İçeriğe atla

Robert Minlos

Robert Adol'fovich Minlos
Роберт Адольфович Минлос
Doğum28 Şubat 1931 (93 yaşında)
Moskova
Ölüm9 Ocak 2018 (86 yaşında)
VatandaşlıkSSCB - Rusya
EğitimMSU Faculty of Mechanics and Mathematics, Moskova Devlet Üniversitesi
Mezun olduğu okul(lar)Lomonosov Moscow State University
ÖdüllerBilim ve Teknolojide RSFSR Devlet Ödülü, Uluslararası Dobrushin Ödülü (2008), Matematiğe Adanmış Bir Hayat (2014)
Kariyeri
DalıMatematik (İstatistiksel Fizik, Olasılık Teorisi, Fonksiyonel Analiz)
Çalıştığı kurumThe Institute for Information Transmission Problems of Russian Academy of Sciences (IITP), Moskova Devlet Üniversitesi
TezThe Mathematical Problems of Contemporary Statistical Physics[1] (1968)
Doktora
danışmanı
Andrei Nikolayevich Kolmogorov, Ilya Michaylovich Livshic
Diğer akademik danışmanlarİsrael Moiseevich Gelfand, Andrey Nikolaevich Kolmogorov, Ilya Mihayloviç Lifshits
Doktora öğrencileriEvgeny Lakshtanov (2004), M. Lantsman (1965), Elena Zhizhina

Robert Adol'fovich Minlos (RusçaРоберт Адольфович Минлос; d. 28 Şubat 1931 – ö. 9 Ocak 2018), olasılık teorisi ve matematiksel fiziğe önemli katkılar yapmış Sovyet-Rus matematikçidir. Kendisi Moskova doğumludur. Minlos'un silindirik ölçülerin bir nükleer uzayın sürekli ikilisi üzerindeki Radon ölçülerine genişletilmesine ilişkin teoremi, genelleştirilmiş rastgele süreçler teorisinde temel öneme sahiptir. Sovyet-Rus matematikçi Robert Minlos, 9 Ocak 2018'de 86 yaşında Moskova'da öldü.[2]

Ailesi

Minlos'un annesi yerel bir tarihçi olan Nora Romanovna Minlos (1900-1943)[3] Ruslaştırılmış Almanlardandı. BabasıAdolf Davidovich Miller (1895—?), İngilizce-Rusça sözlüğün ortak yazarıydı ve Minlos babasıyla birlikte hiç yaşamadı. Annesi sanatçı Konstantin Anatolyevich Zelenin ile evlendi, bu evlilikten 1940 yılında Minlos'un Svetloyar Zelenin adında bir üvey kardeşi doğdu. Savaş öncesi son yıllarda Nora Romanovna Minlos, Volga Almanlarını araştırmakla meşguldü ve pasaportuna "Alman" olarak kaydoldu, bu da savaşın başlangıcında büyük zorluklara ve sıkıntılara yol açtı. Aile, 1941'den itibaren Nora Romanovna'nın 1943'te öldüğü Alma-Ata'ya tahliye edildi. Minlos garip bir şehirde yetim kaldı ve annesinin arkadaşı (Maria Sergeevna Raeva) tarafından evlat edinildi. 1944'te üvey annesiyle Moskova'ya döndü. Amcası Bruno R. Minlos (1898-1942), 1921-1922'de RCP (b)'de tarih bilimleri adayıydı, Uluslararası İlişkiler Enstitüsü ve Dış İlişkiler Halk Komiserliği'nde çalıştı, İspanya'nın modern tarihi üzerine çalışmaların yazarıdır.[4][5] 1974'ten beri kendisi de bir matematikçi olan Tatyana Yurievna Popova ile evliydi. Bir üvey oğlu (Dmitry / Meir Antopolsky, doktor) ve bir oğlu (Philip Minlos, dilbilimci) vardı.

Matematik kariyeri

Matematik tutkusu 1948'de Moskova Devlet Üniversitesi'nde, o zamanlar yüksek lisans öğrencisi olan Alexander Lunts tarafından yönetilen ve gelecekte bir matematikçi ve Siyonist hareketin önde gelen bir şahsiyeti olan bir redci (refusenik)[6] tarafından yönetilen okul çocukları için bir matematik çemberi organizasyonu ile başladı.

1949'da Moskova Devlet Üniversitesi Mekanik ve Matematik Fakültesi'ne girdi, 1954'te I. M. Gelfand'ın öğrencisi olarak Fonksiyonlar Teorisi Bölümü'nden mezun oldu. Atama yoluyla, Mytishchi bölgesinin Stroitel istasyonunda bulunan Moskova Ormancılık Enstitüsü'ne girdi. 1956-1992 yıllarında Moskova Devlet Üniversitesi Fonksiyonlar Teorisi ve Fonksiyonel Analiz, Mekanik ve Matematik Bölümü'nde çalıştı. 1958'de "İstatistiksel Fiziğin Matematiksel Problemleri" adlı doktora tezini savundu. 1968'de R. L. Dobrushin, Ya. G. Sinai, V. A. Malyshev ve S. A. Molchanov ile birlikte seminerleri yönetti. "Gibbs rastgele alanlar" özel kursunda ders verdi, "Saçılma Teorisi" hakkında özel seminer verdi.

1990'dan itibaren profesör unvanı ile görev yaptı.[7] 1996'da IITP RAS[8][9][10] Dobrushinsky Matematik Laboratuvarı'na başkanlık etti ve aynı zamanda Moskova Devlet Üniversitesi'nde Mekanik ve Matematik Olasılık Teorisi Bölümü'nde profesörlük görevini yürüttü.

IITP RAS Akademik Konseyi Üyesi (1996), Moskova Matematik Derneği (1966) yönetim kurulu üyesi, Markov süreçleri ve ilgili alanlar (Markov processes and related fields) üyesi (1996), Potansiyel Analiz (Potential Analysis) ve İstatistiksel Fizik Dergisi (Journal of Statistical Physics) (1997-2002) dergilerinin yayın kurulu üyesi görevlerini yürüttü.

Bilimsel faaliyetleri

İlgi alanları, istatistiksel fizik problemleri, Gibbs rastgele alanları, alan teorisi, istatistiksel fizik modelleri için stokastik dinamik spektrumlarının tanımı ve kuantum sonsuz parçacık Hamiltonyenleriydi. Elde ettiği temel sonuçlar:

  • Nükleere eşlenik uzaylarda ölçme işleminin devamı; bu sonuç birçok durumda sonsuz boyutlu uzaylarda otomatik olarak sigma-toplamsal ölçüler oluşturmaya izin verir.
  • Ya. G. Sinai ile "damla", yani faz geçiş bölgesindeki spin modellerinde tipik spin konfigürasyonlarının tanımı üzerinde çalıştı.
  • (V. A. Malyshev ve diğerleri ile ortaklaşa olmak üzere) sonsuz parçacık operatörleri için spektrum üzerinde çalıştı, matematiksel fiziğin birçok operatörü için "parçacık yapısı" oluşturmayı, yani tam bir Hilbert uzayının durumlarını tanımlayan alt uzaylara ayrıştırılmasını amaçlayan bu alt uzayların her birinde bir veya iki vb. quasipartikülün spektrum çalışması
  • Rastgele bir ortamda (bir parçacığın konumu için merkezi limit teoreminin uzun süre kanıtlandığı) rastgele yürüyüşler üzerine bir kağıt döngüsü ve sözde rastgele bir ortamda yönlendirilmiş polimerler ilgili bir konu.
  • E. Nelson'ın alan modeli için temel bileşik üzerinde çalışmalar: Bu modelin Hamiltonyeninde temel durumun varlığı veya yokluğu, fonksiyonel integraller yöntemiyle araştırıldı.

Ödülleri

  • Bilim ve teknoloji alanında RSFSR Devlet Ödülü (1990)[11][12]
  • Dobrushin Uluslararası Ödülü (2008)[13][14]
  • “Matematiğe Adanmış Bir Hayat” (2014)[15]

Monografları

  • I. M. Gelfand, R. A. Minlos, Z. Ya. Shapiro. Rotasyon grubu ve Lorentz grubunun temsilleri, uygulamaları. Moskova: Fizmatgiz, 1958.
  • I. M. Gelfand, R. A. Minlos, Z. Ya. Shapiro. Rotasyon ve Lorentz gruplarının temsilleri ve uygulamaları. Macmillan, 1963.
  • V. A. Malyshev, R. A. Minlos. Gibbs Rastgele Alanları: Bir Küme Ayrıştırma Yöntemi. Moskova: Nauka, 1985.
  • V. A. Malyshev, R. A. Minlos. Sonsuz parçacık sistemlerinde lineer operatörler. Moskova: Nauka, 1994.
  • R. A. Minlos. Matematiksel istatistiksel fiziğe giriş. Moskova: MTsNMO, 2002.

Kaynakça

  1. ^ Mathematics Genealogy Project'te Robert Adolfovich Minlos
  2. ^ "In memoriam. Роберт Адольфович Минлос (28.02.1931 – 09.01.2018)" (Rusça). 13 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Биографическая справка" (Rusça). 25 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Генеалогия семьи Минлос" (Rusça). 19 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Роберт Минлос: «Друзья меня всегда звали просто Боб»" (Rusça). 31 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Интервью с Александром Лунцом" (Rusça). 21 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  7. ^ "Минлос Роберт Адольфович" (Rusça). 22 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Минлос Роберт Адольфович" (Rusça). 19 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  9. ^ "ЛАБОРАТОРИЯ № 4" (Rusça). 22 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Лаборатория № 4" (Rusça). 13 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Государственная премия РСФСР в области науки и техники — награда | ИСТИНА — Интеллектуальная Система Тематического Исследования НАучно-технической информации" (Rusça). 22 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Трудовая Доблесть России" (Rusça). 11 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Международная премия имени Добрушина" (Rusça). 25 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Первым лауреатом Международной Добрушинской премии стал математик Роберт Минлос" (Rusça). 25 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "Фонд Дмитрия Зимина 'Династия': Названы лауреаты премии «Жизнь, посвящённая математике»" (Rusça). 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Fizik, maddeyi, maddenin uzay-zaman içinde hareketini, enerji ve kuvvetleri inceleyen doğa bilimi. Fizik, Temel Bilimler'den biridir. Temel amacı evrenin işleyişini araştırmaktır. Fizik en eski bilim dallarından biridir. 16. yüzyıldan bu yana kendi sınırlarını çizmiş modern bir bilim olmasına karşın, Bilimsel Devrim'den önce iki bin sene boyunca felsefe, kimya, matematik ve biyolojinin belirli alt dalları ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Buna karşın, matematiksel fizik ve kuantum kimyası gibi alanlardan dolayı fiziğin sınırlarını net olarak belirlemek güçtür.

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Klasik mekanik</span>

Klasik mekanik, makroskobik boyutlarda cisimlerin hareketlerini hem deneysel hem de matematiksel olarak inceleyen, fiziğin iki ana dalından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Srinivasa Aiyangar Ramanujan</span> Hint matematikçi (1887–1920)

Srinivasa Aiyangar Ramanujan, sayılar teorisi ve sonsuz seriler alanlarında önemli katkılarda bulunmuş bir Hint matematikçidir. Ramanujan'ın yaşamı ve çalışmaları, matematik dünyasında derin izler bırakmış ve modern matematiğin gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fizik felsefesi</span>

Fizik felsefesi, klasik ve modern fiziğin içerisindeki teori ve yorumları inceleyen bir bilim felsefesi dalıdır. Fizik teorileri ve yorumlarından yola çıkarak sorduğu sorularla çeşitli cevaplara ulaşmayı amaçlamaktadır. Uzay ve zaman felsefesi, kuantum mekaniği felsefesi, termal ve istatistiksel felsefe gibi alt dallara ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Teorik fizik</span> fizik biliminin bir branşı

Teorik fizik, fiziğin matematiksel modellemeler ve fiziksel nesnelerin soyutlandırılmaları çalışmaları ve doğa olaylarını açıklayan, gerçekselleştiren ve tahmin yürüten fizik dalıdır. Bu deneysel fiziğin zıttıdır ki deneysel fizik araçlarla bu olayları soruşturur.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Bugayev</span> Rus matematikçi

Nikolay Vasilyeviç Bugayev (14 Eylül 1837, Dusheti, Gürcistan- 11 Haziran 1903, Moskova, Rusya) Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Alan (fizik)</span>

Alan, fizik kuramlarında kullanılan, matematikteki cebirsel alanın tüm özelliklerini taşıyan terim. Genellikle bu etki 100 nanometre ve daha küçük skalalarda etkili olur. Bu etki nanoteknolojiyle aynı ölçeğe denk gelir. Bir alan mekan ve zaman içinde her bir nokta için bir değeri olan bir fiziksel miktardır. Örneğin, hava durumu, rüzgâr hızı uzayda her nokta için bir vektör atayarak tarif edilmektedir. Her bir vektör bu noktada hava hareketinin hızını ve yönünü temsil eder.

Olasılık teorisi ya da ihtimaliyet teorisi rastgele olayların analizi ile ilgilenen bir matematik bilim dalıdır. Olasılık teorisinin ana ögeleri rassal değişkenler, saf rassal süreçler, olaylar olarak sayılabilir. Bunlar ya tek olarak ortaya çıkan veya bir zaman dönemi içinde gelişerek meydana gelen, ilk görünüşü rastgele bir şekilde olan deterministik olmayan olayların veya ölçülebilir miktarların matematiksel soyutlamalarıdır. Bir madeni parayı yazı-tura denemesi için havaya atmak veya bir zarı atmak ile ortaya çıkan sonuç ilk bakışta rastgele bir olay olarak görülebilirse bile eğer birbirini takip eden rastgele olaylar tekrar tekrar ortaya çıkartılırsa incelenebilecek ve tahmin edilebilecek belirli bir istatistiksel seyir takip ettikleri görülecektir. Bu türlü olaylar ve sonuçların seyirlerini betimleyen iki temsilci matematiksel sonuç büyük sayılar yasası ve merkezsel limit teoremidir.

<span class="mw-page-title-main">Edward Witten</span> Amerikalı teorik fizikçi

Edward Witten Amerikalı teorik fizikçi ve İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde profesör. Süpersicim Teorisi'nde dünyanın önde gelen araştırmacılarından. Teorik fiziğe geniş katkılar yaptı ve matematiğin gelişimine katkılarından dolayı 1990'da Fields Madalyası ile ödüllendirildi. 1995'te, Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bir konferansta M-teorisinin varlığını ileri sürdü ve M-teorisini daha önce gözlenen birtakım ikilikleri açıklamak için kullanması sicim teorisi'nde ikinci süpersicim devrimi olarak adlandırılan yeni bir araştırmayı harekete geçirdi.

Matematiksel model, bir sistemin matematiksel kavramlar ve dil kullanılarak tanımlanmasıdır. Matematiksel model geliştirme süreci, matematiksel modelleme olarak adlandırılır. Matematiksel modeller, doğa bilimlerinde ve mühendislik disiplinlerinde bunun yanı sıra sosyal bilimlerde kullanılır. Matematiksel modelleri daha çok fizikçiler, mühendisler, istatistikçiler, operasyon araştırma analistleri ve ekonomistler kullanır. Model, bir sistemi açıklamaya, farklı bileşenlerin etkilerini incelemeye ve bir davranış hakkında öngörüde bulunmak için yardımcı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Wigner</span>

Eugene Paul "E. P." Wigner, Macar-Amerikalı teorik fizikçi ve matematikçiydi.

Çoklu evren veya çoklu kâinat, birbirinden farklı, gözlemlenebilir evrenlerin hipotezsel toplamı. Teleskop ile gözlemleyebildiğimiz bilinen evren yaklaşık 93 milyar ışık yılı genişliğindedir. Ancak bu evren, farazî çoklu evrenin çok küçük bir kısmına tekabül eder. Çoklu evren sonlu ve sonsuz var olan muhtemel evrenlerin hipotezsel bütünü olup bu evrenler var olan her şeyi - bütün mekân, zaman, madde ve enerji ile birlikte fizik kanunları ve fizikî değişimleri - kapsar. Bu evrenlere "alternatif evrenler" ya da "paralel evrenler" de denir.

Tarih boyunca matematiğin konu çeşitliliği ve derinliği artmaktadır, matematiği kavrama, birçok konuyu matematiğin daha genel alanlarına göre sınıflandırma ve düzenleme için bir sistem gerektirir. Bir dizi farklı sınıflandırma şeması ortaya çıkmıştır ve bazı benzerlikleri paylaşsalar da, kısmen hizmet ettikleri farklı amaçlara bağlı olarak farklılıkları vardır. Ek olarak, matematik geliştirilmeye devam ettikçe, bu sınıflandırma şemaları da yeni oluşturulan alanları veya farklı alanlar arasında yeni keşfedilen bağlantıları dikkate alacak şekilde değişmelidir. Farklı alanlar arasındaki sınırı aşan, genellikle en aktif olan bazı konuların sınıflandırılması daha zor hale gelir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Dubrovin</span> Rus matematikçi

Boris Anatolyeviç Dubrovin, Rus matematikçi, Fizik ve Matematik Bilimleri Doktorudur.

Bu liste, matematiğe kayda değer katkılarda bulunan veya matematikte başarı sağlayan kadınların eksik bir listesidir. Bunlar arasında matematiksel araştırma, matematik eğitimi, matematik tarihi ve felsefesi, kamusal sosyal yardım ve matematik yarışmaları gibi alanlar/konular kapsama alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matematiksel istatistik</span> matematiksel yöntemlerin kullanıldığı olası istatistikler

Matematiksel istatistik, istatistiksel veri toplama tekniklerinin aksine, matematiğin bir dalı olan olasılık teorisinin istatistiğe uygulanmasıdır. Bunun için kullanılan özel matematiksel teknikler arasında matematiksel analiz, doğrusal cebir, stokastik analiz, diferansiyel denklemler ve ölçü teorisi bulunur.

Bu Rus matematikçiler listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan ünlü matematikçileri içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Homolojik cebir</span>

Homolojik cebir, homolojiyi genel cebirsel ortamda inceleyen matematiğin bir dalıdır. Kökenleri, özellikle Henri Poincaré ve David Hilbert tarafından 19. yüzyılın sonlarında kombinatoryal topoloji ve soyut cebir araştırmalarına dayanan nispeten genç bir disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Nina Bari</span> Rus kadın matematikçi (1901-1961)

Nina Karlovna Bari, trigonometrik seriler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir Sovyet matematikçiydi. Ayrıca Higher Algebra ve The Theory of Series adlı iki ders kitabıyla da tanınmaktadır.