İçeriğe atla

Roland Bondonny Davası

Roland Bondonny davası, 1997'den 2004'e kadar uzanan ve özellikle hayvan öldürme fiilini (hayvanlara karşı zulüm ve kötü muamelede bulunmak)[1] konu alması nedeniyle önemli olan bir Fransız ceza davasıdır.

Roland Bondonny

Roland Bondonny, 12 Mayıs 1932 tarihinde Meymac (Corrèze ) 'de dünyaya gelmiş ve 2 Şubat 2005 tarihinde 72 yaşında ölmüştür. Davaya konu olayın yaşandığı dönemde bir bir şarap satıcısı olarak Égletons bölgesinde yaşamaktaydı.

Bondonny, 1997 ve 2001 yılları arasında 144'ten fazla evcil hayvanı zehirlemekle suçlanmıştır.

Bondonny çok büyük bir özel avlanma alanı kurmuş ve komünler arası avcılarla husumet yaşamıştır.[2]

5 Şubat 2005 tarihinde "zehirlenen köpekler davasında" yapılan temyiz davası öncesinde Bondonny hapishane hücresinde[2] kendini asmış, avukatlarına hitaben yazmış olduğu intihar mektubunda masum olduğunu belirterek, masumiyetini savunmaya devam etmelerini istemiştir.

Zehirlemeye İlişkin Olaylar

1997 ile 2000 yılları arasında, yaklaşık 59 evcil hayvan (köpek ve kedi) ve sayısı tam olarak belli olmayan vahşi hayvan (koyun, tilki, yaban gelinciği, kirpi), altına mavi bir kimyasal karıştırılmış köfte şeklinde etlerden zehirlenmiş şekilde, ölü bulunmuştur. Polis ve Égletons jandarması, soruşturma sırasında, izlerin ormana ve Égletons ağaçlarına doğru uzandığını keşfetmiştir. Bu izleri takip etmeleri üzerine zehirli bir ürün olan Carbofuran entegre edilmiş köfteleri bulmuşlardır. Daha sonra 2001 başlarında, hayvan cesetlerinin bulunduğu yerlerde bulunanlara benzer mavi köfteler, hem Égletons okul bahçesinde hem de şehrin sokaklarında görülmüştür. Ağustos 1998 ile Şubat 2001 tarihleri arasında toplamda 144'ü aşkın köpek ve kedi zehirlenmiş, bunların yarısı ölmüştür. Zehir, hayvanın kusmaması durumunda 20 dakika içinde etkisini göstermekteydi. Olaya ilişkin söylentiler küçük Égletons kasabasında hızla yayılmış ve bölge halkı Roland Bondonny'nin suçlu olduğuna kanaat getirmiştir.

Soruşturma sırasında tanıklar, hayvanların ölümünden hemen önce köye doğru giden beyaz bir Renault Express'i (plakasının bir kısmı 19 RM içeren) geçtiğini söylemişlerdir. Polis kuvvetleri, Corrèze'de kayıtlı ve RM 19 harflerini içeren tüm Renault Express beyaz arabaları kontrol ettikten sonra, Roland Bondonny'nin arabasının bu tariflere uyduğunu tespit ederek Roland'ı yakalamıştır. Ayrıca aracın önünde (9 farklı yerde) hayvanları öldürmek için kullanılana benzer toksik ürünler bulunmuştur.

Davanın Görülmesi

Ekim 2003'te görülen duruşmada, biri eski bir jandarma görevlisi olan Marius Lac olmak üzere sadece iki tanık, Mahkeme önünde ifade vermeye cesaret edebilmiştir. Bu ifadelerde Marius Lac'la rekabet edebilmek için av şirketinin arazileri kurtarmak istediği iddiasıyla Roland'ın tüm hayvanları zehirlediği ifade edilmiştir. Tulle Ceza Mahkemesi, Roland Bondonny'i bir yılı tecilli iki yıl hapis cezasına çarptırmış; ayrıca 140 kişiye tazminat ödenmesine de karar vermiştir. Roland Bondonny bu karara karşı temyize başvurmuştur.[3]

Marius Lac'ın öldürülmesi

Bu sırada, Marius Lac 25 Ağustos 2004 tarihinde evindeki garajında ölü olarak bulunmuştur. Tanıklar, kırmızı bir Alfa Romeo ve yeşil bisikletli bir adamın bölgede ve özellikle de Marius'un evinin yakınında görüldüğünü ifade etmişlerdir. Marius Lac'ın ölümü sırasında, Roland Bondonny Égletons bölgesinde değildi. Jandarmalar, soruşturmalarını yaparken mağdurun vücudunun yakınında kısmen yanmış bir yaprak bulmuşlardır; bu yaprağın üzerinde Bondonny ismi ve telefon numarası ve şehir isimleri yazmaktaydı.

Bunun üzerine Roland Bondonny'yi dinlemeye alan polisler, Bondonny'nin oğlu tarafından işletilen Manhattan'daki Fourmies restoranında çalışan Alain Bodchon isimli şahıs arasında geçen birkaç konuşmanın içeriğinde Bondonny'yi isminin geçmesi üzerine bu kişiyi sorguya çekmişler ve bu sorgu sonucunda ilgili şahıs Marius Lac'ı öldürdüğünü itiraf etmiştir. Şahıs, cinayetin “azmettirici” olarak, Roland Bondonny'nin adını vermiştir.[4]

Temyiz davası

Roland Bondonny'nin temyiz davası 5 şubat 2005 tarihinde başlamıştır. Temyiz öncesinde, jandarma Bondonny ile Bondonny'nin kendisinden Carbofuran tedarik ettiği bir tarım ürünleri satıcısı arasındaki bağlantıyı çözmüşlerdir.

Ancak, duruşma gerçekleşememiş çünkü Roland Bondonny kendini asarak hayatını sona erdirmiştir.[5]

Roland Bondonny'nin mirasçıları için zehirlenen köpeklerin sahiplerine tazminat ödeme yükümlülüğü söz konusu olmamıştır. Çünkü mahkeme Roland Bondonny'nin suçluluğunu sabit hale getirecek ve böylece mirasçılarını bu konuda yükümlendirecek yeterli kanıt bulunmadığına hükmetmiştir. Bu karar, özellikle Adalet'in bir jandarma soruşturmasını reddettiğini düşünen Brigitte-Bardot Vakfı tarafından skandal olarak ilan edilmiştir. Mağdurlardan biri davanın kendisine yaklaşık 4.000 avroya mal olduğunu dile getirmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Kedi ve köpekleri zehirleyen kişiye hapis cezası geldi". Milliyet Gazetesi. 22 Ekim 2003. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b "Roland Bondonny ou l'affaire des chiens empoissonnés d'Égletons". europe1.fr. 18 Şubat 2019. 18 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. .
  3. ^ "Le procès post mortem d'un suicidé". Le Figaro. 15 Ekim 2007. 20 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. 
  4. ^ "L'empoisonneur de chiens soupçonné d'avoir fait tuer un témoin". Le Parisien. 20 Ekim 2001. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. 
  5. ^ "Le tueur à gages tente d'expliquer son crime". Le Parisien. 11 Mayıs 2007. 28 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlker Başbuğ</span> 26. TSK Genelkurmay Başkanı

Mehmet İlker Başbuğ, Türk asker ve yazar. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 26. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Hrant Dink suikastı</span> 2007de Türkiye Ermenisi gazetecinin öldürülmesi

Hrant Dink Suikastı, Agos gazetesinin Türkiye Ermenisi genel yayın yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de 17 yaşındaki silahlı saldırgan Ogün Samast tarafından öldürülmesi olayı. Önceden pek çok tehdit almış olan Dink, Agos'un Halaskârgazi Caddesindeki binasının önünde başının arkasına ateş edilerek öldürüldü. Olay, Türkiye'de derin devlet ve milliyetçilik olgularını gündeme taşıdı. Dink'in cenazesinde on binlerce kişi tarafından cinayete tepki olarak atılan "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sloganı uzun süre tartışıldı.

<span class="mw-page-title-main">Yassıada Yargılamaları</span> 1960 darbesinden sonraki mahkeme süreci

Yassıada Yargılamaları, 27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetiminin, darbeyi gerçekleştiren cunta tarafından kurulan özel bir mahkemede yargılandığı davalar dizisi. Yargılamalar Demokrasi ve Özgürlük Adası 'nda yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahiptir ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.

Dava konusu olmuş Recep Tayyip Erdoğan karikatürleri, 12. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel tazminat davası açmış olduğu karikatürlerdir. Açılan davalar medyada önemli ölçüde yankı bulmuş ve beraat ile sonuçlanmıştır.

Manisa davası ya da Manisalı gençler davası, Manisa'da, çoğu lise öğrencisi olan 16 gence 26 Aralık 1995'te gözaltına alınmalarının ardından yasa dışı örgüt üyesi oldukları iddiasıyla açılan dava ile bu gençlere gözaltında işkence yaptıkları iddiasıyla polislere karşı açılan davalara, basında ve halk arasında verilen addır. Davalar Türkiye'de insan hakları alanında verilen mücadelenin simgesi oldu ve uzun süre devam etti.

Veli Küçük Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Şener Eruygur</span> Türk asker

Mehmet Şener Eruygur, Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı.

Ahmet Hurşit Tolon Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

Ergenekon, 2000'li yıllarda Türkiye'de faaliyet gösterdiği ileri sürülen gizli silahlı örgüttür. Türk yargısı tarafından terörizm ile suçlanmış, suçlamalar ve dava 21 Nisan 2016'da Yargıtay kararı ile usul ve esas yönünden bozulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kedi</span> küçük, evcil ve memeli bir hayvan

Evcil kedi, küçük, genelde kıllı, evcilleştirilmiş, etobur memeli. Genelde ev hayvanı olarak beslenenlere ev kedisi, ya da diğer kedigillerden ve küçük kedilerden ayırmak gerekmiyorsa kısaca kedi denir. İnsanlar kedilerin arkadaşlığına ve böcek gibi ev zararlılarını avlayabilme yeteneğine önem vermektedir.

Levent Ersöz Türk asker.

Tarık Ümit, Dündar Kılıç'ın eski ortağı, Çerkes asıllı MİT ajanı.

Ergenekon davaları veya Ergenekon kumpası, iddia olunan Ergenekon örgütü kapsamında açılan davalardır.

Cemal Temizöz,, Türk asker, Temizöz davası diye de anılan Cizre faili meçhul cinayetler davası sanığı. 1993'te Cizre'de "terörle mücadele görünümü altında korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan grup oluşturduğu, grubun süreç içinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı" iddiasıyla yargılandı ve beraat etti.

Hasan Iğsız Türk asker. Eski 1. Ordu Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Saldıray Berk</span> Türk asker ve siyasetçi (1948–2024)

Saldıray Berk, Türk asker ve siyasetçi. Orgeneral rütbesi ile 2007-2010 yılları arasında 3. Ordu Komutanı, 2010-11 arasında ise Eğitim ve Doktrin Komutanı olarak görev aldı.

Balyoz ya da Balyoz Harekât Planı 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu karargâhında düzenlenen plan seminerinde Türkiye hükûmetini devirmek amacıyla Çetin Doğan liderliğinde hazırlandığı iddia edilen askerî darbe planıdır. Yapılan yargılamalar sonucu, darbe planlarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştır.

Sevag Şahin Balıkçı'nın öldürülmesi, Türk Silahlı Kuvvetlerinde askerlik hizmetini yerini getirmekte olan Er Sevag Balıkçı'nın, terhisine 23 gün kala, Er Kıvanç Ağaoğlu tarafından tüfekle vurularak öldürülmesi olayıdır. Olayın 24 Nisan 2011'de, Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü'nde gerçekleşmesi, Balıkçı'nın da bir Türkiye Ermenisi olması bunun kaza değil cinayet olduğu yönünde görüşlerin oluşmasına ve buna bağlı tepkilere yol açmıştır. Olayın ırkçı hislerle gerçekleştiği fikrinde birleşen, içinde eski milletvekili Ufuk Uras, Mor ve Ötesi grubunun üyelerinden Kerem Kabadayı, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve oğlu Arat Dink'in de bulunduğu bir topluluk "Sevag İçin Adalet Girişimi" adlı grubu kurmuştur. Kıvanç Ağaoğlu ırkçılık iddialarını reddetmiştir. Diyarbakır Askerî Mahkemesi olayın dikkatsizlik sonucu gerçekleştiği hükmüne vardı. Balıkçı ailesinin itirazıyla yeniden görülmek üzere dava yerel sivil mahkemeye gönderildi. Ocak 2020'de Kozluk Asliye Ceza Mahkemesi kararıyla "olası kastla öldürme" suçlamasıyla Kıvanç Ağaoğlu 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı ve duruşmada tutuklandı. Yargıtay, Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen 16 yıl 8 ay cezayı 13 Temmuz 2021 de onadı. Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, “Yargıtay 1. Ceza Dairesi, askerlik yaparken öldürülen Sevag Balıkçı Davası’nda sanık Kıvanç Ağaoğlu hakkında Batman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin olası kastla öldürme suçundan verdiği 16 yıl 8 ay hapis cezasını onadı” paylaşımında bulundu. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kararı onadı. Bir üye hakim ise Ağaoğlu’na kasten öldürme suçundan ceza verilmesi gerektiğini savunarak, şöyle dedi:

"Sanık mermiyi namluya sürmüş, maktule doğrultmuş, öleceğini bilerek ve muhakkak şekilde öngörerek ateş etmiştir. 1-2 metre mesafeden vücudun öldürücü nahiyesine bilerek ateş edilmesi sonucu meydana gelen ölüm, kasten öldürme suçudur."

Hasan Atilla Uğur, Türk asker, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Eros (kedi)</span> İbrahim Keloğlan tarafından öldürülen sokak kedisi

Eros, İstanbul'un Başakşehir ilçesindeki bir sitede yaşamış ve aynı sitede ikâmet etmekte olan İbrahim Keloğlan tarafından öldürülmüş olan bir kedidir. Olayın ardından açılan davada Keloğlan'a verilmiş olan cezanın iyi hâl indirimiyle azaltılması ve sonrasında ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı alınması; kamuoyunda tepkiye yol açmış ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde günlerce süren protesto gösterileriyle sonuçlanmıştır. Sanık, 13 Mart 2024 tarihinde Küçükçekmece 16. Asliye Mahkemesi'nde gerçekleştirilen ikinci duruşma sonrasında iki yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmış ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirilmiştir.