
Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

Güney Osetya veya Nisan 2017 tarihinde kabul edilen resmî adıyla Güney Osetya Cumhuriyeti - Alanya Devleti Kafkasların güneyinde ihtilaflı bölge ve kısmen tanınmış devlet. Sovyetler Birliği'ne bağlı Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bünyesinde kurulmuş Güney Osetya Otonom Oblastı topraklarında yer alır.

Osetçe, Kafkasya’da yaşayan Osetlerin konuştuğu Doğu İran dilleri grubundan bir dildir. Asıl olarak Rusya içindeki Kuzey Osetya-Alanya’da ve Gürcistan’da Güney Osetya’da konuşulur. Osetçe konuşan toplam kişi sayısı 700.000 kadardır. Bu nüfusun yaklaşık yüzde yirmisi, Gürcistan’ın değişik bölgelerinde yaşar.

Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti (Rusça: Республика Северная Осетия - Алания

Osetya, Kafkasya'da bulunan bir bölge.

Rusya-Gürcistan Savaşı, Ağustos 2008 tarihinde Güney Osetya - Rusya - Gürcistan ve son olarak Abhazya'nın katılımı ile aralarında gerçekleşen gerilim ve çatışmalarla başlayan savaştır.

Gürcistan - Güney Osetya Sorunu, Gürcistan ve de facto olarak bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya arasında, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ile başlayan ihtilaflardır.

Güney Osetya Silahlı Kuvvetleri, Güney Osetya Cumhuriyeti'ne bağlı askerî kuvvetlerdir. Rusya varlığını tanımaktadır ama uluslararası birlikler tarafından Gürcistan'a bağlı olarak bilinmektedir. Yaklaşık 2,500 etkin olmak üzere 16,000 askeri vardır.

Gürcü Yahudileri Kafkasya'daki Gürcistan ulusundan olan Yahudiler'e denir. Gürcistan'in en eski cemaatlerinden olan Yahudiler tarihlerini Babil Sürgünü'ne kadar dayandırmaktadır.
Güney Osetya Yahudilerinin tarihinin başlangıcı Gürcistan'ın diğer bölgelerindeki Yahudilerin tarihine benzemektedir. Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'de büyük ölçüde Yahudi nüfusu ve bu Yahudilerin kendilerine ait mahalleleri vardı.
Güney Osetya ziyaretçilerine vize almaları gerekmemektedir. Ziyaretçilerin Rusya'ya geri dönmek için geçerli bir Rus vizesine sahip olmaları gerekmektedir Ancak Rusya vizesinden muaf Rus vatandaşları veya diğer ülkelerin vatandaşları, önceden ziyaretleri ile ilgili yetkililere bildirmek zorundadırlar.

Gürcistan, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Tako Gaçeçiladze'nin yazdığı "Keep The Faith" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Tako Gaçeçiladze seslendirmiştir. Gürcistan'ın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu საქართველოს საზოგადოებრივი მაუწყებელი (GBP) tarafından Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da Gürcistan'ı temsil eden kişi belirlenmiştir.

Anatoli İlyiç Bibilov, Güney Osetyalı siyasetçi. Bibilov, Kafkasya'da bulunan, tek taraflı bağımsızlığa rağmen uluslararası alanda dört ülke hariç Gürcistan'ın bir parçası olarak görülen Güney Osetya'da 21 Nisan 2017 - 24 Mayıs 2022 tarihleri arası devlet başkanlığı görevini yürütmüştür.

Ardon Nehri, Rusya'nın Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti'nde bulunan bir nehirdir. Nehir, 102 km uzunluğunda olup Kafkas Dağları'ndan başlayarak Terek Nehri'ne dökülmektedir. Ardon'un uzunluğu 102 km, havzasının alanı 2700 km²'dir. Ardon Nehri; Mamisondon, Nardon, Adaykom ve Tsmiakomdon nehirlerinin birleşiminden oluşur ve bunlar da Ana Kafkas Sıradağları'nın buzullarından kaynaklanır. Ardon, Kuzey Osetya doğa rezervinin topraklarından akar. Nehir, Osetya ovasının eteklerine ulaşmadan önce derin Alagir geçidinden akar. Transkafkasya Otoyolu, Kuzey Osetya'yı Roki Tüneli ile Güney Osetya'ya bağlayan geçit boyunca uzanır.

Güney Osetya'daki Gürcülere yönelik etnik temizlik, Güney Osetya'da ve Rus ve Güney Osetya güçleri tarafından işgal edilen diğer topraklarda yaşayan Gürcülerin toplu olarak sınır dışı edilmesiydi. Olaylar 2008 Rusya-Gürcistan Savaşı sırasında ve sonrasında meydana geldi.

Gürcistan'ın işgal altındaki bölgeleri, Rus-Gürcü Savaşı'ndan sonra Rusya'nın işgal ettiği topraklardır. Bunlar, statüsü uluslararası bir ihtilaf konusu olan Sovyet Gürcistanı'nın eski Abhazya bölgesi ve Güney Osetya Özerk Oblastı'ndan oluşmaktadır.

Tshinvali Savaşı, Güney Osetya eyaletinin ayrılıkçı başkenti Tshinvali şehri için yapılan bir savaştı. Rus-Gürcü Savaşı'ndaki tek büyük savaştı. Gürcü kara birlikleri, bir topçu saldırısından sonra 8 Ağustos 2008 başlarında şehre girdi. Gürcüler saatler içinde şehrin çoğunun kontrolünü ele geçirdi. Rus ana kuvvetleri, Roki tünelinden Güney Osetya'ya girmeye başladı. Başlangıçta geri çekilmeye zorlandıktan sonra, Gürcü birlikleri şehri geri almak için birkaç girişimde bulundu. Arazinin zorlu lojistiği nedeniyle, Rus takviye kuvvetlerinin gelişi yavaştı. Şiddetli çatışmalardan sonra Gürcü birlikleri nihayet 10 Ağustos akşamı şehirden çekilmek zorunda kaldı. 11 Ağustos'ta tüm Gürcü birlikleri Güney Osetya'dan ayrıldı. Üç günlük çatışmada Tshinvali'nin bazı kısımları harap oldu.

Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.

Eiksund Tüneli, Norveç'in Møre og Romsdal ilçesinde, Ørsta ve Ulstein belediyelerini birbirine bağlayan bir denizaltı tünelidir. Tünel 7.765 metre (25.476 ft) uzunluğunda ve 287 metre (942 ft) derinliğindedir. Norveç'in Rogaland ilçesindeki 292 m (958 ft) derinliğindeki Ryfast tüneli Aralık 2019'da açılana kadar dünyanın en derin denizaltı tüneliydi.

Aşk Tüneli, Ukrayna'nın Klevan şehri yakınlarında bulunan ve burayı Orzhiv'e bağlayan endüstriyel amaçlı demiryolunun bir bölümüdür. Yeşil kemerlerle çevrili bir demiryoludur ve uzunluğu üç ila beş kilometredir. Günde üç kez tren geçtiği için çiftlerin yürüyüş yapmak için favori bir yeridir.