İçeriğe atla

Robert Redfield

Robert Redfield (1897 - 1958), Amerikalı antropologdur. Orta Amerika yerli kültürü ile ilgili araştırmalarıyla tanınır.

1915'te Chicago Üniversitesi'nde hukuk öğrenimine başladı. 1921'de hukuk lisansını tamamladıktan sonra bir süre hukuk firmalarında çalıştı. 1923'te Meksika'ya yaptığı bir gezinin ve Şikago Üniversitesi sosyoloji profesörlerinden Robert A. Park'ın etkisiyle ilkel kültürlerle ilgilenmeye başladı.

1925'te hukuk mesleğini tümüyle bırakarak Colorado Üniversitesi'nde sosyoloji okutmanı olarak görev aldı. Ertesi yıl Meksika’da ilk alan araştırmalarını gerçekleştirdi. 1927’de Chicago Üniversitesi'ne dönerek antropoloji alanında doktorasını tamamladı. 1928’de doçent, 1934'te profesör oldu ve Sosyal Bilimler Bölümü Başkanlığı'na getirildi.

II. Dünya Savaşı'nda Savaş İskan Kuruluşu’nun danışmanlığını yapan Redfield, 1948’de Amerikan Irk İlişkileri Konseyi Başkanlığı’na getirildi; aynı yıl Şikago Üniversitesi Antropoloji Bölümü Başkanı oldu. Dünya barışının sağlanması için ırkların ve insan topluluklarının birbirlerini daha iyi tanımaları gerektiği inancıyla 1951'de Ford Vakıf Kültürleri Arası İlişkiler Projesi Başkanlığı’nı üstlendi ve üniversitedeki idari görevinden ayrıldı.

Redfield, 1927’de Meksika’nın Yucatan bölgesinde gerçekleştirdiği ilk alan araştırmasının sonuçlarını 1930’da “Tepoztlan: Bir Meksika Köyü” adlı yapıtında topladı. Yucatan Kızılderililerinin eski Maya kültürü yaratıcılarıyla olan benzerliklerine dikkati çeken Redfield, çalışmalarını diğer bölgelerden büyük oranla yalıtılmış olan bu alanda sürdürdü. 1934’te yayımlanan “Chan Kom: Bir Maya Köyü” adlı araştırmasını 1941’de daha geniş kapsamlı “Yucatan Halk Kültürü” adlı kitabı izledi. Akültürasyon (başka bir kültüre benzeme) kavramını kullanarak dönemin antropoloji çalışmalarına yeni bir boyut kazandırdığı bu yapıtında, küçük yalıtılmış bir topluluğun içinde ayrı cinsten öğeleri barındıran büyük bir topluluğa dönüşümünün, toplumsal değişim ve kültürel karmaşa içeren kesintisiz bir süreç olduğu varsayımını incelemekteydi. 1948’de yeniden Chan Kom’a dönen Redfield, yeni gözlemlediği değişimleri “Gelişmeyi Seçen Bir Köy” adlı yapıtında açıkladı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

Antropoloji ya da insan bilimi, geçmiş ve günümüz topluluklarında yaşayan insanların çeşitli yönlerini inceleyen bilim dalı. İnsanın kültürel ve fiziki yapısını araştıran antropoloji, insanlık tarihinin en eski dönemlerinin aydınlatılmasına yardımcı olur. Bu bilim, insanı kültürel, toplumsal ve biyolojik çeşitliliği içinde anlamaya; insanlığın başlangıcından beri toplulukların çeşitli koşullara nasıl uyarlandığını, bu uyarlanma biçimlerinin nasıl gelişip değiştiğini, çeşitli küresel olayların nasıl dönüştüğünü görmeye ve göstermeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">Niyazi Berkes</span> Kıbrıslı Türk sosyolog

Niyazi Berkes, Kıbrıslı Türk sosyolog ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Talcott Parsons</span> Amerikalı toplumbilimci (1902 – 1979)

Talcott Parsons, Amerikalı sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Ziya Ülken</span>

Mehmet Hilmi Ziya Ülken, Türk düşünce yaşamında ve Türkiye'de bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük etkisi olmuş bir filozof ve sosyologdur.

Gary Alan Fine,, Amerikalı sosyolog ve yazar. Sembolik etkileşimcilik akımının önde gelenlerindendir. Araştırma alanlarından en önde gelenleri restoranlar, sanat anlayışı ve münazara gruplarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> İstanbul’da kurulan, benzerleri arasında Türkiye’nin ilk ve en büyük fakültesi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (İÜEF), 1933 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Edebiyat Fakültesi adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk edebiyat yüksek okuludur.

Şevket Aziz Kansu, Türk, tıp doktoru, antropolog, akademisyen, üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">William Edward Burghardt Du Bois</span> Amerikalı toplumbilimci (1868 – 1963)

William Edward Burghardt Du Bois kısa adıyla, W. E. B. Du Bois, Amerikalı sosyolog. 20. yüzyılın ilk yarısında ABD'de Siyah protesto hareketinin en önemli önderidir. 1909'da Siyahları Geliştirme Ulusal Derneği'nin (NAACP) oluşturulmasına katkıda bulundu.1910-1934 arasında derneğin yayın organı Crisis'in yönetmenliğini yapmıştır.

Juan O'Gorman, Meksikalı mimar ve duvar resmi sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Bronisław Malinowski</span>

Bronisław Kasper Malinowski Polonyalı antropolog, etnograf ve bilim insanı. Şu anda Polonya sınırları içerisinde bulunan Avusturya-Macaristan topraklarında doğdu. Etnoğrafik alan çalışmalarının öncülerinden biri olmasından dolayı 20. yüzyılın en önemli antropologlarından biri olarak tanınmaktadır. Kültürel antropoloji öğreti ve çalışmaları ile birlikte, Malanesia antropoloji araştırmalarına ve sosyoloji biliminin işlevselci yaklaşımına büyük katkı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Radcliffe-Brown</span>

Alfred Reginald Radcliffe-Brown İngiliz sosyal antropolog. Yapısal işlevselci teoriyi geliştirdi. İlkel medeniyetlerin sosyal yapısına ilişkin temel kavramları tarif eden bir çerçeve çizdi.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

Süleyman Sencer Ayata, Türk sosyoloji Profesörü ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Franz Boas</span>

Franz Uri Boas modern antropolojinin kurucusu ve antropolojideki bütüncü yaklaşımı kişiliğinde de bulunduran Alman kökenli Amerikan vatandaşı dilbilimci ve etnolog. Antropoloji'nin ABD'de yerleşmesinde öncü olmuştur

Leopold Max Walther von Wiese und Kaiserswaldau, Alman sosyolog, iktisatçı, akademisyen ve Alman Sosyoloji Topluluğu'nun başkanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Aristid von Grosse</span> Amerikalı kimyager (1905 – 1985)

Aristid von Grosse, Alman-Amerikalı kimyager ve akademisyendir. Nükleer kimya alanında çalışmalarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fei Xiaotong</span>

Fei Xiaotong veya Fei Hsiao-tung, Çinli sosyolog ve insanbilimci.

Nephan Saran, Türk antropolog.