
Damarlı bitkiler aynı zamanda tracheophytes olarak bilinen, yaklaşık 300.000 bitki türünü içeren geniş bir bitki grubudur. Damarlı bitkiler arasında Lycopodiopsida, atkuyruğu, eğrelti, açık tohumlular ve çiçekli bitkiler bulunmaktadır. Bu grup için önerilen isimler arasında Tracheophyta, Tracheobionta ve Equisetopsida sensu lato bulunmaktadır.
Rizeiella camiliensis, 1999 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış, Limnephilidae familyasından bir böcek türüdür. Rize'nin Anzer Yaylası'na endemik olan tür, Rizeiella anatolica'nın görüldüğü habitatın 120 kilometre doğusunda yaşamaktadır.
Plectrocnemia rizeiensis, 1987 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış bir böcek türüdür. Rize'ye endemiktir.
Rhyacophila arhaviensis 1986 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış bir böcek türüdür. Adını Artvin'in Arhavi ilçesinden alan tür, Arhavi, Rize, Artvin ve Borçka'ya endemiktir.
Ernodes rizeiensis, 1987 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış bir böcek türüdür.
Drusus rizeiensis, 1986 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış bir böcek türüdür. Rize ve Artvin illerine endemiktir.
Rhyacophila borcka 1996 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış bir böcek türüdür. Tür, adını Artvin'in Borçka ilçesinden almıştır.
Apataniana borcka, Apataniana cinsine bağlı bir böcek türüdür. 1996 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlandı. Tür adını Artvin'in Borçka ilçesinden almıştır. Türkiye'nin Artvin iline endemiktir.
Ptilocolepus colchicus, 1913 yılında Martynov tarafından tanımlanmış, Hydroptiloidea familyasından bir böcek türüdür. Tür, adını Antik Kolhis Krallığı'ndan almıştır. Türkiye'nin kuzeyinde görülmektedir.
Wormaldia hemsinensis 1987 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış Philopotamidae familyasından bir böcek türüdür. Tür, adını Rize'nin Hemşin ilçesinden almıştır.
Wormaldia ikizdere, 2000 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış, Philopotamidae familyasından bir böcek türüdür. Tür, adını Rize'nin İkizdere ilçesinden almıştır.
Schizopelex pontica, 1913 yılında Martinov tarafından tanımlanmış, Sericostomatidae familyasından bir böcek türüdür. Kafkasya ilee Türkiye'nin Rize ve Artvin illerine endemiktir.
Kelgena macahelensis, 1999 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış, Limnephilidae familyasından bir böcek türüdür.Artvin'e endemik olan tür, adını Maçahel bölgesinden almıştır.
Martynomyia ayderensis, 1989 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış, Lepidostomatidae familyasından bir böcek türüdür. Türkiye'ye endemik olan tür, Rize ve Artvin illerinde görülmüştür. Türün adı Ayder yaylasından türemiştir.
Martynomyia martynovi, 1995 yılında Füsun Sipahiler tarafından tanımlanmış, Lepidostomatidae familyasından bir böcek türüdür. Tür, Rize'nin İkizdere ilçesine endemiktir.
Pardosa paracolchica, Pardosa cinsine bağlı bir örümcek türüdür. 2000 yılında Alexander A. Zyuzin ve Dmitri Viktorovich Logunov tarafından tanımlanmıştır. Adını Antik Kolhis Krallığı'ndan alan tür, Rusya'nın Gürcistan sınırına yakın yerleri Azerbaycan'da görülmüştür. Rakımı 1800 metreden az olan ova ve dağ eteklerinde, akarsuların yanındaki çakıllarda yaşar.
Pardosa colchica, Pardosa cinsine bağlı bir örümcek türüdür. 1946 yılında Tamara Mcheidze tarafından tanımlanmıştır. Adını Antik Kolhis Krallığı'ndan alan tür, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan ve İran'da görülmüştür. Rakımı 1050 metreden az olan ova ve dağ eteklerinde, akarsuların yanındaki çakıllarda yaşar.
Gylippus caucasicus, Gylippidae familyasından bir böğ türüdür. İki alttürü olan Gylippus caucasicus'un koenigi alt türü, Erzurum'un Oltu ilçesindeki Abusar Dağları'nın 10 km doğusuna endemiktir. Caucasicus alt türü ise Gürcistan'ın Tiflis, Ermenistan'ın Erivan ve Azerbaycan'ın Gence şehirlerinde görülmüştür.

Saxifraga caucasica, Emilio Levier ve Stefano Sommier tarafından tanımlanmış, taşkırangiller familyasından bir bitki türüdür. Tür, Kafkasya'ya endemiktir.

Osmanlı salebi veya bilimsel adıyla Dactylorhiza osmanica, orkidegiller familyasından Dactylorhiza cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan tür, 550 ila 2400 metre yükseklikteki nemli yerler, yaş çayırlıklar, orman kenarları ve derelerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.