İçeriğe atla

Rokurokubi

Rokurobi

Rokurokubi (Japoncaろくろ首, 轆轤首), bir çeşit yōkai türüdür. Boynunun uzayabilmesi dışında tamamen insanlara benzemektedir. Boynu uzayan ve bir de başları çıkıp serbestçe dolaşan olmak üzere iki çeşit rokurokubi bulunmaktadır. Rokurokubi klasik kaidan (ruh hikâyeleri) ve Yōkai eserlerinde yer almaktadır.[1] Bununla birlikte, rokurokubi fikrinin yalnızca halk eğilimlerinden veya efsanelerden ziyade eğlence amacıyla yaratılmış olabileceği düşünülmektedir.[2]

Kaynakça

  1. ^ 村上健司 編著 (2005). 日本妖怪大事典. Kwai books (Japonca). 角川書店. ss. 356頁. ISBN 978-4-04-883926-6. 
  2. ^ 今野円輔編著 (1981). 日本怪談集 妖怪篇. 現代教養文庫 (Japonca). 社会思想社. ISBN 978-4-390-11055-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobusuke Kishi</span>

Nobusuke Kishi (d. 13 Kasım 1896 – ö. 7 Ağustos 1987; Takma adı: Shōwa no Yōkai Japonya'nın 56 ve 57. başbakanı olmuş Japon siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri</span>

Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri ,, Japon İmparatorluğu'nun deniz kuvvetleri. Hukuken Japonya'nın silahlı kuvvetlerine sahip olmasını yasaklayan Japon Anayasası'nın uygulamaya konulduğu 3 Mayıs 1947'ye kadar varlığını sürdürmüştür. Japon İmparatorluk Kara Kuvvetleri'ne bağlı bulunmaktaydı.

Hyakkai Zukan Edo Dönemi'nin ortalarında ressam Hanabusa Iççō'nun öğrencisi Sawaki Sūşi tarafından 1737 yılında çizilen yōkai motifli parşömen tomarına verilen isimdir. Bu tarzda üretilmiş, resim ve yazı içeren tomarlara Japonya'da emakimono (絵巻物) denir. Hyakkai Zukan, eskiden Japon-stil ressam (日本画家) Yoşikawa Kanpō'ya ait olup şimdi Fukuoka Tarih Müzesi'nce muhafaza edilmektedir.

<i>Yo-kai Watch</i> Japon video oyunu serisi , manga ve anime

Yo-kai Watch, Level-5 tarafından hazırlanan rol yapma oyunları ve oyuncaklardan oluşan bir karma medya imtiyazıdır. Serideki ilk oyun 2013'te Nintendo 3DS için piyasaya sürüldü. Hem Nintendo hem de mobil platformlarda üç ana devam oyunu ve birkaç yan oyun çıktı. Aralık 2019'da Yo-kai Watch 4++'ın piyasaya sürülmesiyle seri PlayStation'a genişledi.

<i>Yōkai</i> Japon folklorunda doğaüstü varlıklar

Yōkai, Japon folklorunda doğaüstü canavarlar, ruhlar ve iblislerdir. Yōkai, kötücüllerden yaramazlara kadar çeşitli aralıklarla ya da ara sıra onlarla karşılaşanlara iyi şans getirir. Genellikle hayvansal özelliklere sahipler, başka zamanlarda çoğunlukla insana, bazıları cansız nesnelere benzemekte olup diğerlerinin fark edilebilecek bir şekle sahip değildirler. Yōkai'nin genellikle manevî veya doğaüstü gücü vardır, biçim değiştirme en yaygın olanlardan biridir. Şekil değiştirme kabiliyetine sahip Yōkailer bakemono (化物) veya obake (お化け) olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Bakeneko</span> kedi benzeri bir Japon hayaleti

Bakeneko, ismine göre bir yōkaiye dönüşen bir kedi olan Japon yōkai veya doğaüstü yaratık türüdür. Çoğu kez başka bir kedi benzeri bir yōkai olan nekomata ile karıştırılır ve ikisi arasındaki ayrım çoğunlukla belirsiz olabilmektedir.

<i>Oni</i>

Oni, Japon folklorunde şeytanlar, canavarlar olmak üzere bir çeşit yōkai türüdür. Özellikle Japon sanatında, edebiyatta ve tiyatroda popüler karakterlerdir.

Kuchisake-onna, 1979 yılının ilkbaharından yaz aylarına kadar Japonya'da yayılan ve toplumda sorunlara dahi sebep olan bir şehir efsanesidir. 2004 yılında Kore'de de popülerlik kazanmış olan bu efsane Çin’de de ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Amabie</span>

Amabie, Japonya'da söylentilere konu olan bir Yōkai türüdür. Denizin dibinden ışıkların yansıması gibi doğaüstü olaylara sebep olduğu ve bol hasat, salgın hastalıklar veya benzeri şeylere dair kehanetlerde bulunduğuna inanılır.

Yōko Japon ve Çin mitolojilerinde geçen bir tür yōkaidır. İnsanları aldatması ve insan kılığına bürünmesiyle bilinir. Bakekitsune olarak adlandırıldığı da olur.

<span class="mw-page-title-main">Umibōzu</span>

Umibōzu denizde yaşayan bir tür yōkai ve deniz canavarıdır. Umihōshi veya Uminyūdō olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Nekomata</span>

Nekomata, Japon halk kültüründe görülen, kedi görünümlü bir tür yōkaidir. Klasik hayalet hikâyelerinde ve çeşitli eserlerde bahsi geçen Nekomata’nın iki farklı türü olduğu söylenir. Biri dağlarda yaşayan canavar kediler, diğeri ise yaşlandıkça dönüşüm geçiren evcil kedilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kasha (yōkai)</span>

Kasha, yaşarken kötülükler yapmış olan insanların cesetlerini çaldığına inanılan bir yōkai'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tenome</span>

Tenome , Toriyama Sekien'in Edo Dönemi'ne ait resim koleksiyonu "Hyakki Yagyō Emaki"de görülen bir Japon yōkai 'dir.

Betobetosan (べとべとさん) Japon yōkailerinin bir türüdür ve söylentiye göre geceleri yolda yürüyen insanları takip eder. Uda-gun, Nara vilayetinde, geceleri karanlık bir yolda veya Shizuoka vilayetinde, küçük bir dağdan aşağı inerseniz onunla karşılaşacağınız söylenir.

Nurikabe, Japonya'nın Kyūshū bölgesinin kuzeyinde görülen bir tür yōkai'dir. İnsanların geceleri yolda yürümelerini engelleyen, gözle görülmez bir duvara benzeyen bir yōkai olduğu söylenir.

Mononoke (物の怪), klasik Japon edebiyatı ve halk inançlarına göre insanların ruhlarını ele geçirip acı çektiren, hastalığa ve hatta ölüme sebep olabilen ruhlardır. İntikamcı ruhlar, ölülere ait ruhlar ve canlılara ait ruhlar gibi türleri bulunur. Mononoke bazen yōkai veya henge anlamına da gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hoşik pilavı</span>

Hoşik pilavı, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri yarma(döğme), sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Ağrı mutfağında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kükü pilav</span>

Kükü pilav, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri bulgur, yumurta, sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Azerbaycan'da kükü pilavı uzun pirinç ile yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dutlu pilav</span>

Dutlu pilav, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri kuru dut, sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Ağrı mutfağında yapılmaktadır.