İçeriğe atla

Robert Ley

Robert Ley
Deutsche Arbeitsfront Başkanı
Görev süresi
Nisan 1933 - 23 Mayıs 1945
Lider Adolf Hitler
Yerine geldiğiGregor Strasser
Yerine gelenMakam kaldırıldı
Kişisel bilgiler
Doğum 15 Şubat 1890(1890-02-15)
Niederbreidenbach, Ren Bölgesi, Alman İmparatorluğu
Ölüm 25 Ekim 1945 (55 yaşında)
Nürnberg, Almanya
Partisi Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP)
Evlilik(ler) Elisabeth Schmidt (1921-1938)
Inge Spilcker (1938-1942)
Madeleine Wanderer (metres)
Çocuk(lar) Renate Wald (29 Temmuz 1922 – 2004)
Lore (25 Ekim 1938)
Wolf (14 Mayıs 1940)
Gloria (27 Haziran 1941)
Rolf Robert (28 Temmuz 1944)
Bitirdiği okul Jena Üniversitesi
Bonn Üniversitesi
Münster Üniversitesi
Ödülleri Demir Haç (2. Sınıf)
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Alman İmparatorluğu
 Nazi Almanyası
Hizmet yılları 1914-1917
1933-1945
Rütbesi Teğmen
SA-Obergruppenführer
Çatışma/savaşları I. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı

Dr. Robert Ley (d. 15 Şubat 1890, Niederbreidenbach - ö. 25 Ekim 1945, Nürnberg), Nazi Almanyası'nda politikacı ve 1933-1945 yılları arası Deutsche Arbeitsfront (DAF, "Alman Emek Cephesi") başkanıydı.[1]

Robert Ley Doğabilimleri okudu. Jena, Bonn ve Münster Üniversitelerinde kimyagerlik alanında eğitim aldı. 1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine Ordu için gönüllü topçu olarak iki yıl geçirdi. Temmuz 1917 yılında havacı birliğe tayin edildi ve yaptığı ilk uçuşta Fransa üzerindeyken uçağı düşürüldü, ağır yaralandı ve esir alındı. Bu uçak kazasında beyin yaralanması öne sürülmüştür; Hayatının geri kalanı için de kekeme olarak konuştu. 1920'ye kadar Fransızların savaş esiri oldu.

Savaştan sonra 1920 yılında doktora kazanarak üniversiteye döndü. Dr. Phil unvanı aldı. 1921 yılında Ruhr Leverkusen merkezli dev IG Farben şirketinde gıda kimyageri olarak görev yaptı. 1924 yılında Ruhr'un Fransız işgaline çok kızdı ve bir aşırı milliyetçi oldu. Aynı yıl Nasyonal Sosyalist Özgürlük Partisi'ne üye oldu. Bu partinin Rheinland Gau yöneticisi oldu.

Münih'teki Birahane Darbesi'nin ardından yaptığı duruşmada Adolf Hitler'in konuşmasını okuduktan sonra Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne katıldı ve Hitler'e sadık oldu. 1925'te 18441 numarası ile Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne üye oldu. Partinin Rheinland-Güney Gau yöneticisi oldu. 1927'de Bayer firmasından kovuldu. 1928'den 1931'e kadar Westdeutscher Beobacter gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu. Sonra ise Nazi Partisi Köln-Aachen bölgesi Gau Örgütlenme Yöneticisi oldu.

Robert Ley, Yahudi karşıtı kışkırtmaları yüzünden defalarca para ve hapis cezasına çarptırıldı. 1930'da Prusya Eyalet Meclisinde milletvekili ve aynı yıl Reichstag milletvekili olarak Parti içinde üst düzey görevler aldı. 1932'de Reich Örgütlenme müfettişi, 1932-1934 yılları arası partinin örgütlenme şefinin vekili, 1933'te Alman Emek Cephesi (DAF) sendikasının lideri ve Reich yöneticisi olarak çeşitli resmî görevlerde bulundu. 1937'de SA-Obergruppenführer rütbesi aldı.

Hitler'in Gregor Strasser'i görevden alması sonrasında parti örgütü (Reichsorganisationsleiter) başkanı olarak Nazi Partisi'nin Münih merkezine getirildi. Ley'in kötü ve karanlık geçmişi ve tecrübesi, başkan olarak büyük ölçüde Hitler karşıtı Nazi Partisi'nin sosyalist kanadına sempatik geliyordu ama her zaman iç taraflar arasındaki anlaşmazlıklarda Hitler'in yanında yer aldı. Hitler Ocak 1933'te Başbakan olunca, ona Berlin'de eşlik etti.

Nazi rejiminin standartlarına göre bile dikkat çekici bir şekilde bunu istismar etmeye başladı. Reichsorganisationsleiter ve Reichstag yardımcısı olarak görev yaptığı sürece çok iyi maaş almasının yanında, serbestçe kendi kullanımları için Alman Emek Cephesi'nin (DAF) fonlarını zimmetine geçirdi. 1938'de Köln ve diğer kentlerde bir dizi villa, otomobil filosu ve geniş bir sanat koleksiyonu ve de lüks bir gayrimenkul sahibi oldu.

Tüm başarısızlıklarına rağmen Hitler tarafından korundu. Martin Bormann ve Joseph Goebbels ile birlikte Hitler'in yakın çevresinden biri oldu. 1942'de Reich Konut Komiseri olarak atandı.

Bir konuşma için kürsüye çok sarhoş çıkması üzerine Şubat 1942'den itibaren kamu önünde konuşma yasağı aldı.

28 Mart 1945 tarihinde Adolf Hitler Gönüllüler Birliği'nin komutanlığına getirildi. 20 Nisan 1945 tarihinde Berlin'den kaçtı.

Savaştan sonra

Nazi Almanyası'nın 7/8 Mayıs tarihinde teslim olmasından sonra, 16 Mayıs 1945 tarihinde Berchtesgaden'in batısındaki Schleching köyünde bir ayakkabıcının evinde 101. Hava İndirme Tümeni'nine bağlı Amerikalı paraşütçüler tarafından ele geçirildi. Kendisinin "Dr. Ernst Distelmeyer" olduğunu söylediyse de Franz Xaver Schwarz tarafından kimliği tespit edildi.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi'nde Ana Savaş Suçluları Davası'nda yargılandı. Mahkeme devam ederken kendini hücresindeki tuvaletin demirine asarak intihar etti.

Kaynakça

  1. ^ Wistrich, Robert S. (2016). Who's who in nazi germany. Londra: Routledge. ISBN 978-1138171558. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Weimar Cumhuriyeti</span> 1918/1919–1933 yıllarında Almanya

Weimar Cumhuriyeti, Almanya'da, Philipp Scheidemann'ın 9 Kasım 1918 tarihinde cumhuriyetin kurulduğunu ilan etmesi ile başlayıp 30 Ocak 1933 tarihinde Adolf Hitler'in şansölye olmasına kadar süregelmiş döneme verilen isimdir. “Weimar Cumhuriyeti” adı tarih yazımı için kullanılan bir terimdir. Bu adın kaynağı, I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkılması sonucu lağvedilen Alman monarşisi yerine millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentidir. Parlamenter demokrasiye dayanan bir rejimin kurulmuş olduğu bu dönemde “Deutsches Reich” yani Alman İmparatorluğu adı muhafaza edildi. Almanya'da liberal demokrasi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil anlaşmazlıkların ve ekonomik sorunların olduğu bir dönem getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Goebbels</span> Alman siyasetçi

Dr. Paul Joseph Goebbels, 1933-1945 yılları arasında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanlığı yapmış Alman politikacı ve Nazi Almanyası'nın ikinci şansölyesi. Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve en sadık yandaşıydı. Kendisi coşkulu ve enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert anti-semitik görüşleri ve kitlesel propagandanın Büyük Yalan olarak bilinen tekniğini kullanmadaki ustalığıyla bilinirdi. Hitler intihar ettikten sonra bir günlüğüne III. Reich'in başına geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag Yangını</span> Berlindeki Reichstag binasına 27 Şubat 1933 tarihinde düzenlenen kundaklama saldırısı

Reichstag Yangını, Hitler'in sebep gösterip ülkede düzeni sağlamak adına 24 Mart 1933'te Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg'un imzasıyla elde ettiği diktatöryal güce kavuşmasından önce Alman parlamentosunun toplandığı Reichstag binasında 27 Şubat 1933 akşamı çıkmış olan yangındır. Yangınla ilgili ilk rapor, saat 21:00'den kısa bir süre sonra, bir Berlin itfaiye istasyonuna bir alarm çağrısı geldiğinde geldi. Polis ve itfaiye ekipleri geldiğinde, Temsilciler Meclisi alevler içinde kaldı. Polis binanın içinde kapsamlı bir arama yaptı ve orada tutuklanan Van der Lubbe'yi buldu.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Julius Streicher</span> Alman Nazi Partisi mensubu siyasetçi ve yayımcı (1885-1946)

Julius Streicher, Nazi Almanyası'nda antisemitist ideolog, demagog, asker ve siyasetçi. Nazi propaganda makinesinin merkezi bir unsuru haline gelen şiddetli haftalık antisemitik gazete olan Der Stürmer'in kurucusu ve yayıncısıydı. Yayın şirketi mali açıdan çok başarılıydı ve Streicher'ı multimilyoner yaptı. Ayrıca Sturmabteilung Obergruppenführer ve Kuzey Franconia Gauleiter'i olarak ɡörev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gauleiter</span>

Gauleiter, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin yerel şube başkanı idi. Gau'nun Almanca kelime anlamı bölge, leiter'ın anlamı ise yöneticidir. Gauleiter'lar doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı ve sadece Hitler tarafından atanıyor ya da görevden alınıyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Alman Emek Cephesi</span>

Alman Emek Cephesi, 2 Mayıs 1933'te bütün sendikaların kapatılmasından sonra kurulan ve 24 Ekim 1934 tarihli yasayla örgütlenen, ulusal topluluk içinde işçilerle işverenler arasında dayanışmayı savunmakta ve Kraft durch Freude adlı yan kuruluşuyla, bütün nüfusu, eğ­lence etkinliklerine varıncaya kadar saflarında örgütleyen bir kuruluştu. Kuruluşun başında Robert Ley vardı. Ayrıca Alman işçilere tatminkâr olmaları ve DAF'a bağlı kalmaları için yüksek maaş verilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Koch</span>

Erich Koch, NSDAP'nin Doğu Prusya Gauleiteri ve 1941-1943 yılları arasında Ukrayna Reichkomissarı olan Alman Nazi siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Thyssen</span>

Friedrich "Fritz" Thyssen, Almanya'nın önde gelen sanayici ailelerinden biri olarak dünyaya gelen bir Alman iş insanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler Okulları</span>

Adolf Hitler Okulları, 1937'den 1945'e kadar Nazi Almanyası'nda SS tarafından yönetilen 12 seçkin yatılı okuldu. Amaçları gençleri Nazi Partisi'nin ideolojilerine aşılamaktı. 14 ila 18 yaşları arasındaki gençler içindi ve tek cinsiyetliydi, üç kız okul ve geri kalanı erkekler içindi. Okullara kabul için yapılan seçim titizdi; öğrenciler, akademik yeteneklerinin aksine, politik adanmışlıkları ve fiziksel uygunluklarına göre seçilirdi. Etkinlikler akademik çalışmalardan çok siyasi telkinlere odaklanmıştı. SS genellikle okullardan geleceğin subaylarını seçerdi.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Josef Bürckel</span>

Joseph Bürckel bir Alman Nazi politikacı ve Alman parlamentosunun (Reichstag) bir üyesiydi. Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden biriydi ve Nasyonal Sosyalist hareketin yükselişinde etkili oldu. Almanya'nın Saarland ve Avusturya'yı satın almasında merkezi bir rol oynadı. Hem Gau Westmark hem de Reichsgau Viyana'da Gauleiter ve Reichsstatthalter görevlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Hierl</span>

Konstantin Hierl, Nazi Almanyası'nın memuru ve bakanı. Nazi Partisi'nin bir Reichsleiter'ı olarak, Reich İşçi Servisi'nin başkanıydı ve Adolf Hitler'in iktidara gelmeden önce bir arkadaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Martin Mutschmann</span> Saksonya eyaleti nazi rejimi lideri

Martin Mutschmann, Üçüncü Reich döneminde Saksonya eyaletinin Nazi Bölgesel Lideri (Gauleiter) idi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Kaufmann</span> Alman politikacı

Karl Kaufmann, 1925'ten 1945'e kadar Nazi Partisi Gauleiter'i ve 1933'ten 1945'e kadar Hamburg'un Reichsstatthalter'ı olarak görev yapan bir Alman politikacıydı.