İçeriğe atla

Rojda

Rojda
Rojda, Diyarbakır'da sahne alırken
Genel bilgiler
Diğer adlarıRojda, Rojda Şenses
DoğumKadriye Şenses
1978 (45-46 yaşında)
Kurtalan, Siirt
Başladığı yerKürt
TarzlarKürt müziği
MesleklerMüzisyen
Etkin yıllar2006-günümüz
Müzik şirketiRojda Production, Kom Müzik
Alaattin Aykoç

Rojda (d. 1978, Kurtalan, Siirt, Kadriye Şenses, Rojda Şenses olarak da bilinir) Kürt şarkıcı ve söz yazarı.

Biyografi

Rojda Siirt'in Kurtalan ilçesinde doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra 1991 yılında İstanbul'a taşındı ve kardeşi Çiya ile birlikte yerel müzik gruplarında şarkı söylemeye başladı. 1991'den itibaren Koma Gulên Xerzan grubuyla, 1993'ten itibaren Navenda Çanda Mezopotamya (Mezopotamya Kültür Merkezi) ile çalışmaya başladı . 1997 yılında 11 kişilik bir grup olan Koma Asmîn ile çalıştı . İlk solo albümü 2006'da çıkardığı Sebra Min'dir. Müziğinde Karapetê Xaço, Meyremxan, Ayşe Şan ve Merzîye Rezazî gibi birçok ünlü Kürt şarkıcıdan etkilenmiştir.[1] İngiltere,  Almanya, İtalya ve Avusturya'da birçok konser vermiştir.[2] 20 Şubat 2010 tarihinde Rojda, Recep Tayyip Erdoğan tarafından davet edilen 160 sanatçınının arasında yer aldı ama Rojda "Kürt açılımı" başlıklı davete katılmadı.[3] Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetini reddettikten kısa bir süre sonra, 2009 yılında Diyarbakır'da seslendirdiği "Heval Kamuran" isimli şarkı yüzünden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "Örgüt propagandası yapmak" suçuyla hakkında dava açıldı.[4]

İsim değişikliği

2004 yılında, şarkıcı resmi olarak Kadriye Şenses olan ismini Kürtçe bir isim olan Rojda ile değiştirdi. Kendi ifadelerine göre daha önce de bu ismi gayriresmi olarak kullanmıştır ancak olası olumsuz siyasi yorumlar nedeniyle resmîleştirmekten kaçınmıştır. Bu kararını Türkiye'nin demokratik ortamında o dönemde yer olan olumlu gelişmelere bağlamıştır.[5]

Albüm diskografisi

  • Ji Bir Nabin, Koma Xerzan, 1997
  • Sonda Ben, 1997
  • Rûkena Min, 2005
  • Sebra Min, 2006
  • Mem û Zîn
  • Şahiya Stranan
  • Şevbuhêrka Dengbêjan, Roj TV
  • şapka, 2011
  • Stranên Bijartî, 2012
  • Kezi, 2014
  • Dile Rezil (Şiyar û Dijwar )
  • Wey Lo Dılo, 2018

Kaynakça

  1. ^ "rojda röportaj". 5 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Viena'da Kürt Kültür Günleri". 28 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  3. ^ "Artist given prison sentence for performing Kurdish song". 6 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2021. 
  4. ^ "Türkiye'nin Kürt şarkıcısı Rojda 20 ay hapisle suçlanıyor". 27 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Artık resmen Rojda". Yeni Şafak. 17 Haziran 2004. Archived from the original on 17 Haziran 2004. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Kardeş Türküler, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan ve çağdaş halk müziği türünde eserler üreten müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Kurtalan</span> Siirtin ilçesi

Kurtalan, Siirt ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Roj TV</span> Eski televizyon kanalı

Roj TV, 2004-2013 yılları arasında Danimarka'dan uydu aracılığıyla Kürtçe, Arapça, Farsça, Zazaca, Süryanice ve Türkçe dillerinde yayın yapmış bir televizyon kanalı.

Şerafettin Elçi, Kürt avukat ve siyasetçi. Katılımcı Demokrasi Partisi kurucu genel başkanı.

Mustafa Erdoğan, Anadolu Ateşi adlı dans grubunun genel sanat yönetmenidir. Hakkârili olup Kürt Pinyanişi Aşireti’ne mensuptur. Mustafa Erdoğan, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde ve Gazi Üniversitesi'nde kamu yönetimi eğitimi almıştır. Yılmaz Erdoğan'ın abisidir.

Zaza milliyetçiliği veya Zazacılık, Zazaların; Kürtler ve Türklerden ayrı millet olduğunu savunan, Zaza kültürel kimliğini ve birliğini destekleyen bir siyasi milliyetçilik biçimidir. KONDA Araştırma ve Danışmanlık'ın 2019 yılında gerçekleştirdiği ulusal araştırmaya göre Zazalar Türkler, Kürtler ve Araplardan sonra Türkiye'deki dördüncü en büyük etnik kimliği oluşturmaktadır. Zazaların da dahil olduğu bir araştırmada Zazaların büyük çoğunluğunun kendilerini ve dillerini Kürtçeden ayrı olarak Zaza ve Zazaca olarak tanımladıkları tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cigerxwîn</span> Kürt şair (1903-1984)

Cigerxwîn ya da Cegerxwîn, Kürt Marksist şair, edebiyatçı, yazar ve tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Rojin</span> Kürt şarkıcı, oyuncu

Rojin Ülker, Kürt Kökenli Türk şarkıcı ve oyuncu.

TRT Kurdî, 25 Aralık 2008'de test yayımına başlayan kamusal çok dilli televizyon kanalı. Kanal, 1 Ocak 2009'da Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna bağlı olarak normal yayınına başlamıştır. "Türkiye'nin zenginliğini ve renklerini ekrana taşıma" amacıyla kurulmuştur. 10 Ocak 2015 tarihinde ise kuruluş adı olan TRT 6, TRT Kurdî olarak değiştirilmiştir. Kanal, Türkiye'deki Kürt nüfusu tarafından -Hükûmetin propaganda aracı olma suçlamaları da dâhil olmak üzere- çeşitli gerekçelerle çoğunlukla eleştiriyle karşılandı. Kürtlerle 2018'de TRT Kurdî hakkında yapılan bir anket, çoğunluğun (%59) kanala güvenmediğini gösterdi. 1 Ocak 2009 tarihinde TSİ 19:00'da resmi açılışına İstiklâl Marşı başlayan kanalın ilk programında Nilüfer Akbal ve Rojin sunuculuğunu yapmıştır. İlk programda Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kanala ilişkin mesajları Kürtçe dublaj ve Türkçe alt yazıyla yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aram Tigran</span> Halk müziği sanatçısı

Aram Tigran, Ermeni besteci.

<span class="mw-page-title-main">Zana Farqînî</span> Kürt dilbilimci

Zana Farqînî (d.1967) Kürt yazar, çevirmen ve dilbilimci.

Burhan Berken 1969 Diyarbakır Ergani doğumlu sanatçı. Dengbej bir ailenin oğlu. Müziğe 1986'da başladı. Seksenler dizisinde rol aldı, şarkı söyledi.

Koma Amed, 1988 yılında Ankara'da Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından kurulan Kürt folk müzik grubu.

<i>Serhildan</i>

Serhildan, Kürt siyasi hareketi kapsamında 1990'dan beri Türkiye'de meydana gelen Kürt siyasi isyanlarını tanımlayan politik terim.

<span class="mw-page-title-main">Kadri Yıldırım</span>

Kadri Yıldırım Kürt akademisyen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Têmûrê Xelîl</span>

Têmûrê Xelîl, Yezidi Kürt gazeteci, yazar ve tercüman. İsveç'te yaşamaktadır.

Eskerê Boyîk,, Sovyet Kürdü Yezîdî şair ve yazar.

Türkiye'deki 2011–2012 Kürt protestoları, ülkedeki Kürt azınlık haklarının kısıtlanmasına karşı BDP liderliğinde Türkiye'de yapılan protestolardır. Türkiye'deki Kürtlerin uzun protesto eylemlerin sonucu olarak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da da protestolar olmuştur. Hürriyet gazetesi, Mısır ve Tunus'ta devrimlere neden olan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılanın kalkınmanın, Ortadoğu'nun kuzey kesimlerinde bir "Kürt Yazı"na yol açabileceğini öne sürdü. Protestocular hem İstanbul'da hem de Türkiye'nin güneydoğusunda sokaklara döküldü. Bazı gösteriler de Anadolu ve İzmir'de yapıldı.

Kosrof Malool, Süryani şarkıcı ve Müzisyen. Osmanlı'nın diasporadaki ilk müzik kayıtları yapan kişi sayılır.

Ruken Yılmaz, kürtçe müzikler yapan Kürt şarkıcı ve müzik öğretmenidir. Ruken, Siirt'in Eruh ilçesinden İstanbul'a taşınan Kürt bir ailenin kızıdır. 12 yaşında gitar öğrenmeye başladı ve küçük yaşta okul bandosunda müzik çalmaya başladı.