İçeriğe atla

Robert de Craon

Robert de Craon
Robert de Craon arması
2. Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
Görev süresi
1136-1147
Yerine geldiğiHugues de Payens
Yerine gelenÉvrard des Barres
Kişisel bilgiler
Doğum Bilinmiyor
Ölüm 13 Ocak 1147
Vatandaşlığı Fransız
Dini Katolik Kilisesi

Robert de Craon ya da Robert Burgundio (ö. 13 Ocak 1147) Haziran 1136'dan ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı. Craon Ailesinin üyesidir, Craon lordu I. Renaud ile Ennoguen de Vitré'nin oğludur.[1]

Robert, 12. yüzyılın başlarında doğmuştur, I. Renaud'un üç oğlunun en küçüğüdür.[2] Akitanya'ya yerleşmiş ve Angoumois lordunun kızı ile nişanlanmıştır ancak Hugues de Payens tarafından Tapınak Şövalyeleri'nin kurulduğunu öğrendikten sonra nişanı atıp Filistin'e seyahat etmiştir. Kısa sürede askeri cesaretini ve dindarlığını gösterdi ve 1136'da Hughes'un ölümünden sonra yeni Büyük Üstat seçildi. Parlak bir organizatör ve yasa koyucu olduğunu kanıtladı ve Tapınak Şövalyeleri'ni Haçlı devletlerinde büyük bir güce dönüştürdü. 29 Mart 1139 günü, Papa II. İnnocentius, Omne Datum Optimum isimli bir papalık fermanı yayınladı, bu fermana göre onları vergiden muaf tuttu ve herhangi bir dini yetki alanından bağımsız hale getirdi. Tapınakçılara ayrıca beyaz bir tunik üzerinde kırmızı bir haç taşıma hakkı verildi, o zamandan günümüze haçlıların popüler simgesi haline gelmiştir.

Askerî lider olarak daha az şanslıydı. Halep Atabegi I. İmâdüddin Zengî'yi yendi ve kampını şövalyelerine yağmalattı; Zengî geri döndü ve düzensiz yağmacıları yok etti. Robert, İspanyol Tapınakçılara Lizbon'a karşı 70 gemi ile deniz seferi düzenlemeleri için yetki verdi ama o seferde başarısızlıkla sonlandı. 1140 yılında Tapınakçılar, sayıca üstün Türk ordusuna karşı Tecua Muharebesi'nde direndiler. 1143 yılında Barselona kontu ve tapınakçı IV. Ramon Berenguer arasında uzun süren müzakerelerden sonra Tapınakçıların İber Yarımadası üzerindeki misyonu belirlendi. Surlu Vilyam'a göre Robert, 1148'de İkinci Haçlı Seferi sırasında Akka Konsili'ne katıldı, ancak Reims'in ölüm ilanı'na göre, Ocak 1147'de öldü ve yerini aynı yılın Nisan ayında Évrard des Barres aldı. Bazı yazarlar ölüm tarihini 13 Ocak 1147 olarak vermektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Demurger, Alain (2008). Les Templiers, une chevalerie chrétienne au Moyen Âge. Points Histoire (Fransızca). Paris, Seuil. s. 611. ISBN 9782757811221. 
  2. ^ (de Sainte Marie), Anselme; Fourny, Honoré Caille Du; Courcy, Pol Louis Potier de (1733). Histoire Généalogique Et Chronologique De La Maison Royale De France, Des Pairs, Grands Officiers de la Couronne & de la Maison du Roy: & des anciens Barons du Royaume: Avec Les Qualitez, L'Origine, Le Progrès & les Armes de leurs Familles, Pol Louis Potier de Courcy (Fransızca). Compagnie des Libraires. s. 567. 
  3. ^ Van Grasdorff, Gilles (2015). Secrets & mystères des templiers (Fransızca). Presses du Châtelet. s. 80. ISBN 9782845926172.  citing: Dailliez, Laurent (2003). Les Templiers. Tempus (Fransızca). Paris: Perrin. ISBN 226202006X. 
Dini unvanlar
Önce gelen:
Hugues de Payens
Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı
1136-1147
Sonra gelen:
Évrard des Barres

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tapınak Şövalyeleri</span> Orta Çağda faaliyet gösteren Hristiyan askerî tarikatı

Tapınak Şövalyeleri, Mabet Şövalyeleri veya Tapınak Tarikatı, tanınmış Hristiyan askerî tarikatlarından biridir. Resmî olarak iki yüzyıl boyunca faaliyette bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Haçlı Seferi</span> 1147–1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı seferi

İkinci Haçlı seferi, 1147-1149 yılları arasında gerçekleşen Haçlı Seferleridir.

<span class="mw-page-title-main">Yedinci Haçlı Seferi</span>

Yedinci Haçlı Seferi 1248 - 1254 yılları arasında Mısır'a yönelik olmuştur.

Médicis Ödülü, Gala Barbisan ile Jean-Pierre Giraudoux'nun 1 Nisan 1958'de başlattıkları bir edebiyat ödülüdür. Ödül, adını yeni duyurmaya başlayan ya da henüz hak ettiği üne kavuşamamış olan yazarların roman, öykü ya da öykü derlemelerini ödüllendirmek amacıyla kurulmuş; zamanla üç ana kola ayrılmıştır:

<span class="mw-page-title-main">Jean-Louis Barrault</span> Fransız sahne sanatçısı ve tiyatro yönetmeni (1910 – 1994)

Jean-Louis Barrault,, Fransız sinema ve tiyatro oyuncusu, pandomim sanatçısı, yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">René Grousset</span> Fransız tarihçi (1885 – 1952)

René Grousset Fransız bir tarihçi, Cernuschi Müzesi ve Guimet Müzesi'nde küratör ve Fransız Akademisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Germain de Lacépède</span> Fransız doğa bilimci (1756 – 1825)

Bernard-Germain-Étienne de La Ville-sur-Illon, comte de Lacépède ya da La Cépède, Fransız doğa tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Renaud (Antakya prensi)</span> Fransız haçlı ordusu katılımcısı (1123-1187)

Renaud de Châtillon, İkinci Haçlı Seferi'ne hizmet etmiş, sonra Kutsal Topraklar'da kalmış şövalye. Renaud, yaşadığı sürece ve sonrası çok sıra dışı bir karakter olmuştur; Müslüman yazarlar onu İslam'ın düşmanlarının başı olarak görmüşlerdir.

Clermontlu Margaret, Flandre Kontu I. Charles ve Flandre Kontu Thierry ile iki kez evlilik yoluyla Flandre kontesidir. 1118 ile 1132 yılları arasında Amiens'i suo jure kontesolarak yönetti.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kuşatması (1148)</span>

Şam Kuşatması, İkinci Haçlı Seferi sırasında 24 ile 29 Temmuz günleri arasında gerçekleşmiştir. Mutlak haçlı yenilgisiyle sona erdi ve haçlı seferinin parçalanmasına yol açtı. Papa III. Eugenius ve Bernard de Clairvaux'ın İkinci Haçlı Seferi çağrısına yanıt olarak Kutsal Topraklar'a yürüyen iki ana Hristiyan güce, Fransa kralı VII. Louis ve Almanya kralı III. Konrad komuta etti. Her ikisi de takip eden aylarda Anadolu boyunca yürüyüşleri sırasında felaket ile karşılaştılar ve ordularının çoğu yok edildi. Haçlı seferinin asıl odağı Urfa idi, fakat Kral III. Baldwin ve Tapınak Şövalyeleri'nin tercihi Şam'dı. Akka Konsili'nde Fransa, Almanya ve Kudüs Krallığı'nın önde gelenleri Haçlıların Şam'a yönelmesine karar verdiler.

1136 yılında tapınak şövalyeleri’nin başına geçen Robert de Craon’un, Papa II. İnnocentius’dan istediği, tapınağa gelen bağışların yine tapınak için istenildiği şekilde kullanılması yolunda bir düzenleme yapılmasını ve bu amaçla tarikata imtiyazlar tanımasını içeren genelgenin adı..

<span class="mw-page-title-main">Gilbert Horal</span>

Gilbert Horal veya Erail, 1193'ten 1200'e kadar Tapınak Şövalyeleri'nin 12. Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Évrard des Barres</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1113-1174)

Évrard des Barres, 1147'den 1152'ye kadar Tapınak Şövalyeleri'nin üçüncü Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bernard de Tremelay</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1100-1153)

Bernard de Tramelay Tapınak Şövalyeleri'nin dördüncü Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Philippe du Plessis</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1165-1209)

Philippe du Plessis Tapınak Şövalyeleri'nin 13. Büyük Üstadıdır. Fransa'nın Anjou kentindeki Plessis-Macé kalesinde doğmuştur. 1189'da Üçüncü Haçlı Seferi'ne basit bir şövalye olarak katılmış ve Filistin'deki Tapınak Şövalyeleri ile tanıştı. Gilbert Horal'ın ölümünden sonra Büyük Üstat olmuştur. Selahaddin Eyyubi ile I. Richard arasındaki anlaşmanın sürdürülmesine yardım etti. Bu antlaşmanın 1208 yılında yenilenmesinde Töton Şövalyeleri ve Hospitalier Şövalyeleri, I. Adil ile yeni bir barış antlaşması teklifinde bulunmalarını önerdi. Anlaşma Papa III. Innocentius tarafından eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Chartres</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1178-1219)

Guillaume de Chartres, 1210'dan 26 Ağustos 1218'e kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Sonnac</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (1...-1250)

Guillaume de Sonnac, 1247'den 1250'ye kadar Tapınak Şövalyeleri'nin Büyük Üstadıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume de Beaujeu</span> Fransız şövalye ve Tapınak Şövalyeleri büyük üstadı (12..-1291)

Guillaume de Beaujeu, diğer adıyla Beaujeu'lu William, 1273'ten 1291'deki Akka Kuşatması sırasındaki ölümüne kadar Tapınak Şövalyeleri'nin 21. Büyük Üstadıdır. Filistin'e Büyük Üstatlık yapan son Büyük Üstaddı.

Çalan Kalesi veya Roche-Guillaume, Türkiye'nin Hatay ilinde Belen Geçidi yakınında bulunan Tapınak Şövalyeleri'ne ait bir Orta Çağ kalesiydi.