İçeriğe atla

Robert Dankoff

Robert Dankoff
Doğum24 Eylül 1943 (81 yaşında)
Rochester, New York, Amerika Birleşik Devletleri
MilliyetAmerika Birleşik Devletleri Amerikan
Eğitim
Kariyeri
Dalı
Çalıştığı kurumlar

Robert Dankoff, (d. 1943, Rochester, New York[1]) Chicago Üniversitesinde Türkçe ve İslâm ile ilgili araştırmalar yapan bir profesördür.

Robert Dankoff, Rochester şehrinde doğup büyüdü. 1964 yılında Columbia Üniversitesi (Bachelor of Arts) Edebiyat fakültesi diplomasını aldıktan sonra, Araştırma Doktorasını 1971 yılında Harvard Üniversitesinde tamamladı. Brandeis ve Arizona Üniversitelerinde ders verdikten sonra 1979 yılından den bu yana Chicago Üniversitesinde Türk ve İslâm araştırma profesörüdür.

Onun araştırma yoğunluğu,Osmanlı Türkçe metinlerdeki ve ayrıca Orta Asya'daki erken İslâmi Türkçe metinlerdeki dilbilimsel ve edebi (yazınsal) konulardır.

5 Ekim 2012 tarihinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosu kararına istinaden Türk Dili ve Edebiyatı alanında fahri doktora payesi ile ödüllendirilmiştir.[2]

Kitap ve monografileri

  • Yusuf Khass Hajib, Wisdom of Royal Glory (Kutadgu Bilig): A Turko-Islamic Mirror for Princes, translated, with an introduction and notes, by Robert Dankoff. University of Chicago Press, 1983.
  • James Kelly ile birlikte, Mahmūd al-Kāšγarī Compendium of The Turkic Dialects (Dīvānu Luγāt at-Turk). Edited and translated with introduction and indices by R. Dankoff in colloboration with James Kelly, Part I (1982), Part II (1984), Part III (1985), Harvard University.
  • The Turkic Vocabulary in the Farhang-i Zafan-Guya . Papers on Inner Asia, No. 4 (Bloomington, Indiana, 1987).
  • Evliya Çelebi in Bitlis . Leiden: Brill, 1990.
  • The Intimate Life of an Ottoman Statesman: Melek Ahmed Pasha (1588-1662), as portrayed in Evliya Çelebi’s Book of Travels (Seyahat-name) . State University of New York Press, 1991.
  • An Evliya Çelebi Glossary: Unusual, Dialectal and Foreign Words in the Seyahat-name . Cambridge, Mass. [In: Sources of Oriental Languages and Literatures, ed. Şinasi Tekin & Gönül Alpay Tekin.] 1991.
  • A Guide to the Seyahat-name of Evliya Çelebi . In: Materialien zu Evliya Çelebi II (together with Klaus Kreiser, Bibliographie raisonnée). Beihefte zum Tübinger Atlas des Vorderen Orients B 90/2. Wiesbaden, 1992.
  • Armenian Loanwords in Turkish . Wiesbaden: Harrassowitz, 1995.
  • An Ottoman Mentality: The World of Evliya Çelebi . Leiden: Brill, 2004.

Kaynakça

  1. ^ https://www.yapikrediyayinlari.com.tr. "Prof. Dr. Robert Dankoff". YKY - Yapı Kredi Yayınları. 5 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2024. 
  2. ^ Tezcan, Nuran (Güz 2012). "Ünlü Türkolog Prof. Robert Dankoff'a Onur Doktorası Verildi" (PDF). kanat: Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi haber bülteni, 40. s. 8. ISSN 1302-8332. 6 Haziran 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2017. 
 Bir Amerikalı akademisyen ile ilgili bu madde . İçeriğini geliştirerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermenice</span> Hint-Avrupa dili

Ermenice, Ermeniler tarafından kullanılan Hint-Avrupa dil ailesinden bir dildir. Kendi alfabesi ve Doğu Ermenicesi ve Batı Ermenicesi olarak iki lehçesi vardır. Doğu Ermenicesi Ermenistan'ın resmî dilidir. Türkiye'de ve Ermeni diasporasında çoğunlukla Batı Ermenicesi kullanılır. Hint-Avrupa dil ailesi'nin bağımsız bir alt grubudur.

Divan edebiyatı, Türk kültürüne has süslü ve sanatlı bir edebiyat türüdür. Bu edebiyata genellikle "divan edebiyatı" adı uygun görülmekte olup bunun en büyük nedenlerinden birisinin şairlerin manzumelerinin toplandığı kitaplara "divan" denilmesi olduğu kabul edilmektedir. Öte yandan, divan edebiyatı gibi tabirlerin modern araştırmacılar tarafından geliştirildiğini ve halk-tekke-divan edebiyatları arasındaki ayrımların bazen oldukça muğlak olduğu ve bu edebiyatlar arasında ciddi etkileşimlerin de bulunduğu vurgulanmalıdır.

Ahmet Yaşar Ocak, Türk akademisyen, tarihçi, yazar. Türk Tarih Kurumu ve Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyesi olan profesör doktordur.

<i>Seyahatnâme</i> (Evliya Çelebi) Osmanlı seyyahı evliya çelebi tarafından yazılan eser

Seyahatname veya Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabıdır. On ciltten oluşur. Seyâhatnâme ilk olarak 1848’de Kahire Bulak Matbaasında Müntehâbât-ı Evliya Çelebi adıyla yayımlanmıştır. İkdam Gazetesi sahibi Ahmed Cevdet Bey ile Necib Asım Bey, Pertev Paşa Kütüphanesindeki nüshayı esas alarak 1896 senesinde İstanbul’da basmaya başlamışlardır. 1902 senesine kadar ancak ilk altı cildi yayımlanabilmiştir. Yedinci ve sekizinci ciltleri 1928’de Türk Tarih Encümeni, dokuz ve onuncu ciltleri ise 1935-1938 yılları arasında yeni harflerle Türkiye Cumhuriyeti Maarif Vekâleti tarafından yayımlanmıştır. Seyahatname’nin 1814 yılında Hammer tarafından keşfedilmesinden sonra birçok yabancı bilim insanı Çelebi hakkında araştırmalar yapmış eseri birçok dile çevrilmiş ve yayımlanmıştır. Orhan Şaik Gökyay, Seyahatname'nin birinci cildini Latin alfabesine çevirmiş ve böylece eser daha çok kişi tarafından incelenmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Cage</span> Amerikalı besteci (1912 – 1992)

John Milton Cage Jr., Amerikalı besteci, filozof, sanatçı, müzik teorisyeni, yazar ve baskıcı.

<span class="mw-page-title-main">Ogur öbeği</span>

Ogur grubu, Oğur grubu, Ogur öbeği, Oğur öbeği, Ön Bulgar grubu, Lir Türkçesi, Hun-Bulgarca ya da R-Türkçesi Türkî diller ailesinin bir koludur. Bu grubun günümüzde tek hayatta kalmış olan dili, yaklaşık iki milyon kişinin konuştuğu Çuvaşçadır. Gruba ait tarihi bir dil olan Ön Bulgarca bugün ölü dillerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Câbir bin Hayyân</span> Fars bilim gıbı

Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân (Arapça: ابو موسی جابربن حیان, Latince: "Geber" ya da "Geberus"; , Batıda daha ziyâde Geber olarak tanınan, Abbâsîler döneminde yaşamış ve İslâmiyet'te fen bilimlerinin temelini atmış olan Farsî çok yönlü bir fen bilgini; simyacı, kimyacı ve eczacı; fizikçi, astronom ve astrolog; tıp ve fizik tedavi uzmanı; mühendis, coğrafyacı, filozof ve sûfi.

<span class="mw-page-title-main">Evliya Çelebi</span> Osmanlı Türk gezgini ve yazar (1611–1682)

Derviş Mehmed Zıllî veya bilinen adıyla Evliyâ Çelebi, 17. yüzyılın önde gelen bir Osmanlı seyyahı ve nesir yazarıdır. Evliyâ Çelebi, imparatorluk kültürel zirvesinde iken, elli yılı aşkın süreyle Osmanlı topraklarını ve komşu toprakları gezmiş, gördüklerini ve yaşadıklarını Seyahatnâme adlı 10 ciltlik ünlü eserinde toplamıştır. Hayatı boyunca gezdiği şehir sayısı 257'dir.

John Richard Krueger, Amerikalı akademisyen. Indiana Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmış olan Krueger Çuvaşça, Yakutça ve Moğolca dillerinde uzmandır. Yirmiyi aşkın kitabı araştırma kütüphanelerinde kaynak vazifesi görmektedir. Uzman olduğu dillerdeki kitap ve kaynaklardan İngilizceye önemli tercümeleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halk etimolojisi</span>

Halk etimolojisi, çözümlenmesi zor yabancı gelen bilinmedik bir formdan, daha bilindik yerli bir forma zaman içinde dönüşen ve etimolojik açıdan yanlış ve yakıştırma olan kelime ya da deyim.

<span class="mw-page-title-main">Şehrizor</span> Vikimedya liste maddesi

Şehrizor veya Şehrezûr, Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içerisinde kalan Süleymaniye şehrinin batısında, Cibâl bölgesinde verimli bir ovadır. Bölge, İran, Irak ve Türkiye arasındaki sınır bölgesinde kalmaktadır. Havraman Dağları'nın batısında yer alır ve yaklaşık 60 x 40 km genişliğindedir.

Gönül Alpay Tekin, Türk edebiyat profesörü ve Türkolog.

Heath Ward Lowry, Amerikalı Osmanlı tarihçisi ve akademisyendir.

Nuran Tezcan, Türk edebiyatçı, akademisyen.

Bernt Brendemoen, Norveçli Türkolog.

Amvâs Veba Salgını ya da Amvâs Taunu miladi 638 - 639 yılları arasında günümüzde Filistin sınırları içinde ortaya çıkan ve daha sonra Ürdün, Şam ve Urfa'ya yayılan veba salgınıdır. Adını, Kudüs'ün 33 km kuzeybatısında yer alan Amvâs köyünden almıştır. İslâm tarihinde ilk görülen salgın hastalık olarak kabul edilmektedir.

Ulubat Muharebesi, Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid'in rakip oğulları Mehmed Çelebi ve İsa Çelebi arasında Ulubat'ta 9 Mart - Mayıs 1403 arasında Fetret Devri olarak bilinen iç savaşın ilk aşamalarında meydana geldi. Savaş, Osmanlı başkenti Bursa'yı işgal eden ve Osmanlı'nın Anadolu bölgesinin efendisi haline gelen Mehmed için büyük bir zaferdi. İsa Konstantinopolis'e kaçarken Mehmed, Bursa'daki bir törenle ve babasının oraya gömülmesiyle Bayezid'in ardıllığını resmen iddia etmeye devam etti. Ancak 18 Mayıs 1403'e gelindiğinde İsa, Rumeli'nin hükümdarı Süleyman Çelebi tarafından sağlanan bir ordu ile Anadolu'ya döndü. İsa Eylül ayında bir dizi savaştan sonra tekrar yenildi ve öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Clifford Edmund Bosworth</span> İngiliz tarihçi (1928–2015)

Clifford Edmund Bosworth FBA, İngiliz tarihçi ve oryantalistti.

Sir Hamilton Alexander Rosskeen Gibb, H. A. R. Gibb olarak bilinir, İskoç tarihçi ve Oryantalisttir.

Marcel Erdal Frankfurt Goethe Üniversitesi'nde Türkoloji bölüm başkanı olan Yahudi asıllı dilbilimci ve Türkolog.