İçeriğe atla

Roko maršas

Roko Maršas'ın 1997 yılındaki son konseri

Roko maršas (TürkçeRock marşı), Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde ve devamında Litvanya'da çeşitli şehirlerde düzenlenen bir rock müzik festivalidir. İlki Sovyetler Birliği döneminde 1987-1989 yılları arasında yapıldı. Ardından 1996 ve 1997 yılında tekrar düzenlendi.

İlk festivaller düzenlenirken, Litvanya hâlâ Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı. Litvanyalı bağımsızlık hareketi fikirlerini gençler arasında yayarak Şarkı Devrimi'nin bir parçası oldular.[1] Toplamda, ilk üç festival yaklaşık 130.000 izleyiciyi çekti.[2] Festivallerde kitlesel protestolar gerçekleşti.[3]

Festival fikri 1986 yılında Kažkas atsitiko ismi verilen konseri sonrasında Antis grubunun lideri Algirdas Kaušpėdas tarafından ortaya atıldı. Etkinlik, çeşitli yeraltı gruplarının halka açılmasını teşvik etti. Festival sabit değildi, Litvanya'daki farklı şehirlerinde konserler düzenlendi. 1987'deki ilk konser politik mesajlar olmadan müziğe daha fazla odaklanırken, sonraki konserlerde siyasi söylemler öne çıktı.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Savukynas, Virgilijus (2007). "Litvanca ve Avrupa: Kimliği Yeniden Kurma Olanakları". Savicka'da, Aida. Litvanya Kimliği ve Değerleri 24 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . CRVP. s.   41. ISBN   9781565182363
  2. ^ Kuklytė, Birutė (2008). "Lietuv'a göre Roko maršai 1987–1989 m. .Vilgsnis į Dainuojančią revoliuciją" 25 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. . Genocidas ir rezistencija (Litvanca'da). 23 . ISSN   1392-3463
  3. ^ a b Paleckis, Mindaugas, ed. (2011). Lietuvos rokas: ištakos ir raida (Litvanca'da). Vilnius: Mintis. s.   181-183. ISBN   978-5-417-01030-9

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Guns N' Roses</span> Rock müzik grubu

Guns N' Roses, 1985 yılında Los Angeles, Kaliforniya'da kurulmuş Amerikalı bir rock müzik grubudur. Axl Rose, Slash, Izzy Stradlin, Duff McKagan ve Steven Adler'dan oluşan klasik kadrosu ile 1986 yılında Geffen Records ile kontrat imzalayan grubun klasik kadrosunda Axl Rose, Slash ve Duff McKagan günümüzde de grupta yer almaktadır. Altı stüdyo albümü, bir konser albümü ve bir de derleme albümü bulunan grup tüm dünyada günümüze dek 100 milyon albüm satışı gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Pentagram (müzik grubu)</span> Türk heavy metal grubu

Pentagram, kuruculuğunu Hakan Utangaç ve Cenk Ünnü'nün yaptığı Türk heavy metal grubudur.

Litvanya tarihi bugünkü Litvanya topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<i>New Jersey</i> (albüm)

New Jersey, 13 Eylül 1988'de Mercury Records tarafından satışa sunulan Bon Jovi 'nin dördüncü stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Bruce Fairbain'in üstlendiği albüm Kanada'nın Vancouver şehrindeki Little Mountain stüdyolarında kaydedilmiştir. New Jersey, büyük bir ticari başarı elde ederek grubun 1986 yılında yayınlanan Slippery When Wet albümü ile birlikte Bon Jovi'nin 80'li yılların en başarılı rock müzik gruplarından biri olmasında büyük rol oynadı. New Jersey, Amerikan müzik tarihinde beş şarkısı Amerikan müzik listesinin ilk onuna giren ilk ve tek hard rock albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Litvanya Bayrağı, Litvanya devletinin resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Klaipėda</span>

Klaipėda (

<span class="mw-page-title-main">Šarūnas Marčiulionis</span> Litvan basketbolcu

Raimondas Šarūnas Marčiulionis (

Ayas, 1987 yılında kurulmuş Ermenistanlı eski bir oryantal metal grubudur. Erivan Devlet Komitas Konservatuvarı mezunu Artur Mitinyan tarafından kurulan grup, Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde bilinen en eski metal grubudur. Kuruluşunun beşinci yılından sonra Asparez grubu ile birlikte Doğu Almanya'da yayınlanan Melodie und Rhythmus ve Neues Leben isimli dergilerde Sovyetler Birliği cumhuriyetleri için yapılan listelerde Ermenistan'ın en iyi on rock grubu arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Baltık Yolu</span>

Baltık Yolu veya Baltık Zinciri, Özgürlük Zinciri olarak da bilinen ve 23 Ağustos 1989'da düzenlenen barışçıl bir siyasi gösteri. Yaklaşık iki milyon gösterici, Sovyetler Birliği'nin üç Baltık cumhuriyeti olan Estonya SSC, Letonya SSC ve Litvanya SSC'de el ele tutuşarak toplamda 675,5 kilometre uzunluğunda bir insan zinciri oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Komünist Partisi</span> komünist parti

Litvanya Komünist Partisi, Litvanya'nın komünist partisidir, Ekim 1918 başlarında kurulmuştur. Parti 1991 yılında yasaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Plateliai Gölü</span>

Plateliai Gölü Samogitya'nın en büyük, Litvanya'nın 9. büyük gölü. Žemaitija Millî Parkı'nın cazibe merkezidir. 12 km² alana sahip gölün en derin noktası 47 m'dir. Üstünde 7 adacık bulunur. Bu adalardan biri, üzerinde bulunan şato sebebiyle "Şato Adası" olarak adlandırılmıştır. Tespit edilen iki ayrı şato kalıntısının, Kraliçe Bona'ya ait olduğu zannedilmektedir. Batı yakasında Plateliai kasabası bulunan gölde, bir dalgıç ve bir de yat kulübü bulunur.

Ringaudas Bronislovas Songaila, Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde çeşitli görevlerde bulunmuş Litvan Marksist-Leninist komünist politikacı ve veteriner hekimdir.

Litvanya başbakanı, Avrupa ülkesi Litvanya'da hükûmetin başında yer alan kişiye verilen unvandır. İlk olarak 16 Şubat 1918 yılında ilan edilen bağımsızlık ile kullanılmaya başlanan unvan, ülkenin Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ismi ile Sovyetler Birliği içerisinde yer aldığı 1940 ile 1990 yılları arasında kullanımda olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya-Sovyet Savaşı</span>

Litvanya-Sovyet Savaşı veya Litvanya-Bolşevik Savaşı Litvanca: Karas su bolševikais), I. Dünya Savaşı'nın ardından yeni bağımsızlığını ilan eden Litvanya ile Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti arasındaki savaştır. Bu savaş 1918-1919 arasındaki batıya doğru gerçekleşen geniş kapsamlı Sovyet saldırısının bir parçasıydı. Saldırı, Almanya birliklerinin bulunduğu Ukrayna, Belarus, Litvanya, Letonya, Estonya, Polonya topraklarında Sovyet cumhuriyetleri kurma ve Alman Devrimi'ni başarıya ulaştırmaktı. Aralık 1918'in sonunda Kızıl Ordu birlikleri Litvanya sınırlarına ulaştı ve büyük bir çatışma olmadan Ocak 1919'un sonuna kadar Litvanya topraklarında hakimiyet sürdü. Sovyet hakimiyeti altında Litvanya-Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu. Şubat ayında geçici başkenti Kaunas'ı ele geçirmek isteyen Sovyet güçlerinin ilerlemesi, Litvanya ve Almanya birlikleri tarafından durduruldu. Nisan 1919'dan itibaren, Litvanya savaşı Polonya-Sovyet Savaşı ile paralel bir şekilde gitti. Polonya'nın Litvanya, özellikle Vilnius Bölgesi üzerinde toprak iddiaları vardı ve bu gerilimler Polonya-Litvanya Savaşı'na sıçradı. Tarihçi Norman Davies durumu şu şekilnde anlatır; "Almanya ordusu Litvanya milliyetçilerini destekliyordu, Sovyetler Litvanya komünistlerini destekliyordu, Polonya Ordusu ise hepsiyle savaşıyordu." Mayıs ayının ortalarında, Silvestras Žukauskas tarafından yönetilen Litvanya ordusu, kuzeydoğu Litvanya'daki Sovyetlere karşı bir saldırı başlattı. Haziran ortasına kadar, Litvanyalılar Letonya sınırına ulaştı ve Sovyet güçlerini, Sovyetlerin Ağustos 1919'un sonuna kadar tuttuğu Zarasai yakınlarındaki göl ve tepeler arasında sıkıştırdı. Daugava Nehri ile ayrılan Sovyet ve Litvanyalı güçler, Ocak 1920'de Daugavpils Savaşı'na kadar cephelerini korudular. Eylül 1919 gibi erken bir tarihte Sovyetler bir barış anlaşması müzakere etmeyi teklif etti, ancak görüşmeler Mayıs 1920'de başlayabildi. Sovyet-Litvanya Barış Antlaşması 12 Temmuz 1920'de imzalandı. Sovyet Rusya bağımsız Litvanya'yı tamamen tanıdı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya Bağımsızlık Yasası</span> Litvanyanın bağımsızlık belgesi

Litvanya Bağımsızlık Yasası, Litvanya Devleti Bağımsızlık Yasası veya 16 Şubat Yasası, 16 Şubat 1918'de Litvanya Konseyi'nin demokratik ilkelerle yönetilecek bağımsız bir Litvanya devletinin kuruşunu ilan ettiği belgedir. Yasa metni Jonas Basanavičius başkanlığındaki konseyin yirmi temsilcisi tarafından imzalandı. Belge Vilnius Konferansı, 11 Aralık, 8 Ocak ve 16 Şubat tarihli kararlar dahil olmak üzere bu konudaki bir dizi çalışmanın sonucuydu. Yasa ilan edilene kadar geçen zaman uzun ve inişli çıkışlıydı, Alman İmparatorluğu Konsey'e bağımsızlık değil bir Almanya-Litvanya ittifakı kurulmasına yönelik açıklama yapması için baskı yaptı. Konsey, askerî birlikleri Litvanya'da bulunan Almanya makamları ile Litvanya halkının talepleri arasında dikkatli davranmak zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nın Litvanya'yı işgali</span>

Litvanya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali, 22 Haziran 1941'de Nazilerin Sovyetler Birliği'ni işgalinden, 28 Ocak 1945'te Memel Savaşı'nın sonuna kadar sürdü. İlk başta Almanlar, Alman gelişinden önce Litvanya'yı işgal eden baskıcı Sovyet rejiminden kurtarıcılar olarak karşılandı. Bağımsızlığı yeniden kurma veya bir miktar özerklik kazanma umuduyla Litvanyalılar Geçici Hükümetlerini örgütlediler. Bir süre sonra ise Litvanyalıların Almanlara karşı tutumları pasif direnişe dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Pilies Caddesi</span>

Pilies Caddesi, Litvanca: Pilies gatvė, Litvanya'nın başkenti Vilnius'a bağlı Eski Şehir'deki ana caddelerinden biridir. Katedral Meydanı'ndan Belediye Meydanı'na uzanan, etrafındaki diğer caddelere göre kısa bir caddedir.

<span class="mw-page-title-main">Litvan mutfağı</span>

Litvan mutfağı, Litvanya'nın serin ve nemli kuzey iklimine uygun ürünleri içerken bir mutfak kültürü gösterir. Arpa, patates, çavdar, pancar, yeşil sebzeler, çilek ve mantar yerel olarak yetiştirilmektedir ve süt ürünleri ülkenin uzmanlık alanlarından biridir. Kışın yiyecekleri saklamak için çeşitli turşulama yöntemleri kullanılır. Çorbalar son derece popülerdir ve yaygın olarak sağlıklı beslenmenin anahtarı olarak kabul edilir. İklim ve tarım uygulamalarını Kuzey Avrupa ile paylaştığı için, Litvanya mutfağının Baltık komşuları ve genel olarak kuzey ülkeleri ile pek çok ortak noktası bulunur. Uzun süren tarım ve yiyecek arama gelenekleri, ülkenin tarihi boyunca çeşitli etkilerle birlikte Litvanya mutfağını oluşturmuştur.

Chervona Ruta, 1989'dan beri her iki yılda bir düzenlenen, tüm Ukrayna'yı kapsayan kalıcı bir bienal çağdaş şarkı ve popüler müzik gençlik festivalidir Bu festival, " sharovary " olarak adlandırılan geleneksel Ukrayna halk müziğinden uzaklaşarak daha çok Ukrayna popüler müziğinin sunulduğu bir festival olarak bir dönüm noktası haline geldi. Bazen yalnızca Ukrayna'dan seçilmiş bir şarkının gösterildiği Sovyet festivali Yılın Şarkısı'nın aksine, Chervona Ruta daha fazla şarkıcıya ve şarkıya izin verdi.