İçeriğe atla

Rodolphe Guilland

Rodolphe Guilland
Doğum1888
Lons-le-Saunier
Ölüm5 Ekim 1981 (93 yaşında)
Saint-Marcellin, Isère
MeslekBizantolog

Rodolphe Joseph Guilland (d. 1888, Lons-le-Saunier – 5 Ekim 1981, Saint-Marcellin, Isère), Fransız Bizantolog.

Hayatı

Nikiforos Grigoras üzerine tezini tamamlamıştır (1926 yılında biyografi ve gözden geçirilmiş hali ise 1927 yılında) ve 1934 yılında Sorbonne'da Bizantoloji hocası Charles Diehl'in ardılı olmuştur ve burada emekli olduğu 1958 yılına kadar görev yapmıştır.[1] Ana ilgi alanı başta Paleologos Hanedanı olmak üzere geç Bizans dönemidir (1204–1453) ve araştırmalarının ana alanı Büyük Saray'ı ile Bizans devlet kurumlarının, unvanlarınınn ve idari donanımların tarihi olmuştur.[2]

Çalışmaları

1921 ile 1980 yılları arasına yayılmış, Bizans üzerine 192 çalışması vardır.[3]

  • Recherches sur les institutions byzantines, 2 vol. Berlin: Akademie-Verlag, 1967, xv+607 (I), 397 p. (II). Collecting 44 articles on Byzantine administrative history[4]
  • Etudes de topographie de Constantinople byzantine, 2 vol. Berlin: Adolf Hakkert, 1969, xiv+395 p. (I), 184 p. (II). Collecting 42 articles on the Great Palace[5]
  • Titres et fonctions de l'Empire byzantin, London : Variorum Reprints, 1976, 528 p. Collecting 26 articles on Byzantine administrative history[6]

Kaynakça

  1. ^ Lemerle 1982, s. 181.
  2. ^ Lemerle 1982, ss. 181-182.
  3. ^ Darrouzès 1980, ss. 271-287.
  4. ^ Darrouzès 1980, s. 282.
  5. ^ Darrouzès 1980, s. 283.
  6. ^ Darrouzès 1980, s. 285.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

Andronikos Dukas veya Dükas, Bizanslı protovestiarios ve protoproedros.

Logothetis tu dromu ,cursus publicus idaresinin başı ve Bizans İmparatorluğunun en kıdemli maliye bakanlarından (Logothetis) biri.

<span class="mw-page-title-main">Megadük</span> Yüksek Bizans Askeri makamı

Megadük, geç Bizans İmparatorluğu dönemi hiyerarşisinin en yüksek pozisyonu, Bizans donanması komutanının unvanı. Bazen bu unvan yerine yarı Latinleştirilmiş megaduke ya da megaduks ifadeleri de kullanılırdı. Yunanca kelime δούξ, Latince terim dux kelimesinin helenleştirilmiş halidir, lider ya da komutan anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Domestikos ton sholon</span>

Domestikos tōn scholōn Bizans İmparatorluğu'nda kıdemli bir askeri makam, 8. yüzyıl ile en az 14 yüzyıl başlarına kadar kullanılmıştır. Başlangıçta basitçe seçkin tagmata alayları kıdemlisi Scholai komutanıydı, Domestikos hızlıca öne çıktı: 9. yüzyıl ortalarında unvanı taşıyanlar temelde İmparatorun yanında Bizans ordusu baş komutanıydı. Makam 12. yüzyılda Megas Domestikos ile çakıştı ve Paleologos Hanedanı döneminde sadece onursal orta seviye saray unvanlığına indi.

Megas domestikos unvanı 11 ile 15. yüzyıllar arası Bizans ordusu başkomutanına verilen unvan. Domestikos tōn scholōn'un önceki makamlarından evrilmiş ve Bizans İmparatorluğu'nun son yüzyıllarında devletin en kıdemli derecelerinden biri olan bir rütbeye gelmiştir. Ayrılan Trabzon İmparatorluğu yanında 14. yüzyılda Sırp İmparatorluğu tarafından benimsenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vestiaritai</span>

Vestiaritai Bizans İmparatorluğu'nda imparatorluk muhafız birlikleri ve malî memurlar, 11 ile 15. yüzyıllar arasında kayıtlarda görülürler.

<span class="mw-page-title-main">Gregorios Pakurianos</span> Bizanslı general

Gregorios Pakourianos, Grigol Bakurianis-dze; Yunanca: Γρηγόριος Πακουριανός; Ermenice: Գրիգոր Բակուրյան, Grigor Bakurian; Bulgarca: Григорий Бакуриани;

Parakoimōmenos, kelime anlamı [imparatorun odasının] yanında uyuyandır. Bizans saray görevidir. Genellikle hadımlar için ayrılmıştır. Pozisyonun imparatorlara olan yakınlığı, sahiplerinin nüfuzunu ve gücünü garanti altına aldı ve bunların birçoğu, özellikle de 9. ve 10. yüzyıllarda, Bizans İmparatorluğu'nun başbakanları olarak işlev gördüler.

II. Nikitas Mountanes, Şubat 1189'dan Şubat 1189'a kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi patriği olarak görev yapmıştır. Bizans imparatoru II. İsaakios tarafından atanmıştır.

Mistikos 9 ile 15 yüzyıl arasında imparatorluk yüksek mahkemesinin önemli bir Bizans makamıdır. Başlangıçta rolü belirsizdir; muhtemelen Bizans imparatorunun kişisel sekreteriydi. Zamanla, makam adli görevleri de yerine getirmeye başladı. Komninos Hanedanı döneminde önemli bir malî bir memur oldu ve Paleologos Hanedanı'nda da en yüksek rütbeli devlet makamlarından bir olmaya devam etti.

Logothetis tu geniku sıklıkla genikos logothetis ya da kısaca ho genikos, makliyeden sorumlu bakandır, orta dönem Bizans İmparatorluğu'nda genikon logothesion.

Aleksios Mosele ya da Musele/Mousele, İmparator I. Romanos'un hükümdarlığının başlarında, Bizanslı amiraldir. Bizans-Bulgar Savaşı (913-927) sırasında, Bulgar çarı I. Simeon'in kuvvetlerine karşı Domestikos ton sholon Pothos Argyros komutasındaki imparatorluk tagmata kuvvetinin yanında imparatorluk denizcilerinden teşekkül birliğe komuta etmiştir. Bizanslılar Pegae Muharebesi'nde mağlup olmuşlar ve geri çekilme sırasında, Mosele savaş gemilerinden birine binmeye çalışırken kayıp boğulmuştur.

Leon Argyros 10. yüzyılın ilk on yılında görev yapmış Bizanslı arsitokrat ve generaldir.

Logothetis ton sekreton, Komninos Hanedanı döneminde Bizans İmparatorluğu'nun tüm sekreta denetleyen bir memurdu. 13. yüzyılın başlarında, ofis megas logothetis dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Bizans bürokrasi ve aristokrasisi</span> Bizans İmparatorluğu hükûmeti

Bizans İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu'ndan miras kalan karmaşık bir aristokrasi ve bürokrasi sistemine sahipti. Hiyerarşinin zirvesinde imparator duruyordu; ancak "Bizans bir cumhuriyetçi mutlak monarşiydi ve ilahi haklara sahip bir monarşi değildi". İmparatorluk verasetiyle ilgili yazılı yasalar yoktu ve Roma Cumhuriyeti hiçbir zaman resmen kaldırılmadı, bu nedenle İmparator, hem Senato (Synkletos) hem de Ordu tarafından resmi olarak seçilmeliydi. Gerçekte, Senato yetkisi zamanla ciddi şekilde kısıtlandı ve Ordu pratikte seçim konusunda tekel konumuna geçti. Ayrıca, yarı cumhuriyetçi bir varlık iken, İmparatorlar genellikle çocuklarının halefini dolaylı yollarla, örneğin onları ortak imparator olarak atamak gibi, sağlamayı başardılar. Yazılı veraset kanunlarının ve usullerinin yokluğu ve İmparatorluğun askerileştirilmiş devleti, çok sayıda darbe ve isyana yol açarak, Malazgirt yenilgisi gibi birçok feci sonuçlara yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Drungarios tu ploimu</span> Bizans donanmasında imparatorluk filosu komutanı

Drungarios tu ploimu (Yunanca: δρουγγάριος τοῦ πλοΐμου/τῶν πλοΐμων, droungarios tou ploïmou/tōn ploïmōn;

Mandatōr, Latince "haberci" kelimesinden türetilen, orta dönem Bizans İmparatorluğu'nda madun bir memurdur.

Vitalien Laurent Fransız rahip ve Bizantoloji uzmanıdır. Échos d'Orient dergisinin editörlüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Allagion</span>

Allagion veya Allagia, 50-400 askerden oluşan asker birliğini tanımlayan Bizans askerî terimdi. İlk olarak 10. yüzyılın ortalarından sonlarına doğru ve 13. yüzyılda Bizans ordusunun daimi alayları için kullanılan en sık askerî terim haline gelmiş ve 14. yüzyılın sonlarına kadar kullanılmıştır.