İçeriğe atla

Roberto Bolaño

Roberto Bolaño
DoğumRoberto Bolaño Ávalos
Dilİspanyolca
Roberto Bolaño
Stencil graffiti in Barcelona featuring Bolaño (2012)
Barselona'da Bolaño'yu gösteren şablon grafiti (2012)
Doğum Roberto Bolaño Ávalos

(1953-04-28)28 Nisan 1953

Santiago, Şili
Ölüm 15 Temmuz 2003(2003-07-15) (yaş;50)

Barselona, İspanya
Meslek Yazar, şair
Dil İspanyolca
İmza

Roberto Bolaño Ávalos (İspanyolca: [roˈβeɾto βoˈlaɲo ˈaβalos] (28 Nisan 1953 – 15 Temmuz 2003) Şilili romancı, kısa öykü yazarı, şair ve denemeci. 1999'da Bolaño, Los Salvajes (Vahşi Dedektifler) adlı romanıyla Rómulo Gallegos Ödülü'nü kazandı ve 2008'de 2666 adlı romanıyla ölümünden sonra Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Kurgu Ödülü'ne layık görüldü.[1] New York Times, onu "neslinin en önemli Latin Amerika edebi sesi" olarak tanımladı.[2]

Buna ek olarak yazar hem diğer yazarlardan hem de çağdaş edebiyat eleştirmenlerinden olumlu eleştiriler almış ve genellikle karşılaştırıldığı Jorge Luis Borges ve Julio Cortázar gibi diğer yazarlarla birlikte 20. yüzyılın en büyük Latin Amerika yazarlarından biri olarak kabul edilir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Alison Flood (13 Mart 2009). "Report of Bolaño's NBCCA triumph". Londra: Guardian. 17 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
  2. ^ "Harvesting Fragments From a Chilean Master". The New York Times. 20 Aralık 2012. 1 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2016. 
  3. ^ Para Roberto Bolaño. Barcelona: Acantilado. 2005. ISBN 84-96489-20-5. OCLC 63700341.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

Bolaño ile röportajlar
Bolaño'nun metinleri
Bolaño ile ilgili siteler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Oğuz Atay</span> Türk yazar (1934–1977)

Oğuz Atay, Türk roman, öykü ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Kenzaburo Oe</span> Japon yazar ve 1994 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (1935-2023)

Kenzaburō Ōe, Japon yazar ve çağdaş Japon edebiyatı'nın önde gelen isimlerinden birisi. Ōe, 1994 yılında Yasunari Kavabata'dan sonra Nobel Edebiyat Ödülü kazanan ikinci Japon yazardır.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mario Vargas Llosa</span>

Mario Vargas Llosa, Perulu roman, öykü ve oyun yazarı, eleştirmen, 2010 yılında Nobel Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Miguel de Cervantes</span> İspanyol yazar

Miguel de Cervantes Saavedra, İspanyol romancı, şair ve oyun yazarıdır. Modern Avrupa'nın ilk romanı olarak kabul edilen başyapıtı Don Kişot, Batı edebiyatının klasikleri arasında yer alır ve bugüne kadar yazılmış en iyi kurgusal eserlerden biri sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Saul Bellow</span> Kanadalı-Amerikalı yazar (1915 – 2005)

Saul Bellow, Kanada doğumlu Yahudi asıllı Amerikalı yazardır. Edebiyat alanında Nobel Ödülü'nü 1976 yılında ve Ulusal Sanat Madalya'sını 1988 yılında kazanmıştır.

Postmodern roman, bir anlamda söylemsel olarak mimaride başlayıp gelişen, kurumsal, kuramsal ve düşünsel alanlarda hızla yayılan ve 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren edebiyat dünyasında da kendisini gösteren postmodernizmin ürünüdür. Edebiyat yapıtlarında özellikle romanlarda görülen postmodern eğilim, genel postmodernizmin söylemsel ve düşünsel yönelimlerinden doğrudan etkilenir ve o söylemsel yapının özelliklerini barındırır.

Latin Amerika Edebiyatı, Latin Amerika'da İspanyolca ve Portekizce yazılmış edebiyat yapıtlarını kapsar. İlk yazılı metinler Yenidünya'nın İspanyol fatihlerinin İspanya'ya gönderdikleri raporlardı. İspanyollar'ın atılganlığı ve Amerika Yerlilerinin yiğitliği pek çok yazıya ve şiire esin kaynağı olmuştur. Bunların en ünlüsü İspanyol Alonso de Ercilay Zúñiga'nın (1533-1594), Şili Yerlilerinin soylu direnişini ve şairin bu dönemdeki acılarını dile getiren La Araucanadır. 20 binin üstünde koşuktan oluşan bu şiir yeni topraklardan fışkıran ilk gerçek edebiyat ürünüdür.

<span class="mw-page-title-main">David Mamet</span> Amerikalı film yönetmeni ve senarist

David Alan Mamet, Amerikalı makale, oyun ve senaryo yazarı, yönetmen. Çalışmaları, zekice yazılmış kısa ve özlü, kimi zaman müstehcen diyalogları, üstü kapalı anlatım tarzı ve maskülenliği ele almasıyla dikkat çeker.

<span class="mw-page-title-main">Emine Sevgi Özdamar</span> Türk yazar

Emine Sevgi Özdamar, Türk yazar, tiyatro oyuncusu ve dramaturg.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy Allison</span>

Dorothy Allison, Amerikalı yazardır. Eserlerinde; sınıf çatışması, cinsel istismar, çocuk istismarı, feminizm ve lezbiyenizm gibi konuları işlemiştir. Kendisini bir lezbiyen kadın olarak tanımlamıştır. Lambda Edebiyat Ödülleri de dahil olmak üzere birkaç ödüle layık görülmüştür. Allison, 2014'te Güneyli Yazarlar Cemiyeti'ne seçilmiştir.

<i>Doña Bárbara</i>

Doña Bárbara, Venezuelalı yazar Rómulo Gallegos'un 1929 tarihli romanı. Kitap 1974 yılında Donald Shaw tarafından "muhtemelen en çok tanınan Latin Amerika romanı" olarak tanımlanmıştı.

Crack hareketi veya Crack akımı ya da Crack Kuşağı, 1990'ların ortalarında Meksika'da başlayan edebi bir harekettir. Latin Amerika Boom'a tepki olarak düşünülen edebi gelenekleri yok sayan bir grup genç Meksikalı yazar tarafından başlatıldı. Önemli yazarları arasında Ignacio Padilla, Jorge Volpi, Eloy Urroz, Pedro Ángel Palou ve Ricardo Chávez-Castañeda yer almaktadır. Yazarların post-boom'a dahil olduklarını belirtmeleri, çok sesli romanı tercih etmeleri, kurgunun hızlı akması, konu ve tema bakımından çeşitlilik olması, görülebilirliğin önem arz etmesi, sağlam bir içerik ortaya konması, konuların Meksika dışından seçilmesi, Avrupa edebiyatı ile bütünleşmeleri gerektiği gibi düşüncelere sahip olan Crack hareketi, çeteleşmeye karşıdır ve medya desteğine önem vermez. 1996'da yayımladıkları manifestolarında Italo Calvino'nun "Gelecek Bin Yıl İçin Altı Öneri" yazısına atıfta bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ignacio Padilla</span> Meksikalı yazar

Ignacio Padilla, eserleri çeşitli dillere çevrilmiş Meksikalı yazar. Padilla, Meksikalı yazarların kendi sesini bulmalarını ve büyülü gerçekçiliğin ötesinde yazı yazmalarını sağlamak için Crack hareketini Eloy Urroz, Jorge Volpi ve Pedro Angel Palou ile birlikte başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Andrzej Sapkowski</span>

Andrzej Sapkowski, Polonyalı fantastik roman yazarı. En çok kitap dizisi The Witcher ile tanınmaktadır. Kitapları 20'den fazla dile çevrilmiştir.

Zeynep Heyzen Ateş, Yeni Zelanda ve Türkiye vatandaşı Çerkes yazar, editör, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Tomás Eloy Martínez</span> Arjantinli senarist (1934-2010)

Tomás Eloy Martínez, Arjantinli gazeteci ve yazar.

Per Petterson, Norveçli bir romancıdır. Petterson'un eserleri, Türkçe dahil, 50 farklı dile çevrilmiştir.

Dag Solstad, Norveçli bir yazardır. Roman, kısa öykü ve oyun alanlarında eserleri bulunmaktadır. Norveç'in en büyük endüstriyel komplekslerinden birinin resmi tarihi ile Dünya Kupası gibi konular da dahil olmak üzere 30'a yakın kitap yazmıştır ve çalışmaları Türkçe dahil 20 dile çevrilmiştir. Eserleri Türkiye'de Yapı Kredi Yayınları ve Jaguar Kitap tarafından basılmaktadır.

2666, Roberto Bolaño'nun yazdığı son romanıdır. Bolaño'nun ölümünden bir yıl sonra, 2004'te yayınlandı. İspanyolca orijinali 1100 sayfa ve İngilizce çevirisi 900 sayfadır. Beş bölüme ayrılmıştır. Natasha Wimmer'in İngilizce çevirisi 2008'de Amerika Birleşik Devletleri'nde Farrar, Straus ve Giroux tarafından ve 2009'da Birleşik Krallık'ta Picador tarafından yayınlanmıştır. Çok parçalı bir romandır.