Special Reference to Horace and Juvenal" (PDF). Scholia. 10: 77-91. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2020 – Sabinet vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nümismatik</span> Paraları inceleyen dal

Nümismatik veya meskûkât, sikke veya kâğıt para koleksiyonculuğu ve paraları inceleyen çalışma sahası. Sikkecilik olarak da adlandırılır. Bu alanda uzman kişilere "nümismat" adı verilir. Nümismatik; kaybolmuş uygarlıkların, kentlerin ve yerleşim yerlerinin kesin olarak belirlenmesine katkı sağlar, tarihsel süreç içinde yok olmuş anıt ve yapılara ilişkin kanıtları bizlere anlatır. İmparatorların saltanatlarının başlangıç tarihlerinin, almış oldukları unvanların, imparatorluk dönemleri boyunca yaptıkları işlerin, kazandıkları zaferlerin ya da yenilgilerin kesin biçimde belirlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda nümizmatik Antik Sikke darbında kullanılan madenin türüne göre o toplumun, o dönemdeki ekonomik durumu konusunda ciddi ipuçları sağlamaktadır. Bir arkeoloğun kazı çalışmasında bulabileceği en iyi şeylerden biri Antik Sikkedir. Bulunmuş olan bir Antik Sikke yapılan arkeolojik çalışma katmanı için anında bir tarih sağlayabilir. Ek olarak Antik Sikkeler ticaret, ekonomi, sosyal organizasyon, mitoloji, ideolojiler, şahsiyetler, liderlik, askeri, önemli olayları anlatmaktadır. Antik Sikkelerin hangi devlet döneminde, hangi yıllarda, hangi İmparator adına darb edildiği gibi bulgular tarihsel gerçeklerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Durga</span>

Durga Hinduizm'de bir Devi, ulu tanrıça, formudur. Bir aslanı süren ve birçok kolunda öldürücü silahlar taşıyan, yüzünde bunların tam tersi barışcı ve güven verici bir ifade taşıyan, elleri mudra şeklinde bir kadın olarak tasvir edilir. Tanrıçanın bu formu dişil ve yaratıcı enerjinin (Şakti) tecessümü yani cismanileşmesi, vücut bulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Augustus</span> İlk Roma imparatoru (s. MÖ 27 – MS 14)

Augustus, Roma İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk imparatorudur. MÖ 27 - MS 14 yılları arasında hüküm sürmüş olan Augustus, Gaius Octavius Thurinus olarak doğmuş ve MÖ 44 yılında Jül Sezar tarafından evlatlık edinilmesinin ardından Gaius Julius Caesar Octavianus adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma lejyonu</span> Roma İmparatorluğunda 1.000 ile 5.600 kişi arasında değişen eski ağır piyade birliği

Roma Lejyonu Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu boyunca tüm Roma ordusunu ya da daha dar anlamda ağır piyadeleri kasteden temel askeri birlik. İkinci anlamı birkaç Kohorttan oluşan ve legionaries olarak bilinen ağır piyadelere vurgu yapar. Roma lejyonunun ana unsurunu ağır piyadeler oluştururken, piyadelere neredeyse her zaman bir ya da daha fazla sayıda, Roma yurttaşı olmayan kişilerden oluşturulan süvariler, düzenli birlikler ve avcılardan kurulu destek birlikleri olan Auxilialar eşlik ederdi.

<span class="mw-page-title-main">Atargatis</span>

Atargatis, Klasik antik dönemde kuzey Suriye'nin baş tanrıçasıydı. Yunan tarihçi Ktesias ayrıca onun için Derketo adını kullandı ve Romalılar ona Dea Suriye veya tek kelimeyle Deasura adını verdiler. Öncelikle bir bereket tanrıçasıydı, ancak şehrinin ve halkının baalatı ("Hanım") olarak, onların korunmasından ve esenliğinden de sorumluydu. Baş mabedi, Suriye'nin Halep kentinin kuzeydoğusundaki modern Menbiç'teki Hierapolis'teydi.

Marianne Fransa'nın "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" sloganını temsil eden ulusal bir simge, alegoridir. Marianne aynı zamanda Fransız Devrimi'ni de temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius (aziz)</span>

Mauritius, Romalı komutan ve 286 yılında ölen Hristiyan Teb Lejyonu'nun lideridir. Hem Katolik hem Ortodoks kilisesi tarafından büyük saygı duyulur.

Bizans para sistemi, Batı'nın yıkılmasından sonra Doğu Roma İmparatorluğu'nda kullanılan para çoğunlukla iki tür sikkeye aitti: altın solidus ve açıkça değer verilen bronz para çeşitleri. İmparatorluğun sona ermesiyle para birimi sadece gümüş stavrata ve küçük bakır paralar ile altın para basılmadı.

<span class="mw-page-title-main">Thaler</span>

Thaler, Erken Modern Dönem'de Kutsal Roma İmparatorluğu ve Habsburg Monarşisi'nin eyalet ve bölgelerinde basılan büyük gümüş sikkelerden biridir. Dolar ve Samoalı tālā adları thalerden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Galya İmparatorluğu</span> 3. yüzyılın ortalarında Roma İmparatorluğundan ayrılan devlet

Galya İmparatorluğu ya da Imperium Galliarum, MS 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu kuzey sınırında yaşanan Cermen saldırılarına bir tepki olarak 260 ila 274 yılları arasında kurulan, Roma eyaletleri Germania Inferior, Germania Superior, Rhaetia, Galya, Britanya ve Hispania'yı içerisinde barındıran, Roma İmparatorluğu'na sadık geçici askeri bir imparatorluktur.

<span class="mw-page-title-main">Libertas</span>

Libertas, Roma tanrıçası ve özgürlüğün kişileştirilmesidir. Geç Cumhuriyet'te siyasallaşmış bir figür haline geldi. Populares fraksiyonunu destekleyen paralarda ve daha Jül Sezar'ın suikastçılarının paralarında yer aldı. Bununla birlikte, Galba'nın Nero'nun ölümünden sonraki kısa hükümdarlığı sırasında yaptığı "Halkın Özgürlüğü" paraları gibi imparatorluk dönemine ait sikkeler üzerinde bazen görünür.

<span class="mw-page-title-main">Sol Invictus</span> Geç Roma güneş tanrısı

Sol Invictus, Roma İmparatorluğu'nun resmi güneş tanrısı ve askerlerin koruyucusuydu. MS 25 Aralık 274'te, Roma imparatoru Aurelian, onu geleneksel Roma kültlerinin yanında devlet dini haline getirdi. Bilim adamları, yeni tanrının eski Latin Sol kültünün Elagabalus kültü ile beraber yeniden canlanması veya tamamen yeni olup olmadığı konusunda tartışma halindedirler. Tanrı, Aurelian'dan sonra imparatorlar tarafından tercih edildi ve I. Konstantin döneminin son üçüncü yarısına kadar sikkelerinde göründü.

<span class="mw-page-title-main">Aequitas</span>

Aequitas Latince adalet, eşitlik, uygunluk, simetri veya adalet kavramıdır. İngilizce "eşitlik" kelimesinin kökenidir. Antik Roma'da, ya yasal eşitlik kavramına ya da bireyler arasındaki adalete atıfta bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Abundantia</span>

Antik Roma dininde, Abundantia ayrıca Abundita olarak da adlandırılır bolluk ve refahın ilahi bir kişileşmesiydi. Abundantia adı bolluk veya zenginlik anlamına gelir. Bu isim, Abundantia bolluk, para akışı, refah, servet, değerli eşyalar ve başarı tanrıçası olduğu için uygundur. Tasarruflarınızı ve yatırımlarınızı korumanıza yardımcı olur. İmparatoru "Altın Çağ" koşullarının teminatçısı yapan dini propagandadaki erdemlerin somutlaşmışları arasındaydı. Dolayısıyla bolluk ile sanatta ve edebiyatta şekillenir, ancak çok az mitolojiye sahiptir. Roma Galya'sında ve Orta Çağ Fransa'sında bir şekilde hayatta kalmış olabilir. Bolluk, tahıl ve madeni paralarla dolu bir bereket taşırdı. Ara sıra bir hediye olarak tahılının veya parasının bir kısmını birinin evine bırakırdı.

<span class="mw-page-title-main">Aeternitas</span>

Antik Roma dininde, Aeternitas sonsuzluğun ilahi kişileşmesidir. O, özellikle Roma imparatorlarının bir erdeminin ( divus ) tanrı formundaki halidir. Yapısı dolayısıyla İmparatorluk kültüyle ilişkilendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Annona (mitoloji)</span>

Antik Roma dininde Annona Roma şehrine tahıl tedarikinin ilahi kişileştirilmesidir. Sık sık sanatta beraber tasvir edildiği tanrıça Ceres ile yakından bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mut (tanrıça)</span>

Maut ve Mout olarak da bilinen Mut, Eski Mısır'da tapılan bir ana tanrıçaydı. Adı, eski Mısır dilinde kelimenin tam anlamıyla anne anlamına geliyor. Mut'un binlerce yıllık eski Mısır kültürü boyunca değişen ve gelişen birçok farklı yönü ve niteliği vardı.

<span class="mw-page-title-main">Hippika gymnasia</span> Kaya Ailesi (Elazığ-palu)

Hippika gymnasia, Roma İmparatorluğu süvarileri tarafından hem becerilerini geliştirmek hem de uzmanlıklarını sergilemek için gerçekleştirilen ritüel turnuvalardı. Bu turnuvalar kalelerin dışında bulunan geçit töreni alanlarında yapılırlardı. Turnuvalar ; süvarilerin manevra yapmalarını, cirit ve mızrak gibi silahları kullanmalarını içeriyorlardı. Biniciler ve binekleri, klasik mitolojiden görüntülerle süslenmiş, özellikle teşhir amacıyla yapılmış son derece ayrıntılı zırhlar ve miğferler giyiyorlardı. Bu tür turnuvalar; binicilerin becerilerini geliştirmek, birlik ruhu oluşturmaya yardımcı olmak, ileri gelenleri ve fethedilen halkları etkilemek gibi çeşitli amaçlara hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Kapadokyalı Arhelaos</span> Kapadokyanın son kralı

Arkhelaos bir Roma bağımlı prensi ve Kapadokya'nın son kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Roma imparatorluk kültü</span>

Roma imparatorluk kültü, imparatorları ve ailelerinin bazı üyelerini, Roma Devleti'nin ilahi olarak onaylanmış otoritesi (auctoritas) ile özdeşleştiren tanımlamadır. Çerçevesi Roma ve Yunan emsallerine dayanıyordu ve Augustus'un ilk yönetimi sırasında formüle edildi. Anlam ve ifadesinde belirgin yerel farklılıklarla, İmparatorluk ve vilayetlerinde hızla yerleştirilmiştir.