İçeriğe atla

Rockwell Arena

Arena
Arena 7.0 Student Edition kullanılarak yapılan örnek bir model
Orijinal yazar(lar)Systems Modelling Corporation
Geliştirici(ler)Rockwell Automation
Güncel sürüm16.20.00000 / 1 Eylül 2022 (2 yıl önce) (2022-09-01)
İşletim sistemiMicrosoft Windows
TürSimülasyon yazılımı
Resmî sitesiarenasimulation.com

Arena, Systems Modeling tarafından geliştirilen ve 2000 yılında Rockwell Automation tarafından satın alınan bir ayrık olay simülasyonu ve otomasyon yazılımıdır.[1] SIMAN işlemcisini ve simülasyon dilini kullanır. 2020 itibarıyla 16. sürümdedir. Arena'nın "FactoryTalk" markası altında diğer Rockwell yazılım paketlerine katılabileceği öne sürülmüştür.[2]

Arena'da kullanıcı, süreçleri veya sümülasyon mantığını temsil eden "modülleri" (farklı şekillerdeki kutular) yerleştirerek bir deney "modeli" oluşturur. Bağlayıcı çizgiler bu modülleri birleştirmek ve "varlıkların" akışını belirtmek için kullanılır. Modüller varlıklara, akışa ve zamanlamaya göre belirli eylemlere sahip olsa da, her modülün ve varlığın gerçek hayattaki nesnelere göre kesin temsili modelleyiciye tabidir. Çevrim süresi ve WIP (work in process - süreçteki iş) seviyeleri gibi istatistiksel veriler kaydedilebilir ve rapor olarak çıktı haline getirilebilir.

Arena Microsoft teknolojileri ile entegre edilebilir. Visual Basic for Applications içerir, böylece belirli algoritmalara ihtiyaç duyulursa modeller daha da otomatikleştirilebilir. Ayrıca Microsoft Visio akış şemalarını içe aktarmanın yanı sıra Excel elektronik tablolarından ve Access veri tabanlarından okumayı veya bunlara çıktı göndermeyi de destekler. ActiveX kontrollerinin barındırılması da desteklenmektedir.

Kullanım

Arena, iş süreçlerini simüle eden şirketler tarafından kullanılmaktadır. Bu firmalardan bazıları General Motors, UPS, IBM, Nike, Xerox, Lufthansa, Ford Motor Company ve diğerleridir.[3] Bir simülasyon oluşturmanın, bir projenin başlangıcında daha fazla zaman gerektirebileceği, ancak daha hızlı kurulumların ve ürün optimizasyonlarının genel proje süresini azaltabileceği belirtilmiştir.[4] Arena, müşteri temsilcilerinin ve telefon hatlarının kullanımını optimize etmek için çağrı merkezleri, bir gıda işleme tesisinde[4] pankek yığınlarının boyutu ve yönlendirilmesi ile bir altın madeni tasarımı da dahil olmak üzere çeşitli operasyon türlerini simüle edebilir.[5]

Yazılımın ticari sürümleri

  • Professional Edition – Amiral gemisi üründür. Karmaşıklığı ne olursa olsun sistemler temsil edilebilir ve özel performans metrikleri ölçülebilir ve izlenebilir.[6]
  • Standard Edition – Bu orta seviye paket, bir dizi endüstri ve sistemde karşılaşılan simülasyon problemlerini çözmek için çok yönlülüğe sahiptir. Bu sürüm Temel Proses, Gelişmiş Transfer ve Gelişmiş Proses Arena şablonlarını içerir.
  • OptQuest – OptQuest, Arena içinde optimizasyon işlevselliği sağlar.[7]

Yazılımın akademik sürümleri

  • Academic Lab Package – Piyasada bulunan Enterprise Suite'in akademik sürümüdür. Bu sürüm, 30 veya daha fazla kullanıcı lisanslı akademik, ticari olmayan kullanım içindir. Arena ile Simülasyon (Simulation with Arena) ders kitabını kullanan üniversiteler değerli teklifler ve avantajlardan yararlanabilirler.
  • Research Edition – Bu sürüm, bireysel akademik araştırmacılar için olan Akademik Laboratuvar Paketi ile aynı sürümdür. Uyulması gereken aynı akademik kurallar belirtilmiştir.
  • Student Edition – Şu anda yazılımı öğrenmekte olan öğrencilere yönelik ücretsiz sürüm indirilebilir ve/veya birçok simülasyon ders kitabına dahildir. Bu sürüm kalıcıdır, ancak model boyutu sınırlıdır. Bu sürüm akademik, ticari olmayan kullanım için tasarlanmıştır. Yazılımı kullanan üniversiteler, kişisel makinelerine yüklemeleri için öğrencilere dağıtmak üzere yazılımın kopyalarını alabilir.[8]

Konuyla ilgili okumalar

Arena kullanan ders kitapları

  • W. David Kelton, Randall P. Sadowski, Nancy B. Zupick, Simulation with Arena, 6th edition. (McGraw-Hill Professional, 2014). 978-0-07-337628-8
  • Altiok, Tayfur and Benjamin Melamed.Simulation Modeling and Analysis with ARENA. Elsevier, Inc., 2007. 978-0-12-370523-5
  • Rossetti, Manuel D. Simulation Modeling with Arena. John Wiley & Sons, Inc., 2010. 978-0-470-09726-7

SIMAN

  • Pegden, C.D. (1983), "Introduction to SIMAN" (PDF), Winter Simulation Conference 
  • Sturrock, D.T., Pegden, C.D. (1990), "Introduction to SIMAN" (PDF), Proceedings Winter Simulation Conference 
  • C. Dennis Pegden, Robert E. Shannon, Randall P. Sadowski, Introduction to Simulation Using Siman, McGraw-Hill 1995

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Business & Technology Insight for Supply Chain Professionals | Gartner Inc". 21 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  2. ^ "Rockwell Aims to Plug MES Gap | Web Exclusive | Automation World". www.automationworld.com. 29 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Rockwell - Arena Simulation". 20 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  4. ^ a b "MMS Mag : Simulation software shows value in pancake plant : Manufacturing Simulation". 22 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2009. 
  5. ^ SYSTEM AUTHOR. "New gold-mine is all set to hit the ground running". Mining Weekly. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Arena Simulation". www.arenasimulation.com. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2023. 
  7. ^ "Arena Simulation Software by Rockwell Automation: Products". 9 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2010. 
  8. ^ "Arena Simulation". 27 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kesikli olay simülasyonu</span>

Sistem değişkenlerinin zaman içindeki değişimine göre simülasyonun kesikli ya da sürekli olduğu belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Simülasyon</span> gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesi

Simülasyon veya benzetim, teknik olmayan anlamda bir şeyin benzeri veya sahtesi anlamında kullanılır. Teknik anlamda gerçek bir dünya süreci veya sisteminin işletilmesinin zaman üzerinden taklit edilmesidir. Sistem nesneleri arasında tanımlanmış ilişkileri içeren sistem veya süreçlerin bir modelidir.

Proteus Design Suite, temel olarak elektronik tasarım için kullanılan sahipli bir yazılımdır. Yazılım genellikle elektronik tasarım mühendisleri ve teknisyenler tarafından baskılı devre kartı üretimi için teknik resim ve elektronik baskı yapmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Moleküler dinamik</span>

Moleküler dinamik (MD), atomların ve moleküllerin fiziksel hareketlerini incelemek için bir bilgisayar simülasyon yöntemidir. Atomların ve moleküllerin sabit bir süre boyunca etkileşime girmesine izin verilir ve bu da sistemin dinamik evrimi hakkında bilgi verir. En yaygın versiyonda, atomların ve moleküllerin yörüngeleri, parçacıklar ve bunların potansiyel enerjileri arasındaki kuvvetlerin çoğu zaman atomlararası potansiyeller veya moleküler mekanik kuvvet alanları kullanılarak hesaplandığı, etkileşen parçacıkların bir sistemi için Newton'un hareket denklemlerinin sayısal olarak çözülmesiyle belirlenir. Metot ilk olarak 1950'lerin sonunda teorik fizik alanında geliştirildi, ancak günümüzde çoğunlukla kimyasal fizik, malzeme bilimi ve biyomoleküllerin modellenmesinde uygulanmaktadır.

Jeoistatistik mekansal ya da zamanmekansal veri kümelerine odaklanan istatistiklerin bir dalıdır. Madencilik faaliyetleri için cevher notlarının olasılık dağılımlarını tahmin etmek için geliştirilen, şu anda petrol jeolojisi, hidrojeoloji, hidroloji, meteoroloji, oşinografi, jeokimya, jeometalurji, coğrafya, ormancılık, çevre kontrolü, peyzaj ekolojisi, toprak bilimi ve tarım gibi farklı disiplinlerde uygulanır. Jeoistatistik coğrafyanın çeşitli dalları, hastalıkların yayılması (epidemiyoloji), ticaret ve askeri planlama (lojistik) uygulaması ve etkin mekansal ağların gelişmesini ilgilendiren özelliklerde uygulanır. Jeoistatistiksel algoritmalar coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ve R istatistik ortamında dahil olmak üzere birçok yerde, birleştirilmiştir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">İşlev modeli</span>

Sistem ve yazılım mühendisliğindeki işlev modeli modellenen sistem veya konu alanının işlevlerinin yapısal temsilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal proses modelleme</span>

Kimyasal proses modelleme kimya mühendisliği tasarımında kullanılan bir bilgisayar destekli modelleme tekniğidir. Bu teknikte kullanım amacına yönelik hazırlanmış yazılımlar kullanılarak istenilen proses birbirine bağlı üniteler hâlinde tasarlanır ve yazılım yardımıyla simüle edilerek sistemin yatışkın hâl veya dinamik davranışı tahmin edilebilir. Sistemdeki üniteler ve bağlantılar bir proses akış şeması şeklinde gösterilir. Simülasyonlar bir tankta iki maddeyi karıştırmak kadar basit olabileceği gibi, bir biyodizel tesisinin, petrol rafinerisinin, alüminyum oksit rafinerisinin, doğal gaz işleme tesisinin veya bir biyoetanol saflaştırma ünitesinin tasarım ve kontrolü kadar karmaşık olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tren simülasyonu</span>

Bir tren simülasyonu, demiryolu taşımacılığı operasyonlarının bilgisayar tabanlı bir simülasyonudur. Bunlar genellikle, hem ticari eğitmenler olarak uygulanan 3B sanal gerçeklik dünyasını hem de kullanıcının sanal dünyanın içine adım atarak etkileşime girmesini sağlayan oyun modlarına sahip tüketici bilgisayar oyun yazılımını modelleyen büyük ve karmaşık yazılım paketleridir. Yakın görüş modellemesi nedeniyle genellikle hızlı tren simülatörü yazılımı genellikle uçuş simülatörü programlarından çok daha karmaşık ve yazılması ve uygulanması zor bir yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">İş simülasyonu oyunu</span>

İş simülasyon oyunları, veya iş insanı oyunları olarak da bilinen ekonomik simülasyon oyunları, genellikle bir iş biçiminde, ekonomik süreçlerin yönetimine odaklanan oyunlardır. Saf iş simülasyonları, inşaat ve yönetim simülasyonlarının bir inşaat unsuru içermeyen versiyonu olarak tanımlanmıştır ve bu nedenle yönetim simülasyonları olarak adlandırılabilir. Aslında bu tür oyunlarda mikro yönetim sıklıkla vurgulanır. Esasen sayısaldırlar, ancak yaratıcı grafikler kullanarak oyuncunun dikkatini çekmeye çalışır. Bu oyunlara ilgi, algoritmalar kullanarak gerçek dünyadaki olayların doğru simülasyonunun yanı sıra, oyuncuların eylemlerinin beklenen veya makul ve yakın sonuçlara bağlanmasına dayanır. Ekonomik simülasyonların önemli bir yönü, yapay sistemlerin, oynanışın ve yapıların ortaya çıkmasıdır.

Bu liste kimyasal proses tesislerinin kütle ve enerji dengelerini simüle etmek için kullanılan yazılımların bir listesidir. Bu simülasyon yazılımları ile yapılabilen uygulamalar arasında tasarım çalışmaları, mühendislik çalışmaları, tasarım denetimleri, darboğaz giderme çalışmaları, kontrol sistemi doğrulanması, proses tasarımı, proses modelleme, proses simülasyonu, dinamik simülasyon, operatör eğitim simülatörleri, boru hattı yönetim sistemleri, üretim yönetim sistemleri ve dijital ikizler gibi çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Süreç mühendisliği</span> ham veya başlangıç maddesinin kimyasal-fiziksel ya da biyolojik işlemler kullanılarak başka bir ürüne dönüştürüldüğü tüm teknik işlemler

Süreç mühendisliği, insanların hammaddeleri ve enerjiyi endüstriyel düzeyde toplum için yararlı ürünlere dönüştürmesini sağlayan temel ilkelerin ve doğa kanunlarının anlaşılması ve uygulanmasıdır. Süreç mühendisleri, basınç, sıcaklık ve derişim gradyanları gibi doğadaki itici güçlerden ve kütlenin korunumu yasasından yararlanarak, istenilen kimyasal ürünleri büyük miktarlarda sentezlemek ve saflaştırmak için yöntemler geliştirebilirler. Süreç mühendisliği, kimyasal, fiziksel ve biyolojik süreçlerin tasarımı, işletimi, kontrolü, optimizasyonu ve yoğunlaştırılmasına odaklanır. Süreç mühendisliği, tarım, otomotiv, biyoteknik, kimya, gıda, malzeme geliştirme, madencilik, nükleer, petrokimya, ilaç ve yazılım geliştirme gibi çok çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Sistematik bilgisayar tabanlı yöntemlerin süreç mühendisliğine uygulanmasına "süreç sistemleri mühendisliği" adı verilir.

Burada, sayısal analiz veya veri analizi için kullanılmak üzere tasarlanmış önemli son kullanıcı bilgisayar uygulamaları listelenmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Ağ simülasyonu</span>

Bilgisayar ağı araştırmalarında, ağ simülasyonu bir yazılım programının gerçek bir ağın davranışını kopyaladığı bir tekniktir. Bu, yönlendiriciler, anahtarlar, düğümler, erişim noktaları, bağlantılar vb. gibi farklı ağ varlıkları arasındaki etkileşimlerin hesaplanmasıyla elde edilir. Çoğu simülatör, durum değişkenlerinin zaman içinde ayrık noktalarda değiştiği sistemlerin modellendiği ayrık olay simülasyonunu kullanır. Ağın ve desteklediği çeşitli uygulama ve hizmetlerin davranışı daha sonra bir test laboratuvarında gözlemlenebilir; ağın/protokollerin farklı koşullar altında nasıl davranacağını değerlendirmek için ortamın çeşitli özellikleri de kontrollü bir şekilde değiştirilebilir.

Ağ emülasyonu gerçek uygulamaların performansını sanal bir ağ üzerinden test etmek için kullanılan bir tekniktir. Bu kavram, sanal trafik modellerinin, ağ modellerinin, kanalların ve protokollerin uygulandığı ağ simülasyonu'ndan farklıdır. Amaç, performansı değerlendirmek, değişimin etkisini tahmin etmek veya başka bir şekilde teknoloji karar verme sürecini optimize etmektir.

<span class="mw-page-title-main">ExtendSim</span>

ExtendSim, ayrık olay, sürekli, ajan tabanlı, ayrık hız ve karışık modlu süreçlerin modellenmesi için bir simülasyon programıdır. Üç ExtendSim paketi bulunmaktadır:

Global Mobile Information System Simulator, kablosuz ve kablolu ağ sistemlerini simüle eden bir ağ protokolü simülasyonu yazılımıdır.

QualNet Scalable Network Technologies, Inc. tarafından sahip olunan ve sağlanan bir test ve simülasyon aracıdır. Ağ simülasyon yazılımı olarak, fiziksel bir iletişim ağının davranışını taklit eden bir planlama, test ve eğitim aracı olarak işlev görür.

<span class="mw-page-title-main">Simulink</span>

Simulink çok alanlı dinamik sistemlerin modellenmesi, simülasyonu ve analizi için MATLAB tabanlı bir grafik programlama ortamıdır. Birincil arayüzü bir grafiksel blok diyagram aracı ve özelleştirilebilir bir blok kütüphaneler kümesidir. MATLAB ortamının geri kalanıyla sıkı bir entegrasyon sunar ve MATLAB'ı çalıştırabilir ya da ondan komut dosyası yazılabilir. Simulink, otomatik kontrol ve dijital sinyal işleme alanlarında çok alanlı simülasyon ve model tabanlı tasarım için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Web tabanlı simülasyon, bilgisayar simülasyonu hizmetlerinin World Wide Web üzerinden, özellikle de bir web tarayıcısı aracılığıyla sunulması ve kullanılmasıdır. Web, giderek artan bir şekilde modelleme ve simülasyon uygulamaları sağlamak için elverişli bir ortam olarak görülmekte ve bu nedenle simülasyon topluluğu içinde gelişmekte olan bir araştırma alanıdır.