İçeriğe atla

Roma'nın Yağmalanması (846)

Roma'nın Yağmalanması (846)
Roma'nın Yağmalanması
TarihMS 846
Bölge
Eski Aziz Petrus Bazilakası, Roma
Sebep Müslümanların Romayı hakimiyeti altına almak istemesi
Sonuç Taktiksel Ağlebîlerin zaferi Stratejik papalık zaferi
Taraflar
Ağlebîler papalık
Komutanlar ve liderler
Bilinmeyen ağlebi komutanıII. Sergius
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
ostia muharabesi 849

Roma'nın Yağmalanması, M.S. 846 yılında gerçekleşen ve Roma'ya Arap Baskını olarak da bilinen olaydır. Bu olay sırasında, Araplar Roma'ya saldırdı ve eski Aziz Petrus Bazilikası'nı ve Aziz Paul Bazilikası'nı yağmaladı ama Aurulian duvarları şehre daha fazla zarar verilmesini önledi.

Savaşı

846'da büyük bir kuvvet Porto ve Ostia'ya çıkarak Nova Ostia garnizonunu yok etti.  Roma milisleri alelacele Roma surlarının güvenliğine çekilirken, Araplar Tiber ve Ostiense ve Portuense yollarını takip ederek saldırdı.

Aynı zamanda, diğer Arap kuvvetleri Roma'ya doğru yürüyen Centumcellae'ye çıktı.

Eski Aziz Petrus ve Surların Dışındaki Aziz Paul gibi bazı bazilikalar Aurelian Surları'nın dışındaydı ve bu nedenle kolay hedeflerdi. "Zengin ayinle ilgili kaplarla ve yakın zamanda toplanan tüm kalıntıları barındıran mücevherli kutsal emanetlerle dolup taşıyorlardı". Bunların en önemlileri, sözde Pharum Hadriani olan Aziz Petrus'un sözde mezarının üzerine dikilen altın haç ve Charlemagne tarafından kiliseye bağışlanan ve Konstantinopolis'in bir temsiliyle süslenmiş gümüş masaydı .  Sonuç olarak, akıncılar şehrin çevresini yağmaladılar ve kutsallığını bozdular iki kutsal türbe. Bazı tarihçiler, akıncıların en değerli hazineleri tam olarak nerede arayacaklarını bildiklerine inanıyor.

Hiçbir çağdaş hesap şehre girme girişimine dair herhangi bir ipucu vermiyor, ancak Romalılar duvarları savunurken, Aziz Petrus çevresinde Vatikan okullarının (Saksonlar, Lombardlar, Frizyalılar ve Franklar) üyeleri direnmeye çalıştılar, ancak yenildiler.

Bu sırada Spoleto'dan gelen ve Lombard Dükü Guy komutasındaki bir ordu, ganimet ve esirlerle engellenen Araplara surların önünde saldırarak bir kısmını Centumcellae'ye kadar takip ederken, bir başka grup da karadan Misenum'a ulaşmaya çalıştı. Sarazenler gemiye binmeyi başardılar, ancak bir fırtına birçok gemiyi yok etti ve kurtarılabilecek mücevherlerle süslenmiş birçok cesedi sahillere getirdi.  Bundan sonra, Lombard ordusu güneye yöneldi ve başka bir savaşın yapıldığı Gaeta'da Araplara ulaştı.  O vesileyle, yalnızca Napoli Magister Militum Sergius'un oğlu Cesarius'un gelişi, savaşı Hristiyanların lehine kararlaştırdı.

Sonrası

Kuşatmadan kısa bir süre sonra Papa IV. Leo, Aziz Petrus Kilisesi'ni korumak için Tiber'in sağ yakasına Leonine Duvarı'nı inşa etti . Castel Sant'Angelo tarafından savunulan çevrelenmiş bölge, Papa'dan sonra Leonine Şehri olarak adlandırıldı ve kendi yönetimi olan ayrı bir kasaba olarak kabul edildi. On altıncı yüzyılda şehre katıldı ve Roma'nın on dördüncü bölgesi olan Borgo oldu . 849'da, Roma'nın limanı Ostia'ya bir başka Arap saldırısı, püskürtülür; Hayatta kalan Sarazenler mahkûm edildi, köleleştirildi ve Vatikan Tepesi'ni çevreleyecek olan Leonine Duvarı'nı inşa eden zincir çetelerde çalışmaya gönderildi. Roma bir daha asla bir Arap ordusu tarafından tehdit edilmeyecekti.

Kaynakça

  • Gregorovius, Ferdinand (1988). Storia della città di Roma nel Medioevo (İtalyanca). 3. Roma: Gherardo Casini Editore. ISBN 9788840381756. 
  • Lankila, Tommi P. (2013). "The Saracen Raid of Rome in 846: An Example of Maritime Ghazw". Sylvia Akar; Jaakko Hämeen-Anttila; Inka Nokso-Koivisto (Ed.). Travelling through Time: Essays in honour of Kaj Öhrnberg. Studia Orientalia. 114. Helsinki: Societas Orientalis Fennica. ss. 93-120. ISBN 978-951-9380-84-1. ISSN 0039-3282. 
  • Kreutz, Barbara (1996). Before the Normans: Southern Italy in the Ninth and Tenth Centuries. University of Pennsylvania Press. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roma</span> Roma iline bağlı komün (Lazio, İtalya)

Roma veya Roma komünü, İtalya'nın, Lazio bölgesinin ve aynı zamanda Roma ilinin başkentidir. Roma hem şehir hem de özel komün statüsü taşır. Tiber ve Aniene nehirleri arasında ve Akdeniz'e yakındır. Yaklaşık 2,7 milyon nüfuslu şehirde, Katoliklerin ruhani lideri Papa'nın yaşadığı bağımsız devlet Vatikan da yer almaktadır. Bu sebeple Roma'ya bazı kaynaklar tarafından iki devletin başkenti de denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">II. Ioannes Paulus</span> 264. Katolik Kilisesi papası (1920-2005; pd. 1978-2005)

II. Ioannes Paulus, Türkçe II. Yuhanna Pavlus, kaynaklardaki yaygın adıyla II. Jean Paul, ya da doğum adıyla Karol Józef Wojtyła, Katolik Kilisesi'nin Polonya kökenli ilk papası.

<span class="mw-page-title-main">Campus Martius</span>

Campus Martius, Antik Roma'da halk tarafından sahiplenilmiş yaklaşık 2 km² genişliğinde alan. Orta Çağlarda Roma'nın en meşhur yeriydi. Günümüz Roma'sının IV rione'si (bölge) olan Campo Marzio, orijinal alanın daha küçük bir bölümünü içerir ve aynı adı taşır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Makam</span> Katolik Kilisesinin Piskoposluk Yönetimini ile Vatikanı yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumu

Santa Sede (Latince: Sancta Sedes) veyahut Papalık Makamı; Batı Avrupa dillerinde "Aziz Sandalye", "Apostolik Makam", "Kutsal Koltuk" olarak adlandırılır. Bu isimlendirme Vatikan'ın devlet pozisyonunu belirleyen resmi isimlendirmesidir. Nihayetinde Roma’da bulunan Katolik Kilisesi'nin Piskoposluk Yönetimi'ni içerir ve devleti yönetmek için piskoposlarca yönetilen bir yetki alanı oluşumudur. Bu isimlendirme ise; Papa ile beraber Devlet Sekretaryasını, farklı Kongregasyonlarını ve papalık konseylerini içerir. Bütün bu sistemin başında bulunan kişiye de 'Başpiskopos' denir ve bu haliyle 'Papa'ya işaret etmektedir. Kısaca, Papalık Makamı, Katolik Kilise'sinin merkezi yönetimi olarak kabul edilebilir ve nihayetinde alışılagelen en basit isimlendirmesiyle buna Vatikan denilir.

Roma şehri çeşitli dönemlerde yağmalanmıştır:

<span class="mw-page-title-main">İsviçreli Aziz Martin ve Sebastian</span> Romada kilise

İsviçreli Aziz Martin ve Sebastian Kilisesi Vatikan şehrindeki Katolik bir kilisedir. Kilise, 1568 yılında İsviçreli Muhafızlar'ın ibadet edebilmesi için Papa V. Pius tarafından inşa edilmiştir. Bu kilise Roma'da İsviçre ulusal kilisesi olarak kabul edilir. Şapel, her gün İsviçreli Muhafızlar'ın kışlalarından Portone di Bronzo'ya giderken ki güzergâh üzerinde bulunmaktadır. Muhafızlar, kiliseye gece ve gündüzleri girebilirler. Muhafızlar, vaftiz ve evlenme törenlerini Aziz Anna Kilisesi'nin papazının izniyle yapabilirler.

<span class="mw-page-title-main">IX. Clemens</span>

Papa IX. Clemens. Asıl adı Giulio Rospigliosi - 9 Aralık 1669, Roma Papalık Devletleri, ). 20 Haziran 1667 - 9 Aralık 1669 arasında papalık yapmış Hristiyan din adamı.

<span class="mw-page-title-main">VII. Urbanus</span>

Papa VII. Urbanus; gerçek adı ile Giovanni Battista Castagna, 15-27 Eylül 1590 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde 13 gün süren papalık yapmıştır. Bu papalık tarihinde en kısa süren papalıktır.

<span class="mw-page-title-main">V. Sixtus</span>

Papa V. Sixtus;(İtalyanca:Sisto V; Fransızca:Sixte V), gerçek adı ile Felice Peretti di Montalto, 24 Nisan 1585 - 27 Ağustos 1590 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde 228. papadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Marcellus</span>

Papa II. Marcellus veya doğum adı ile Marcello Cervini degli Spannochi, 5 Nisan-1 Mayıs 1555 arasında 20 gün kadar gayet kısa bir dönemde Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Sixtus</span> 9 Ağustos 1471 - 12 Ağustos 1484 arasında papalık yapmış din adamı

IV. Sixtus, gerçek adıyla Francesco della Rovere, 9 Ağustos 1471 - 12 Ağustos 1484 arasında papa olarak görev almış bir din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vatikan'da turizm</span>

Vatikan, turistler ve özellikle Papa'yı görmek isteyen Hristiyanlar için popüler bir uğrak noktasıdır. . Başlıca turistik yerler arasında Aziz Petrus Bazilikası, Aziz Petrus Meydanı, Vatikan Müzeleri, Sistine Şapeli ve Rafael Odaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik'in Yağmalanması (904)</span> kuşatma

Selanik'in Yağmalanması Sarazen korsanlar tarafından 904 yılında Selanik şehrinin yağmalanmasıdır. 10. yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun yaşadığı en kötü felaketlerden biridir. İlk hedefi Konstantinopolis olan, İslam dinine dönmüş Yunan olan Trabluslu Leon komutasında Suriye'den gelen Müslüman filosu denize açıldı. Müslümanlar Konstantinopolis’e saldırmaktan caydı ve yerine Selanik’e dönmeleri donanması zamanında tepki veremeyen Bizans’ları şaşırttı. Şehrin iki komutanı birbiriyle çelişen emirler vermesi, özellikle de denize açılan şehir surlarında düzensizlik yarattı.

<span class="mw-page-title-main">II. Ioannes (papa)</span>

Papa II. Ioannes 2 Ocak 533'ten 535'teki ölümüne kadar Papalık görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sant'Angelo Kalesi</span>

Sant'Angelo Kalesi ya da Hadrianus Mozolesi, İtalya'nın başkenti Roma'daki Adriano Parkı'nda yer alan silindirik bir yapıdır. Roma İmparatoru Hadrianus tarafından kendisi ve ailesi için anıt mezar olarak inşa ettirilen bina daha sonra papalık kalesi olarak kullanılmıştır. Tiber Nehri kıyısında bulunan, bir zamanlar Roma'nın en yüksek binası olan yapı günümüzde müze olarak faaliyet göstermektedir.

Papa Sisinnius 15 Ocak 708'den ölümüne kadar Roma Piskoposu.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ioannes (papa)</span> papa

Papa VII. Ioannes 1 Mart 705'ten ölümüne kadar Roma Piskoposu. Yunan etnik kökenli olup, Bizans papalarından biridir fakat İtalya'nın çoğunu yöneten Lombardlar ile, geri kalanını yöneten İmparator II. Justinianos'tan daha iyi ilişkileri vardı.

<span class="mw-page-title-main">Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası</span> Romada bazilika

Laterano'daki Aziz Yuhanna Bazilikası olarak da bilinen, Roma Şehri'nde Roma Diyosezi'nin Katolik katedralidir. Baş bazilika 4 kilometre (2,5 mi) uzaklıkta bulunan Vatikan Şehri'nin hemen dışında yer almaktadır. kuzeybatıya. Yine de, olarak Papalığın özellikleri, archbazilika ve onun bitişiğindeki yapıların bir zevk dışı statü gelen İtalya'ya şartlarını, uygun Lateran Antlaşması 1929 Hem Aziz Yuhanna Bazilikası hem de Lateran Sarayı, merkezde Roma'nın en eskisi olan bir Mısır dikilitaşı ile 16. yüzyılın sonunda ortaya konan büyük bir açık alana, Piazza di San Giovanni'ye bakmaktadır. Ne yazık ki, Porta San Giovanni üzerinden şehre giren ve çıkan trafik, şehrin ihtişamını azaltma eğilimindedir. Meydanın karşısında, Roma'daki en saygın kalıntılardan biri ve birçok hacı için hedef olan Scala Santa'yı barındıran bina var. Bölge aynı zamanda siyasi mitingler için bir mekandır ve 24 Haziran'daki Vaftizci Aziz Yahya'nın Doğuşu bayramı, Romalıların rosto porchetta yedikleri bir panayırla kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı</span>

Aziz Petrus ve Pavlus Bayramı 29 Haziran’da Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’un Roma’daki şehitliğinin onuruna kutlanılan litürjik bir Hristiyan bayramıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Petrus Tahtı</span>

Aziz Petrus'un Kürsüsü veya Aziz Petrus Tahtı olarak da bilinen, Papa'nın Roma, İtalya'daki egemen yerleşim bölgesi olan Vatikan Şehri'ndeki Aziz Petrus Bazilikası'nda bulunan bir röliktir. Kutsal emanet olarak görülen nesne katolik geleneğine göre, Roma'daki Erken Hristiyanların lideri ve ilk Papa olan Havari Aziz Petrus'a aittir ve onun Roma Piskoposu olarak kullandığı ahşap bir tahttır. Kalıntı, Gian Lorenzo Bernini tarafından tasarlanan ve 1647 ile 1653 yılları arasında inşa edilen yontulmuş yaldızlı bronz bir mahfaza içinde korunmaktadır.