İçeriğe atla

Robert Mistrik

Robert Mistrík
2019'da Robert Mistrik
DoğumAna Mayer
13 Ağustos 1966(1966-08-13)
Banka Bystrica, Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti
Etnik kökenSlovak
EğitimSlovak Teknoloji Üniversitesi
Çocuk(lar)Denis ve Daniel
Kariyeri
DalıKimyager

Robert Mistrík (13 Ağustos 1966) Slovak kimyager, bilim adamı, iş adamı ve siyasetçi.[1][2]

Robert Mistrík 13 Ağustos 1966'da Banská Bystrica'da doğdu.[3] Banská Bystrica'daki Jozef Gregor Tajovský Lisesi'nden mezun oldu. 1991 yılında Bratislava'daki Slovak Teknoloji Üniversitesi Kimyasal Teknoloji Fakültesi Analitik Kimya bölümünü başarı ile bitirdi. 1994 yılında Viyana Üniversitesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, bilimsel kariyerine Gaithersburg, Maryland'deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü'nde misafir araştırmacı olarak devam etti.

1998 yılında Slovakya'ya döndü ve HighChem şirketini kurdu.[4] METAcancer konsorsiyumunda bilimsel yönlendirme komitesinin bir üyesi olarak görev yaptı ve meme kanseri biyobelirteçlerinin araştırılmasına odaklandı.

Robert Mistrík 3 Şubat 2009'da tümör belirteçlerini, ilaç metabolitlerini ve diğer önemli maddeleri belirlemeye yönelik bir yöntem keşfetmesi nedeniyle "Yılın Başkanı" bilimsel ödülünün sahibi oldu.[5] 2014 yılında uluslararası Metabolomik Derneği üyeleri tarafından yeniden direktör seçildi. Kendisi, dünyanın en önemli bilimsel dergilerinden biri olan Nature Bioteknoloji dergisinde yayınlanan Google aracılığıyla kütle spektrumlarını arama yöntemi kitabının ortak yazarıdır .

2009 yılında Özgürlük ve Dayanışma partisinin kurucuları arasında yer aldı ve 2012 yılında partiden ayrıldı. 15 Mayıs 2018'de 2019 Slovak Cumhuriyeti cumhurbaşkanı adaylığını açıkladı,[6] 26 Şubat 2019'da adaylığından vazgeçerek Zuzana Čaputová'ya destek çağrısında bulundu.[7] Yaşam standartlarının ve ücretlerin yükseltilmesini, eğitim ve sağlık sistemlerinin iyileştirilmesini, doğanın korunmasını ve geleneklerin geliştirilmesini savundu.

Ocak 2018'de Slovakya'da bilimin gelişmesi nedeniyle 1. sınıf ulusal Pribina Haçı ödülüne layık görüldü. Zuzana ile evli olan Robert Mistrík'in Denis ve Daniel adında iki oğlu var.

Kaynakça

  1. ^ Horák, Otakar (14 Aralık 2016). "Chemik Robert Mistrík: Človek nikdy nepochopí, ako funguje život v tele". Denník N (Slovakça). 16 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024. 
  2. ^ a.s, Petit Press (11 Eylül 2018). "Presidential survey: Which candidates would stand a chance?". spectator.sme.sk (İngilizce). 16 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Robert Mistrík - osobná stránka". web.archive.org. 11 Mayıs 2018. 11 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024. 
  4. ^ Legéň, Marek (6 Ağustos 2019). "Mistríkov rozprávkový zárobok? Podľa expertov nič neobvyklé". Denník E (Slovakça). 16 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Centrálny informačný portál pre výskum, vývoj a inovácie". web.archive.org. 19 Haziran 2018. 19 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024. 
  6. ^ a.s, Petit Press (16 Mayıs 2018). "Researcher Robert Mistrík will run for president". spectator.sme.sk (İngilizce). 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024. 
  7. ^ Aktuality.sk (26 Şubat 2019). "Robert Mistrík končí v prezidentských voľbách. Podporí Zuzanu Čaputovú". Aktuality.sk (Slovakça). 9 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bratislava</span> Slovakyanın başkenti

Bratislava (Slovakça telaffuz: [ˈbracɪslava]

Slovakya 1949 yılından beri birçok kez “bölge” anlamına gelen ve kendi dillerinde kraje olarak adlandırılan kısımlara bölünmüştür. Sayıları, sınırları ve fonksiyonları da sürekli olarak değişmiştir. Şu an Slovakya’da Avrupa Birliği’nin belirlemiş olduğu NUTS geocode standardına göre 3. seviye yerel idare birimine tekabül eden sekiz bölge bulunmaktadır. Her kraj okresy adı verilen daha ufak yönetim birimlerinden oluşur. Slovakya’da şu anda 79 okresy bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Kiska</span> 4. Slovakya cumhurbaşkanı

Andrej Kiska, 4. Slovakya devlet başkanıdır. Bir hayırsever ve girişimci olan Kiska, 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olarak yarıştı.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Ulusal Ayaklanması</span> 1944te Slovak partizanların Nazi Almanyasına karşı giriştiği direniş

Slovak Ulusal Ayaklanması, II. Dünya Savaşı sırasında 29 Ağustos-28 Ekim 1944 tarihleri arasında Slovak partizanların Nazi Almanyası'na karşı başlattıkları büyük çapta direniştir.

<span class="mw-page-title-main">Domica Mağarası</span>

Domica Mağarası, Güney Slovakya'daki Košice Bölgesi'ndeki Rožňava ilçsindeki Plesivec'in 10 km güneydoğusundaki Silicka planina Platosu'nun güneybatı sınırında yer alır ve Baradla Mağarası'yla birlikte Macaristan'da Aggtelek Ulusal Parkı ile devam eden Aggtelek Karst ve Slovak Karst sınır ötesi mağara ağının en önemli bölümünü oluşturmaktadır. [1]

<span class="mw-page-title-main">Marián Varga</span> Müzisyen

Marián Varga, Slovak müzisyen, besteci ve orgcu. Skolica, Çekoslovakya'da doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Ján Kuciak</span> Slovak araştırmacı ve gazeteci

Ján Kuciak, Slovak araştırmacı ve gazeteci. 25 Şubat 2018 tarihinde evinde düzenlenen silahlı saldırı sonucunda nişanlısı Martina Kušnírová ile birlikte vurularak öldürüldü. Kuciak, Avrupa'nın en büyük medya şirketlerinden biri olan Almanya merkezli Axel Springer SE bünyesindeki Aktuality.sk adlı haber portalı için araştırma dosyaları hazırlıyordu ve en son İtalyan iş insanları ve mafyası ile Slovak siyasetçiler arasındaki ilişkiler hakkında araştırma yürütüyordu. Ján Kuciak, Slovakya tarihinde öldürülen ilk ve tek gazeteci oldu.

<span class="mw-page-title-main">Peter Pellegrini</span>

Peter Pellegrini, Slovak siyasetçi. Pellegrini, Avrupa ülkesi Slovakya'da 22 Mart 2018 tarihinden 20 Mart 2020 tarihine kadar başbakanlık makamında bulunmuştur. 15 Haziran 2024 tarihinden geçerli olarak Slovakya Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zuzana Čaputová</span> 5. Slovakya cumhurbaşkanı

Zuzana Čaputová, Slovak siyasetçi, avukat ve aktivisttir. 15 Haziran 2019-15 Haziran 2024 tarihleri arası Slovakya cumhurbaşkanı olarak göreve yapmıştır. 2019'da yapılan seçimlerde ülkenin ilk kadın ve en genç cumhurbaşkanı seçildi. Pezinok şehrinde onyıllarca süren ve doğaya zarar veren depolama sorununa karşı başlattığı mücadele nedeniyle 2016'da Goldman Çevre Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">2019 Slovakya cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2019 Slovak cumhurbaşkanlığı seçimleri, 16 Mart 2019'da yapıldı ve 30 Mart'ta gerçekleşen ikinci turda son buldu. Görevdeki Cumhurbaşkanı Andrej Kiska bu seçimlerde adaylığını koymadı.

<span class="mw-page-title-main">Anna Kolesárová</span>

Anna Kolesárová, Slovak Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı bir Slovak. 1944 yılında bir Sovyet askerinin kendisiyle cinsel ilişkiye girme teklifini reddetmesinin ardından henüz 16 yaşındayken öldürülmüştür. Onu iyi tanıyanların aktardığına göre, annesinin ölümünün ardından sürekli çalışarak evini geçindiren, mütevazı ve basit bir kız olarak nitelendirilmekteydi..

<span class="mw-page-title-main">Slovakya'da turizm</span>

Slovakya'da turizm doğal manzaralar, dağlar, mağaralar, Orta Çağ kaleleri ve kasabaları, halk mimarisi, kaplıcalar ve kayak merkezleri sunmaktadır.

Eva Krížiková, tanınmış Slovak aktris.

Slovakya, 2023 yılından önce Sıradan İnsanlar ve Bağımsız Kişiler, Slovakya'da, popülist, yolsuzluk karşıtı ve Avrupa yanlısı bir siyasi partidir. Kendini bağımsız kişiliklerin ve uzmanların yer aldığı bir hareket olarak sunuyor. 11 Kasım 2011 tarihinde Slovak Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'na tescil edilerek kurulmuştur. 2020'de, %25.0'lık bir sonuçla parti, 2020 Slovakya parlamento seçimlerini kazandı. Başlangıçtan bu yana hareketin başkanı, Slovakya Cumhuriyeti'nin eski başbakanı olan eski iş insanı Igor Matovič oldu.

Yön - Sosyal Demokrasi Slovakya'da sol görüşlü popülist ve sosyal demokrat siyasi partidir. Eski Slovakya Başbakanı Robert Fico tarafından yönetilmektedir. Yön - Sosyal Demokrasi, 5 Mart 2016'da yapılan parlamento seçimlerinden sonra Ulusal Konsey'deki en büyük partiydi, ancak 29 Şubat 2020'de yapılan parlamento seçimlerinden sonra en büyük ikinci parti oldu.

<span class="mw-page-title-main">Zuzana Kronerová</span>

Zuzana Kronerová, Slovak kadın tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Eva Siracká</span> Fizikçi

Eva Siracká, Slovak hekim ve akademisyen. 1990-2020 yılları arasında Kansere Karşı Mücadele STK'sının başkanlığını yaptı. 2011'de Dünya Sağlık Örgütü'nden Sasakawa Sağlık Ödülü'nü alan ilk Avrupalı kadın oldu. "En Başarılı 100 Slovak" şahsiyet arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Dano Heriban</span>

Daniel Heriban, Slovak aktör ve müzisyen.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Zmeko</span>

Daniel Zmeko(24 Kasım 1967, Nové Mesto nad Váhom, Çekoslovakya ) 2018'den beri Slovak Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olan Slovak general.

Pavol Zelenay, Slovak besteci, müzisyen, yapımcı ve eleştirmen.