İçeriğe atla

Robert Piguet

Robert Piguet
Doğum1898
Yverdon-les-Bains, İsviçre
Ölüm22 Şubat 1953 (55 yaşında)
Lozan, İsviçre
MilliyetFransız

Robert Piguet, (1898 - 22 Şubat 1953) İsviçreli moda tasarımcısı.

1933-1951 yılları arasında Paris'te bir moda evi işleten Rober Piquet, Christian Dior ve Hubert de Givenchy'i yetiştiren tasarımcı olarak tanınır. "Robert Piguet markası daha çok parfümler ile bilinir.

Hayatı

İsviçre'nin Yverdon-les-Bains kentinde 1898 veya 1901'de doğdu. Piguet arşivinin bulunduğu İsviçre Moda Müzesi'ndeki belgelere göre 1898 doğumludur;[1] ancak başka birçok kaynakta 1901 doğumlu olduğu bilgisi yer alır.[2][3] 1949'da yayımlanmış Paris Couturiers and Milliners (Paris Modacı ve Şapkacıları) adlı kitapta 1918 yılında 17 yaşında olduğu belirtilmiştir.[4]

Gençliğinde önceleri babası gibi bir bankacı olmak üzere eğitim aldı ancak sonradan babasının karşı çıkmasına rağmen meslek olarak moda tasarımını seçti.[4] I.Dünya Savaşı'nın bitmesinin hemen ardından 1918'lerin sonlarında, mesleğini orada sürdürmek üzere Paris'e gitmeye karar verdi.[4]

İngiliz moda firması Redfern'in Paris şubesine geçmeden önce Fransız modacı Paul Poiret ile çalıştı. 1932'de, Paris modası üzerine yazan Amerikalı bir yazar, Amerikalı karikatüristin "Redfern'deki tasarımcı Robert Piguet'i ideal Parisli terzi olarak seçeceğini" söylemişti.[5]

1933'te Piguet kendi moda evini kurdu. Moda yazarı Eleanor Lambert ondan bahsederken "ince takım elbise" ve zevkli günlük elbiselerini öne çıkarırmış; Vogue ise "küçük yün elbisenin ustası " olarak nitelendirmiştir. Belki de en çok Christian Dior'a üç koleksiyon için tasarım yapmasına izin vererek onun moda dünyasına tanıtmasıyla bilinir. Dior daha sonra onun hakkında şöyle demiştir: "Robert Piguet bana gerçek zarafetin gelmesi gereken sadeliğin erdemlerini öğretti." Dior'un Piguet için yaptığı tasarımlardan biri olan"Cafe Anglais" adlı kısa ve tam etekli gündüz elbisesi özellikle beğenildi. Dior, Piguet'teyken Pierre Balmain ile birlikte çalıştı ve ondan sonra yerini Marc Bohan aldı. Kariyerinin başında Piguet ile çalışan tasarımcılar arasında Christian Dior, Bohan ve Balmain'ın yanı sıra, James Galanos ve Hubert de Givenchy vardır. Piguet'in 3.000 orijinal tasarım, fotoğraf ve belgeden oluşan arşivi, doğduğu yer olan Yverdon-les-Bains'deki Musée suisse de la Mode (İsviçre Moda Müzesi)'da, korunmaktadır.

Robert Piguet, Germaine Cellier ile birlikte 1944 yılında ilk parfüm olarak Bandit'i (1942 yılında) piyasaya sürdü,bunlardan birinin kokudan bir şişe kırdığı söylenen silahlı ve bıçaklı modellerin yer aldığı dramatik bir sunum ile halka tanıtıldı. En sevilen kokusu, aynı zamanda Cellier ile birlikte geliştirilen koku olan Fracas'dı (1948 yılı). Güncellenmiş bir versiyonu 2006'da FiFi Awards'ın Onur Listesi'ne alındı.Piguet gözetiminde geliştirilen diğer kokular Visa (1945 yılı) ve Baghari (1950 yılı) idi.Piguet'nin ölümünün ardından Cravache (1963 yılı) ve Futur (1960'lar) gibi kokular, onun adı altında geliştirilmeye devam etti, ancak 'Robert Piguet', Amerikan şirketi Fashion Fragrances & Cosmetics Ltd tarafından 1993 yılında satın alınana kadar kademeli olarak halkın farkındalığından düştü ve halk gittikçe onu unuttu.Şirket satıldıktan sonra halkın farkındalığı birazda olsa yükseldi.

Kaynakça

  1. ^ "Collections: Musée suisse de la Mode" (Fransızca). Musée suisse de la Mode, Switzerland. 15 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2014. 
  2. ^ Reeder, Jan Glier (2010). High style : masterworks from the Brooklyn Museum Costume Collection at the Metropolitan Museum of Art. New York: Metropolitan Museum of Art. s. 225. ISBN 9781588393623. 12 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2020. 
  3. ^ Lambert, Eleanor (1976). World of fashion : people, places, resources. New York: R.R. Bowker Co. s. 333. ISBN 9780835206273. 
  4. ^ a b c Perkins, Alice K. (1949). Paris Couturiers and Milliners. Fairchild Publications. s. 35. 
  5. ^ Wilson, Robert Forrest (1932). Paris on Parade. Paris: R. M. McBride & Company. ss. 69-71. 

İlgili Araştırma Makaleleri

10 Mart, Miladi takvime göre yılın 69. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 296 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cenevre</span> İsviçrede şehir; Cenevre kantonunun başkenti

Cenevre, İsviçre'de Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre'nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir. Fransızca konuşulan İsviçre bölgesi olan "Suisse Romande" bölgesinin en büyük şehridir. Aynı ada sahip Cenevre kantonu'nun başkentidir. Rhône Nehri'nin Cenevre Gölü'nden çıkışında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Parfüm</span>

Parfüm, genellikle sıvı halde olan, insan vücuduna, hayvanlara, yiyeceklere, nesnelere ve yaşam alanlarına hoş bir koku vermek için kullanılan hoş kokulu uçucu yağlar veya aroma bileşikleri (kokular), sabitleyiciler ve çözücülerin karışımıdır. Parfümler, hoş bir koku yayan maddeler olarak tanımlanabilir. Aromatik kimyasalların ve esansiyel yağların yapay karışımlarından oluşurlar. 1939 Nobel Kimya Ödülü sahibi Lavoslav Ružička, 1945'te "bilimsel kimyanın ilk günlerinden günümüze kadar parfümlerin, yöntemler, sistematik sınıflandırma ve teori açısından organik kimyanın gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu" belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haute Couture</span>

Haute couture kişinin özel siparişi üzerine hazırlanmış, özel dikim giysi anlamına gelen ve Fransızcadan gelen bir moda terimidir. Tam karşılığı ise "yüksek dikiş"dir. Buna karşın, her özgün ya da kişiye özel dikilen tasarım haute couture olarak sınıflandırılmaz Genellikle üst gelir seviyesinde elit müşterilerin ölçülerine ve beğenisine göre hazırlanan giyim türüdür. Yani kişinin kendi tercihlerine göre tasarımcının tasarımında değişiklikler yapılmasına olanak sağlar. Gelinlik buna bir örnek olabilir fakat haute couture sadece abiye değil müşterilerin günlük giyim ihtiyaçlarını da karşılar. Bir moda evinin Haute Couture Sendikası'na üye olabilmesi için hem abiye hem de günlük giyim üretiyor olması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Cardin</span> Fransız moda tasarımcısı (1922-2020)

Pierre Cardin, İtalyan asıllı Fransız modacı.

<span class="mw-page-title-main">Christian Dior</span> Fransız moda tasarımcısı (1905-1957)

Christian Dior, Fransız moda tasarımcısı. Kendisiyle aynı adı taşıyan dünyanın en ünlü moda evlerinden ve dünyanın en ünlü markalarından biri olan "Christian Dior SE"nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Vlada Roslyakova</span> Rus manken

Vlada Vladimirovna Roslyakova, dünyaca ünlü Rus asıllı profesyonel manken.

<span class="mw-page-title-main">Burhan Doğançay</span> Türk fotoğrafçı ve ressam (1929-2013)

Burhan Cahit Doğançay, Türk fotoğrafçı ve ressam. Doğançay esasen, yarım asır boyunca dünyanın muhtelif şehirlerinde izlediği duvarları sanat eserlerine entegre etmesiyle tanınmıştır. En ünlü tablosu olan Mavi Senfoni, 2009 yılında Murat Ülker tarafından 2,2 milyon TL'ye alınmıştır.

<i>Nilüferler</i>

Nilüferler, Fransız izlenimcilik akımının ileri gelen ressamlarından olan Claude Monet tarafından, hayatının son 30 yılı içinde hazırlanmış olan 250 kadar yağlı boya tablodan oluşur. Bu tablolar bir çiçek bahçesinin, özellikle Monet'in Paris'in Giverny adlı varoşunda bulunan evinin bahçesindeki küçük dere ve bunun yaptığı göletlerde su içinde yetişen nilüfer çiçeklerinin resimleridir. Monet daha önce Paris'teki Saint-Lazare Garı adlı istasyonun gün içinde değişik ışık ve hava şartları altında resmedilmesinden oluşan "Gar Saint-Lazare Serisi"ni ve 1890-91'de aynı bakış tarzı ile bir "Saman Yığınları" serisi hazırlamıştı. "Nilüferler" bu yaklaşımın daha genişletilmesi niteliğinde olup, değişik ışık ve hava şartlari altında nilüfer çiçeklerinin nasıl değişik şekilde resmedileceklerini denemektedir. Ressam bu eserleri hazırlamaktayken gözlerindeki katarakttan da muzdaripti. Bu tablolar değişik formlarda ve ebadları çok değişik olarak tuvaller üzerine hazırlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">École des Beaux-Arts</span>

École des Beaux-Arts tam adıyla École Nationale Supérieure Des Beaux-arts Paris'te 1671 yılında Académie Royale d’Architecture adıyla Jean-Baptiste Colbert tarafından kurulan güzel sanatlar okulu. 1793 yılında Académie Royale de Peinture et de Sculpture okuluyla birleştirilmiştir. Okul çizim, resim, heykel ve mimarlık gibi güzel sanat alanlarında eğitim vermektedir. 1935'ten itibaren okulun müfredatı Alman müfredatına yakınlık göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alex Katz</span> Amerikalı ressam

Alex Katz Pop art akımı içinde yer alan Amerikalı figüratif ressam. uluslararası birçok sanat galerisinde yer alan, resim, heykel ve baskılarıyla ünlüdür.

Francis Picabia, Fransız ressam, heykeltıraş, grafik sanatçısı ve yazar. Dadaizmin ve Gerçeküstücülüğün en önemli temsilcilerinden sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Silvstedt</span> İsveçli model, oyuncu, şarkıcı ve televizyon kişiliği

Karin Victoria Silvstedt İsveçli model, oyuncu, şarkıcı ve televizyon kişiliği.

<span class="mw-page-title-main">Sasha Luss</span> Rus manken ve aktris

Alexandra "Sasha" Alexeyevna Luss Rus manken ve aktris.

<span class="mw-page-title-main">Carmen Kass</span> Estonyalı model ve aktris

Carmen Kass Estonyalı model ve eski siyasi adayıdır. Versace, Yves Saint Laurent, Gucci, Valentino, Chanel, Calvin Klein, Ralph Lauren, Christian Dior, Céline ve 10 yıl üst üste Michael Kors gibi markaların yüzü olarak çalıştı. Vogue Dergisi'nin Amerikan baskısı, Ocak 2000 tarihli kapağında onu ve Gisele Bündchen'i dönemin iki süper modeli ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Emilie Flöge</span>

Emilie Louise Flöge Avusturyalı bir moda tasarımcısı ve iş insanıdır. Ressam Gustav Klimt'in hayat arkadaşıdır.

Balenciaga SA, 1919 yılında İspanyol modacı Cristóbal Balenciaga tarafından San Sebastián, İspanya'da kurulan ve şu anda Paris'te bulunan lüks bir moda evidir. Balenciaga, hazır giyim ayakkabı, çanta ve aksesuar üretmekte ve koku için adını ve markasını, Coty'e lisanslamaktadır. Şu anda Fransız şirketi Kering'e aittir.

<span class="mw-page-title-main">Capucine</span> Fransız oyuncu

Kapuçin Pembe Panter (1963) ve What's New Pussycat? (1965) filmlerindeki komedi rolleriyle tanınan Fransız manken ve oyuncuydu. 1948-1990 yılları arasında 36 filmde ve 17 televizyon yapımında rol aldı.

<span class="mw-page-title-main">Magdalena Frąckowiak</span>

Magdalena Frąckowiak Polonyalı model ve mücevher tasarımcısıdır. Vogue Paris onu 2000'li yılların en iyi 30 modelinden biri ilan etti. 2001 ve 2002 yılları arasında podyumlarda görünmeye başladı ancak 2000'li yılların ortalarında kariyerinde bir atılım gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Mary McFadden</span>

Mary McFadden, Amerikalı sanat koleksiyoneri, editör, moda tasarımcısı ve yazar.