İçeriğe atla

Robert Oerley

Robert Oerley (1905 yılı)

Robert Oerley (d. 24 Ağustos 1876, Viyana, Avusturya – ö. 15 Kasım 1945, Viyana, Avusturya) Avusturya kökenli bir mimar.

Viyana Uygulamalı Sanatlar Okulu’nunda 1892 ile 1896 yıllarında okuyan Robert Oerley, bu okulda mimarlık, ressamlık ve diğer sanat dallarında eğitim aldı. Babası marangoz olduğu için Robert Oerley de 1902 yılında kalfalık sınavını kazanarak marangoz oldu.

Mimarlık kariyerinde ilk tasarladığı binalardan ve en tanınmışlarından birisi 1907 ile 1908 yılları arasında inşa edilmiş Luithlen Sanatoryumu’dur. 1927 yılına kadar Avusturya’da kalan mimar, bu tarihten sonra yeni kurulan ve kalifiye mimar sıkıntısı yaşanan Türkiye’ne davat üzerine gitti ve burada birçok proje tasarladı ve uyguladı. Clemens Holzmeister ile yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle 1934 yılında Viyana şehrine geri döndü. 1935 ile vefat ettiği 1945 yılları arasında kayda değer pek bir uygulaması olmadı. 1945 yılında Viyana’da geçirdiği bir trafik kazasında hayatını kaybetti.[1]

I. Dünya Savaşı öncesi eserleri Jugendstil ve Art Nouveau stiline yakın olsa da daha sonraki dönemleri, özellikle Türkiye’deki eserleri, Viyana Reform stiline daha yakındır.

Eserleri

  • Luithlen Sanatoryumu, Viyana, Avusturya (1907 – 1908)
  • Zeis Fabrikası, Viyana, Avusturya (1916)
  • Hanuschhof, Viyana, Avusturya (1923 – 1925)
  • George-Washington-Hof, Viyana, Avusturya (1927-1930)
  • Kızılay Genel Müdürlüğü, Ankara, Türkiye (1928 – 1930)
  • Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, Ankara, Türkiye (1928 – 1932)
  • Ankara Ulus Halı, Ankara, Türkiye (1930)
  • Numune Hastanesi, Ankara, Türkiye (1933)

Kaynakça

  1. ^ "Bir Başkentin Oluşumu, Robert Oerley". Goethe Institut. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Béla Bartók</span> Macar besteci, piyanist ve Doğu Avrupa halk müziği derleyicisi (1881-1945)

Béla Viktor János Bartók Macar besteci, piyanist ve Doğu Avrupa halk müziği derleyicisi.

<span class="mw-page-title-main">Bauhaus</span> plastik sanatlar ve sanayiinin bileşimini savunan Alman güzel sanatlar okulu (1919-1933)

Bauhaus; 20. yüzyılda mimari, tasarım, sanat alanlarında yeni akımlar yaratmış bir okuldur. Kurulduğu zaman dünyanın en seçkin ve çağdaş mimarlarını, sanatçılarını, bir araya getirerek, yalnızca bir eğitim kurumu yaratmamış, aynı zamanda bir üretim merkezi ve tüm bunların konuşulup tartışıldığı bir yer haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emin Onat</span> Türk mimar

Mehmet Emin Onat, Türk mimar, eski İTÜ rektörü, Mimarlar Odası 1 numaralı üyesi ve DP eski İstanbul Milletvekili (1954-1957). Türkiye'de mimarlık alanında özel bir yeri olan Emin Onat sürekli aşama göstermiş, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nin örgütlenmesinde çalışmış, ulusal ve uluslararası boyutta ün yapmıştır.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

Rudolf Belling, Alman heykeltıraş. Soyut heykel üreten ilk Alman sanatçılardandır. II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’ye göçmüş ve 40 yıl boyunca Türkiye’de yaşayarak Türk heykeltıraşlarının yetişmesinde emek vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Kemaleddin</span> Türk mimar (1870–1927)

Ahmed Kemaleddin, 20. yüzyılın başlarındaki çalışmalarıyla tanınan ve Birinci Ulusal Mimarlık Akımı'nın önde gelen isimlerinden olan Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Asım Turgut</span> Türk yüzücü

Leyla Asım Turgut, Türk mimar, yüzücü.

<span class="mw-page-title-main">Clemens Holzmeister</span> Avusturyalı mimar ve tasarımcı (1886–1983)

Clemens Holzmeister, Avusturyalı mimar ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Ulusal Mimarlık Akımı</span> Türkiyede mimari akım

Birinci ulusal mimarlık akımı, neoklasik Türk üslûbu veya millî mimarî rönesansı; ağırlıklı olarak 1908 ile 1930 yılları arasında yaygın olan mimarî üslûptur. Her ne kadar Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlamış bir üslûp olsa da esas etkisini cumhuriyet döneminde göstermiştir.

Theodor Jost, Avusturyalı bir mimar. Türkiye’nin ilk kurulduğu yıllarda yurtta yeterince kalifiye mimar olmaması nedeniyle yabancı mimarlara ihtiyaç duyulmuştur. Bu amaçla Türkiye’ye gelen mimarlar arasında Theodor Jost da yer almaktadır.

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir devlet olması ve kendini mümkün mertebe Osmanlı İmparatorluğu'nu temsil eden kavramlardan uzak tutması mimariye de yansıdı. Aynı bağlamda iç politik nedenlerden dolayı Osmanlı döneminde çalışmış kadrolardan da uzak durulması tercih edilmeye başlanmıştı. Bu sebeple 1920'li yıllar ile 1940'lı yıllar arasındaki süreçte kalifiye yerli mimar eksikliğini telafi etmek için ve yeni gelecek idari kadroları eğitmek için ağırlıklı olarak başkent Ankara'nın mimarisinde Avrupa kökenli mimarlar tercih edilmiştir.

Gudrun Baudisch-Wittke Avusturya kökenli bir seramik sanatçısı, heykeltıraş ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Arnold Egli</span> Avusturyalı mimar (1893–1974)

Ernst Arnold Egli Avusturya ve İsviçre kökenli mimar ve şehir plancısı.

Arif Hikmet Holtay Türk mimar ve öğretim görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Fuchs</span>

Ernst Fuchs, Viyana fantastik gerçekçilik okulunun kurucularından biri olan Avusturyalı ressam, grafiker, heykeltıraş, mimar, sahne tasarımcısı, besteci, şair, şarkıcı. 1972 yılında mimar ve şehir planlamacısı Otto Wagner'ın villasını satın almıştır. Villa 1988 yılında Ernst Fuchs Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jože Plečnik</span> Sloven mimar

Joze Plečnik (