İçeriğe atla

Roald Amundsen

Roald Amundsen
Roald Amundsen (1908)
DoğumRoald Engelbregt Gravning Amundsen
16 Temmuz 1872(1872-07-16)
Borge, Østfold, Norveç
Ölüm18 Haziran 1928 (55 yaşında)
Bjørnøya, Svalbard, Norveç
MeslekKâşif
Ebeveyn(ler)Jens Amundsen (1820-1886)
İmza

Roald Engelbregt Gravning Amundsen (d. 16 Temmuz 1872 - ö. 18 Haziran 1928), Güney Kutbu'na ulaşan ve Kuzeybatı Geçidi'ni aşan ilk denizci olan Norveçli bir kâşiftir. Arkadaşları arasında ''Viking'' lakabıyla tanınıyordu.

1893'te bir fok gemisinde denizciliğe başlayan Amundsen, dünyanın çeşitli kıyılarında dolaştı, değişik gemicilik teknikleri, buharlı gemiler ve bilimsel denizcilik yöntemleri konusunda uzmanlaştı. Kuzey Kutbu'nun kâşifi Nansen'in de cesaretlendirmesiyle, Atlas Okyanusu'nu Büyük Okyanus'a bağlayan deniz yolunu bulmayı aklına koydu. İlk denemeleri başarılı sonuçlar verdi ve iki okyanusu birbirine bağlayan deniz yolunun varlığı kesinlik kazandı. Daha önce geçilememiş olan Kuzeybatı Geçidi'nin baştan sona kadar gemiyle aşılabileceğini gösteren ilk gemici oldu.

Aslında amacı Kuzey Kutbu'nu keşfetmekti; ama Frederick Cook ve Robert Peary 1909'da Kuzey Kutbu'na gidince, o da 1910'da yolunu Güney Kutbu'na çevirdi. Bu kez de güney için yarış başladı. Amundsen, 20 Kasım 1911'de dört kişilik ekibi ve 150 köpekle yola çıktı; ancak yolda erzakları bitince köpeklerin bir kısmını yemeleri gerekti. Amundsen ve ekibi, 14 Aralık'ta Robert Falcon Scott'tan 35 gün önce Güney Kutbu'na ulaştı.

Amundsen, 16 Haziran 1928'de, kaza geçiren arkadaşı Umberto Nobile'yi aramak amacıyla Kuzey Kutbu'na uçtu. Kendisinden bir daha haber alınamadı. Arktik Okyanusu'na düştüğü sanılıyor.

1065 Amundsenia asteroitine onun adı verilmiştir.[1]

Dış bağlantılar

Amundsen'in çalışmaları:

Wikimedia Commons'ta Roald Amundsen ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Bibliyografya

Norveçli kâşif Roald Amundsen Kuzey Kutbu'na doğru yola çıkarken direksiyon başında (1920). Güney Kutbu'na ulaşan ilk insan Amundsen, 12 Mayıs 1926 tarihinde Norge adlı zepline binen onbeş arkadaşıyla birlikte ilk defa Kuzey Kutbu'nun üzerinden geçmeyi başardı.
  • Roald Amundsen's Belgica Diary. The first Scientific Expedition to the Antarctic by Hugo Decleir Bluntisham Books, Erskine Press.
  • The Last Place on Earth: Scott and Amundsen's Race to the South Pole by Roland Huntford Modern Library (September 7, 1999)
  • The South Pole:An Account of the Norwegian Antarctic Expedition in the Fram, 1910 - 1912, by Roald Amundsen, John Murray, 1912. Online edition at eBooks @ Adelaide17 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Roald Amundsen, a full biography by Tor Bomann-Larsen, ISBN 0-7509-4343-2
  • Langner, Rainer-K. 'Scott and Amundsen - Duel in the Ice', Haus Publishing, London, 2007, ISBN 978-1-905791-08-8

Kaynakça

  1. ^ Schmadel, Lutz D. (2007). "(1065) Amundsenia". Dictionary of Minor Planet Names – (1065) Amundsenia. Springer Berlin Heidelberg. s. 91. doi:10.1007/978-3-540-29925-7_1066. ISBN 978-3-540-00238-3. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antarktika</span> kutup kıtası

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta. Dünyanın en kurak yeridir, kıtanın bazı yerlerine 2 milyon sene yağmur yağmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beardmore Buzulu</span>

Beardmore Buzulu, Antarktika'da bulunan bir buzuldur. Adını William Beardmore'dan alır.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fram</span>

Fram, özellikle Kuzey Kutbu ve Antarktika keşiflerinde Norveçli gezgin ve araştırmacılar tarafından kullanılmış bir çeşit gemi. Fram'ın dünyada ahşaptan yapılmış en sağlam gemi olduğu sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu</span>

Amundsen-Scott Güney Kutbu İstasyonu Güney Kutbu, Antarktika'da bulunan ABD araştırma istasyonudur.

Stephanie Solomonides, Güney Kutbu'na ilk ulaşan Kıbrıslı. Kaspersky Commonwealth Antarctic Expedition'ın bir parçası olarak kutba 29 Aralık 2009 günü ulaştı. O da kendisiyle birlikte olan yedi kadın gibi İngiliz Milletler Topluluğu'na üye olan ülkelerden olan 800 aday içinden seçilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Charles Francis Hall</span> Amerikalı kaşif.

Charles Francis Hall, Amerikalı Kuzey Kutbu kâşifi. 1857'de Kuzey Kutbu ile ilgilenmeye başlayan Hall, bir sefer için para biriktirdi. 10 Eylül 1871'de çıktığı Grönland seferinde içtiği kahveden ötürü hastalandı. Bu süreçte doktoru ve gemi şirketinin kendini zehirlemeye çalıştığını öne süren Hall, 8 Kasım 1871'de aynı hastalıktan öldü.

<span class="mw-page-title-main">Marie Byrd Toprakları</span>

Marie Byrd Toprakları, Antarktika'nın batısındaki topraklardır. Coğrafi olarak, batısında Ross Buz Sahanlığı ve Ross Denizi, doğusunda Ellsworth Toprakları ve Ronne Buz Sahanlığı, kuzeyinde Amundsen Denizi ve Pasifik Okyanusu bulunmaktadır. 158 ° batı ve 103 ° 24' batı boylamları arasında uzanır. Rockefeller Yaylası ve Eights Sahili arasındaki alanı da içeren bölge, 1928-1941 yılları arasında Amiral Richard E. Byrd liderliğinde düzenlenen seferlerde keşfedilmiştir. Amiral Byrd'ın 1929 yılında bölgenin kuzeybatısında kalan kısma eşinin adını vermiş olmasından dolayı bölgeye Marie Byrd Toprakları denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ross Bölgesi</span> Yeni Zelandanın üzerinde hak iddia ettiği Antarktika bölgesi

Ross Bölgesi veya Ross Bağımlılığı, Antarktika'da bulunan ve Yeni Zelanda tarafından hak iddia edilen bir bölgedir. 160° doğu ile 150° batı meridyenleri ve 60° güney boylamı arasında kalan bölge olarak tanımlanır. Bölge ismini Ross Denizi'nin kâşifi Sir James Clark Ross'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Macquarie Adası</span> Avustralyada ada

Macquarie Adası, Pasifik Okyanusu'nun güneybatısında Yeni Zelanda ve Antarktika arasında hemen hemen tam ortada yer alan bir adadır. Siyasi olarak 1900 yılından beri Avustralya, Tasmanya'nın bir parçasıdır. 1978 yılında Tasmanya'nın koruma altına alınan bir bölgesi olmuş ve 1997 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası listesine alınmıştır. Yıllık yumurtlama dönemlerinde küresel kraliyet pengueni popülasyonunu bu adada bulunur.

Il était une fois... les Explorateurs Albert Barillé'nin yönetmenliğini yaptığı 1996 yapımı Fransız animasyon televizyon dizisidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı</span>

Amerika Birleşik Devletleri Antarktika Programı, Antarktika'da bulunan, Amerika Birleşik Devletleri hükûmetine bağlı bir organizasyon. 1959 yılında kurulmuştur. Antarktika'nın yanı sıra Güney Okyanusu'ndaki gemilerden ABD'nin bilimsel araştırmalarını ve ilgili lojistik hizmetlerini yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Trans-Antarktika Seferi</span>

İmparatorluk Trans-Antarktika Seferi (1914-1917), Antarktika'nın Keşfi'nde Kahramanlık Çağı'nın son büyük seferi olarak kabul edilmektedir. Sir Ernest Shackleton'ın planladığı keşif gezisi, Antarktika kıtasındaki ilk arazi geçişini yapmak için yapılan bir girişimdi. 1911'de Güney Kutbu'nun Roald Amundsen tarafından keşfinden sonra, bu geçiş, Shackleton'un sözleriyle "Antarktika yolculukların en büyük ana nesnesi" olarak kaldı. Seferi bu amaca ulaşamadı, fakat destansı bir dayanıklılığa dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">Terra Nova Seferi</span>

Terra Nova Seferi, 1910-1913 yılları arasında Robert Falcon Scott önderliğinde gerçekleştirilen bir Antarktika'ya keşif seferiydi. Scott, 1901-04'teki Antarktika'ya düzenlediği Discovery Seferi ile başlattığı bilimsel çalışmaya devam etmek istedi. Ayrıca, coğrafi Güney Kutbu'na ilk erişen kişi olmak istiyordu. Scott ve dört arkadaşı, 17 Ocak 1912'de kutba vardı ve burada Roald Amundsen liderliğindeki Norveçli araştırma grubunun kendilerinden 34 gün önce geldiğini tespit ettiler. Scott'ın tüm takımı kutuptan dönüş yolculuğunda öldü. Bedenleri, dergileri ve fotoğraflarının bir kısmı sekiz ay sonra bir arama grubu tarafından bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Concordia İstasyonu</span>

Concordia İstasyonu, Antarktika'da bulunan bir Fransız-İtalyan araştırma istasyonudur. İstasyon, 2005 yılında açılmış olup coğrafi Güney Kutbu'ndan 1,670 km uzaklıkta Antarktika Platosu'ndaki Dome C adı verilen bir yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amundsen'in Güney Kutbu Keşfi</span>

Güney Kutbu'na yapılan ilk sefer Norveçli kâşif Roald Amundsen tarafından yönetildi. Amundsen ve diğer dört kişi 14 Aralık 1911'de Güney Kutbuna vardı. Aslında Amundsen'in ilk planı, Kuzey Kutbuna gitmekti. Kapsamlı bir bağış sonucu Fridtjof Nansen'in kutup keşif gemisi olan Fram'ı elde etti. Fakat bu keşif için hazırlıklar, 1909'da rakip Amerikalı kâşifler Frederick Cook ve Robert E. Peary'nin Kuzey Kutbuna ulaştıklarını iddia ettiklerinde bozuldu. Amundsen daha sonra planını değiştirdi ve Güney Kutbu için hazırlıklara başladı; halkın ve destekçilerinin onu ne ölçüde destekleyeceklerinden emin olmadığından, gözden çıkardığı Kuzey Kutbu planını bir sır olarak sakladı. Haziran 1910'da yola çıktıklarında, mürettebatını bile bir Arktik akıntıyla sürüklendiklerine inandırmaya çalıştı. Öyle ki gerçek hedefleri son durakları olan Madeira'dan ayrılırken ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Sverdrup Adaları</span> Kanadada bulunan ada

Sverdrup Adaları, Kanada'ya bağlı takımadalar. Adalar, Nunavut bölgesinde, Kraliçe Elizabeth Adaları'nın kuzeyinde yer almaktadır. Adalar, Arktik Okyanusu'nda, Ellesmere Adası'nın batısında bulunmaktadır.

1065 Amundsenia, geçici ismi 1926 PD, yaklaşık 10 kilometre çapında, iç asteroit kuşağından eksantrik bir yörüngede bulunan taşlı bir asteroit ve oldukça büyük bir Mars-geçicidir. 4 Ağustos 1926'da Sovyet gök bilimci Sergey Belyavski tarafından Kırım yarımadasındaki Simeiz Gözlemevinde keşfedildi. Asteroit, adını Norveçli kutup kaşifi Roald Amundsen'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Antarktik Keşif Gezisi</span>

1897-1899 Belçika Antarktik Keşif Gezisi, Antarktika bölgesindeki ilk kış gezisiydi. RV Belgica'da Adrien de Gerlache de Gomery önderliğindeki bu gezi, Belçika'nın ilk Antarktik keşif gezisiydi ve Antarktik Keşiflerin Kahramanlık Çağı'nın ilk seferi olarak kabul edilir. Üyeleri arasında, daha sonra Kuzey ve Güney Kutuplarını fethetmeye çalışacak olan kaşifler Frederick Cook ve Roald Amundsen de vardı.

<span class="mw-page-title-main">Kutup keşfi</span>

Kutup keşfi, Dünya'nın kutup bölgelerinin –Arktika ve Antarktika– özellikle Kuzey Kutbu'na ve Güney Kutbu'na ulaşma hedefiyle keşfedilmesi sürecidir. Bu, tarihsel olarak kaşiflerin bu bölgelerde genellikle yaya veya kızakla yaptıkları kutup keşif gezileri diye bilinen zorlu yolculuklarla gerçekleştirilmiştir. Son zamanlarda keşifler, teknoloji yardımıyla özellikle uydu görüntülerinden yararlanılarak gerçekleştirilmektedir.