İçeriğe atla

Rodjaraeg Wattanapanit

Rodjaraeg Wattanapanit
Rodjaraeg Wattanapanit, 2016
MilliyetTayland
MeslekKitapçı
Tanınma nedeniÖdül alması
ÖdüllerUluslararası Cesur Kadınlar Ödülü (2016)

Rodjaraeg Wattanapanit, Taylandlı aktivist. Geliştirilmiş Demokrasi için Farkındalık Yaratma Platformunu (İng: Creating Awareness for Enhanced Democracy -CAFÉ) kurmuştur. Platform düşüncelerin serbestçe paylaşılabileceğini savunarak, ifade özgürlüğünü savunmaktadır. .[1] Wattanapanit aynı zamanda 2011 yılından bugüne dek Re:Public isimli bir kitap dükkanına sahiptir.[1][2] 2014 yılında Wattanapanit tutumlarını düzeltmesi amacıyla askeri kampa gönderilmiş;[1] 2015’te kamptan döndüğünde kitap dükkanını yeniden açmıştır.[1] 2016 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülüyle onurlandırılmıştır.[3][4] Bu ödülü alan ilk Taylandlı kadındır.[5] Ödülünü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den almıştır.

Kaynakça

  1. ^ a b c d "2016 Women of Courage Award Winners". Voanews.com. 29 Mart 2016. 12 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 
  2. ^ "Thailand: Bookstore Owner Airs Views on Junta's Restrictions on Freedoms". Benarnews.org. 22 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 
  3. ^ Bangkokpost.com - Chiang Mai activist wins US 'courage award' (İngilizce)
  4. ^ "U.S. State Department honors 14 leaders from around the world – Women in the World in Association with The New York Times – WITW". Nytlive.nytimes.com. 3 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 
  5. ^ "In Thailand, Red Bowl Controversy Escalates". Benarnews.org. 22 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malali Cuya</span> Afganistanlı hak savunucusu, yazar ve siyasetçi

Malali Cuya Afganistanlı aktivist, yazar, politikacı. 2005-2007 yılları arasında Afganistan Meclisinde görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2017 Kadın Yürüyüşü</span>

2017 Kadın Yürüyüşü, 21 Ocak 2017'de dünya genelinde başta kadın hakları olmak üzere göçmen reformu, sağlık hizmeti reformu, doğal çevrenin korunması, LGBT hakları, ırksal eşitlik, inanç özgürlüğü ve işçi hakları gibi konulara destek vermek amacıyla düzenlenen gösteriler. Yürüyüşler, önceki gün yemin eden ve kadın karşıtı veya azınlıklara karşı hoşnutsuz olarak değerlendirilen birçok konuşması bulunan ABD Başkanı Donald Trump'ı hedef aldı. Tahminen 500 bin kişinin katıldığı protestolar, ABD tarihinin en büyük bir günlük protestosu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Pakzad</span>

Süreyya Pakzad, Afgan kadın hakları aktivistidir. 1998'de kız çocuklarına okumayı öğretmekle başlayan ve günümüzde kadınlara barınak, danışmanlık ve mesleki eğitim sunan Kadının Sesi'ni kurdu. Örgüt, 2001 yılına kadar Taliban nedeniyle gizli çalışmıştır. Hatta okumayı öğrenen kızların iki katı kadarı, yakalanmaktan korkarak kitaplarını yakmak zorunda kaldı. 2001 yılında Kadının Sesi resmi bir STK olarak adlandırıldı ve 2002 yılında resmi olarak Afganistan hükûmetine kayıt oldu. Ayrıca Afgan anayasasının geliştirilmesine de yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü</span>

Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl verilen ödül. 2007 yılından bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zin Mar Aung</span> Burmalı siyasetçi ve milletvekili

Zin Mar Aung Burmalı aktivist ve siyasetçidir, hâlen Yankin Kasabası için Pyithu Hluttaw milletvekili olarak görev yapıyor.

<span class="mw-page-title-main">Fartuun Adan</span>

Fartuun Abdisalaan Adan Somalili sosyal aktivisttir.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Ahmed Didi</span>

Mariya Ahmed Didi, Maldivli milletvekili, hukukçu, kadın hakları aktivisti. Birleşik Krallık'ta hukuk okuyan Didi, ülkedeki ilk kadın avukat olmuştu. Parlamentoya bağımsız olarak seçilen isim, 2005 Kasım'ında muhalefet partisine katıldı. Mart 2008-2011 döneminde Maldivler Demokratik Partisinin genel başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Şad Begüm</span>

Şad Begüm, 2012 yılında Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü kazanmış Pakistanlı sosyal hizmetler uzmanı. Geleneksel bir aileye mensup olan Şad Begüm’ün ailesi muhafazakâr dini görüşleri olan Jamaat-i İslam partisini desteklemekteydi. Şad Begüm ailesindeki ilk üniversite eğitimi almış kadındır. Şad Begüm eğitimi ve iş hayatı boyunca daima babası, abileri ve eşinden destek aldığını belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Norma Cruz</span> Guatemalalı insan hakları aktivisti

Norma Cruz Guatemalalı insan hakları aktivisti. Özellikle kadınlara uygulanan şiddet karşıtı çalışmalarıyla bilinmektedir. 3 Temmuz 1996'daki açılışından bu yana, Guatemala merkezli kadın hakları örgütü olan Fundación Sobrevivientes 'na yön verdi. Bu vakıf şiddete maruz kalmış yüzlerce kadına duygusal, sosyal ve hukuksal destek sağlamayı amaçlamakta, bu çalışmalarını adalet ve koruma anlayışı içinde yürütmektedir." ABD Dışişleri Bakanlığına göre vakıf, yalnızca 2007 yılında tek başına 30 kadın katilinin bulunmasına, kovuşturulmasına ve cezalandırılmasına yardımcı olmuştur. Vakıf aynı zamanda bebeği çalınan annelere, yasadışı çocuk kaçakçılığına ve evlat edilinmesine karşı da mücadele vermektedir." 2009 yılında Norma Cruz, ‘’’Guatemala’da olduğu kadar Dünya üzerindeki herhangi bir yerde kadınlara umut kaynağı ve ilham sembolü olduğu’’’ belirtilerek Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü’ne layık görülmüştür." Cruz düzenlenen törende ödülünü ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve ABD First Lady'si Michelle Obama’nın elinden almıştır. 2009 yılının mayıs ayından itibaren telefon ve kısa mesajla yoğun şekilde tecavüz ve ölüm tehditleri alan Cruz’un ailesi de aynı tehditlere maruz kalmıştır. Bu tehditler Guatemala Hükümetinin Cruz’a polis koruması sağlamasına rağmen devam etti. Uluslararası Af Örgütü 2011 yılında Cruz’un korunmasını ‘’öncelikli olay’' olarak nitelendirdi. 2011 Mart'ında vakfın ofisi molotov kokteylli saldırıya uğradı, yaralanan veya ölen olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Mecid İzzet el-Çorbacı</span>

Mecid İzzet el-Çorbacı, Suriyeli barış aktivistidir. 2015 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü ile Suriye'deki kadın hakları savunuculuğu için ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">May Sabai Phyu</span>

May Sabai Phyu veya May Sabe Phyu Myanmarlı aktivist. İnsan hakları, ifade özgürlüğü, barış, Myanmar'ın etnik azınlıkları, kadına yönelik şiddet ve cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi konularında faaliyetlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Debra Baptist-Estrada</span>

Debra Baptist-Estrada Belize Göçmenlik ve Milliyet Departmanında görev yapan Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü sahibi Belizeli bir liman komutanıdır. 2016 itibarıyla görevini 20 yıldır sürdürmektedir. 2015 yılında Amerikalı yetkililerle birlikte Amerika ve Avrupa’daki insan kaçakçılığını önlemek için iş birliği yapmıştır. 2016 yılında Belize'nin kuzey sınırına tayin edilen Estrada, bölgede uzun süredir uygulamaya konulmakta zorlanılan göçmenlik yasalarını yürürlüğe koymayı başarmıştır. Çalışmaları dolayısıyla ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü ile onurlandırılmıştır. Ödülünü dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İman el-Cuburi</span>

İman el-Cuburi uluslararası bir yardım örgütü olan Ulusal Göç Örgütünün, Irak şubesi bünyesinde çalışan Iraklı doktor. Eaman Irak’ın başkenti Bağdat’taki sağlık okulunu bitirdikten sonra Saddam Hüseyin’in liderliğini yaptığı Baas Partisine katılmayı istememiş; dolayısıyla Irak’ı terk ederek Yemen’e göç etmiştir. 2003 Irak Savaşı’ndan sonra ülkesine geri dönerek acil serviste çalışmaya başlamıştır. 2003 yılından sonra 19 ayrı ülkedeki hastanelerde faaliyet göstererek insanların tedavilerini sağlamayı amaçlayan Uluslararası Göç Örgütü’ne katıldı. Eaman Iraklı çocukları tedavi etmek, uzmanlaşmış bakıma ihtiyacı olan hastaları tespit etmek ve Irak’taki sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için çalışmalarda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Roshika Deo</span>

Roshika Deo Fijili siyasetçi ve aktivist. Feminizm, LGBT, engelli ve insan hakları, çevrecilik konularında çalışmaları bulunan Fiji Değişim Kampanyası/Hareketinin kurucusudur. Örgüt öncelikle Fiji’de sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel alanda değişiklikler yapma amacıyla hareket etmektedir. Roshika Deo örgütün lideri olarak 2014 Fiji Genel Seçimlerinde bağımsız olarak aday oldu. Deo 2014 seçimlerine bağımsız olarak adaylığını koyan ilk kişi olmuştur. Bağımsız aday olması dolayısıyla FijiFirst ve Sodelpa partilerinin yanı sıra Fiji Metodist Kilisesi tarafından da eleştirilere maruz kalan Deo, resmi adaylık için gerekli olan imza sayısına ulaşmakta güçlük yaşadı. 2013 yılında Uluslararası Af Örgütü tarafından İnsan Hakları Savunucusu Ödülüne aday gösterildi. 2014 yılında ise ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülüne layık görüldü. Deo özellikle kadına karşı şiddete karşı etkili çalışmalarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nesrin Oryahil</span>

Nesrin Oryahil Afgan bakan, kadın doğum uzmanı doktor ve ebe.

<span class="mw-page-title-main">Sima Samar</span>

Sima Samar ulusal ve uluslararası forumlarda tanınmış bir kadın ve insan hakları savunucusu, aktivist ve bir sosyal hizmet uzmanıdır. Aralık 2001'den 2003 yılına kadar Afganistan Kadınlar Bakanı görevini yürütmüştür. Günümüzde Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu (AIHRC) başkanı ve, 2005'ten beri, Sudan'da ki insan hakları sorunuyla ilgilenen Birleşmiş Milletler Özel Raportörüdür. 2011 yılında, yeni kurulan Hakikat ve Adalet Partisi'nin bir üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tebessüm Adnan</span>

Tebassüm Adnan, Pakistanlı kadın hakları eylemcisi.

<span class="mw-page-title-main">Saadet Özkan</span> Türk eğitmen ve çocuk hakları savunucusu

Saadet Özkan, çocuk istismarına karşı bir Türk aktivisttir. Okul öncesi öğretmeni olup, öğrencilerinin, müdürleri tarafından cinsel istismar edildiğini öğrendi. Basına rağmen suçu araştırmaya başlamıştır. Özkan, İzmir'in Menderes ilçesinde 6 kız öğrenciye cinsel istismarda bulunulmasını ortaya çıkarması ve istismarda bulunan okul müdürünün yargılanmasını sağladığı için 2017 yılında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından "Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü"ne layık görülmüştür. Özkan'a ödülü Beyaz Saray'daki törende First Lady Melania Trump verdi. Özkan'ı sahneye davet eden konuşmayı yapan ABD Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Thomas A. Shannon, "Saadet öğretmen yetkililerden gelen baskılara, öteki öğretmenlerden gelen tehditlere karşın sesini kısmadı. Kendisi cesareti ve kararlılığı, adalet arayışı ve siyasi baskılara karşı direnişi nedeniyle bu ödüle layık görüldü" demiştir. Görev yaptığı okulda müdürün 6 kız öğrencisine cinsel istismarda bulunmasını ortaya çıkaran Saadet Özkan, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’ni (UCİM) kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Mutabar Tacibayeva</span> Özbek gazeteci ve insan hakları aktivisti

Mutabar Tacibayeva, Özbek gazeteci ve insan hakları aktivisti. Fiery Hearts Club adlı uluslararası insan hakları örgütünün kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland-Türkiye ilişkileri</span>

Tayland-Türkiye ilişkileri, Tayland ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki samimi ilişkiler, Türkiye'nin 1958 yılında kurduğu Bangkok'ta büyükelçiliğe dayanıyor. Tayland, 1972'de büyükelçiliğini açarak karşılık verdi.