İçeriğe atla

Robert Pogue Harrison

Robert Pogue Harrison (d. 1954, İzmir) Stanford Üniversitesi'nde edebiyat profesörüdür ve burada Fransız ve İtalyan Bölümü'nde Rosina Pierotti İtalyan Edebiyatı Profesörüdür.

Biyografi

Harrison, 1984 yılında Cornell Üniversitesi'nden Latin Dilleri Çalışmaları alanında doktorasını aldı. 1985 yılında Stanford'da Fransızca ve İtalyanca Bölümü'nde misafir yardımcı doçentliği kabul etti. 1986 yılında fakülteye yardımcı doçent olarak katıldı. 1992'de kadroya kabul edildi ve 1995'te profesörlüğe terfi etti. 1997'de Stanford ona Rosina Pierotti Sandalyesini teklif etti. 2002 yılında Fransızca ve İtalyanca Bölümü başkanlığına atandı ve 2010 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Eylül 2014 tarihi itibarıyla yeniden Bölüm Başkanlığı görevini yürütmektedir.[1]

Akademik kariyerine 1988'de The Body of Beatrice'i yayınlayarak Dante alimi olarak başladı. Çalışmaları hızla genişleyerek Batı edebi ve felsefi geleneğiyle ilgilendi, insanın doğadaki yerine ve insan kültürünün "hümik temelleri" dediği şeye odaklandı.

1992'de, Batı'nın hayal gücünde ormanların dini, mitolojik, edebi ve felsefi rolünün geniş kapsamlı bir tarihi olan Ormanlar: Medeniyetin Gölgesi'ni yayınladı.

2003'te, mezar yerleri, evler, vasiyetler, imgeler, rüyalar ve siyasi kurumlar gibi bir dizi laik alanda yaşayanların ölülerle sürdürdüğü ilişkileri araştırdığı Ölülerin Hakimiyeti'ni yayınladı.

Harrison, Bahçeler: İnsanlığın Durumu Üzerine Bir Deneme (2008) adlı kitabında, bakım ve yetiştirmenin insan kültüründe oynadığı role odaklandı ve bahçelerin insanlığımızın iç çekirdeğini tanımlayan "bakım mesleğini" içerdiğini savundu. Daha önceki kitapları gibi, Bahçeler de insanlığın doğal dünyayla olan ilişkisine, ölümlülük ve sonluluk üzerine kurulmuş felsefi temelli bir vizyon sunar.

Kitapları Çince, Fransızca, Almanca, Japonca, Korece ve İtalyancaya çevrildi.

Akademik kitaplarına ek olarak, Dante, Vico ve Nietzsche gibi figürlerin yanı sıra mimari, modernite, şiir ve doğa ile ilgili felsefi problemler de dahil olmak üzere birçok makale, bölüm ve deneme yazmıştır. Kendi felsefi yönelimi, fenomenolojik geleneğe kalıcı bir bağlılığı yansıtır.

Ayrıca 2009'dan beri düzenli olarak katkıda bulunduğu New York Review of Books'a çeşitli makaleler yazdı. John Muir, Theodore Roosevelt, Ralph Waldo Emerson, Giacomo Leopardi, Dante Alighieri, Harold Bloom, Kral James İncili, Amerika'nın doğal tarihi ve Margaret Fuller üzerine denemeler yazmıştır . Ayrıca yakın zamanda New York Review of Books çevrimiçi bloguna Silikon Vadisi kültürünün bir eleştirisine katkıda bulundu.[2]

Ayrıca Financial Times'a, Giacomo Leopardi'nin Zibaldone'sini İngilizce çevirisini inceleyerek katkıda bulunmuştur.[3]

Yazdıklarına ek olarak, 2010 yılında birlikte bir albüm kaydettiği serebal rock grubu Glass Wave için baş gitarcılık yaptı.

Ayrıca Stanford'un KZSU 90.1 istasyonunda Entitled Opinions radyo programına da ev sahipliği yapıyor. Entitled Opinions, tarih, edebiyat, müzik, felsefe ve bilim dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere entelektüel ilgi alanlarında saatlerce süren sohbetler sunar. Konuklarının çoğu, René Girard, Hans Ulrich Gumbrecht, Marjorie Perloff, Richard Rorty ve Michel Serres dahil olmak üzere Stanford'a bağlı düşünürlerdi, ancak bazen Vint Cerf, Shirley Hazzard, Orhan Pamuk ve Colm Toibin gibi konuklar da oldular. Ayrıca Andrei Linde, Paul Ehrlich ve Michael Hendrickson da dahil olmak üzere bir dizi önde gelen bilim insanı ile röportaj yaptı.

2007'den beri Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyesidir. Ekim 2014'te Fransız hükûmeti tarafından Ordre des Arts et des Lettres Şövalyesi unvanıyla ödüllendirildi.[4]

Entitled Opinions

Entitled Opinions, Stanford Üniversitesi'nde Fransızca ve İtalyanca profesörü olan Robert P. Harrison'ın sunuculuğunu yaptığı edebi bir talk show'dur. Gösteri 2005'te başladı ve bir podcast olarak mevcuttur. Konular, edebiyat, fikirler ve yaşanmış deneyimlerle ilgili konularda geniş bir yelpazeye sahiptir. Gösteriler tipik olarak, özel bir konukla, özellikle hakkında fikir sahibi olma hakkına sahip olduğu belirli konular veya yazarlar hakkında bire bir sohbettir. Konuklar arasında Werner Herzog, Marilynne Robinson ve Paul R. Ehrlich yer aldı. Program, KZSU, 90.1 FM, Stanford stüdyolarından yayınlanıyor.[5][6]

Bibliyografya

Kitapları

  • Beatrice'in Bedeni (Johns Hopkins University Press, 1988,9780801866678)
  • Ormanlar: Medeniyetin Gölgesi (University of Chicago Press, 1992,9780226318073)
  • Roma, la Pluie: Bir Quoi Bon Littérature? (Paris: Flammarion, 1994)
  • Ölülerin Hakimiyeti (Chicago Press Üniversitesi, 2003,9780226317939)
  • Bahçeler: İnsanlığın Durumu Üzerine Bir Deneme (Chicago Press Üniversitesi, 2008,9780226317908)
  • Hayat nedir? Erwin Schrödinger'in Entelektüel Uygunluğu (Stanford University Press, 2011)

(Michael R. Hendrickson, Robert B. Laughlin ve Hans Ulrich Gumbrecht ile birlikte)

  • Gençlik: Çağımızın Kültürel Tarihi (Chicago Press Üniversitesi, 2014,9780226381961)

Ödüller, adaylıklar ve onurlar

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "French and Italian. Contact | DIVISION OF LITERATURES, CULTURES, AND LANGUAGES". dlcl.stanford.edu. 19 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "The Children of Silicon Valley | by Robert Pogue Harrison". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Review: Giacomo Leopardi's 'Zibaldone'". www.ft.com. 16 Ağustos 2013. 16 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2021. 
  5. ^ Corrie Goldman (16 Ocak 2008). "Stanford Prof. with Penchant for Rock-n-Roll and Renaissance Begins New Season of..." Reuters. 1 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2009. 
  6. ^ ""Echoes of the Phenomenon -- A conversation with Robert Pogue Harrison" e-journal interview". Image & Narrative: Vol. X, Issue 1. [e-journal]. 25 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2009. 
  7. ^ "Congratulations, Robert Harrison, Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres de la République Française!". 26 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat</span> sözlü ya da yazılı anlatıma dayanan sanat

Edebiyat, yazın veya literatür, dil aracılığıyla; duygu, düşünce, hayal, olay, durum veya herhangi bir olgunun edebî bir tarzda ve etkili bir şekilde yazılı veya sözlü anlatımını gerçekleştiren; malzemesi söz ve ses; muhatabı insan olan bir sanat dalıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür. Bunun nedeni, günlük kullanımdan farklı olarak edebiyatın, dil ürünü olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Auguste Comte</span> Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof (1798-1857)

Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, pozitivizm doktrinini formüle eden Fransız filozof, matematikçi ve yazardır. Genellikle modern anlamda ilk bilim filozofu olarak kabul edilir. Comte'un fikirleri aynı zamanda sosyolojinin gelişimi için de temel teşkil etti; nitekim bu terimi icat etti ve bu disiplini bilimlerin taçlandırılmış başarısı olarak ele aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mircea Eliade</span> Rumen filozof, tarihçi, edebiyat eleştirmeni ve yazar (1907-1986)

Mircea Eliade, din tarihçisi ve filozof.

Romantizm, Klasik Roman akımına tepki olarak 18. yüzyılın sonlarında doğan ve Victor Hugo'yla birlikte büyük ün kazanan, insanın yaratma özgürlüğü önündeki her şeye karşı duran bir akımdır. "En iyi kural, kuralsızlıktır" diyen romantikler, insanın duygularını, düş gücünü ve insanı düzeltmenin, toplumu düzeltmekle olabileceğini savunurlar.

<i>İlahi Komedya</i> Dante tarafından yazılan İtalyanca uzun anlatı şiiri

İlahi Komedya, Dante tarafından 1308 civarında yazılmaya başlanan ve 1321 civarında, yazarın ölümünden kısa bir süre önce tamamlanan epik şiir. İtalyan edebiyatının en önemli örneği ve dünya edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. İlahi Komedya'da Dante, ölüm sonrası sırasıyla Cehennem, Araf ve Cennet'te geçen seyahati, hikâyenin kahramanı da olan kendisinin ağzından anlatır. Orta Çağ'da "komedya", "tragedya"nın aksine, sonu iyi biten hikâye anlamına gelirdi. Burada eserin adındaki "komedya" kelimesi, öyküsünün güldürü unsurları taşıdığı anlamına gelmez.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi</span> Ankara Üniversitesinin bir fakültesi

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Ankara Üniversitesi'nin ilk ve en büyük fakültesidir. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nde İstanbul'un sınırları dışında kurulan ilk yükseköğretim kurumudur.

Rudolf Carnap 1935'ten önce Avrupa'da, sonrasında Amerika'da etkin olan Alman filozof. Viyana Çevresinin önemli bir üyesi ve mantıksal olguculuğun bir destekçisiydi. "Yirminci yüzyıl filozofları arasında bir dev" sayılmaktadır.

İtalyan Edebiyatı, İtalyan yazarlarca İtalyanca yazılmış edebiyat yapıtlarını kapsar. İtalya'nın siyasal birliğini 19. yüzyıla kadar kuramaması ve Katolik Kilisesi'nin etkisiyle, yazılı metinlerde uzun süre Latince kullanılmış ve yerel bir dilin yaygınlaşması öbür Avrupa ülkelerine göre daha geç başlamıştır. 12. ve 14. yüzyıllar arasında İtalya'da Fransızca düzyazı ve koşukla yazılmış romanslar okunmuş ve klasik metinlerden uyarlamalar yapılmıştır. Böylece 13. yüzyılda bir Fransız-İtalyan edebiyatı gelişmiştir. İtalyanlar Fransız öykülerini çoğu zaman uyarlayarak ve bunlara çeşitli eklemeler yaparak kaleme almışlardır. Bu edebiyatta Fransızca kullanılmakla birlikte, yazarlar yapıtlarına yer yer kendi lehçelerinin özelliklerini de katmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Salzburg Üniversitesi</span> Avusturyada Üniversite

Salzburg Üniversitesi bazen üniversitenin kurucusu olan Prens Paris Londron'un ismi ile de üniversitenin adı Paris Lodron Üniversitesi olarak da söylenmektedir.

Mutlak monarşi, yasama ve yürütme kuvvetlerinin hükümdarda toplandığı bir hükûmet sistemidir. Bu sistemde, devlet içinde tek ve en büyük otorite sahibi hükümdardır. Yasama, yürütme ve hatta yargı yetkisinin sahibi 'hükümdar'dır. Mutlak monarşiyi meşruti monarşi ile karıştırmamak gerekir. Meşruti monarşi bir kuvvetler ayrılığı sistemidir. Mutlak monarşi ise kuvvetler birliğini esas alır. Yani mutlak monarşi, devletin tek bir kişi tarafından hiçbir sınırlamaya bağımlı olmayarak yönetildiği rejim türüdür. Merkezi krallık anlamına ya da padişahın tek elden kendi kararlarıyla yönetimine denir.

Chicago Üniversitesi veya kısaca UChicago, Chicago, Illinois'de bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. Üniversitenin ana kampüsü Chicago'nun Hyde Park semtindedir.

Michel de Certeau, 1925' Chambéry, Savoie, Fransa'da doğmuştur. Cizvit tarikatı mensubu olan bilim insanı, tarih, sosyoloji, felsefe, psikanaliz ve psikoloji üzerine çalışmalar yapmıştır.

Matematikçi ya da Felsefeci Leo, Bizans felsefe ve mantık âlimi. İkonoklazm sonu ve Bizans tarihinin en parlak dönemlerinden birisi olan MakedonRönesans'ı ile anılır. Onun günümüze ulaşmış yazmaları Plato ile diyaloglar yazmasıdır. Gerçek bir "Rönesans insanı" ve "9. yüzyılda Bizans'ın en akıllı adamı" olarak anılır. Selanik metropolitiydi, sonra Konstantinopolis'te bulunan Magnaura felsefe okulunun başına geçmiş ve Aristo mantığı Organon öğretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Giorgio Agamben</span> İtalyan filozof

Giorgio Agamben, çağdaş İtalyan filozoftur. Daha çok "Homo sacer" ile "istisna hali" kavramlarına yaptığı katkılarla ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Serres</span> Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi

Michel Serres Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi, teorisyen ve yazardır. Çalışmalarında bilim, zaman ve ölüm temalarını araştırdı ve daha sonra bunları düzyazı olarak birleştirdi. 1955 yılında felsefe doçenti oldu. 1956-1958 arasında deniz subayı olarak görev yaptı: 1968 yılında doktora tezini verdi. Felsefe ile birlikte bilim tarihiyle de ilgilendi. Pozitif bilimler ile toplumsal bilimler arasındaki ilişkiyi sorgular. 1990 yılında Fransız Akademisi'ne seçildi ve Légion d'honneur nişanı aldı. Stanford Üniversitesi'nde tarih dersleri verdi. 1990'da çıkan Doğayla Sözleşme adlı kitabı postmodern doğa felsefesi olarak nitelendirildi. Çevre sorunlarının küreselleşmesine itiraz etti. Toplumun iniş çıkışlarını insan evriminin sürekliliğine dahil eder. Doğayla Sözleşme adlı çalışması Turhan Ilgaz çevirisiyle Türkçede yayımlanmıştır. Michel Serres, Doğayla Sözleşme

Donald Herbert Davidson Amerikalı filozoftur. 1981'den 2003'e kadar Kaliforniya Üniversitesi'nde felsefe dersleri verdi. Bu sırada Stanford, Rockefeller, Princeton ve Chicago Üniversitelerinde de derslere girdi. Davidson, karizmatik kişiliği ile derin ve zor düşünceleriyle bilinirdi. 1960'lardan beri yürüttüğü çalışmaları, başta zihin felsefesi, dil felsefesi ve eylem kuramı olmak üzere felsefenin çeşitli alanlarında etkili olmuştur. Davidson bir analitik felsefeci olup bu alanda çalışmalar yürütmüş olsa da kıta felsefesinde, özellikle de edebiyat teorisinde ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk ve ekonomi</span>

Hukuk ve ekonomi veya hukukun ekonomik analizi, ekonomik teorilerin, çoğunlukla Chicago Ekonomi Okulundan akademisyenlerle başlayan, hukuk analizine uygulanmasıdır. Ekonomik kavramlar, yasaların etkilerini açıklamak, hangi hukuk kurallarının ekonomik açıdan verimli olduğunu değerlendirmek ve hangi hukuk kurallarının yürürlüğe gireceğini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Hukuk ve ekonominin iki ana dalı vardır: Bunlardan birincisi, neoklasik ekonominin yöntem ve teorilerinin hukukun pozitif ve normatif analizine uygulanmasına dayanır. İkincisi ise ekonomik, politik ve sosyal sonuçlara daha geniş bir odaklanma ile hukuk ve yasal kurumların kurumsal analizine odaklanır. Hukuk ve ekonominin bu ikinci dalı, daha genel olarak siyasi kurumlar ve yönetişim kurumları üzerindeki çalışmalarla daha çok örtüşmektedir.

Andrea Wilson Nightingale, Klasikler alanında çalışan Amerikalı bir bilim insanıdır. Stanford Üniversitesi'nde Klasikler Profesörü'dür. Antik felsefe ve edebiyat üzerine çalışmakta, felsefe ve edebiyatın kesişim noktalarına odaklanmaktadır. Ayrıca ekolojik sorunlar hakkında, edebi ve felsefi bir bakış açısıyla yazılar yazmış ve dersler vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Étienne Gilson</span> Fransız filozof ve tarihçi (1884 – 1978)

Étienne Henri Gilson Fransız bir filozof ve felsefe tarihçisidir. Bir orta çağ felsefesi uzmanı olsa da, başlangıçta Descartes düşüncesi üzerinde uzmanlaşmıştır; kendini bir neo-thomistci olarak görmese de Thomas Aquinas düşüncesi bağlamında felsefesini icra etti. 1946'da Academie Française'in ölümsüz üyesi olarak seçilme ayrıcalığını elde etti. Gilson aynı zamanda Nobel edebiyat ödülüne de aday gösterilmiştir.

Marjorie Perloff, Avangart şiir çalışmalarıyla tanınan Avusturya doğumlu Amerikalı şair, akademisyen ve eleştirmen.