İçeriğe atla

Robinson projeksiyonu

Robinson Projeksiyonu ile Dünya

Robinson projeksiyonu, Arthur H. Robinson tarafından 1963 yılında dünya haritaları için yeni bir projeksiyon olarak geliştirilmiş olup 1974 yılında yayımlanmıştır.

Robinson projeksiyonu, ne alan ne açı ne de uzunluk koruyan silindirik bir projeksiyondur. Ancak her üç deformasyon da minimum düzeydedir. Enlemler paralel doğrular şeklinde izdüşürülür. Boylamlar ise bunları kesen eğriler biçiminde gösterilir. Dünya haritalarında deformasyonlar açısından oldukça uygun bir gösterim sağladığından "doğru görünüşlü" (orthophanic) olarak nitelendirilir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nüfuslarına göre ülkeler ve bağımlı topraklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa, nüfusa göre ülkeler ve bağımlı toprakların bir listesidir. Egemen devletleri, yerleşik bağımlı bölgeleri ve bazı durumlarda egemen devletlerin kurucu ülkelerini içerir ve listeye dahil edilme esas olarak ISO standardı ISO 3166-1'e dayanır. Örneğin, Birleşik Krallık tek bir varlık olarak kabul edilirken, Hollanda Krallığı'nı oluşturan ülkeler ayrı ayrı değerlendirilir. Buna ek olarak, bu liste ISO 3166-1'de bulunmayan sınırlı tanınırlığa sahip bazı devletleri de içermektedir. Ayrıca, Birleşmiş Milletlerin 2023 itibarıyla 8,045 milyar olarak tahmin ettiği dünya nüfusuna kıyasla her ülkenin nüfusu yüzde olarak verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Harita</span> yeryüzünün belirli oranlarda küçültülüp gösterilmesi

Harita, yeryüzünün tümünün ya da bir parçasının belirli oranlarda küçültülmüş bir şekilde bir düzlem üzerinde gösterimidir. Yeryüzü düzleme açılamayan kapalı bir şekil olduğundan küçültme ile birlikte harita projeksiyonları kullanılarak düzleme izdüşüm işlemi de yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis Haritası</span> Piri Reisin oluşturduğu dünya haritası

Pîrî Reis Haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan birisidir. Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir. Avrupa ve Afrika'nın batı kıyıları ile Güney Amerika'nın doğu kıyılarını göstermektedir. Aralarında Kristof Kolomb'a ait bir haritanın da bulunduğu yirmi kaynağın bütünleştirilmesiyle hazırlanmış, 16. yüzyıl Avrupa ve Müslüman denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren değerli bir tarihi belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Harita projeksiyonu</span>

Harita projeksiyonu, 3 boyutlu yeryüzünün matematiksel transformasyon ile iki boyutlu düzlemde temsil edilmesi işlemine denir. Harita projeksiyonunun yeryüzünün şeklini nasıl değiştirdiğini anlamanın kolay bir yolu merkezinde bir ışık kaynağı bulunduğu varsayılan yeryüzünün projeksiyon yüzeyi denen bir yüzeye iz düşürülmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Evrensel Enlem Merkatörü koordinat sistemi</span>

UTM Projeksiyonu, Merkatör projeksiyonu kürenin, kendisine ekvatorda teğet olan silindire izdüşümüdür. Gauss-Krüger projeksiyonu ise kürenin, bir başlangıç meridyenine teğet olan silindire izdüşümüdür. Bu nedenle Gauss-Krüger projeksiyonuna Transversal Mercator Projeksiyonu da denir. UTM ise American Military Services tarafından üretilmiş, TM projeksiyonunu kullanan bir projeksiyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Merkatör projeksiyonu</span>

Merkatör projeksiyonu, Ekvator etrafında bir siferoide teğet olan ve bir silindir üzerine matematik olarak teşkil edilen bir silindirik harita projeksiyonu. Bu projeksiyona göre enlemler arasındaki açıklıklar, herhangi bir yerdeki küçük bir sahada ölçek, bütün istikametlerde aynı kalacak şekilde tayin edilir. Gerardus Mercator tarafından 1569'da geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Robinson</span>

Paul William Robinson, kaleci pozisyonunda görev yapmış İngiliz millî futbolcudur.

Konik projeksiyon, kürenin koni şeklindeki bir kağıda sarılmasıyla oluşturulan bir harita hazırlama yöntemidir. Bu yöntemle çizilmiş haritalarda şekil bozulur fakat alanlar korunur. Orta enlemler ve çevresindeki bölgelerin gösterilmesinde daha doğru sonuçlar verir.

<span class="mw-page-title-main">S-Video</span>

S-Video video bilgisini iki ayrı sinyal şeklinde taşıyan bir video sinyalidir. Y/C olarak da bilinir. S-Video ile ses sinyali taşınmaz. S- Video, projeksiyon için uygun değildir. Çünkü, S-Video, VGA'dan çok düşük kalitede görüntü verir. S-Video girişi, genelde eski bilgisayarlarda bulunur. 4 pinli konektör, 7 pinli girişe sığar, ama 7 pinli konektör, 4 pinli girişe sığmaz. Ayrıca projeksiyonlarda S-video portu hala vardır.

<span class="mw-page-title-main">Furanoz</span>

Furanoz, furan türevi, beş köşeli bir basit şekerdir.

<span class="mw-page-title-main">Edward G. Robinson</span>

Edward G. Robinson, güçlü, sert adam tiplemeleriyle, özellikle de gangster rolleriyle ünlü Romanya doğumlu Amerikalı sinema oyuncusudur ve gelmiş geçmiş en etkili oyunculardan biri olmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya haritası</span> Dünya yüzeyinin tamamının ya da bir kısmının gösterildiği haritalar.

Dünya haritası, Dünya yüzeyinin tamamını herhangi bir harita projeksiyonu kullanarak gösteren haritadır.

<span class="mw-page-title-main">Tunuslu Hacı Ahmed</span>

Tunuslu Hacı Ahmed, 1559 yılında basılan ve kendi adıyla anılan dünya haritasının yapımcısıdır. Bu harita aynı zamanda Avrupa'da Osmanlıca basılmış ilk harita olma özelliğine de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Haritalar (Windows)</span>

Windows Haritalar Microsoft'un web harita hizmeti arama motorudur. Windows 10, Windows 10 Mobile, Xbox One ve Microsoft HoloLens için Evrensel Windows Platformu uygulamaları olarak kullanılabilir. HERE WeGo haritaları ve Microsoft Corporation görüntülerini ve yol haritalarını kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Nüfus projeksiyonu</span>

Nüfus projeksiyonu, göç, ölüm ve doğum verilerinin gelecekteki eğilimleri ile tahminlere göre gelecekte nüfusun durumu hakkında kestirimlerin yapılmasıdır. Ülke, il, ilçe, köy gibi değişik büyüklüğe sahip yerleşim birimleri için nüfus projeksiyonu yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mollweide projeksiyonu</span>

Mollweide projeksiyonu, genellikle dünya veya gece gökyüzünün küresel haritaları için kullanılan eşit alanlı, sözde silindirik bir harita projeksiyonudur. Aynı zamanda Babinet projeksiyonu, homalografik izdüşüm, homolografik izdüşüm ve eliptik izdüşüm olarak da bilinir. Projeksiyon, alandaki oranların doğruluğu için açı ve şeklin doğruluğunu değiştirir ve bu nedenle, küresel dağılımları gösteren haritalar gibi, bu özelliğin gerekli olduğu yerlerde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Eşdikdörtgensel izdüşüm</span>

Eşdikdörtgensel izdüşüm, Batlamyus'un MS 100 civarında ortaya attığı projeksiyona dayandırılan ve Tire'li Marinus'a atfedilen basit bir harita projeksiyonudur. Projeksiyon, meridyenleri sabit aralıklı dikey düz çizgilerle ve enlem çemberlerini sabit aralıklı yatay düz çizgilerle eşler. Projeksiyon ne eşit alana sahiptir ne de konformaldır. Bu projeksiyonun getirdiği çarpıklıklar nedeniyle, navigasyon veya kadastro haritalamada çok seyrek bir şekilde kullanılmaktadır; yaygın olarak tematik haritalamada kullanılır. Özellikle, harita üzerindeki bir görüntü pikselinin konumu ile Dünya üzerindeki karşılık gelen coğrafi konumu arasındaki özellikle basit ilişki nedeniyle carrée levhası, Celestia ve NASA World Wind gibi küresel coğrafi bilgi sistemleri için bir standart haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Projeksiyon (simya)</span> simyada bir kavram

Projeksiyon, Batı simyasının mutlak hedefiydi. Felsefe taşı veya projeksiyon tozu bir kez oluşturulduktan sonra, projeksiyon işlemi, daha düşük formdaki bir maddeyi daha yüksek bir forma dönüştürmek için kullanılacaktı; bu genellikle kurşundan altına doğru gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Mars'taki dörtgenlerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Mars'ın yüzeyi, Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu tarafından otuz kartografik dörtgene bölünmüştür. Her bir dörtgen, Mars'ın yüzeyinde belirli bir enlem ve boylam aralığını kapsayan bir bölgedir. Bu dörtgenler klasik albedo özelliklerine göre adlandırılmış ve "MC" öneki ile birlikte kuzeyden güneye ve batıdan doğuya doğru birden otuza kadar numaralandırılmışlardır.