İçeriğe atla

Robert Curbeam

Robert Curbeam
Robert Lee Curbeam, Jr
Doğum 5 Mart 1962 (62 yaşında)
Ülkesi ABD
Durumu Emekli
Meslek Mühendis
Görev adı STS-85, STS-98, STS-116
Uzayda geçirdiği süre 37 gün, 14 saat, 33 dakika

Robert Lee Curbeam, Jr. (5 Mart 1962) Amerikan astronot ve mühendis. STS-85, STS-98, STS-116 görevlerinde yer almış; 37 gün, 14 saat, 33 dakika uzayda kalmıştır.[1]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Discovery Uzay Mekiği</span>

Discovery Uzay Mekiği, hizmet dışı kalmış bir Amerikan uzay mekiği yörünge aracıdır. Bu uzay uçağı, NASA'nın Uzay Mekiği programındaki yörünge araçlarından biri ve inşa edilen beş tam operasyonel yörünge aracının üçüncüsüydü. İlk görevi olan STS-41-D, 30 Ağustos - 5 Eylül 1984 tarihleri arasında gerçekleşti. 27 yılı aşkın hizmeti boyunca 39 kez fırlatılıp indi ve bugüne kadar diğer tüm uzay araçlarından daha fazla uzay uçuşu gerçekleştirdi. Uzay Mekiği fırlatma aracı üç ana bileşenden oluşuyordu: Uzay Mekiği yörünge aracı, tek kullanımlık bir merkezi yakıt tankı ve iki adet yeniden kullanılabilir katı yakıtlı takviye roketi. Yörünge aracını atmosfere girişte yüksek sıcaklıklardan korumak için yaklaşık 25.000 ısıya dayanıklı seramikle kaplıydı.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 10</span>

Apollo 10, Amerika Birleşik Devletleri Apollo programındaki dördüncü mürettebatlı ve Ay'ın yörüngesindeki ikinci insanlı uzay uçuşuydu. Bu F görevi: İlk Ay inişi için, asıl inişten kısa bir süre önce tüm bileşenleri ve prosedürleri test eden bir kıyafet denemesiydi. Astronot John Young, Ay'ın yörüngesindeki Komuta Modülünde kalırken diğer astronotlar Thomas Stafford ve Eugene Cernan, Apollo Ay Modülünü (LM) motor tahrikli alçalma için inişin başlayacağı nokta olan ay yüzeyinin 8,4 deniz mili (15,6 km) içindeki bir alçalma yörüngesine uçurdu. Apollo 10, Ay'ın yörüngesinde 31 kez döndükten sonra güvenli bir şekilde Dünya'ya döndü ve başarısı, iki ay sonra gerçekleşecek olan ilk gerçek inişi mümkün kıldı.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 8</span> Ayın yörüngesinde bulunan ilk ekip

Apollo 8, alçak Dünya yörüngesinden ayrılan ve Ay'a ulaşan ilk mürettebatlı uzay uçuşuydu. Mürettebat, Ay'a inmeden etrafında on kez döndü ve ardından güvenli bir şekilde Dünya'ya geri döndü. Bu üç astronot, Ay'ın uzak tarafına ve Dünya'nın doğuşuna şahsen tanık olan ve fotoğraflayan ilk insanlardı.

<span class="mw-page-title-main">Columbia (uzay aracı)</span> insanlı uzay aracı

Columbia, uzaya çıkan ilk uzay mekiğidir. İlk görevinde uzay mekiğinde sadece 2 astronot vardı. Bu 2 astronotun adları John W. Young ve Robert L. Ciripen'di. İlk uçuş (STS-1) görevinde 2 astronot uzay mekiğinde uzay yürüyüşü yapmıştır. İlk uçuş tarihi 12 Nisan 1981'dir. Bir arıza nedeniyle dönüş yolculuğunda infilak etti.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Elvan</span> Türk siyasetçi

Lütfi Elvan, Türk mühendis, ekonomist ve siyasetçi. Eski Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Piers Sellers</span> İngiliz-Amerikalı uzay adamı (1955 – 2016)

Piers John Sellers OBE, Büyük Britanya kökenli bir Anglo-Amerikan meteorolog ve NASA astronotudur. Üç kez uzay mekiği görevini yerine getirmiştir. Ünlü astronot 23 Aralık 2016'da 61 yaşında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Soterius</span>

Papa Aziz Soterius ; .Yaklaşık olarak 167 - 174 yılları arasında papalık görevinde bulunmuştur. Fondi, Campangia'da doğmuştur ama asıl ismi bilinmemektedir. Papalık ismi "Soterius" "Kurtarıcı" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rick Husband</span> Amerikalı uzay adamı (1957 – 2003)

Rick Douglas Husband Amerikan astronot. STS-96, STS-107 görevlerine katılmış, 25 gün, 17 saat, 33 dakika uzayda kalmış. 45 yaşında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Michael Foale</span>

Colin Michael Foale, emekli Amerikan astronot. 373 gün 18 saat 18 dakika uzayda kalmış. STS-45, STS-56, STS-63, STS-84, Mir NASA, STS-86, STS-103, Soyuz TMA-3 görevlerine katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Joe Engle</span> Amerikalı uzay adamı

Joe Henry Engle Amerikan astronot. X-15 Flight 138, X-15 Flight 143, X-15 Flight 153, ALT, STS-2, STS-51-I görevlerinde yer almış, 9 gün 8 saat, 30 dakika uzayda kalmıştır. 1986'da emekli olmuştur. Bir de ödülü vardır.

<span class="mw-page-title-main">John Herrington</span> Amerikalı uzay adamı

John Bennett Herrington Amerikan astronottur. STS-113 görevinde yer almıştır. 13 gün 18 saat 47 dakika uzayda kalmıştır.

Alfabetik sıra ile  Mir uzay istasyonunu ziyaret eden kişiler, yazılarda kalın olarak yazılan isimler ekip üyelerini temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">STS-122</span>

STS-122, Atlantis Uzay Mekiği tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir NASA uzay mekiği programıydı. STS-122, UUİ'ye 24. mekik uçuşu ve 121. genel uzay mekiği uçuşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kibō</span>

Kibō, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için yapılan bir bilim modülüdür. En büyük tek UUİ modülüdür. Modülün ilk iki parçası STS-123 ve STS-124, üçüncü ve son bileşenler ise STS-127 uzay mekiği görevlerinde gönderildi.

<span class="mw-page-title-main">Paul J. Weitz</span> Amerikalı uzay adamı (1932 – 2017)

Paul J. Weitz, Amerikalı deniz subayı, havacılık mühendisi, test pilotu ve eski NASA astronotudur. 1950'de Pennsylvania, Harborcreek'teki Harbor Creek Lisesi'nden mezun oldu.

<span class="mw-page-title-main">STS-123</span> Uzay mekiği programı

STS-123, Endeavour Uzay Mekiği tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir NASA uzay mekiği programıydı. STS-123, 1J/A UUİ montaj göreviydi. İlk olarak 14 Şubat 2008 tarihinde fırlatılması planlanmaktaydı ancak STS-122'nin gecikmesi nedeniyle 11 Mart 2008 tarihinde fırlatılabildi. STS-123, UUİ'yi yapılan 25. mekik misyonu olup Japon Deney Modülü Kibō ve Kanada yapımı Special Purpose Dexterous Manipulator (SPDM) robotik sistemini istasyona teslim etti. Görev süresi 15 gün 18 saat idi ve uzay istasyonunun servis güç sistemlerini genişletmesine olanak tanıyan İstasyon-Mekik Güç Aktarma Sistemi'nin (SSPTS) tamamen kullanıldığı ilk görev olmuştur. Görev, uzay mekiğinin UUİ'deki en uzun kalış süresi olarak geçti.

<span class="mw-page-title-main">STS-120</span>

STS-120, Discovery Uzay Mekiği tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu'na gerçekleştirilen bir NASA uzay mekiği programıydı. 27 Ekim 2007 tarihinde Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılmış olup UUİ'ye 23. mekik uçuşuydu. STS-120, Harmony modülünü teslim etti ve gelecekteki montaj görevlerine hazırlık amacıyla istasyonun bir bölümünü yeniden yapılandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Kadenyuk</span>

Leonid Kostyantınovıç Kadenyuk ,Bağımsız Ukrayna'nın ilk astronotu unvanına sahip test pilotu.

Simone Drexel, İsviçreli şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wendy B. Lawrence</span> Amerikalı uzay adamı

Wendy Barrien Lawrence, emekli bir ABD Deniz Kuvvetleri Kaptanı, bir mühendis ve eski helikopter pilotu ve NASA astronotu. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Harp Okulu'nun uzaya uçan ilk kadın mezunuydu ve ayrıca Rus Uzay İstasyonu Mir'i ziyaret etti. Columbia Uzay Mekiği felaketinden sonraki ilk Uzay Mekiği uçuşu olan STS-114'te görev uzmanıydı. Eski bir NASA bilim adamı olan Cathy Watson ile evlidir.