İçeriğe atla

Rollo Carpenter

Rollo Capenter (d. 1965) İngiliz yazılım mühendisi ve YZ programları Jabberwacky ve Cleverbot’un yazarıdır.[1] Silikon Vadisi’nde şirket yazılımları üreten bir kuruluşun teknik direktörü olarak çalışmıstır. Sonradan Icogno şirketinde çalısmak için Birleşik Krallık’a geri dönmüştür.

Existor Ltd. Şirketinin yönetim direktörü olarak, YZ ürünleri üretti. Bu ürünlerin amaçları sohbet, ilgi, haberleşme ve eğitimdir. Carpenter’in YZ ürünleri George ve Joan 2005 ve 2006 yıllarında Loebner Ödüllerini kazandı. 2010 yılında Carpenter British Computer Society’s Machine Intelligence Competition ödüllünü kazandı.

Cleverbot öğrenen ve sohbet eden bir yapay zekadır. 3 Eylül 2011’de Hint’deki ITT Guwahati üniversitesinin Techniche festivalinde yapılan resmi bir Turing testine insanlarla yan yana katılmıştır. Ertesi gün (4 Eylül'de) yapılan oylamada 1334 oyun sonuçları verilmiştir. Katılanların % 59,3'ü Cleverbot’un gerçek insan olduğunu düşünmüştür. İnsan rakipler ise % 63,3 oran elde etmiştir. Techniche’de daha sonra yapılan basın konferansında Carpenter, "Bu sonuç beklentilerimi, hatta rüyalarımı aştı. Dün yapılan soruşturmanın sonuçları % 50'yi geçtiği için, Cleverbot’un Turing testini başarıyla geçtiğini iddia edebiliriz."

İcra edilen testlerde hiç kimse Cleverbot’u analitik sorular veya mantıkla bozmaya kalkmamıştır. Böyle bir soruşturmanın neticesi elbette bambaşka olurdu.

Cleverbot’u geliştirmek için çalışma ve çabalar vardır. Ama şu an insani sohbetleri sadece taklit etmek şeklindedir. Mantıklı düşüncelere sahip değildir.

Bu engeli geçip geçemeyeceği henüz belli değildir.

Techniche 2011 festivalinde yapilan turing testinde Cleverbot’a konuşkan katılımcı adı verilmiştir.

Rollo Carpenter ressam Merlin Carpenter’in kardeşidir.

Kaynakça

  1. ^ Halpern, Paul (18 Haziran 2007). What's science ever done for us?: what The Simpsons can teach us about physics, robots, life and the universe. John Wiley and Sons. ss. 93-. ISBN 9780470114605. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ekim 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">HIV</span> AIDS hastalığına sebep olan virüs

HIV, AIDS'e yol açan virüs. HIV, bağışıklık sistemine zarar vererek hastalığa neden olur. Vücudu mikroorganizmalardan koruyan bağışıklık sistemi çalışmadığında, mikroorganizmalar hastalığa daha kolay neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Turing</span> İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog

Alan Mathison Turing, İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Grundig</span>

Grundig, özellikle büyük savaş yılları sonrasında dünyanın en büyük radyo üreticisi olarak ismini duyurmuştur. 1945 yılında Max Grundig tarafından kurulan şirket, ilk etkinliklerine Almanya'daki lamba üreticilerinin ürünlerini test ederek başlamıştır. Ardından farklı üreticilerin ürettiği lambaları kullanarak ürettiği radyoları ilk önce Almanya çapında dağıtmaya başladı. Grundig kuruluşundan yaklaşık 10 sene sonra dünyanın en önemli radyo üreticilerinden birisi haline gelmişti. Gene bu yıllarda ilk televizyonları da üretmeye başlayan şirketin altın çağı 1970'lerin sonu ile 1980'lerin başıdır. Bu yıllarda aldığı çeşitli patentlerle yeni ürünler piyasaya sürmeyi başaran şirket daha sonraki yıllarda özellikle uzakdoğu yapımı ürünlerle rekabet edemez hale gelmiştir. Bu rekabet altında araştırma geliştirme etkinliklerine aktarılan kaynakların azalması ile ürün yelpazesini genişletememesi pazar payının daha da düşmesi sonucunu getirmiştir. 1990'lar ve 2000'li yıllarda karanlık çağlarını yaşayan şirket, 2004 yılında İngiliz Alba ve Beko tarafından ortak olarak satın alınmıştır. Hâlâ üretimine devam etmekte olup, geçmişte referans gösterilecek kalitede ürünler üretirken bugün pazara daha rekabetçi ürünler sürmektedir.

<i>Earthlings</i>

Earthlings, Shaun Monson'ın yönetmenliğini, Joaquin Phoenix ve Persia White'in anlatıcılığını, Moby'nin müziklerini yaptığı 2005 yapımı belgesel. İnsan türünün kullandığı hayvan kaynaklı ürünleri elde ederken kullandığı "insanlık dışı" yöntemleri anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Turing testi</span> Alan Turingin Computing Machinery and Intelligence başlıklı makalesinde geçen kavram

Turing testi, ilk olarak 1950 yılında Mind adlı felsefe dergisinde ünlü İngiliz matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Alan Turing'in Computing Machinery and Intelligence başlıklı ünlü makalesinde sözü edilen kavram.

<i>The New York Times</i> Amerikan günlük gazetesi

The New York Times, 18 Eylül 1851'de kurulmuş olan ve New York şehrinde basılan günlük bir Amerikan gazetesidir. Ülkenin önde gelen gazetelerinden sayılmaktadır. Gazetenin sahibi aralarında International Herald Tribune ve The Boston Globe gazetelerinin de olduğu 18 başka yayını da basan The New York Times Company şirketidir. Şirketin şu anki yöneticisi Arthur Ochs Sulzberger Jr.'dır. Sulzberger Jr., gazeteyi 1896 yılından beri kontrol etmekte olan ailenin mensubudur. New York Times gazetesi Barack Obama ve Demokratik Parti destekçisi olarak tanınır.

<i>Paramparça Aşklar Köpekler</i> Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritunun 2000de çektiği ilk uzun metrajlı filmi

Paramparça Aşklar Köpekler, Meksikalı yönetmen Alejandro González Iñárritu'nun 2000'de çektiği ilk uzun metrajlı filmidir. 2001 yılında “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar ve Altın Küre adayı olan film, Şikago, Tokyo, Cannes, Los Angeles, Moskova, Havana Film Festivalleri gibi pek çok uluslararası festivalde toplam 30 ödül aldı.

<span class="mw-page-title-main">Steve Wozniak</span> ABD doğumlu bilgisayar mühendisi

Stephen Gary Wozniak, ABD doğumlu bilgisayar bilimcisidir. Polonya kökenli bir ailedendir. Steve Jobs'la birlikte Apple Bilgisayar şirketini kurmuştur. 1970'lerdeki kişisel bilgisayar devrimine büyük katkılarda bulunan buluşları ve cihazlarıyla tanınır. 1970'lerin ortasında Apple I ve Apple II isimli bilgisayarları geliştirmiştir. Apple II büyük bir başarı kazanarak 1970'lerde ve 1980'lerin başında en çok satan kişisel bilgisayar olmuştur.

Cadılar Bayramı, on adet slasher film, romanlar ve çizgi romanlardan oluşan korku temalı ABD medya ürünleri serisidir. Seri esas olarak, çocukken ablasını öldürdüğü için sanatoryuma kapatılmış olan kurgusal karakter Michael Myers'ı merkez alır. On beş yıl sonra Haddonfield, Illinois'deki insanları yakalayıp öldürmek amacıyla buradan kaçar. Eski psikiyatristi Dr. Sam Loomis de peşindedir. Michael'ın cinayetleri, tüm filmlerin de geçtiği Cadılar Bayramı tatillerinde gerçekleşir.

Google eleştiri olası kötü kullanımı ve manipülasyon arama sonuçları, başkalarının fikrî mülkiyet kullanımı veri ve derleme insanların gizlilik, arama sonuçları ve içeriğin mümkün sansür ihlal edilebilirliği gibi endişeleri ve enerji olarak, sunucuların tüketiminin yanı sıra anti-tröst, tekel ve ticaretin kısıtlanması gibi geleneksel ticari konularda da endişeler var.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü</span>

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, Cannes Film Festivali'nde verilen bir ödül. Jüri tarafından festivalin resmî bölümüne katılmış filmlerdeki erkek oyunculara verilir. İlk ödül 1946'da verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü</span>

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Cannes Film Festivali'nde verilen bir ödüldür. Jüri tarafından, festivalin resmî bölümüne katılmış filmlerdeki kadın başrol oyuncularına verilir. İlk ödül 1946'da verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">The Weeknd</span> Kanadalı şarkıcı ve söz yazarı

Abel Makkonen Tesfaye, profesyonel olarak Weeknd olarak bilinen Kanadalı şarkıcı ve söz yazarıdır. Alışılmadık müzik prodüksiyonu, sanatsal yeniden icatları ve falsetto kayıtlarının imza kullanımı ile tanınır.

Beats Electronics, ses ürünleri yapıp satan Culver City, Kaliforniya, ABD merkezli bir şirket. Rapçi ve hip hop yapımcısı Andre "Dr. Dre" Young ile Interscope-Geffen-A&M başkanı Jimmy Iovine tarafından kurulmuştur. 2014 yılında Apple Inc. tarafından satın alınmış ve Apple bünyesine katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Judea Pearl</span>

Judea Pearl, İsrailli-Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve filozof. Yapay zekâya getirdiği olasılıksal yaklaşım ve Bayes ağına yaptığı katkılarla tanınmıştır. Pearl 2011 yılında Turing Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay genel zekâ</span>

Yapay genel zeka (YGZ), bir insanın yapabileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirebilecek bir makinenin zekasıdır. Günümüzdeki bazı yapay zeka araştırmalarının temel amacıdır ve bilimkurgu ve fütüroloji'de de ortak bir konudur. Bazı araştırmacılar Yapay genel zekâyı "güçlü yapay zekâ", "tam yapay zekâ" veya bir makinenin "genel akıllı eylem" gerçekleştirme kabiliyeti olarak adlandırmaktadır; diğerleri ise sadece bilinci deneyimleyen makineler için "güçlü yapay zekâ" tabirini kullanmaktadır.

Chatbot, kullanıcı ile genellikle metin, bazı durumlarda ise konuşma yoluyla diyalog kurarak bilgi veren veya bir işlemi gerçekleştiren bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">Çince odası</span> Bilgisayarın anlama kabiliyetini gösteremeyeceğini sorgulayan bir düşünce deneyi

Çince Odası Argümanı, dijital bir bilgisayarın –ne kadar zeki ya da insansı davranışlar sergilerse sergilesin– bir “zihne”, “anlayışa” ya da “bilince” sahip olamayacağını savunur. Filozof John Searle tarafından “Minds, Brains, and Programs” adlı makalesinde öne sürülen bu argüman ilk kez 1980 yılında Behavioral and Brain Sciences dergisinde yayınlanmıştır. Çince Odası olarak bilinen düşünce deneyinin merkezini oluşturduğu argüman, yayınlandığı günden itibaren oldukça tartışılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka felsefesi</span> Overview of the philosophy of artificial intelligence

Yapay zeka felsefesi, yapay zekayı ve yapay zekanın, etik, bilinç, epistemoloji ve özgür irade bilgi ve anlayışı üzerindeki etkilerini araştıran teknoloji felsefesinin bir dalıdır. Ayrıca teknoloji, yapay hayvanların veya yapay insanların yaratılmasıyla ilgilidir, bu nedenle disiplin, filozoflar için oldukça ilgi çekicidir. Bu faktörler yapay zeka felsefesinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmuştur. Bazı akademisyenler, AI topluluğunun felsefeyi reddetmesinin zararlı olduğunu savunur.