İçeriğe atla

Robert H. Hewsen

Robert H. Hewsen
Doğum20 Mayıs 1934
New York City, ABD
Ölüm17 Kasım 2018[1]
Fresno, Kaliforniya
VatandaşlıkABD
EğitimGeorgetown Üniversitesi
Kariyeri
DalıErmenistan ve Kafkasya tarihi
Çalıştığı kurumlarRowan Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Cyril Toumanoff

Robert H. Hewsen (20 Mayıs 1934 - 17 Kasım 2018) Güney Kafkasya'nın antik tarihi üzerinde uzmanlaşmış Amerikalı tarihçi ve Rowan Üniversitesi'nde tarih profesörüydü.[2] Hewsen’in Armenia: A Historical Atlas (2001) adlı kitabı,[3] Ermeni araştırmaları için önemli bir eser olarak kabul edilmektedir.[4][5]

Hayatı

Hewsen, 1934'te Ermeni asıllı ailenin bir çocuğu olarak Robert H. Hewsenian[6] adıyla New York’ta dünyaya geldi. Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri'nde yedi yıl geçirdi ve eğitim gördü. Lisansını Maryland Üniversitesi'nde, doktorasını ise 1967'de Georgetown Üniversitesi'nde tarih üzerine tamamladı. Aynı yıl Rowan Üniversitesi'nin tarih bölümünde çalışmaya başladı ve 30 yılı aşkın bir süre Bizans ve Rus tarihi dersleri verdi. Temmuz 1999'da Rowan Üniversitesi'nden emekli olduktan sonra, Chicago Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, California Eyalet Üniversitesi, Fresno ve California Üniversitesi, Los Angeles'ta ders verdi.[7]

Hewsen, aynı zamanda Kafkasya Araştırmaları Derneği'nin kurucu ortağı ve başkanıydı.

Çalışmaları

Hewsen başta Ermenistan olmak üzere Kafkasya tarihi üzerine birçok kitap ve makale yazdı. Armenia: A Historical Atlas (2001) adlı eseri bu alanda yazılmış en önemli eserlerden biri olarak kabul edilmektedir. Kitap çeşitli eleştiriler aldı.[8][9] Michael E. Stone incelemesinde şunları yazdı: "Robert Hewsen, Ermeni araştırmalarında rakibi olmayan bir opus magnum hazırladı. Bu öncü ve büyük ölçüde kesin bilgilerden oluşan eser, Ermenistan'ın şimdiye kadar hazırlanmış en iyi atlasıdır." [4] Merrill D. Peterson, "eser tek başına Amerikan bilimini temsil eden bir başyapıt olarak kabul edilebilir" şeklinde yazdı.[10] Charles King, kitabın yalnızca coğrafi bir referans olarak değil, aynı zamanda tüm Kafkasya'nın demografik ve siyasi tarihine bir rehber olabilecek olağanüstü bir eser olduğunu belirtti.[11] Adam T. Smith, Atlas'ı "Ermeni araştırmalarının gelişmesinde önemli bir kilometre taşı" olarak değerlendirdi.[5] Anthony Kaldellis, "Ermenistan'ın tarihi coğrafyası için Hewsen’ın eserindeki haritalar paha biçilemez" dedi.[12]

Kitapları
  • Armenia: A Historical Atlas. University of Chicago Press. 2001. ISBN 978-0-226-33228-4. 
  • Ethno-history and the Armenian influence upon the Caucasian Albanians. Classical Armenian culture: Influence and creativity. Philadelphia: Scholars Press. 1982. 
Kitap bölümleri
  • "The Kingdom of Arc'ax". Medieval Armenian Culture. University of Pennsylvania Armenian Texts and Studies. Chico, California: Scholars Press. 1984. 
Makaleleri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  2. ^ Black Garden: Armenia and Azerbaijan Through Peace and War. New York: New York University Press. 2003. s. 156. ISBN 978-0-8147-1945-9. ...the [Caucasian] Albanian question. Fortunately, Professor Robert Hewsen of Rowan College, New Jersey, the foremost expert on this period of Caucasian history, was able to advise. 
  3. ^ Armenian Tsopk/Kharpert. Mazda Publishers. 2002. s. xiv. ...and recently published Armenia: A Historical Atlas, a major reference work with an extensive bibliography. 
  4. ^ a b "Armenia: A Historical Atlas by Robert H. Hewsen Review by: Michael E. Stone". Slavic Review. 62 (1): 174-175. Bahar 2003.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Stone" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  5. ^ a b Ancient West and East, Volume 3. Brill. 2004. ss. 186-188.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "Smith" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )
  6. ^ "Volume 12 (1959-1960)". The Armenian Review. 18 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2014. 
  7. ^ "News of Members". Armenian Studies Program, California State University, Fresno. 18 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Armenia: A Historical Atlas by Robert H. Hewsen Review by: Nicholas B. Breyfogle". Russian Review. 66 (1): 136-137. January 2007. Robert Hewsen is to be vigorously applauded for the publication of his historical atlas of Armenia. 
  9. ^ Byzantines and Crusaders in Non-Greek Sources, 1025-1204. British Academy. 2007. s. 203. Excellent atlas that, despite its title, encompasses the whole of Caucasia, including the various Georgian lands. 
  10. ^ "Starving Armenians": America and the Armenian Genocide, 1915-1930 and After. University of Virginia Press. 2004. s. 174. 
  11. ^ The Ghost of Freedom: A History of the Caucasus: A History of the Caucasus. Oxford University Press. s. 269. 
  12. ^ Romanland: Ethnicity and Empire in Byzantium. Harvard University Press. 2019. s. 313. ISBN 9780674986510. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ</span> Güney Kafkasyada bölge

Dağlık Karabağ, Güney Kafkasya'da, Küçük Kafkas Sıradağları'nda Azerbaycan'a ait ancak uzun yıllar Ermeni işgali altında kalmış tarihi bölge. 2020 yılında Dağlık Karabağın bir bölümü 2. Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan tarafından geri alınırken kalan kısmı Rus barış güçleri denetiminde Ermeni kontrolünde bırakan 10 Kasım 2020 tarihli ateşkes anlaşması ile Ermenistan hükûmeti yenilgiyi resmen kabul etmiştir. Günümüzde Anti Terör Operasyonu sonrası Ermeni kontrolünde kalan kısımlar da Azerbaycan kontrolüne geçmesiyle bölgenin tamamı Azerbaycan hakimiyeti altındadır. 2. Dağlık Karabağ Savaşı sonrası, 90'lı yılların başında bölgeden zorla göç ettirilen Azerbaycanlıların dönüşü peyderpey sağlanırken aynı savaş ve 2023 yılındaki Anti Terör Operasyonu sonrası bölgede yaşayan Ermenilerin neredeyse hepsi Ermenistan'a göç etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeniler</span> anayurdu Ermeni Yaylaları olan bir halk

Ermeniler, anayurdu Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları olan etnik grup ve millettir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ya da kısaca Ermenistan SSC, Sovyetler Birliğini oluşturan Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti bazen "Birinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırıldığı için Ermenistan SSC bazen "İkinci Ermeni Cumhuriyeti" olarak adlandırılır. 37 rayondan oluşan ve başkenti Erivan olan Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ermenistan kolu olan Ermenistan Komünist Partisi tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Ermenistan</span> Ermeni Yaylasındaki bölgelere atıfta bulunan etno-milliyetçi ve irredantist kavram

Büyük Ermenistan veya Birleşik Ermenistan, Ermenilerin anavatanı olarak kabul edilen, tarihsel olarak Ermenilerin çoğunlukta olduğu ve bir kısmında hâlâ Ermenilerin çoğunluk olarak yaşadığı Ermeni Yaylası'ndaki bölgelere atıfta bulunan etno-milliyetçi ve irredantist kavramdır. Ermenilerin tarihi topraklarının birleştirilmesi olarak görülen ve 20. yüzyıl boyunca Ermeni düşünürlerce yaygın olan fikir başta Ermeni Devrimci Federasyonu, ASALA ve Miras olmak üzere çeşitli milliyetçi örgüt ve partilerce savunuldu.

Alban Havari Kilisesi veya Alban Apostolik Kilisesi, MS 313 yılından başlayarak, bugünkü Azerbaycan topraklarında varlığını sürdürmüş eski Albanya devletinin bağımsız bir Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Krallığı</span>

Ermenistan Krallığı, aynı zamanda Büyük Ermenistan Krallığı, veya basitçe Büyük Ermenistan, bazen Ermeni İmparatorluğu olarak da anılır, Antik Çağ'da bir monarşiydi. Hristiyanlığı devlet dini olarak kabul eden ilk devlettir. MÖ 321'den MS 428'e kadar varlığını sürdürmüştür. Tarihi, üç kraliyet hanedanı tarafından birbirini takip eden saltanatlara bölünmüştür: Orontid, Artaxiad ve Arsacid (52-428).

<span class="mw-page-title-main">Hayk</span>

Hayk veya Haig, ayrıca Hayk Nahapet olarak da bilinir, Ermeni mitolojisinde Ermeni milletinin kurucusu ve atası olarak kabul edilen kişidir. Hikâyesi Horenli Musa tarafından yazılan Ermenistan Tarihi kitabında anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Vaspurakan Krallığı</span>

Vaspurakan Krallığı, Büyük Ermenistan Krallığı'nın ilk ve en büyük eyaletiydi ve daha sonra Orta Çağ'da Van Gölü merkezli bağımsız bir krallık oldu. Günümüzde doğu Türkiye ve kuzeybatı İran'da yer alan tarihsel bölge, Ermeni medeniyetinin beşiği olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Garabet Manastırı</span>

Surp Garapet Manastırı Türkiye'nin Muş ilinin yaklaşık 30 km kuzeybatısındaki Taron bölgesinde bulunan ve 4. yüzyılında inşa edilmiş olan tarihî bir Ermeni manastırı. 1915 Ermeni kırımı'nda vandalize edilmiştir ve sonra ise yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İberya (thema)</span> Bizans bölgesi (Thema)

İberya theması, 11. yüzyılda çoğu Gürcistan toprağını içeren Bizans İmparatorluğu theması.

<span class="mw-page-title-main">Amerikalı Ermeniler</span>

Amerikalı Ermeniler, Ermeni kökenli ABD vatandaşları veya sakinleri. Rusya Ermeniler' inden sonra Ermeni diasporasındaki en büyük ikinci toplululuktur. ABD'ye ilk büyük Ermeni göçleri, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında ve yirminci yüzyıl başlarında meydana geldi. 1890'lardaki Hamidiye katliamlarından ve 1915'teki Ermeni Kırımı'ndan sonra binlerce Ermeni, Osmanlı İmparatorluğu'nu terk ederek ABD'ye yerleşti. 1960'lar ve 1980'ler arasında ise siyasi istikrarsızlık sebebiyle Lübnan, İran, Suriye ve Türkiye'den ABD'ye göçler gerçekleşti. Aynı dönemde Sovyetler Birliği'nden göçler de başlayarak 1980'lerin sonunda ve 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından artarak devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Yaylası</span>

Ermeni Yaylası veya Ermeni Yaylaları, Batı Asya'nın kuzey kesimini oluşturan üç yayladan biridir. Bu yaylalardan en merkezde yer alanıdır ve en fazla yüksekliğe sahip olanıdır. Batıda Anadolu Yarımadası ile doğuda İran Yaylası ile komşudur. Yaklaşık 400,000 km²'lik bir alana sahip olup en yüksek zirvesi 5,137 metrelik yüksekliği ile Ağrı Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Haçatur Abovyan</span> Ermeni yazar, aktivist ve akademisyen (1809-1848)

Haçatur Abovyan, Ermeni yazar ve 19. yüzyılın başlarında ulusal halk figürü. 1848'de gizemli bir şekilde kayboldu ve sonunda ölü olduğu tahmin edildi. O bir eğitimci, şair ve modernleşmenin savunucusudur. Modern Ermeni edebiyatının babası olarak nitelendirilen sanatçı, "Ermenistan'ın Yaraları" adlı eseriyle hatırlanıyor. 1841'de yazılmış ve 1858'de ölümünden sonra yayınlanan bu kitap, modern Ermeni dilinde, Klasik Ermenice yerine Erivan lehçesine dayanan bir Doğu Ermenicesi dili kullanılarak yayınlanan ilk romandır.

<span class="mw-page-title-main">Davit Bek</span> Ermeni asker

Davit Bek veya David Beg bir Ermeni askeri komutan. Bek, 18. yüzyıldaki Ermeni bağımsızlık hareketinin en belirgin askeri isimlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Artsah Krallığı</span>

Artsah Krallığı, Syunik, Artsah, Gardman ve Geğarkunik topraklarında Orta Çağ'da kurulmuş bir vassal Ermeni krallığıdır. Çağdaş kaynaklar buna Haçın Melikliği adını vermiştir. Kraliyet'in Haçın hanedanı, eski Syunid hanedanının bir koluydu ve ana kalesinden sonra Haçın olarak adlandırıldı. Krallık Hovhannes-Senekerim 1000 yılında kraliyet unvanını kazandığında ortaya çıktı.

Arşak Abrahami Fetvacıyan Ermeni sanatçı, ressam ve tasarımcıdır. Antik Ani kentini resmettiği suluboya resimleri ve Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin para ve posta pullarını (1918-1920) tasarlamasıyla bilinir. 20 seneden uzun bir süre sanatla uğraşan Fetvacıyan, kilise, manastır, saray ve şapelleri tasvir ettiği 2.000'den fazla eser üretmiştir. Karakalem ve suluboya çalışmalarının yanında Ermeni portreleri de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tigranakert (Artsah)</span> Azerbaycanda bir arkeolojik sit

Tigranakert, aynı zamanda Artsah Tigranakerti, Azerbaycan'ın Ağdam Rayonu'nda bulunan, Helenistik Dönem'den kalma yıkık bir Ermeni şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Celalyan Hanedanı</span>

Hasan Celalyan Hanedanı, 1214'ten itibaren günümüzdeki aşağı Karabağ, Dağlık Karabağ ve Sünik'in küçük bir kısmını kapsayan Haçın bölgesini yöneten bir Ermeni hanedanıydı Adı Haçın'dan bir Ermeni feodal prens olan Hasan Celalüddevle'den 'dan gelmektedir. Hasan Celalyan ailesi, Selçuklu Türkleri, Persler ve Moğolların yanı sıra diğer Ermeni prensleri ve Haçın melikleri tarafından bölgedeki yabancı egemenliği boyunca birkaç yüzyıl boyunca özerkliğini koruyabilmişlerdir. Bölgede Ermeni bağımsızlığının son kalesini elinde tuttuklarını kabul edilir.

<i>Bazmavep</i>

Bazmavep Ermeni araştırmalarına yer veren bilimsel dergidir. İtalya'da Mıhitarist manastırı tarafından yayımlanır. Robert H. Hewsen'e göre ilk Ermenice bilimsel dergidir. Dergi aynı zamanda hâlâ yayında olan en eski Ermenice dergidir. Kapriyel Ayvazyan ve Gevont Alişan tarafından Mayıs 1843'te kuruldu. Sahak Chemchemean derginin mevcut baş editörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Avarayr Muharebesi</span> 451 muharebesi

Avarayr Muharebesi 26 Mayıs 451'de Vaspuragan'daki Avarayr Ovası'nda Vardan Mamikonyan komutasındaki Hristiyan Ermeni ordusu ile Sasani Persleri arasında gerçekleşmiştir. Hıristiyan inancının savunulması için yapılan ilk savaşlardan biri olarak kabul edilir. Persler savaş alanında galip gelse de Avarayr, Ermenistan'ın Hristiyanlığı özgürce uygulama hakkını onaylayan 484 Nvarsak Antlaşması'nın yolunu açtığı için bu Pirus zaferi kabul edilir.