İçeriğe atla

Robert Morris

Robert Morris
Doğum09 Şubat 1931(1931-02-09)
Kansas City, Missouri, ABD
Ölüm28 Kasım 2018 (87 yaşında)
Kingston, New York, ABD
Evlilik(ler)iSimone Forti (m.1955 - d.1962)
Priscilla Johnson
Lucile Michels
AlanıHeykel
Sanat eğitimiKansas Üniversitesi, Kansas City Art Institute, Reed College, Hunter College
Katıldığı akımlarMinimalism

Robert Morris (d. 9 Şubat 1931, Kansas City, Missouri - ö. 28 Kasım 2018, Kingston, New York), Amerikalı heykeltıraş, kavramsal sanatçı ve yazar. Donald Judd ile beraber Minimalizm'in önde gelen teorisyenlerinden biri kabul edilir. Ayrıca, performans sanatı, arazi sanatı ve süreç sanatının gelişmesinde önemli katkılarda bulunmuştur.

Hayatı

Morris, Kansas Üniversitesi, Kansas Sanat Enstitüsü ve Reed Koleji'nde eğitim gördü. 1950'lerde başladığı resim kariyerinin ilk döneminde Soyut Dışavurumculuk'tan, özellikle de Jackson Pollock'tan etkilendi. Kaliforniya'da yaşadığı sırada ise La Monte Young ve John Cage'in çalışmalarıyla tanıştı. Bu dönemd dans ve koreografi ile ilgilenmeye başladı. 1960 yılında New York'a taşındı. Bu şehirde boşluktaki insan vücudunu keşfetmeye yönelik performans gösterileri sergiledi. Aynı fikri, ilk minimalist heykeli Two Columns'ta (İki Sütun, 1961) da ve daha sonra L Beams'te de (1965) geliştirdi.

Gene New York'ta, sanatçı, Marcel Duchamp'ın çalışmalarıyla ilgilenmeye başladı ve bu çalışmalara göndermeler içeren eserler üretti. (Box with the Sound of its Own Making (1961) ve Fountain (1963) gibi) 1963'te New York'taki Green Gallery'de minimalist heykellerini sergiledi. 1964'te ise iki performans gösterisi düzenledi: Erwin Panofsky ile birlikte 21.3 ve Carolee Schneemann ile birlikte Site. Hunter Koleji'ne kaydolan Morris'in bu okuldaki tezi Brancusi üzerineydi. 1966'da Artforum'da "Heykel Üzerine Notlar"ını yayınladı. Ayrıca, New York'taki Yahudi Müzesi'nde iki L Beams sergiledi (1966).

Bronz Kapı (2005). Robert Morris tarafından yapılan bu çalışma şu anda İtalya'nın Pistoia kentinin hastanesinin bahçesinde yer almaktadır.

1967'de Morris ilk arazi sanatı örneği olan Steam'i yarattı. 1960'ların sonunda ABD'de müze gösterileri düzenledi. Çalışmaları ve yazıları Clement Greenberg tarafından eleştiriliyordu. Çalışmaları daha geniş ölçekli olmaya başladıkça galeriler eserlerini sergilemek için yetmemeye başladı. 1971 yılında Tate Galeri için bir sergi düzenledi. Birçok videoda ortak çalıştığı Lynda Benglis gibi Artforum'un reklamı için mazoşist pozlar verdi.[1] 1970'lerin sonlarında, Morris destekçilerini şaşırtarak daha figüratif çalışmalara yöneldi. Bu çalışmaların temaları çoğunlukla nükleer savaştı. 1990'larda bu çalışmalarına geri döndü ve eksik parçaları tamamladı. Morris, halen New York'ta yaşamaya ve çalışmaya devam etmektedir.

1974 yılında, Castelli Galerisi'ndeki gösterisi için sadomazoşik kıyafetlerle, göğüsleri açık olarak fotoğraf çektirip bu fotoğrafla bir poster hazırlattı. Eleştirmen Amelia Jones, bu posterin aşırı derecede erkeksiliği desteklediğini ve erkekliğin homofobiklikle eşdeğer gösterildiğini iddia etti.[2] Bu posterde Morris, sanatın gücünü fiziksel kuvvetle özellikle de şiddetle bir tutmuştu.[3]

Kaynakça

Konuyla ilgili yayınlar

  • Nancy Marmer, "Death in Black and White: Robert Morris," Art in America, Mart 1983, sayfa 129-133.

Notlar

  1. ^ Taylor, Brandon. Contemporary Art: Art Since 1970. Prentice Hall, Londra, 2005. Sayfa 30
  2. ^ Jones, Amelia. Body Art/Performing the Subject. University of Minnesota Press, 1998. Sayfa 114-115
  3. ^ Chave, Anne C. "Minimalism and the Rhetoric of Power", Power: Its Myths and Mores in American Art, 1961-1991. 1991. Sayfa 134

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sanat</span> duygusal veya estetik çekicilik yoluyla dışsal değerler yaratma sürecine denir

Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır. Tarih boyunca neyin sanat olarak adlandırılacağına dair fikirler sürekli değişmiş, bu geniş anlama zaman içinde değişik kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yaratılmıştır. Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Bugün sanat terimi birçok kişi tarafından çok basit ve net gözüken bir kavram gibi kullanılabildiği gibi akademik çevrelerde sanatın ne şekilde tanımlanabileceği, hatta tanımlanabilir olup olmadığı bile hararetli bir tartışma konusudur.

Minimalizm, modern sanat ve müzikte, kökeni 1960'lara giden, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akımdır. ABC sanatı, minimal sanat gibi tabirlerle de anılır.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Reddedilenler Salonu</span>

Reddedilenler Salonu ya da Reddedilenler Sergisi, Fransa'da açılan Paris Salonu'na jüri tarafından kabul edilmemiş eserlerin sergilendiği sergi salonudur. Ayrıca, özel olarak 1863'teki Reddedilenler Salonu için de kullanılan bir terimdir.

Willem de Kooning, Hollanda'nın Rotterdam şehrinde dünyaya gelmiş soyut dışavurumcu ressam. II. Dünya Savaşı'nın ardından, de Kooning Soyut dışavurumculuk, New York okulu ve Hareket resmi olarak anılan bir tarzda resim yapmaya başladı. Bu ekolün gelişiminde rol oynayan diğer sanatçılar arasında Jackson Pollock, Franz Kline, Arshile Gorky, Mark Rothko, Hans Hofmann, Robert Motherwell, Philip Guston ve Clyfford Still de vardı.

<span class="mw-page-title-main">Larry Rivers</span> Amerikalı sanatçı (1923 – 2002)

Larry Rivers, Amerikalı ressam, müzisyen, film yapımcısı ve aktör. Rivers, New York, Southampton, Long Island ve Meksika'da Zihuatanejo'da bulunan stüdyoları yönetti ve bu şehirlerde yaşadı.

Cemil Eren, Türk ressam, heykeltıraş, seramik, vitray sanatçısı, sanat tarihçisi ve sanat eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">No wave</span> 1970lerde ortaya çıkan müzik, bağımsız sinema, video sanatı ve modern sanat akımı

No wave, 1970'lerde New York şehrinde ortaya çıkan bir müzik, bağımsız sinema, video sanatı ve modern sanat akımıdır. "No wave" terimi ise punk kültürü tarafından dönemin popüler New Wave müzik türü ve bu türün ticari öğelerini hicvetmek için ortaya atılmıştır. Bu müzik tarzı özellikle Talking Heads gibi plak şirketleri ile anlaşan new wave gruplarına ve bu tarzdaki gruplar tarafından sıklıkla kullanılan Chuck Berry gitar riff'lerine karşı doğmuştur. Terim, merkezi New York'un sanat jargonuna Diego Cortez'in küratörlüğünü yaptığı 1981 yılındaki "New York/No Wave" performansı ile katılmıştır. Aynı zamanda "no wave"'in Fransız Yeni Dalga öncüsü yönetmen Jean-Luc Godard'dan da esinlendiği düşünülmektedir. Akım her ne kadar kısa sürmüş olsa da, müzik, bağımsız sinema, görsel sanat ve moda dallarını büyük ölçüde etkilemiştir.

Jerri Allyn, Los Angeles, Kaliforniya merkezli bir Amerikan feminist performans ve enstalasyon sanatçısı ve eğitimci.

Sarah Beth Goncarova (D.1980), soyut tekstil motifleri ve spesifik olmayan süslü tabloları ile tanınan bir Amerikalı ressam, heykeltıraş ve montaj çizim sanatçısıdır. Çalışmaları çeşitli kişisel, kurumsal ve kamusal koleksiyonlarda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chitra Ganesh</span> Amerikalı oyuncu

Chitra Ganesh, Amerikalı feminist sanatçıdır.

Louise Fishman Amerikalı soyut resim sanatçısıdır.

Eva Hesse, Almanya doğumlu, Amerikan Yahudisi heykeltıraş. Lateks, fiberglas ve plastik gibi materyallerde öncü çalışmalarıyla bilinir. 1960'larda post-minimal sanat akımına giren sanatçılardan biridir.

Joyce Kozloff, 1990'lı yılların başlarından beri süren haritacılık üzerine kurulu siyasi hedefli çalışmaları olan bir Amerikalı sanatçıdır.

Louise Kramer, Amerikalı sanatçı. Baskı resim, heykel ve mekâna özel sanata kadar çeşitli medyalarda çalışmalarıyla bilinir.

Kiki Smith cinsiyet, doğum ve yenilenme konularını ele alan Amerikalı sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

Robert Ryman, Amerikalı ressam ve grafik sanatçısı. Monokrom resim, minimalizm ve kavramsal sanatın hareketleriyle özdeşleşmiş eserler çizdi. En iyi beyaz tual üzerine beyaz boya ve objeler kullanarak yaptığı çalışmalarıyla dikkat çekmiştir. Sanatçı yaşamını ve çalışmalarını New York Şehri'nde sürdürmüştür.

Michael Martin Fried modernist sanat eleştirmeni ve sanat tarihçisi. Johns Hopkins Üniversitesi'nde sosyal bilimler ve sanat tarihi profesörüdür. Clement Greenberg, T. J. Clark ve Rosalind Krauss gibi kuramcılar ve eleştirmenlerle beraber sanatta modernizmin kökeni ve gelişmesi üzerine tartışmalara katkıda bulunmuştur.

Kitap Sanatı, kitapların yapısal ve kavramsal özelliklerini kullanan veya bunlara atıfta bulunan eserlerin yaratılmasını içeren sanat alanıdır. Kitap sanatı aynı zamanda bu alanda üretilen sanat eserlerini tanımlamak için de kullanılır. Bu eserler metin ve/veya resim içerebilir veya heykelsi olabilir.