İçeriğe atla

Robotel Türkiye

Robotel Türkiye
SloganTürkiye’nin ”Yardım Eli” Hareketi…
Kuruluş2017
TürSivil Toplum Kuruluşu
MerkezKağıthane-İstanbul
LiderZeynep Karagöz
Resmî siterobotel.org

Robotel Türkiye ya da resmi adıyla Robot El Derneği, 2014'te bir proje olarak başlayan 2017 yılında Türkiye'de dernekleşen sivil toplum kuruluşu.

Tarihçe

3 Boyutlu yazıcıdan mekanik el üretimi konusu bir kazada parmaklarını kaybeden Güney Afrikalı bir marangoz olan Richard Van As'ın kendisine ahşaptan parmak yapması ile başlıyor. Daha sonra ABS'li (Amniotic Band Syndrome) bir çocuğun annesi kendisine gelerek oğluna da mekanik bir el yapmasını rica ediyor. ABD'li mekatronik mühendisleri Owen çifti ile birlikte yaptıkları el tasarımını açık kaynak lisansı ile internette paylaşıyorlar. Akabinde ABD'deki gönüllüler E-NABLE hareketini başlatıyorlar. Daha sonrasında hareket tüm dünyaya yayılıyor ve Amerika'da bir vakfa dönüşüyor.

Robot El Derneği'nin kurucuları Zeynep Karagöz, Serdar Okumuş ve H. Hakan Pakten üç boyutlu yazıcılarla el basmak üzere tasarımları 2014 yılında indiriyor ve denemelere başlıyorlar.[1] Birkaç deneme sonrasında bir matbaada 4 parmağını kaybeden bir gönüllüye Türkiye'deki ilk eli yapıyorlar.[2]

Zamanla ekibe Türkiye'nin çeşitli yerlerinden el ve parmak deformasyonu olan çocuklar ve aileleri tarafından başvurular gelmeye başlıyor. Gönüllü olmak ve destek vermek isteyenler de çıkıyor. 2015'te tasarım, mekanik işler ve üç boyutlu yazıcı sahiplerinin toplanması ile bir harita oluşturuluyor ve uzuv kaybına uğramış veya Amniotik bant sendromu gibi nedenlerle protez ihtiyacı olup da erişimi olmayan çocuklara el yapmak için gönüllü olarak bir araya geliyorlar.[3] Türkiye'de bir araya gelen gönüllülerde yaptıkları tasarımları, süreç ve sonuçlarını açık kaynak kodu ile internette paylaşmaktadırlar.[4] Projenin büyümesi sonrasında 2017 yılı başında bir sivil toplum örgütüne dönüşerek Robot El Derneği kuruluyor.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Zeynep Karagöz (2017). Türkiye’nin Yardım Eli (Youtube). TEDx Talks. Etkinlik zamanı: 7:43. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  2. ^ "Türkiye'de İlk Robotel". Robotel.org. 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  3. ^ NTV İyi Hikayeler Programında Robotel Türkiye (Youtube). NTV. 2020. Etkinlik zamanı: 2:09. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  4. ^ "Modeller". Robotel.org. 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Robotik</span> robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalı

Robotik, robotların tasarımı, üretimi ve kullanımı ile ilgilenen çok disiplinli bir bilim dalıdır. Makine mühendisliği, uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve kontrol mühendisliği dallarının ortak çalışma alanıdır. Robotlar bir yazılım aracılığıyla yönetilen ve yararlı bir amaç için iş ve değer üreten karmaşık makinelerdir.

Mehmet Murat Kadri Belge, Türk akademisyen, yazar, çevirmen, edebiyat eleştirmeni ve insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kızılay</span> Türk yardım kuruluşu

Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Arama Kurtarma Derneği ; mağara, dağ gibi ulaşılması zor olabilecek yerlerde veya doğal afetlerde kaybolanların aranması ve bu koşullarda kaza geçirenlerin kurtarılması için etkinlik gösteren, Türkiye'nin arama kurtarma konusunda ilk sivil toplum örgütü olan dernek.

Metin Yurdanur, heykel sanatçısı, heykeltıraş

<span class="mw-page-title-main">Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği</span> Sivil toplum kuruluşu

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, merkezi İstanbul'da bulunan sivil toplum kuruluşu. Derneğin amacı "Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak amacıyla, kazanılmış hakların korunup geliştirilmesi ilkesini gütmek" olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkel Minibaş</span>

Türkel Minibaş, yazar, ekonomist, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Jacque Fresco</span>

Jacque Fresco, kendi kendini eğitmiş bir endüstriyel tasarımcı, toplum mühendisi, mucit, yazar, konferansçı, fütürist ve Venüs Projesi'nin yaratıcısıdır.

Ruşen Çakır,, Türk gazeteci, yazar.

Farah Zeynep Abdullah, Türk oyuncu ve şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pembe Hayat</span>

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği ya da kısaca Pembe Hayat Derneği, Türkiye'de 30 Haziran 2006 tarihinde kurulmuş ve transların ilk öz örgütlenmesi olan dernektir.

<span class="mw-page-title-main">Üç boyutlu baskı</span>

Üç boyutlu baskı 3 boyutlu olarak tasarlanmış sanal bir nesnenin polimer, kompozit, reçine gibi malzemelerden ısıl veya kimyasal işlemden geçirilerek üretilme işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü</span>

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü eski adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Türkiye'de yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulmuş bir kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği</span>

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 1996 yılında Ankara’da bir grup kadın tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür.

İbrahim Betil, eski bankacı, sivil toplum gönüllüsü.

<span class="mw-page-title-main">Ahbap</span> Türk sivil toplum kuruluşu

Ahbap, müzisyen ve hayırsever Haluk Levent tarafından kurulan, dayanışmaya ve yardımlaşmaya dayalı bir sivil toplum kuruluşudur.

Zeynep Günay, Türk yönetmen. Öyle Bir Geçer Zaman ki, İstanbullu Gelin gibi dizilerin yönetmenliğini yapmıştır. 2018'de 46. Uluslararası Emmy Ödülleri'nde "Telenovela "dalında aday gösterildi.

Aypera; Türkiye'nin ilk dijital insanıdır. Basında robot oyuncu olarak da tanımlanmış, 2022'de vizyona girebileceği düşünüşen "Digital Human" filmiyle sahneye çıkacağı şeklinde haberlere konu olmuştur. "Işıl Işıl" adında bir şarkısı bulunan Aypera'nın konser vermesi de planlanmaktadır.

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV), çoğu engelli yakınları olan 41 kurucu üye tarafından 1999 yılında kuruldu. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı'nın başkanlığını Yavuz Kocaömer yapmaktadır.

Türkiye Genç İşadamları Derneği(TÜGİAD), 1986 yılında İstanbul merkezli, endüstri, sanayi ve hizmet kuruluşlarını temsil eden önde gelen gönüllü Türk sermayedarlarınca kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. TÜGİAD'a halihazırda Gürkan Yıldırım başkanlık yapmaktadır.