İçeriğe atla

Robert Sobukwe

Apartheid
Olaylar ve Projeler

Sharpeville Katliamı
Soweto Ayaklanması · İhanet Davası
Rivonia Davası
Church Street saldırısı · CODESA
St James Kilisesi Katliamı
Cape Town barış yürüyüşü

Kuruluşlar

ANC · IFP · AWB · Siyah Kuşak · CCB
Muhafazakar Parti · ECC · PP · RP
PFP · HNP · MK · PAC · SACP · UDF
Broederbond · Ulusal Parti
COSATU · SADF

Kişiler

P. W. Botha · D. F. Malan
Nelson Mandela
Desmond Tutu · F. W. de Klerk
Walter Sisulu · Helen Suzman
Harry Schwarz · Andries Treurnicht
H. F. Verwoerd · Oliver Tambo
B. J. Vorster · Kaiser Matanzima
Jimmy Kruger · Steve Biko
Mahatma Gandi · Robert Sobukwe
Joe Slovo · Trevor Huddleston
Hector Pieterson · Winnie Madikizela-Mandela

Yerler

Bantustan · Altıncı Bölge · Robben Adası
Sophiatown · Güneybatı Afrika
Soweto · Sun City · Vlakplaas

Diğer konular

Afrika ulusalcılığı
Apartheid yasaları · Özgürlük Anlaşması
Sullivan İlkeleri · Kairos Belgesi
Yatırım çekme kampanyası
Güney Afrika Polis Teşkilatı

Robert Mangaliso Sobukwe (5 Aralık 1924 - 27 Şubat 1978) Güney Afrikalı siyasetçi, Irkçı Güney Afrika Yönetimine karşı Pan Afrika Kongresinin kurucularındadır.

İlk yıllar

Sobukwe Cape Eyaletinin Graaf-Reinet kasabasında doğmuştur. Ailesi fakirdi ve eğitimini doğduğu yerde sınırlı imkânlarla aldı. Healdtown’da Metodist bir koleje gitti ve 1948 yılında, eğitimine devam ettiği Fort Hare Üniversitesi’nde Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Gençlik Örgütüne katıldı.

Siyasi hayatı

1952 yılında Sobukwe, “Karşı Gelme Kampanyası” sırasında öne çıkmaya başladı. Afrika Ulusal Kongresindeki “Afrikanistler” ile beraber davranmaya başladı ve 1957 yılında ANC’den ayrılarak Afrikanist gazete Johannesburg’un yazı işleri müdürü oldu.Güney Afrika için Afrikanist bir geleceğe inanıyor ve ülkede siyah olmayan azınlıklar olmasına rağmen siyahlardan başka birisiyle beraber iş yapmayı reddediyordu. ANC’den ayrıldıktan sonra Pan Afrika Kongresini (PAC) kurdu. 1959 yılında da ilk başkanı seçildi. Robert Sobukwe yoldaşları ve arkadaşlarınca “profesör” olarak çağrılırdı. Eğitim alanında gelişkinliği ve yetenekli bir hatip olması bunda etkendir. Güney Afrikalı siyahların başkalarının (siyah olmayanların) yardımı olmadan kendilerini özgürleştirmeleri gerektiğinden bahsederdi. Direngen ve mücadeleci tavrı kuşaklar boyu Güney Afrikalıları etkilemiştir, özellikle Steve Biko’nun “Siyah Bilinç Hareketi”ni derinden etkilemiştir.

Esareti

21 Mart 1960 tarihinde PAC, nefret edilen Geçiş Kanununa karşı ülke çapında protestolar düzenledi. Katılan tüm siyahlardan yanlarında yasada belirtilen geçiş belgelerini taşımaları isteniyordu. Sobukwe, Orlando - Soweto’da bir polis karakoluna doğru yürüyüşe önderlik ederek açıkça yasaları ihlal ediyordu. Böyle yaparak izin belgesinde yazan bölgelerin dışında bir yerde bulunduğundan dolayı kendisini doğrudan cezalı duruma getiriyordu. Aynı gün Sharpeville’de düzenlenen benzer bir gösteri sırasında polis halka ateş açmış ve 69 kişi öldürülmüştü.Sobukwe, tutuklanmasından sonra, halkı isyana teşvik suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezasını çektikten sonra salıverilmedi ve ünlü ada hapishanesi Robben Adası’nda kanunsuz bir şekilde esir edildi. Çıkartılan yeni infaz yasası gereği her yıl esirlik durumu Adalet Bakanlığı tarafından bir yıllığına uzatılıyordu. Bu uygulama hukukta Sobukwe maddesi olarak bilinir. Bu şekilde 3 yıl fazla ceza alan Sobukwe bu madde kapsamında hapis yatan tek kişidir.

Robben Adası günleri

Sobukwe burada tek kişilik bir hücrede tutularak dış dünyadan yalıtılmıştı. Sadece bazı kişisel eşyalarına izin verilmişti; kitap, gazete, elbise, ekmek vb. Diğer mahkûmlarla temas etmesi önlenmekte ve kendisi ayrı bir yerde tutulmaktaydı. Sadece bazı sabah sporu seansları sırasında el hareketleriyle diğer mahkûmlarla haberleşebiliyordu. Buna rağmen PAC’nin Maoist bir siyasi programa sahip olması konusundaki tartışmalara, onaylayarak katılmıştır. Hapis kaldığı süre boyunca ders çalışmış ve Londra Üniversitesi’ni dışarıdan bitirerek Ekonomi Bölümünden mezun olmuştur.Irkçı Güney Afrika Yönetiminin onu diğer ANC liderlerine göre daha radikal ve tehlikeli bir rakip olarak gördükleri belirtilmektedir.Mahpusluğu sırasında Sobukwe, arkadaşı Benjamin Pogrund ile yazışmaya devam edecek ve Pogrund 1990 yılında Sobukwe’nin biyografisini yazacaktır.[1]

Kimberley ve iç sürgün

Sobukwe 1969 yılında salıverilir. Kimberley kentinde ailesiyle beraber yaşamasına izin verilir ancak ev hapsindedir. Kimberley kentinin seçilmesindeki nedenlerden birisi buradakileri kolay etkileyemeyeceği, diğeri ise bu kentte devlet tarafından kolaylıkla takip edilebilecek olmasıdır. Ayrıca siyasi faaliyette bulunması da yasaklanmıştır. Yurt dışına çıkışı da yasaklandığından eğitimini tamamlama şansı da elinden alınmıştı. Yurt dışında ve özellikle ABD’den gelen, üniversite öğretim üyeliği tekliflerine olumlu cevap verememiştir. Eğitimini sürdüren Sobukwe yerel bir avukatın yardımı sayesinde derslere devam ettiği Hukuk Fakültesinden avukat olarak mezun olacaktır. Avukat olarak mezun olunca Kimberley’de 1975 yılında kendi avukatlık bürosunu açmıştır.

Hastalık ve ölüm

1977 yılında akciğer kanseri teşhisiyle hastaneye kaldırılan Sobukwe’nin tedavi edilebilmesi için yurt dışına gönderilmesini talep eden doktorların istekleri reddedilince Sobukwe 27 Şubat 1978 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nelson Mandela</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nelson Rolihlahla Mandela ya da kabile adıyla Madiba, Güney Afrikalı Anti Apartheid aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahî devlet başkanı. 1994'te ilk defa tüm halkın katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilmiştir. Yönetimi, Apartheid'ın mirasının dağılmasına, ırkçılığı engellemeye, fakirlik ve eşitsizliğe odaklanmıştır. Siyasi görüş olarak Demokratik Sosyalist olan Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 1990'dan 1999'a kadar parti başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Desmond Tutu</span> Başpiskopos

Desmond Mpilo Tutu Cape Town, Güney Afrika Cumhuriyeti), apartheid karşıtı ve insan hakları aktivisti olarak yaptığı çalışmalarla tanınan Güney Afrika Anglikan Kilisesi başpiskoposu ve ilahiyatçı. 1984 yılında Nobel Barış Ödülünü kazandı. 1985'ten 1986'ya kadar Johannesburg Piskoposu ve ardından 1986'dan 1996'ya kadar Cape Town Başpiskoposu olup her iki durumda da bu mevkiye gelen ilk Siyah Afrikalı oldu. İlahiyat alanında Siyah ilahiyat kaynaklı fikirleri Afrika ilahiyatı ile birleştirmeye çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Ulusal Kongresi</span>

Afrika Ulusal Konseyi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde çoğunluk yönetiminin kurulduğu Mayıs 1994'ten bu yana hükûmette bulunan merkez-sol çizgideki partidir. Parti Güney Afrika Sendikalar Birliği (COSATU) ve Güney Afrika Komünist Partisi'yle (SACP) birlikte bir üç parçalı ittifak içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rubin Carter</span> Amerikalı boksçu (1937 – 2014)

Rubin Hurricane Carter, Hurricane lakaplı orta sıklet boksördür.

<span class="mw-page-title-main">Albert Lutuli</span>

Albert John Lutuli, Luthuli olarak da yazılır., Zulu kabile şefi ve Afrika Ulusal Kongresi (ANC) başkanı (1952-1960).Irk ayrımına karşı yürüttüğü barışçıl mücadele nedeniyle 1960'ta Nobel Barış Ödülü'nü alarak bu ödülü kazanan ilk Afrikalı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Komünist Partisi</span>

Güney Afrika Komünist Partisi, 1921 yılında Güney Afrika'da kurulan bir komünist partidir. SACP, ANC ve COSATU'yla birlikte üç partili ittifak içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Steve Biko</span> Güney Afrikada apartheid karşıtı aktivist (1946-1977)

Steve Bantu Biko, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde ırk ayrımına karşı mücadele eden halk önderi, Siyah Bilinç Hareketi'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Apartheid</span> Güney Afrikada ırk ayrımı sistemi

Apartheid, Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti ile bu devlete bağlı Güneybatı Afrika'da (Namibya) 1948-1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistemdir. Apartheid kelimesi Afrikaanca "ayrılık" anlamına gelmektedir. Bu süreç Avrupa kökenli beyazlar tarafından, baasskap adı da verilen ve beyaz ırkın diğer ırklardan üstün olduğunu savunan bir ideoloji ile yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jacob Zuma</span> 4. Güney Afrika cumhurbaşkanı

Jacob Gedleyihlekisa Zuma, Güney Afrikalı siyasetçi. Zuma, Afrika kıtasının güney ucunda yer alan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 2009 ile 2018 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur. Zuma 22 Nisan 2009 ile 18 Aralık 2017 tarihleri arasında Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) genel başkanlık görevini yürütmüştür.

Sharpeville Katliamı, 21 Mart 1960 tarihinde Güney Afrikalı güvenlik güçlerinin siyahi protestoculardan oluşan bir gruba ateş açması sonucu 69 kişinin ölümüne neden olan olay. Katliam, bugünkü Gauteng eyaletinin sınırları içinde bulunan Sharpeville'de meydana gelmiştir.

Rivonia Davası, 1963 ve 1964 yıllarında Güney Afrika'da görülmüş olan ve Afrika Ulusal Konseyi'nin 10 önderinin apartheid rejimini yıkmak amacıyla giriştikleri 221 eylemi konu alan dava.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika pasaportu</span>

Güney Afrika pasaportu Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşlarına uluslararası seyahat amaçlı verilen bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da LGBT hakları</span>

Afrika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında oldukça kısıtlıdır. BBC eşcinselliğin 38 Afrika ülkesinde yasa dışı olduğu tahmin etmektedir. 13 devlette ise eşcinsellik yasaldır ya da bu konuyla ilgili yasa yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Kathrada</span> Güney Afrikalı siyasetçi

Ahmed Mohamed Kathrada, bilinen adıyla Kathy, Güney Afrikalı politikacı, eski politik tutsak ve ırk ayrımı önleyici eylemci.

Philip Kgosana ,Güney Afrikalı siyasetçi, özgürlükçü lider ve aktivisttir. 30 Mart 1960'ta, ülkenin geçiş yasalarına karşı çıkan 30 000 protestocunun Langa'dan Cape Town'a kadar yürüdüğü en büyük anti-apartheid gösteri ve yürüyüşlerinden birisi olan Güney Afrika, Cape Town'daki Pan Afrikanist Kongresi'nin liderliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Winnie Mandela</span> Güney Afrikalı siyasetçi (1936-2018)

Winnie Madikizela-Mandela,, Güney Afrikalı siyasetçi ve aktivisttir. Ünlü Güney Afrikalı özgürlükçü efsane lider, Nelson Mandela ile 1958'de evlenip 1996'da ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hendrik Verwoerd</span> 6. Güney Afrika Başbakanı

Hendrik Frensch Verwoerd veya bilinen adı ile Dr. H. F. Verwoerd, eski Güney Afrikalı siyasetçi ve Die Transvaler gazetesinin sorumlu müdürü. Apartheid hareketinin mimarı olarak bilinir. 1950 ve 1958 yılları arasında Güney Afrika'nın İçişleri Bakanı, 1958 ve 1966 yılları arasında ise ülkenin altıncı Başbakanı olarak görev yaptı. 6 Eylül 1966 tarihinde Dimitri Tsafendas tarafından bıçaklanmıştır. Groote Schuur Hastanesine getirildikten kısa bir süre sonra ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Afrika milliyetçiliği</span>

Afrika milliyetçiliği, özellikle Sahra Altı Afrika'da bulunan ve ulusal kendi kaderini tayin etme ve ulus devletlerin kurulması fikrine dayanan bir grup siyasi ideolojiyi ifade eden şemsiye bir terimdir. İdeoloji, Avrupa sömürge yönetimi altında 19. ve 20. yüzyıllarda ve Avrupa'dan gelen milliyetçi fikirlerden ilham alarak ortaya çıkmıştır. Başlangıçta, Afrika milliyetçiliği, kaderini tayin taleplerine dayandırıyordu ve Afrika'nın dekolonizasyon sürecini zorlamada önemli bir rol oynadı. Bununla birlikte, bu terim çok çeşitli ideolojik ve siyasi hareketleri ifade eder ve Afrika'daki birkaç veya tüm ulus devletlerin federasyonuna başvurabilecek Pan-Afrikanizm ile karıştırılmamalıdır.

Ntombizanele Beauty Sifuba, Mayıs 2019'dan bu yana Free State İl Yasama Meclisinin konuşmacısı olan Güney Afrikalı bir politikacı ve eğitimcidir. Aynı ay meclise seçildi. Sifuba, Afrika Ulusal Kongresi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">1994 Güney Afrika genel seçimleri</span>

1994 Güney Afrika genel seçimleri, Güney Afrika'da genel oy hakkının uygulandığı ilk seçimlerdi. Apartheid döneminin sona ermesinin ilk adımı oldu. Seçim, Bağımsız Seçim Komitesi'nin yönetiminde gerçekleştirildi.