İçeriğe atla

Robert Tarjan

Robert Endre Tarjan
Doğum30 Nisan 1948 (76 yaşında)
Pomona, Kaliforniya, ABD
EğitimStanford Üniversitesi
ÖdüllerNevanlinna Ödülü (1982)
Turing Ödülü (1986)
Kariyeri
DalıBilgisayar bilimi
Çalıştığı kurumlarKaliforniya Üniversitesi, Berkeley
Hewlett-Packard
Microsoft

Robert Endre Tarjan (d. 30 Nisan 1948), Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi. Çizge kuramına yaptığı katkılarla tanınan Tarjan Princeton Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Tarjan 1982'de Nevanlinna Ödülü'nü, 1986'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ "Intertrust Leadership". intertrust.com. 4 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ King, V. "Robert E Tarjan — A.M. Turing Award Laureate". ACM. 19 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Turing</span> İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog

Alan Mathison Turing, İngiliz matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptolog. Bilgisayar biliminin kurucusu sayılır. Geliştirmiş olduğu Turing testi ile makinelerin ve bilgisayarların düşünme yetisine sahip olup olamayacakları konusunda bir kriter öne sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Dennis Ritchie</span> Amerikalı bilgisayar bilimci

Dennis MacAlistair Ritchie, uzun süre birlikte çalıştığı arkadaşı Ken Thompson ile birlikte C programlama dilini ve Unix işletim sistemini yazan saygın Amerikalı bilgisayar bilimcisi. 1983'te Turing Ödülü'nü, 1999'de Ulusal Teknoloji Madalyası ödülünü aldı. 12 Ekim 2011'de ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çelik Gülersoy</span> Türk yargıç ve sanat tarihçisi (1930-2003)

Çelik Uygur (Uğur) Gülersoy, avukat, turizmci, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Fred Brooks</span> Amerikalı yazılım mühendisi ve bilgisayar bilimci (1931-2022)

Frederick Phillips Brooks, Jr., Amerikalı yazılım mühendisi ve bilgisayar bilimcisidir. The Mythical Man-Month adlı kitabın yazarıdır ve 1999 yılında Turing Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Hellman</span>

Martin Edward Hellman, Amerikalı şifrebilimci. Whitfield Diffie ve Ralph Merkle'la birlikte geliştirdiği açık anahtarlı şifreleme teknolojisi ile tanınmıştır. Bilgisayar gizliliği konusunda uzun süreli çalışmalar yapmış olan Hellman, nükleer caydırıcılığa risk temelli bir açıklama da getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Whitfield Diffie</span>

Bailey Whitfield 'Whit' Diffie, Amerikalı şifrebilimci. 1976'da Martin Hellman'le birlikte kaleme aldığı New Directions in Cryptography makalesi yeni bir anahtar değişimi tekniğini gündeme getirmiş ve açık anahtarlı şifreleme algoritmalarının tasarlanmasını kolaylaştırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Liskov</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Barbara Liskov, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışan Liskov Amerika Birleşik Devletleri'nde bilgisayar bilimi doktorası sahibi ilk kadınlardan biridir. Liskov kendi adını taşıyan ikame ilkesiyle 2008 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">E. Allen Emerson</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Ernest Allen Emerson, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Austin Teksas Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır. Model denetimi konulu çalışmasıyla Edmund M. Clarke ve Joseph Sifakis'le birlikte 2007 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bob Kahn</span>

Robert Elliot Kahn, Amerikalı elektrik mühendisi. İnternetin temel iletişim kurallarından TCP/IP'yi geliştirmiş ve 2004 yılında Vint Cerf'le birlikte Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Kahn 1960'ta City College of New York Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Alan Kay</span> Amerikan bilgisayar bilim adamı (1940 doğumlu)

Alan Curtis Kay, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Nesne yönelimli programlama ve pencere sistemi konulu çalışmalarıyla tanınmıştır. Kay 2003 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth E. Iverson</span>

Kenneth Eugene Iverson, Kanadalı bilgisayar bilimcisi. APL adlı programlama diline yaptığı katkılardan ötürü 1979 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Iverson 1950'de Queen's Üniversitesi Matematik ve Fizik Bölümü'nden mezun olmuştur.

Allen Newell, Amerikalı bilişsel ruhbilim araştırmacısı. RAND Corporation ve Carnegie Mellon Üniversitesi'nde çalışmış olan Newell, yapay zekâ konusunda geliştirilmiş ilk uygulamalar olan Logic Theory Machine (1956) ve General Problem Solver'a (1957) katkıda bulunmuştur. Allen Newell 1975 yılında Herbert A. Simon'la birlikte Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jim Gray (bilgisayar bilimcisi)</span>

James Nicholas Gray, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley mezunu olan Gray 1998 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Veritabanı konulu araştırmalarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">William Kahan</span> Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi

William "Velvel" Morton Kahan, Kanadalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi. Sayısal yöntemlere yaptığı katkılardan ötürü 1989'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. 1994'te ACM Fellow olan Kahan 2005'te ABD Millî Mühendislik Akademisi üyeliğiyle onurlandırılmıştır.

Edgar Frank "Ted" Codd, İngiliz bilgisayar bilimcisi. IBM'de çalıştığı sırada ilişkisel modeli tasarlayarak çağdaş veritabanı yönetim sistemlerinin temellerini atmıştır. Oxford Üniversitesi'nde matematik ve kimya öğrenimi görmüş olan Codd 1981'de Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

Robert W. (Bob) Floyd, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Bir çizgedeki en kısa yolları bulmaya yarayan Floyd-Warshall algoritmasıyla tanınmıştır. 1967 tarihli Assigning Meanings to Programs makalesiyle program doğrulama dalının temellerini atan Floyd 1978'de Turing Ödülü'ne değer görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">John L. Hennessy</span>

John Leroy Hennessy, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve iş insanı. Alphabet adlı şirketin yönetim kurulu başkanı olan Hennessy MIPS Technologies ve Atheros'un kurucuları arasındadır. Bilgisayar mimarisine yaptığı katkılardan ötürü David Patterson'la birlikte 2017 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yann LeCun</span>

Yann LeCun, Fransız bilgisayar bilimcisi. Makine öğrenimi, bilgisayarlı görme, gezgin robotlar ve hesaplamalı nörobilim konularındaki çalışmalarıyla tanınmıştır. New York Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan LeCun Yoshua Bengio ve Geoffrey Hinton ile birlikte 2018 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

Jeffrey David Ullman, Amerikalı bilgisayar bilimci. Stanford Üniversitesinde emekli profesör olarak görev yapan Ullman'ın derleyiciler, veri yapıları ve veritabanları ile ilgili kitapları yükseköğretimde temel başvuru kaynakları arasında sayılmaktadır.