İçeriğe atla

Roderic H. Davison

Roderic H. Davison
Doğum27 Nisan 1917(1917-04-27)
Ölüm23 Mart 1996 (78 yaşında)
MilliyetAmerikalı
Mezun olduğu okul(lar)Princeton Üniversitesi
George Washington Üniversitesi
Kariyeri
DalıTarih
Çalıştığı kurumlarPrinceton Üniversitesi
Harvard Üniversitesi

Prof. Dr. Roderic H. Davison (d. 27 Nisan 1917 – ö. 23 Mart 1996), Amerikalı tarihçi, akademisyen ve yazardır. Osmanlı İmparatorluğu uzmanı olan Davison, George Washington Üniversitesi'nde 45 yılı aşkın bir süre tarih dersleri vermiştir.[1]

1917'de dünyaya gelen Roderic H. Davison, Princeton Üniversitesi'nde tarih öğrenimi gördü ve buradan yüksek onur belgesiyle mezun oldu. Doktorasını Harvard Üniversitesi'nde yaptı ve Princeton Üniversitesi'nde ders vermeye başladı. II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da yardım kuruluşlarında çalıştı ve Almanya'da diplomatik bir görevde bulundu.

1947 yılında George Washington Üniversitesi'ne geçti. Burada Avrupa tarihi dersleri verdi ve Osmanlı İmparatorluğu üzerine uzmanlaştı. 1954'te tarih profesörü oldu. 1986 yılında emekli oldu ama 1993 yılına dek George Washington Üniversitesi'nde ders vermeye devam etti.

Kuzey Amerika Orta Doğu Çalışmaları Derneği ve Türk Çalışmaları Derneği başkanlıklarında bulundu. Amerikan Tarih Derneği'nde de görev yaptı. 1949'te evlendiği eşi Louise Davison'ı 1991 yılında kaybetti.

Akciğerindeki rahatsızlık nedeniyle 23 Mart 1996 günü yaşama veda eden Roderic H. Davison, ardında birçok kitap ve 50'yi aşkın makale bırakmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Roderic H. Davison '37". Princeton Alumni Weekly (İngilizce). 21 Ocak 2016. 27 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 
  2. ^ "Roderic H. Davison kimdir? - Kitapları, Özgeçmişi, İletişim bilgileri". www.kitapyurdu.com. 27 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlber Ortaylı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve yazar

İlber Ortaylı, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Halil İnalcık</span> Türk tarih profesörü (1916–2016)

Halil İbrahim İnalcık, Türk tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Pamuk</span> Türk iktisat tarihçisi

Osman Şevket Pamuk Türk iktisat tarihçisi.

Kemal Haşim Karpat, Türk tarihçi, Osmanlı tarihi uzmanı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Lewis</span> Amerikalı tarihçi

Bernard Lewis, İngiliz asıllı Amerikalı tarihçidir. Princeton Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır. İslâm tarihi ve İslâm-Batı ilişkisi hakkında uzmanlaşmıştır. Orta Doğu hakkında uzmanlaşmış batılı uzmanlar arasında en çok okunan yazarlardandır. George W. Bush'un danışmanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye tarihi</span> Anadolu, Doğu Trakya, Güneybatı Kafkasya ve Yukarı Mezopotamya tarihi

Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarını oluşturan bölgenin tarihi olarak anlaşılan Türkiye tarihi, hem Anadolu'nun hem de Doğu Trakya'nın tarihini içerir. Daha önce siyasi olarak farklı olan bu iki bölge, MÖ 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun kontrolü altına girdi ve sonunda Bizans İmparatorluğu'nun çekirdeği haline geldi. Osmanlı döneminden önceki zamanlar için, Türk halklarının tarihi ile şimdi Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan toprakların tarihi arasında da bir ayrım yapılmalıdır. Türkiye'nin bazı bölümlerinin Selçuklu Hanedanı tarafından fethedildiği zamandan bu yana, Türkiye tarihi Selçuklu İmparatorluğu'nun Orta Çağ tarihini, Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Çağ'dan modern tarihini ve 1920'lerden bu yana da Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini kapsar.

Mehmed Şevket Efendi. Osmanlı şehzadesi. Sultan Abdülaziz'in 4. oğludur. Annesi Neşerek Kadınefendi'dir.

Esma Sultan Osmanlı padişahı Abdülaziz'in kızıdır.

Neşerek Kadınefendi ya da Nesrin Kadınefendi Osmanlı padişahı Abdülaziz'in dördüncü eşi.

Emine Sultan, Osmanlı padişahı Abdülaziz'in kızı.

Hayranıdil Kadınefendi Sultan Abdülaziz'in ikinci eşi. Son halife olan II. Abdülmecid'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Clinton Davisson</span> Amerikalı fizikçi (1881 – 1958)

Clinton Joseph Davisson, elektron kırınımı keşfi ile 1937 yılında Nobel Fizik Ödülünü alan Amerikalı fizikçidir. Davisson ödülü bağımsız olarak kendi ile aynı anda elektron kırınımını keşfeden George Paget Thomson ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saliha Sultan (Abdülaziz'in kızı)</span>

Saliha Sultan, Osmanlı Padişahı Abdülaziz'in kızı.

Mehmet Genç, Türk tarihçi. Osmanlı iktisat tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ile tanınmaktadır.

Ahmet Kuyaş, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Dürrinev Kadınefendi</span>

Dürrinev Kadınefendi, Sultan Abdülaziz'in birinci eşi ve başkadınefendi.

<span class="mw-page-title-main">Princeton University Press</span>

Princeton University Press, Princeton Üniversitesi'ne yakın bağlantıları olan bağımsız bir yayın evidir. Misyonu, akademi ve toplum içindeki bursları yaygın olarak yaymaktır.

Osmanlı İmparatorluğu–Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri 1780'te başlamıştır.

Gevheri Kadınefendi, Osmanlı padişahı Abdülaziz'ın beşinci eşi.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması</span> I. Dünya Savaşının ardından Osmanlı topraklarının parçalanması

Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması, I. Dünya Savaşı'nı takiben Kasım 1918'de İstanbul'un Britanya, Fransa ve İtalya askerleri tarafından işgal edilmesinin ardından başlayan jeopolitik bir süreçti. Parçalanma, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun Almanya ile ittifak kurmasının ardından yapılan Sykes-Picot Anlaşması gibi İtilaf Devletleri'nin savaşın ilk safhalarında yaptığı birtakım anlaşamalar üzerinden planlanmıştı. Eskiden Osmanlı İmparatorluğu'nu oluşturan büyük topraklar ve halklar, birkaç yeni devlete bölündü. Osmanlı İmparatorluğu; jeopolitik, kültürel ve ideolojik yönden önde gelen İslam devletiydi. Osmanlı'nın savaşın ardından parçalanması, Britanya ve Fransa gibi Batılı güçlerin Orta Doğu'ya hâkim olmasına sebep oldu ve modern Arap dünyası ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açtı. Anadolu Hareketi tarafından bu Batılı güçlere direnilse de, Osmanlı'nın ardıl devletleri kapsamında böylesi bir direniş II. Dünya Savaşı'nı takip eden hızlı dekolonizasyon sürecine kadar görülmedi.