İçeriğe atla

Robert Cecil

Lord Robert Cecil

Edgar Algernon Robert Gascoyne-Cecil (d. 14 Eylül 1864 Salisbury, ö. 24 Kasım 1948 Kent), kısaca Lord Robert Cecil İngiliz politikacı ve diplomat, Milletler Cemiyeti'nin kurucusu ve 1923'ten 1946'ya kadar başkanı. 1906 ile 1923 arasında Muhafazakâr Parti'nin parlamento üyesi olarak çalıştı. 1936'da Fransız Pierre Cot ile birlikte yürüttüğü Uluslararası Barış Kampanyası ile 1937'de Nobel Barış Ödülüne layık görüldü.

İlgili Araştırma Makaleleri

1902 (MCMII) çarşamba günü başlayan bir yıldır.

1937 bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Lozan Antlaşması</span> İsviçrenin Lozan şehrinde Türkiye ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan barış antlaşması

Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı (Yugoslavya) temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Scorsese</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Martin Luciano Scorsese, Akademi Ödülü, BAFTA ve Altın Küre sahibi Amerikalı film yönetmeni, senarist ve yapımcıdır. 1997 Amerikan Film Enstitüsü tarafından verilen AFİ Yaşam Boyu Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür. 2007'de Köstebek isimli filmiyle, En İyi Yönetmen dalında Oscar ödülünün sahibi olmuştur.

<i>Völkischer Beobachter</i>

Völkischer Beobachter, Rudolf von Sebottendorf tarafından önce Münchener Beobachter adıyla, daha sonra Alman milliyetçiliği temasını içeren bu adla yayımlanan ve akabinde Sebottendorf'un Hitler'e hibe ettiği Alman gazetesi. 1920 yılında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) propaganda organı niteliği kazanarak haftalık olarak yayımlanmaya devam etti. 8 Şubat 1923 tarihinden itibaren günlük olarak yayımlanmaya başlanmıştı. 25 yıl boyunca nasyonal sosyalistlerin resmî yayın organı olarak çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gary Cooper</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1901 – 1961)

Gary Cooper, Amerikalı oyuncudur. İki kez Oscar ödülünü kazanan ve yüzden fazla filmde rol alan Cooper, 1920'lerde başladığı oyunculuğu ölümüne dek devam ettirmiş; rahat ve gösterişsiz oyunculuk stiliyle ünlenmiştir. Gelmiş geçmiş en iyi oyunculardan biri olarak sayılmaktadır.

(Baron) Philip John Noel-Baker, 1959 Nobel Barış Ödülünü alan İngiliz devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lozan Barış Konferansı</span> 1922-1923

Lozan Barış Konferansı, İsviçre'nin Lozan (Lausanne) şehrinde 8 ay sürmüş ve Türk tarafının kayıtsız şartsız bağımsızlık talebi nedeniyle çetin geçmiştir. Görüşmelerde Türkiye'yi temsil eden İsmet Paşa başkanlığındaki heyetin bu başarıdaki rolü büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">I. James (İngiltere kralı)</span> İskoçya, İngiltere ve İrlanda kralı

I. James, İskoçya, İngiltere ve İrlanda kralı.

<i>Benim Güzel Meleğim</i> 1964 Birleşik Krallık yapımı müzikal film

Benim Güzel Meleğim, yönetmenliğini George Cukor'un yaptığı, 1964 ABD yapımı müzikal bir filmdir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'un Kurtuluşu</span> İstanbulun İtilaf Devletlerince işgalinin sona ermesi

İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul'a girdi. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelerine göre Nobel Ödülü sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste Nobel Ödülü kazanan kişileri ülkelerine göre sıralamaktadır. Ülke referansları Nobel Ödül Komitesi'nin resmi internet sitesinde bildirdiği şekilde alınmış ve ülkeler alfabetik sıraya göre listelenmiştir. Ödül yılları azalan sırayla eklenmiştir. Bazı kişilerin birden fazla ülke başlığı altında yer almasının nedeni, resmi web sitesinin ödül sahibi ile ilgili olarak birden fazla ülkeden bahsetmesidir. Resmi sitede yer almayan ülke bağlantıları bu listede kabul edilmemiştir. Ödül sahibinin yanına doğduğu ülkenin o anki durumu ve yeni durumu gibi bilgiler verilmiştir. Liste 2011 yılına kadarki verileri içermektedir.

Kars Sancağı (1548-1878/1918-1920/1921-1923) 1548 yılında Kars'ın Safevilerden alınmasıyla kurulan Osmanlı sancağı. 1878 yılında Berlin Antlaşması ile Rusya'ya bırakıldı ve Kars Oblastı'na dönüştü. 1918'de Brest Litovsk Barış Antlaşması sonrası tekrar Osmanlı Devleti'ne verildi. 1923 yılında sancaklar kaldırılarak Türkiye'nin bir ili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cecil Blount DeMille</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; sinema oyuncusu (1881 – 1959)

Cecil Blount DeMille, Amerikalı sinema yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Güney Rodezya</span> Afrika kıtasının güney kesiminde Büyük Britanya kraliyet kolonisi olarak 1923 ile 1980 yılları arasında belirli dönemlerde varlığını sürdüren koloni bölgesi

Güney Rodezya, Afrika kıtasının güney kesiminde Birleşik Krallık kraliyet kolonisi olarak 1923 ile 1980 yılları arasında belirli dönemlerde varlığını sürdüren koloni bölgesi. Bölge 1965 yılında tek taraflı olarak Rodezya ismi ile bağımsızlığını ilan etmiş ancak hiçbir ülke tarafından kabul görmemiştir. Ülkenin kurulu olduğu bölgede günümüzde Zimbabve bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gustav Stresemann</span>

Gustav Stresemann, Alman siyasetçi ve devlet adamı. 1923 yılında Almanya şansölyeliği, 1923-1929 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapmıştır. 1926 yılında Fransa Dışişleri Bakanı Aristide Briand'la birlikte Nobel Barış Ödülü'nü paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Rodezyası</span> Afrika kıtasının güneyinde bir kısmın 1889 ile 1923 yılları arasında British South Africa Company(BSAC) tarafından kiralanarak işletilen bölgenin adı

Britanya Rodezyası, Afrika kıtasının güneyinde bir kısmın 1889 ile 1923 yılları arasında British South Africa Company(BSAC) tarafından kiralanarak işletilen bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">III. Clemens</span>

III. Clemens, doğum adı Paulino Scolari, 19 Aralık 1187'den ölümüne kadar papalık yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Gascoyne-Cecil, 3. Salisbury Markisi</span>

Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil, 3. Salisbury Markizi, Britanyalı devlet adamıdır.

<i>The Awful Truth</i>

The Awful Truth, Leo McCarey tarafından yönetilen, Irene Dunne ve Cary Grant'in başrollerini paylaştığı, 1937 yapımı bir Amerikan screwball komedi filmi. Arthur Richman'ın 1923 tarihli The Awful Truth adlı oyunundan uyarlanan film, güvensiz zengin bir çiftin boşanma davasına nasıl başladığını konu edindi. Bu McCarey'nin Columbia Pictures için yaptığı, diyalog ve komik unsurların büyük ölçüde yönetmen ve oyuncular tarafından doğaçlama yaptığı ilk filmiydi. Theodora Goes Wild'dan (1936) sonra Dunne'ın ikinci komedisiydi ve bu komedi filmiyle En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne de aday gösterildi. Kostümleri Robert Kalloch tarafından tasarlandı.