İçeriğe atla

Robert Metcalfe

Robert Metcalfe
Metcalfe, 2004
DoğumRobert Melancton Metcalfe
07 Nisan 1946 (78 yaşında)
New York City, U.S.
Eğitim
  • Massachusetts Institute of Technology (SB–SB)
  • Harvard University (MS, PhD)
Çocuk(lar)2
ÖdüllerŞablon:İndented plainlist
Kariyeri
DalıŞablon:İndented plainlist
Çalıştığı kurumlarŞablon:İndented plainlist
Doktora
danışmanı
Jeffrey P. Buzen

Robert Melancton Metcalfe (7 Nisan 1946) 1970'lerde internetin gelişimine katkıda bulunan Amerikalı bir mühendis ve girişimcidir.[1][2] Ethernet'i icat etti, 3Com'u kurdu ve bir telekomünikasyon ağının etkisini açıklayan Metcalfe yasasını formüle etti. Metcalfe ayrıca, 1990'larda internetin sona ereceğini tahmin etmek de dahil olmak üzere, gerçekleşemeyen birkaç tahminde bulundu.

Metcalfe, Ethernet teknolojisini geliştirme çalışmaları nedeniyle IEEE Onur Madalyası ve Ulusal Teknoloji ve Yenilik Madalyası dahil olmak üzere çeşitli ödüller aldı. 2023 yılında bilgisayar bilimlerindeki en yüksek ayrım olan Turing Ödülü'nü aldı.[3] 2011'den 2021'e kadar Austin Texas Üniversitesi'nde inovasyon ve girişimcilik profesörüydü.[4]

Erken yaşam ve aile

Robert Metcalfe, 1946'da Brooklyn, New York'ta doğdu. Babası, jiroskoplar konusunda uzmanlaşmış bir test teknisyeniydi. Annesi, daha sonra Bay Shore Lisesi'nde sekreter olan bir ev hanımıydı.[5] Metcalfe bu okuldan 1964 yılında mezun oldu.[5][6]

Metcalfe, Massachusetts Institute of Technology'den 1969'da elektrik mühendisliği ve endüstriyel yönetim alanlarında iki Lisans derecesi alarak mezun oldu. Daha sonra Harvard Üniversitesi'ne girdi ve 1970'te uygulamalı matematik alanında Master of Science ve 1973'te bilgisayar bilimlerinde doktora derecesi aldı.[2][7]

Metcalfe ve eşi Robyn'in iki çocuğu var.[8]

Kariyeri

Erken Ethernet konektörü - Bob Metcalfe imzalı.

2011'den 2021'e kadar Austin Texas Üniversitesi'nde'deki Cockrell School of Engineering'de inovasyon inisiyatiflerinde uzmanlaşmış bir profesördü.[9] Metcalfe, 2016 Geleceğin Bilim ve Teknoloji Liderleri Kongresi'nde açılış konuşmacısıydı ve 2019'da Güney Afrika'da Bernard Price Anma Konferansı'nı sundu.[10] Haziran 2022'de Metcalfe, Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı'na araştırma görevlisi ve hesaplama mühendisi olarak katılarak MIT Julia Lab ile birlikte çalışarak Massachusetts Institute of Technology'e geri döndü.[11]

Ayrıca bakınız

  • Metcalfe yasası

Kaynakça

  1. ^ "Robert Metcalfe, Inventor Profile". National Inventors Hall of Fame. 4 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2007. 
  2. ^ a b "Robert M. Metcalfe | IEEE Computer Society" (İngilizce). 6 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2021.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  3. ^ "Bob Metcalfe '69 wins $1 million Turing Award". MIT News | Massachusetts Institute of Technology (İngilizce). 29 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  4. ^ "Inventor of Ethernet and Venture Capital Executive Bob Metcalfe to Lead Innovation Initiatives at UT ECE". 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2011. 
  5. ^ a b "Oral History of Robert Metcalfe" (PDF). Computer History Museum. 2007. 23 Aralık 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Q&A: Robert Metcalfe on the "Inoversity"". MIT News | Massachusetts Institute of Technology (İngilizce). 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2023. 
  7. ^ Packet Communication. Harvard University. 1973. OCLC 1243034442. 29 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "The Legend of Bob Metcalfe". Wired. November 1998. 16 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2016. 
  9. ^ "Inventor of Ethernet and Venture Capital Executive Bob Metcalfe to Lead Innovation Initiatives at The University of Texas at Austin". The University of Texas at Austin. 8 Kasım 2010. 21 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Kasım 2010. 
  10. ^ "SAIEE | the South African Institute of Electrical Engineers – the 68th Bernard Price Memorial Lecture | Western Cape Centre". 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2019. 
  11. ^ "Returning to MIT". 9 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John McCarthy (bilgisayar bilimci)</span> Amerikalı bilgisayar bilimci ve bilişsel bilimci

John McCarthy, Amerikalı bilgisayar bilimci ve bilişsel bilimci. Yapay zekâ terimini ve Lisp programalama dilini icat edenlerden biri. Lisp programlama dilini geliştirdi. ALGOL dil yapısını önemli ölçüde etkiledi. Zaman paylaşımı yöntemini yaygınlaştırdı. Çöp toplama metodunu icat etti ve ilk yapay zekanın geliştirilmesinde büyük bir etkisi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Claude Elwood Shannon</span> Amerikalı matematikçi (1916 – 2001)

Claude Elwood Shannon, Amerikalı matematikçi, elektrik mühendisi ve kriptograftır. Bilgi kuramının babası olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Kendall (fizikçi)</span>

Henry Way Kendall, derin inelastik saçılma ilgili öncü niteliğindeki araştırmaları için "Jerome Isaac Friedman ve Richard E. Taylor ile birlikte 1990 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı parçacık fizikçisi.

<span class="mw-page-title-main">H. Robert Horvitz</span> Amerikalı biyolog

Howard Robert Horvitz, Amerikalı biyolog. En çok bir nematod paraziti olan Caenorhabditis elegans ile ilgili çalışmalarıyla bilinir. Apoptozis ile ilgili çalışmaları nedeniyle 2002 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">App Inventor</span>

MIT App Inventor, Google tarafından ortaya çıkarılan ve sonrasında Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından geliştirilen, özgür bir uygulama geliştirme aracıdır. Yeni başlayanların Android işletim sistemi için blok kodlama yöntemiyle uygulama geliştirmesine olanak sağlar. Özellikle yapboz gibi olan yapısı ve sürükle-bırak mekanizması sayesinde kolaylıkla uygulama yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Canan Dağdeviren</span> Türk bilim insanı

Canan Dağdeviren, Türk fizik mühendisi. Canan Dağdeviren, halihazırda Medya Sanatları ve Bilimleri alanında LG Kariyer Geliştirme Profesörlüğünü yürüttüğü Massachusetts Institute of Technology'de Türk akademisyen, fizikçi, malzeme bilimci ve yardımcı doçenttir. Dağdeviren, Harvard Cemiyeti tarihinde Harvard Üniversitesi Fellows Cemiyeti'nde Junior Fellow olan ilk Türk bilim insanıdır. Bir öğretim üyesi olarak, MIT Media Lab'da kendi Conformable Decoders araştırma grubunu yönetiyor.

<span class="mw-page-title-main">Marvin Minsky</span>

Marvin Lee Minsky, yapay zekâ alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Amerikalı bilim insanıdır. 1927'de ABD'nin New York kentinde dünyaya gelen Marvin Minsky, Massachusetts'teki Phillips Academy'deki eğitiminin ardından 2. Dünya Savaşı'nın sürdüğü yıllarda ABD Donanması'na yazıldı ve 1944-1945 yılları arasında burada hizmet verdi. Marvin Minsky, 1968 yılında kurucusu olduğu MIT'nin yapay zekâ laboratuvarında çalışmalar yaptı.

MIT School of Engineering (SoE) Massachusetts Institute of Technology'nin beş okulundan biri.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Liskov</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Barbara Liskov, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışan Liskov Amerika Birleşik Devletleri'nde bilgisayar bilimi doktorası sahibi ilk kadınlardan biridir. Liskov kendi adını taşıyan ikame ilkesiyle 2008 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">E. Allen Emerson</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Ernest Allen Emerson, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Austin Teksas Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır. Model denetimi konulu çalışmasıyla Edmund M. Clarke ve Joseph Sifakis'le birlikte 2007 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adi Shamir</span>

Adi Shamir İsrailli bir kriptograf. Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algoritmasının ortak mucidi, Feige-Fiat-Shamir tanımlama şemasının ortak mucidi, diferansiyel kriptanalizin mucitlerinden biri olup kriptografi ve bilgisayar bilimi alanlarına sayısız katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yoshua Bengio</span>

Yoshua Bengio, Kanadalı bilgisayar bilimcisi. Yapay sinir ağları ve derin öğrenme konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır. 2018 Turing Ödülü'nü Geoffrey Hinton ve Yann LeCun'la birlikte almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Goodenough</span>

John Bannister Goodenough, Amerikan malzeme bilimci, bir katı-hal fizikçisi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi. Austin'deki Texas Üniversitesi'nde makina mühendisliği ve malzeme bilimi alanlarında profesör. Goodenough, lityum iyon pillerin geliştirilmesi ve tanımlanmasıyla, malzemelerdeki manyetik aşırı değişim işaretlerini tanımlayan Goodenough–Kanamori kurallarıyla ve bilgisayar RAM'lerinde yeni ufuklar açan geliştirmeleriyle geniş ölçüde tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert S. Langer</span> Amerikalı bilim insanı

Robert Samuel Langer, Jr., Amerikalı kimya mühendisi, bilim insanı, girişimci, mucit ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 12 Enstitü Profesöründen biri.

<span class="mw-page-title-main">Ching Wan Tang</span> Hong Konglu-Amerikalı kimyager

Ching Wan Tang, Hong Kong'lu Amerikalı fiziksel kimyager. OLED'i icat ettiği için 2018'de Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girdi ve 2011'de Kimya Wolf Ödülü'nü kazandı. Tang, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde IAS Bank of East Asia Profesörüdür ve daha önce Rochester Üniversitesi'nde Doris Johns Cherry Profesörü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Boggs</span> Amerikalı elektrik mühendisi (1950 – 2022)

David Reeves Boggs, Amerikalı elektronik ve radyo mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Vannevar Bush</span> Amerikalı elektrik mühendisi (1890 – 1974)

Vannevar Bush, II. Dünya Savaşı sırasında Amerikalı mühendis, mucit ve bilim yöneticisiydi. Radardaki önemli gelişmeler ve Manhattan Projesi'nin başlatılması ve erken yönetimi dahil olmak üzere, savaş zamanı askeri Ar-Ge'nin neredeyse tamamının yürütüldüğü ABD Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Ofisi'ne (OSRD) başkanlık etti. Ulusal güvenlik ve ekonomik refah için bilimsel araştırmanın önemini vurguladı ve Ulusal Bilim Vakfı'nın kurulmasına yol açan hareketin başlıca sorumlusuydu.