İçeriğe atla

Rize florasındaki ranunculaceae taksonları listesi

Rize ilindeki Ranunculaceae familyası ait taksonlar listelenmiştir.

Ranunculaceae

Aconitum L., Sp. Pl.: 532 (1753).

  1. Aconitum orientale Mill., Gard. Dict. ed. 8: n.º 10 (1768). Vikitür

Actaea L., Sp. Pl.: 504 (1753).

  1. Actaea spicata Lam., Sp. Pl.: 504 (1753). Vikitür

Adonis L., Sp. Pl.: 547 (1753).

  1. Adonis aestivalis subsp. aestivalis. Vikitür

Caltha L., Sp. Pl.: 558 (1753).

  1. Caltha palustris L., Sp. Pl.: 558 (1753). Vikitür

Clematis L., Sp. Pl.: 543 (1753).

  1. Clematis vitalba L., Sp. Pl.: 544 (1753). Vikitür

Helleborus L., Sp. Pl. 1: 557 (1753).

  1. Helleborus orientalis Lam., Encycl. 3: 96 (1789). Vikitür

Ranunculus L., Sp. Pl.: 548 (1753)

  1. Ranunculus breyninus Crantz, Stirp. Austr. Fasc. 2: 91 (1763). Vikitür
  2. Ranunculus buhsei Boiss., Fl. Orient. 1: 45 (1867). Vikitür
  3. Ranunculus cappadocicus Willd., Sp. Pl., ed. 4, 2: 1326 (1799). Vikitür

Thalictrum Tourn. ex L., Sp. Pl.: 545 (1753).

  1. Thalictrum foetidum L., Sp. Pl.: 545 (1753). Vikitür
  2. Thalictrum minus subsp. minus Vikitür

Trollius L., Sp. Pl.: 556 (1753).

  1. Trollius ranunculinus (Sm.) Stearn, J. Bot. 79: 190 (1942). Vikitür

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ranunculaceae</span>

Ranunculaceae Ranunculales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Baldıran</span>

Conium maculatum veya Baldıran, Conium cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Plinius Secundus</span> Romalı subay ve yazar (23 - 79)

Gaius Plinius Secundus Maior ya da Büyük Plinius veya Yaşlı Plinius Como doğumlu, Romalı tarihçi, bilgin, avukat, yazar, doğa bilimci, komutan ve filozoftur. Naturalis Historia adlı kitabın yazarı olmasıyla tanınır. Gençlik yıllarında 10 yılı aşkın bir süre Roma ordusu'nda görev yapmıştır. Vespasianus döneminde Galya, Afrika ve İspanya'da praetorluk (vekillik) yapmıştır. Savaş, retorik, hitabet, gramer ve tarih alanlarında da kitaplar yazmıştır ancak o kitapları günümüze ulaşamamıştır. Günümüze ulaşabilmiş olan en önemli eseri Naturalis Historia adlı eser olup, 37 kitaptan oluşmaktadır; eserini Titus'a ithaf etmiştir. Vezüv Yanardağı'nın patlaması sırasında Stabiae'da hayatını kaybetmiştir.

<i>Annona</i>

Annona, Annonaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

Türkiye florasında, Prenanthes cinsine bağlı toplam 3 takson bulunmaktadır. Bunlar 3 türe ayrılır. 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik olarak sıralanmıştır.

Türkiye biteyinde, Primula cinsine bağlı toplam 13 takson bulunmaktadır. Bunlar 9 tür ve 7 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Primula cinsi üyelerine Çuha çiçeği adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

<i>Ophrys</i> bitki cinsi

Ophrys orkide ailesinden bir çiçekli bitki cinsidir. Çoğunlukla küçük çok yıllık bitkiler olup, bölünmemiş yuvarlak iki yumruya sahiptirler. Yapraklar genellikle tabandadır. Çiçek başağı görece gevşektir ve çiçekler gösterişlidir. Çanak yapraklar çıplak, yeşil gül ya da beyazımsı renktedir. Taç yapraklar daha ufaktır.

<i>Orchis</i> bitki cinsi

Orchis, orkide ailesindeki (Orchidaceae) cinslerden bir tanesidir ve genel olarak Avrupa ve Kuzeybatı Afrika'da bulunur ve Tibet, Moğolistan ve Sincan'a kadar yayılış alanı uzar. Orchis'in adı, orkidelerin bir çoğunda görülen çifte tuberoid yumrularının görünümünden dolayı "testis" anlamına gelen Grekçe ὄρχις orchis kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Orchidinae</span> bitki alt oymağı

Orchidinae orkide ailesine bağlı çiçekli bitki altoymağıdır. Altoymak, 47 ila 60 arası cinse bağlı 1800 türü ihtiva eden, karasal ve neredeyse dünyanın tamamında görülen orkide türlerini barındırmaktadır. Etli kökler ya da yumrular oluştururlar. Yapraklar basit, almaşlı ya da spiral dizilişli olup, saplıdır. Yaprak ayası katlı ya da yuvarlanmış değildir. Brahte altı adettir ve genellikle beyaz, yeşil ya da mor renklidir.

<span class="mw-page-title-main">Orchideae</span> bitki oymağı

Orchideae, Orchidoideae alt familyasına bağlı ve 1700'ün üzerinde tür barındıran en kalabalık oymaktır. Orchidinae ve Habenariinae olmak üzere iki alt oymağa bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Croceae</span> bitki oymağı

Croceae, Iridaceae familyasına bağlı bir oymaktır.

<span class="mw-page-title-main">Amaryllidoideae</span> bitki altfamilyası

Amaryllidoideae, Amaryllidaceae ailesine bağlı bir altfamilyadır. Otsu, çok yıllık ve çiçekli bitkilerdir. Soğanlı ya da rizomludurlar. Yapraklar etli, iki dikey sütun halindedir ve çiçekler iridir. Birçok türü uzun zamandan beridir süs bitkisi olarak kültüre alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Colchicaceae</span> bitki ailesi

Colchicaceae, Liliales takımına bağlı bir familyadır. Aileye bağlı 15 cins toplamda 285 türü barındırır. Aile tipik olarak colchicine barındırır.

Türkiye florasında, Ferula cinsine bağlı 25 takson bulunmaktadır. Bunlar 24 türe ve 1 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 13'dir. 2 Şubat 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.

Türkiye florasında, Crepis cinsine bağlı 46 takson bulunmaktadır. Bunlar 42 türe ve 16 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 8'dir. 4 Nisan 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.

Türkiye florasında, Sambucus cinsine bağlı 2 takson bulunmaktadır. Bunlar 2 türe ayrılır. 14 Şubat 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.

Türkiye florasında, Picris cinsine bağlı 12 takson bulunmaktadır. Bunlar 7 türe ve 5 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir. 14 Şubat 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik sıralanmıştır.

<i>Ranunculus bulbosus</i>

Ranunculus bulbosus, Ranunculaceae familyasından çok yıllık bir çiçekli bitki türüdür. Parlak sarı çiçekleri ve üç loblu uzun saplı bazal yaprakları vardır.

Rize ilindeki Taxaceae familyası ait taksonlar listelenmiştir.

<i>Ranunculus cappadocicus</i> bitki türü

Ranunculus cappadocicus, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Ranunculus cappadocicus, Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmektedir.