İçeriğe atla

Robin Milner

Robin Milner
DoğumArthur John Robin Gorell Milner
13 Ocak 1934(1934-01-13)
Yealmpton, Plymouth, İngiltere
Ölüm20 Mart 2010 (76 yaşında)
Cambridge, İngiltere
ÖdüllerTuring Ödülü (1991)[1]
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi
Çalıştığı kurumlarStanford Üniversitesi
Edinburgh Üniversitesi
Doktora öğrencileriMads Tofte (1988)
Faron Moller
Chris Tofts
Davide Sangiorgi (1993)[2][3]

Arthur John Robin Gorell Milner (13 Ocak 1934 - 20 Mart 2010), Britanyalı bilgisayar bilimcisi. ML programlama diline yaptığı katkılardan ötürü 1991'de Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. 2005 yılında EATCS Ödülü'ne değer görülen Milner'ın Royal Society üyeliği de bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Milner, R. (1993). "Elements of interaction: Turing award lecture". Communications of the ACM. Cilt 36. ss. 78-89. doi:10.1145/151233.151240. 
  2. ^ Sangiorgi, Davide (1993). Expressing Mobility in Process Algebras: First-Order and Higher-Order Paradigms (doktora). Edinburgh Üniversitesi. hdl:1842/6569. OCLC 29948444. EThOS uk.bl.ethos.566460. 
  3. ^ Mathematics Genealogy Project'te Robin Milner

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bletchley Park</span>

Bletchley Park, Milton Keynes - İngiltere'de Bletchley kasabasındadır. II. Dünya Savaşı boyunca, Birleşik Krallık şifre çözücüleri tarafından Nazi Almanyası'nın Enigma ve Lorenz şifrelerinin çözülmesi amacıyla üs olarak kullanılmıştır. Şifre çözüm operasyonları, Ultra kod adı ile savaş sonuna kadar sürmüştü. Bletchley Park aynı zamanda kod çözmek amacı ile kullanılan erken dönem bilgisayarlar için de bir doğum yeri olmuştur. Bugün kayıp olan ilk yapı da dikkate alınacak olursa Bletchley Park'ın geçmişi 1235 yılına kadar inmektedir. Daha sonra yenilenen yapı, 1883 yılında tamamlanmıştı ve birçok mimari ekolün karışımı olan Kitch bir stile sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Mel Brooks</span> Amerikalı film yönetmeni, komedyen ve sinema oyuncusu

Mel Brooks, Amerikalı sinema oyuncusu, yazar, yönetmen ve prodüktör.

<span class="mw-page-title-main">Robin Warren</span> Avusturalyalı patolog

John Robin Warren, Avustralyalı patolog, 2005 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Barry Marshall ile birlikte Helicobacter pylori bakterisinin kapsamlı bir şekilde yeniden keşfi nedeniyle Nobel Tıp Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<i>Müthiş Dadı</i>

Mrs. Doubtfire, 1993 yapımı Amerikan sinema filmi. Kara mizah türünün örneği olan filmin yönetmenliğini Chris Columbus yapmış, başrollerinde Robin Williams ve Sally Field oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Hellman</span>

Martin Edward Hellman, Amerikalı şifrebilimci. Whitfield Diffie ve Ralph Merkle'la birlikte geliştirdiği açık anahtarlı şifreleme teknolojisi ile tanınmıştır. Bilgisayar gizliliği konusunda uzun süreli çalışmalar yapmış olan Hellman, nükleer caydırıcılığa risk temelli bir açıklama da getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Whitfield Diffie</span>

Bailey Whitfield 'Whit' Diffie, Amerikalı şifrebilimci. 1976'da Martin Hellman'le birlikte kaleme aldığı New Directions in Cryptography makalesi yeni bir anahtar değişimi tekniğini gündeme getirmiş ve açık anahtarlı şifreleme algoritmalarının tasarlanmasını kolaylaştırmıştır.

ML genel amaçlı bir işlevsel programlama dilidir. Lisp'ten esinlenmiş dilde ifadelerin veri tipini otomatik olarak atayan Hindley-Milner sistemi kullanılmıştır. Örüntü eşleme ve atık toplama teknolojilerini de bünyesinde barındıran ML birçok programlama dili araştırmasına kaynaklık etmiş; derleyici tasarımı, otomatik teorem kanıtlama ve program doğrulama uygulamalarında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Silvio Micali</span>

Silvio Micali, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışan İtalyan bilgisayar bilimcisi. Şifrebilim ve bilgi güvenliği konulu çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Shafi Goldwasser</span>

Shafrira Goldwasser, Amerikalı-İsrailli bilgisayar bilimcisi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Weizmann Enstitüsü'nde profesör olarak çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Judea Pearl</span>

Judea Pearl, İsrailli-Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve filozof. Yapay zekâya getirdiği olasılıksal yaklaşım ve Bayes ağına yaptığı katkılarla tanınmıştır. Pearl 2011 yılında Turing Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">E. Allen Emerson</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Ernest Allen Emerson, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Austin Teksas Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır. Model denetimi konulu çalışmasıyla Edmund M. Clarke ve Joseph Sifakis'le birlikte 2007 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bob Kahn</span>

Robert Elliot Kahn, Amerikalı elektrik mühendisi. İnternetin temel iletişim kurallarından TCP/IP'yi geliştirmiş ve 2004 yılında Vint Cerf'le birlikte Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Kahn 1960'ta City College of New York Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Richard E. Stearns</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Richard Edwin Stearns, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Hesaplamalı karmaşıklık kuramına yaptığı katkılardan ötürü 1993 yılında Juris Hartmanis'le birlikte Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Doktora çalışmasını 1961'de Princeton Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tony Hoare</span> İngiliz bilgisayar uzmanı

Sir Charles Antony Richard Hoare, Britanyalı bilgisayar bilimcisi. 1959'da hızlı sıralama adlı algoritmayı geliştirmiştir. Bilgisayar programlarının doğruluğunu belirlemeye yarayan mantğın da sahibi olan Hoare 1980'de Turing Ödülü'nü, 2011'de IEEE John von Neumann Madalyası'nı almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Juris Hartmanis</span>

Juris Hartmanis, Leton bilgisayar bilimcisi. Hesaplamalı karmaşıklık kuramına yaptığı katkılardan ötürü 1993 yılında Richard E. Stearns'le birlikte Turing Ödülü'ne değer görülmüştür. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde matematik doktorasını tamamladıktan sonra bir süre General Electric'te çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">James H. Wilkinson</span> İngiliz bilgisayar bilimcisi

James Hardy Wilkinson, İngiliz bilgisayar bilimcisi. Sayısal çözümlemeye yaptığı katkılardan ötürü 1970'te Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Wilkinson, nümerik yazılımlar için verilen ödüle de esin kaynağı olmuştur.

İletişim sistemleri cebiri Robin Milner tarafından 1980'lerde geliştirilmiş bir işlem kalkülüsüdür. İki taraf arasındaki en küçük iletişim birimini temel almakta ve iletişim sürecine ilişkin koşut bileşim, eylem seçimi ve kapsam kısıtlaması kavramlarını açıklamaktadır. Kilitlenme gibi durumlara ait özelliklerin niteliksel doğruluğunu ölçmek amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brenda Milner</span>

Brenda Milner, klinik nöropsikoloji alanındaki çeşitli konularda araştırma literatürüne önemli katkılarda bulunan İngiliz-Kanadalı bir nöropsikologdur. Milner, McGill Üniversitesi Nöroloji ve Nöroşirürji Bölümü'nde profesör ve Montreal Nöroloji Enstitüsü'nde Psikoloji profesörüdür., 25'ten fazla fahri dereceye sahip ve doksanlı yaşlarında olmasına rağmen çalışmalarına devam etmiştir. Şu anki çalışması epizodik bellekte temporal lobların rolü dahil olmak üzere nöropsikolojinin birçok yönünü kapsamaktadır. Kimilerince nöropsikolojinin kurucusu olarak anılmaktadır. 2009'da Balzan Bilişsel Sinirbilim Ödülü'nü ve 2014'te John O'Keefe ve Marcus E. Raichle ile birlikte Nörobilimde Kavli Ödülü'nü aldı. Temmuz 2018'de 100 yaşına girdi ve o sırada halen araştırmacıların çalışmalarını denetlemekteydi.

Jeffrey David Ullman, Amerikalı bilgisayar bilimci. Stanford Üniversitesinde emekli profesör olarak görev yapan Ullman'ın derleyiciler, veri yapıları ve veritabanları ile ilgili kitapları yükseköğretimde temel başvuru kaynakları arasında sayılmaktadır.