İçeriğe atla

Robert Walpole

Robert Walpole
Büyük Britanya Başbakanı
Görev süresi
4 Nisan 1721 - 11 Şubat 1742
Hükümdar I. George
II. George
Yerine geldiğiMakam oluşturuldu
Yerine gelenSpencer Compton
Kişisel bilgiler
Doğum 26 Ağustos 1676(1676-08-26)
Houghton, Norfolk, İngiltere
Ölüm 18 Mart 1745 (68 yaşında)
Londra, İngiltere, Büyük Britanya Krallığı
Defin yeri
Partisi Whig
Evlilik(ler)
  • Catherine Shorter
    (e. 1700; ö. 1737)
  • Maria Skerret
    (e. 1738; ö. 1738)
Çocuk(lar) 6, Robert, Edward ve Horace
Bitirdiği okul King's College, Cambridge
Mesleği
  • Akademisyen
  • İş adamı
  • Siyasetçi
Dini İngiltere Kilisesi
İmzası

Robert Walpole (d. 26 Ağustos 1676, Norfolk - ö. 18 Mart 1745, Londra), Britanyalı devlet adamı. Genellikle ilk Büyük Britanya başbakanı olarak anılır.

Kariyeri

1701'de Avam Kamarası'na giren Robert Walpole, kısa sürede etkin İngiliz Liberal Parti üyelerinden biri hâline geldi. 1708-1710 arası savaş bakanlığı, 1710-1711 arası Kraliyet Donanması hazinesinden sorumlu bakanlık ve Kit-Kat Kulüp üyeliği yaptı. 1712 yılında muhafazakârlar tarafından rüşvet yemekle suçlandı ve Avam Kamarası'ndan çıkartıldı. I. George'nin tahta çıkmasıyla beraber eski yerini tekrar ele geçirdi.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Yeni makam
Büyük Britanya Başbakanı
1721-1742
Sonra gelen:
Spencer Compton


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lordlar Kamarası</span> Birleşik Krallık Parlamentosunun üst kanadı

Lordlar Kamarası, Birleşik Krallık parlamentosunun üst kamarası. Üyeleri "lord" unvanını taşır.

<span class="mw-page-title-main">Avam Kamarası</span> Birleşik Krallık Parlamentosunun alt kanadı

Avam Kamarası, Birleşik Krallık'ta üyeleri beşer yıllık dönemler için seçimle işbaşına gelen milletvekillerinden oluşan alt meclistir. Kamaranın toplanma yeri, Birleşik Krallık'ın üst meclisi olan Lordlar Kamarası ile aynı yer olan Westminster Sarayı'dır. Bu meclisi oluşturan 650 üye, parlamento dağılana kadar, ülkedeki her seçim bölgesinden oy çokluğu sistemi ile seçilip, seçildikleri bölgeyi temsil ederler.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Beckett</span>

Margaret Mary Beckett, İngiliz siyasetçi. İngiltere İşçi Partisi üyesi, 5 Mayıs 2006 ile 28 Haziran 2007 arasında İngiltere dışişleri bakanı. İngiltere'de göreve gelen ilk kadın dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">John Major</span> Birleşik Krallık başbakanı (1990–1997)

John Major, İngiliz siyasetçi ve Birleşik Krallık başbakanı. 1990-1997 yılları arasına Muhafazakâr Parti Genel Başkanlığı ve Birleşik Krallık başbakanlığı yapmıştır. 1979-1990 yılları arasında Margaret Thatcher'ın kurmuş olduğu hükûmetlerde dışişleri bakanı ve maliye bakanı olarak, 2001 yılına kadar Birleşik Krallık Parlamentosu Huntingdon üyesi olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alec Douglas-Home</span> Birleşik Krallık başbakanı (1963–1964)

Alexander Frederick Douglas-Home İngiliz siyasetçi, Ekim 1963 - Ekim 1964 arası başbakan, Macmillan ve Heath kabinelerinde dışişleri bakanı.

İşçi Partisi, 20. yüzyılın ilk yıllarından beri Birleşik Krallık'ta sol kanadın en büyük siyasi partisidir.

<span class="mw-page-title-main">IV. William</span>

IV. William, 1830-1837 arası Birleşik Krallık ve Hannover kralı ve Kraliçe Victoria'nın amcası. Temsil gücünü seyrek nüfuslu bölgelerden sanayi bölgelerine kaydıran, böylece hükümdar ile toprak sahibi soyluların yönetim üzerindeki etkilerini sınırlandıran 1832 Reform Yasası'nı kabul etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henry Campbell-Bannerman</span> Birleşik Krallık eski Başbakanı (1836-1908)

Henry Campbell-Bannerman asıl adı Henry Campbell, 5 Aralık 1905'ten 3 Nisan 1908'e değin görev yapmış İngiliz başbakanı. Saygınlığıyla Liberal Parti'de birliği sağlamanın yanı sıra, son derece güçlü bir kabine oluşturmuştur. Transvaal'e (1906]) ve Oranj Irmağı Kolonisi'ne (1907) özerklik verilmesine önayak olarak, Güney Afrika Savaşı'nda (1899-1902) yenilgiye uğrayan Boerlerin imparatorluğuna bağlı kalmalarını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Geoffrey Howe</span> İngiliz siyasetçi

Sir Richard Edward Geoffrey Howe, Baron Howe İngiliz siyasetçi, bakan. Margaret Thatcher kabinelerinin en uzun süre hizmet gören bakanıydı. Maliye Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Avam Kamarası başkanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. 1 Kasım 1990'daki istifasının Thatcher'ın üç hafta sonraki istifasına zemin hazırladığı söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Ed Miliband</span> İngiliz siyasetçi (d. 1969)

Edward Miliband bir Birleşik Krallık politikacısıdır. 2005'ten itibaren Avam Kamarası'nda "Doncaster North" seçim bölgesinden milletvekilliği yapmaktadır. 2007-2010 döneminde Birleşik Krallık Başbakanı olan Gordon Brown'ın hükûmetinde bakanlık yapmıştır. 25 Eylül 2010'da İşçi Partisi Başkanı seçilmiştir ve Avam Kamarası'nda ana muhalefet partisi lideri olarak görev yapmıştır. 2015 Birleşik Krallık genel seçimlerinde partisinin aldığı kötü sonuçların ardından parti başkanlığı görevinden ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Avam Kamarası</span> Kanada Parlamentosunun alt kanadı

Kanada Avam Kamarası, Genel Vali tarafından temsil edilen Kanada Monarşisi ve Senato ile birlikte Kanada Parlamentosuna bağlı alt meclistir.

<span class="mw-page-title-main">John Pym</span>

John Pym İngiliz milletvekili, Uzun Parlamento lideri, kral I. James ve sonrasında kral I. Charles'ın azılı muhalifi. 1642 yılında İngiliz İç Savaşını başlatan olayda başroldedir. Aralarında kendisinin de olduğu beş muhalif vekili bizzat tutuklamak üzere Avam Kamarası'na gelen kral I. Charles uzlaşmaz tavrıyla iç savaşı başlatmış olur. Pym, kralın danışmanı olan William Laud'u İngiltere'yi yeniden Katolikleştirmeye çalışmakla suçlar.

<span class="mw-page-title-main">Henry Addington</span>

Henry Addington, 1801-1804 yılları arasında Birleşik Krallık Başbakanı olarak görev yapmış İngiliz Muhafazakâr devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">2017 Birleşik Krallık genel seçimleri</span> Birleşik Krallıkda genel seçim tamamlandı

2017 Birleşik Krallık genel seçimleri, Avam Kamarası üyelerinin seçilmesi için 8 Haziran 2017 tarihinde gerçekleşmiş erken genel seçimlerdir. En yüksek oyu 42.4% oy oranıyla Başkanı Theresa May olan Muhafazakâr Parti aldı. Başkanı Jeremy Corbyn olan İşçi Partisi ise 40.0% oy oranıyla 2. sırada kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Lindsay Hoyle</span> İngiliz siyasetçi

Sir Lindsay Harvey Hoyle, Kasım 2019'dan beri Avam Kamarası Başkanı olarak görev yapan İngiliz siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Avam Kamarası başkanı (Birleşik Krallık)</span>

Avam Kamarası Başkanı, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun alt meclisi olan Avam Kamarası'nın en yüksek otoritesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşlı William Pitt</span>

William Pitt, PC, FRS, 18. yüzyılın ortalarında Büyük Britanya Başbakanı olarak görev yapan Whig grubunun bir İngiliz devlet adamıydı. Tarihçiler, onu Pr. olan oğlu William Pitt'den ayırmak için ona Chatham Pitt'i veya Yaşlı William Pitt olarak adlandırmışlardır. Pitt, 1766 yılına kadar bir unvanı kabul etmeyi uzun zamandır reddettiği için Büyük Ortak olarak da biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Heath Hükûmeti</span>

Muhafazakar Parti'den Edward Heath, Heath Hükûmetini kurdu ve 18 Haziran genel seçimlerinin ardından 19 Haziran 1970'de Kraliçe II. Elizabeth tarafından Birleşik Krallık Başbakanı olarak görevlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Harley Hükûmeti</span>

Harley Hükûmeti, Kraliçe Anne döneminde 1710-1714 yılları arasında var olan İngiliz hükûmetiydi. Robert Harley tarafından yönetildi ve büyük ölçüde Tories'den oluşuyordu. Harley, görünüşte güçlü Whig Junto'yu ve ılımlı Tory müttefiki Lord Godolphin'i deviren taraf değiştiren eski bir Whig idi. Bu, Parti Kutuplaşması sırasında, iki grup arasındaki bölünmelerin doruk noktasına ulaştığı ve destekçileri arasında bir "kağıt savaşı" patlak verdiği zaman geldi. Harley hükûmetini destekleyen yazarlar arasında rakip Kit-Kat Club üyeleriyle çatışan Jonathon Swift, Daniel Defoe, Delarivier Manley, John Arbuthnot ve Alexander Pope vardı.