İçeriğe atla

Rodoslu Memnon

Rodoslu Memnon, M.Ö 335 yılında başlayan Makedon istilasında Ege Denizi'nde 1 kez yenmiş, sonrasında ise Halikarnassos'ta İskender'e Pers donanması desteği sayesinde İskender'e Pirus zaferini yaşatmıştır. Daha sonrasında ise İskender İssos'ta Memnon'u bozguna uğratmıştır. Pirus zaferi aslında yaşı olgunlaşmış ve Philiphos'un yanında cenk edip zaferler kazanan kişilerin durumun ciddiyetini anlayıp savaşa katılması ile oldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskender</span> MÖ 336–323 yılları arasındaki Makedonya kralı

İskender, asıl adıyla III. Aleksandros veya yaygın adıyla Büyük İskender, Yunan Antik Makedonya Krallığı'nın M.Ö. 336–323 yılları arasındaki kralıdır. M.Ö. 356 yılında Pella'da doğdu ve 20 yaşında babası II. Filip'in yerine tahta geçti. İktidarının uzun yıllarını Güneybatı Asya ve Kuzeydoğu Afrika'da eşi benzeri görülmemiş büyük askerî seferlerle geçirdi ve 30 yaşına geldiğinde Yunanistan'dan Kuzeybatı Hindistan'a kadar uzanan antik dünyanın en büyük imparatorluklarından birini oluşturdu. Hükümdarlığı süresince girdiği hiçbir muharebede yenilmeyen Büyük İskender, pek çok uzman kişi tarafından tarihin en başarılı askerî komutanlarından birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İskender Bey</span> Arnavut asilzade ve askeri komutan (1405–1468)

İskender Bey, Arnavutların ulusal kahramanı. Arnavutluk'un feodal hanedanlıklarından Kastriyota Hanedanı'ndandır. Babası Con, Gergi'yi Osmanlı sarayına rehin olarak gönderdi. Edirne'de II. Murad'ın hizmetinde bir içoğlanı eğitimi gören Gergi Müslüman oldu ve İskender adını aldı. Osmanlı sarayına alındığı zaman 18-19 yaşlarındaydı. Osmanlı'da önemli askerî hizmetlerde bulundu, Anadolu ve Rumeli seferlerine katıldı. 1443 yılında Morava Muharebesi sırasında kaçıp sancak beyi olduğunu ilan eden sahte bir fermanla Kroya kalesini ele geçirdi. 1468'de ölümüne kadar Osmanlı Devleti'nin Arnavutluk'ta yerleşmesine karşı mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">Pirus</span> Epir kralı

Pirus, antik çağda yaşamış Epir kralı. Deyim olarak kullanılan Pirus zaferi ve yaptığı seferlerle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Pirus zaferi</span> yenilgiye eş değer bir maliyetle kazanılan zafer

Pirus zaferi, kazanan üzerinde o kadar yıkıcı bir etki yaratan bir zaferdir ki, bu durum neredeyse bir yenilgiyle eşdeğerdir. Böyle bir zafer, gerçek anlamda bir başarı duygusunu yok eder veya uzun vadeli ilerlemeye zarar verir.

<span class="mw-page-title-main">Rahim Zafer</span> Türk futbolcu

Rahim Zafer, defansta görev yapan ve Türkiye millî futbol takımı ve Beşiktaş'ta de forma giyen eski millî futbolcudur. Süper Lig'de, Ağustos 2023 itibarıyla 7 golle en çok kendi kalesine gol atan kişidir.

Korupedyon Muharebesi, Diadokilerin aralarında yaptıkları bir seri Diadoki Savaşları içindeki son muharebedir. MÖ 281 yılında Lysimakhos ve I. Seleukos Nikator arasında gerçekleşmiştir. Lysimakhos Trakya'yı ve İpsus Savaşı'nden sonra elinde kalan Batı Anadolu topraklarını yönetiyordu. Son zamanlarda da Makedonya'nın kontrolünü ele geçirmişti. Seleukos ise Doğu Anadolu Bölgesi, Suriye, Lübnan, Filistin, Irak ve İran'ı yönetiyordu.

I. Mithridatis, Anadolu'daki Pontus Krallığının kurucusudur. Aynı zamanda ktistes yani kurucu lakabıyla bilinmektedir.).

Zafer Demir, Türk eski futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Memnon</span> Habeşistanın mitsel kralı

Memnon, şafak tanrıçası Eos'la Troya kral soyundan olan Tithonos'un oğludur. Troya Savaşı'nın İlyada'da anlatılan bölümünün sonrasını ele alan Aithiopis adlı destanın kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güvercin Köprüsü</span> Balıkesir Gönende tarihi bir köprü

Güvercin Köprüsü, Antik Roma uygarlığı tarafından Misya eyaletinde Gönen Çayı üzerine inşa edilen köprü. Günümüzde yıkık durumda olsa da köprü ayakları yapımında kullanılan "hava bölmeli sistem" nedeniyle ayaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zafer</span> Herhangi bir rekabette üstünlük

Zafer veya aynı anlamı taşıyan utku ile yengi, herhangi bir rekabette üstünlük veya genel olarak askeri operasyonlarda ya da savaş sonrasında veya bunların eklentilerinde elde edilen başarıya verilen savaş terimidir. Askeri bir başarı olan zafer, stratejik bir galibiyet olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ptolemaios Krallığı</span> Mısırda MÖ 305ten MÖ 30a kadar hüküm sürmüş Helenistik Dönem krallığı

Ptoleme Krallığı veya Batlamyus krallığı Mısır'daki Helenistik Dönem krallığıdır. Krallık MÖ 323'te Büyük İskender'in ölümünden sonra I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş ve Ptolemaios hanedanı tarafından yönetilmiştir. Krallık VII. Kleopatra'nın ölümünden sonra MÖ 30'da Roma İmparatorluğu tarafından yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İssos</span> Hatayın kuzeydoğusundaki bir antik kent

İssos veya Issos Hatay'ın kuzeydoğusunda İskenderun 'un kuzeyinde Akdeniz kıyısında yer alan önemli bir antik şehirdir. Günümüzde Hatay'ın Dörtyol ilçesine bağlı olan Yeşilköy bölgesinde, İskenderun Körfezinin doğu kıyısında, denize 500 mesafede yer alan antik kenttir. Zeminden 26 metre yükseklikteki höyük 33 dönüm alana yayılmış durumdadır. Günümüz Kinet Höyük olarak bilinmektedir. İssos [Yunanca Ἱσσός] Antik Kenti Kilikya'daki en büyük antik [Klasik Çağ öncesi] yerleşimi olarak kabul edilmektedir. İssos [Ἱσσός] Antik Kenti Hititçe Izziya olarak bilinmektedir. Höyükte yapılan kazılarda Geç Neolitik Çağ, İlk Tunç Çağı [MÖ 2.500-2.000], Orta Tunç Çağı [MÖ 1.650-1.550], Son Tunç Çağı / Hitit Dönemi [MÖ 1.400-1.200], Demir Çağı [MÖ 1.200-400] ve Geç Demir Çağı'ndan Helenistik Dönem'e kadar [MÖ 7.-1. Yüzyıllar] yerleşimleri ortaya çıkartılmıştır. MÖ 333 yılında, Ahameniş [Pers] hükümdarı III. Darius ile Makedonya kralı Büyük İskender arasında yapılan İssos Savaşı İssos Ovası'nda yapılmıştır. Savaş Büyük İskender komutasındaki Makedon ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Granikos Muharebesi</span> muharebe

Granikos Nehri Muharebesi, MÖ Mayıs 334’de Büyük İskender ile Pers İmparatorluğu arasında yapılan üç büyük savaştan ilkidir. Truva yakınlarındaki Kuzeybatı Asya'da savaşan İskender, burada Rodos Memnon liderliğindeki Yunan paralı askerleri ve büyük bir Makedon ordusu ile Küçük Asya'nın (Anadolu’nun) Pers güçlerini mağlup etti. Savaş, Granicus Nehri vadisinde, muhtemelen Gümüşçay ve Çeşmealtı köylerinin batısında bir noktada gerçekleşti.

Kadmos zaferi, yeneni de mahveden zafer için kullanılan bir söz. Thebai kralı Oidipus'un iki oğlu Eteokles ve Polyneikes, babalarından sonra taht için dövüşmüş­ler ve ikisi de ölmüşlerdi. Bu söz buradan alınmıştır. Kadmos zaferine MÖ 540-535 yılları arasında yapılan Alalia Deniz Savaşı'nda Yunanlar'ın durumu örnek olarak gösterilebilir.

Vaikal Muharebesi, Nisan 1465 tarihinde Arnavutluk'un güneydoğusunda Vaikal Vadisi'nde Osmanlı İmparatorluğu ile Leş Birliği arasında gerçekleşen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Antigonos</span>

I. Antigonos Monophtalmos, , Büyük İskender'e bağlı Makedonyalı komutan ve Antigonos Hanedanı'nın ilk hükümdarı.

<i>Tozkoparan İskender</i> (dizi) Türk televizyon dizisi

Tozkoparan İskender, Fotoroman Film imzalı, 2 Ocak 2021 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlayan tarihî, macera, aksiyon, komedi ve fantastik türündeki Türk yapımı televizyon dizisidir. Dizinin çekimleri İstanbul'un Beykoz ve Çekmeköy ilçelerinde yapılmıştır. 2 sezondan oluşan dizi, 27 Mart 2022 tarihinde yayımlanan 46. bölümü ile sezon finali yaparak "Tozkoparan İskender: Gölge" adıyla tabii platformuna geçti.

<span class="mw-page-title-main">Halikarnas Kuşatması</span> Büyük İskender ile Ahameniş İmparatorluğu arasında MÖ 334 tarihli çatışma

Halikarnas Kuşatması, MÖ 334'te Büyük İskender ile Ahameniş İmparatorluğu arasındaki çatışmadır. Donanması olmayan İskender, Pers donanması tarafından sürekli tehdit ediliyordu. Sürekli olarak, İskender'i bir çatışmaya girmesi için kışkırtıyorlar ama İskender buna yanaşmıyordu. Sonunda, Pers filosu yeni bir savunma kurmak için Halikarnas'a gitti. Halikarnas'ın eski kraliçesi olan Karyalı Ada, küçük kardeşi Karyalı Pixodarus tarafından tahtından sürülmüştü. Pixodarus ölünce, Pers Kralı Darius, Halikarnas'u da içine alan Karya satrapı olarak Orontobates'u atamıştı. MÖ 334'te İskender'in gelişinde Alinda kalesinin sahibi olan Ada, kaleyi ona teslim etti.

<span class="mw-page-title-main">Dev Memnon Heykelleri</span>

Dev Memnon Heykelleri, Teb Nekropolü'ndeki en büyük tapınak olan III. Amenhotep Tapınağı'nda bulunan Firavun III. Amenhotep'in iki büyük taş heykelidir. Antik Yunanlılar ve Romalıların yanı sıra erken modern gezginler ve Mısırbilimciler tarafından da iyi bilinen heykeller MÖ 1350'den beri ayakta durmaktadırlar. Heykeller, MS 20 ile 250 arasına tarihlenen Yunanca ve Latince 107 Roma dönemi yazıtını barındırır. En kuzeydeki heykelin üzerindeki bu yazıtların çoğu, heykelin o zamanlar -yanlışlıkla- temsil ettiği düşünülen Yunan mitolojik kralı Memnon'a atıfta bulunmaktadır.